Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, ediția a VII-a. 24 de spectacole de teatru, concerte și personalități, la Alba Iulia


Publicat

A mai rămas o săptămână până când Alba Iulia va deveni, pentru a VII-a oară, scena Festivalului Internațional de Teatru „Povești”. Timp de 5 zile, sălile Teatrului „Prichindel, Casei de Cultură a Sindicatelor, Casei de Cultură a Studenților, dar și Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” vor fi spațiile de întâlnire dintre actori și spectatori, regizori și personaje ale spectacolelor. Festivalul a fost prezentat miercuri, într-o conferință de presă, de către organizatori, directoarea teatrului „Prichindel” Ioana Bogățan, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, directorul tehnic, Dan Popescu și vicepreședintele Consiliului Județean, Florin Roman.

Programul din acest an al Festivalului conține piese puse în scenă de teatre românești (Teatrul Evreiesc de Stat București, Teatrul „C.I. Nottara”, Teatrul Odeon, Teatrul „Metropolis” București, Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca, Teatrul de Păpuși „Gulliver” Galați, Teatrul „Arlechino” București, Teatrul „Tritonic”, Teatrul de Animație „Țăndărică”, „ArCub” București, Teatrul „Ariel” Târgu Mureș, Teatrul „Gong”, Teatrul de Mișcare „Studio M” Sfântu Gheorghe, Compania „Le Jacques” București), dar și de teatre din străinătate (Compania Octavio de la Roza Lausanne Elveția, Teatrul de Păpuși „Guguță”, Chișinău).

Un moment special va fi întâlnirea cu Marcel Iureș, o discuție deschisă cu public, despre teatru și film, ce va avea loc joi, 4 octombrie, la ora 17.00, în Art Cafe Downtown.

Vineri, în piesa „Miss Daisy și șoferul ei”, o vom putea vedea pe Maia Morgenstern, alături de Mircea Rusu și Mircea Drîmbăreanu, sâmbătă vom putea viziona piesa „Othello și Preaiubita lui Desdemona”, regizată de Mihai Măniuțiu, iar duminică, albaiulianca Eva Crișan își va prezenta propria piesă, „Mr. Nobody”, într-un spectacol lectură.

Spectatorii vor putea asista și la concerte în fiecare zi de festival, cu excepția zilei de duminică: A.G. Weinberger & The Boomtown Pickers, American Gospel Jr., Ovidiu Scridon & Silvan Stâncel, Vunk. Pe lângă acestea, vor fi lansate trei cărți: volumul de versuri „Portretul unui gând”, de Ovidiu Scridon, o poveste de viață, „A fost o viață sau un vis?”, de Lucia Stănescu, volumul de teatru „Făcătorii destinului”, de Margot Spânu-Rusnac.

Festivalul de Teatru organizează și în acest an câteva ateliere pentru copii, coordonate de specialiști: Scenografie și Actorie, pentru elevi de liceu și Marionete, Pictură și Sculptură, pentru elevi de clasele I-VIII. Atelierele încep luni, 1 octombrie, se desfășoară în fiecare zi a săptămânii, la ora 16.00. Înscrierea se face până vineri pe adresa de email secretariatliterar@yahoo.com, iar datele necesare înscrierii sunt nume, prenume, email, telefon, atelierul dorit.

Iar, așa cum ne-am obișnuit din anii trecuți, diminețile săptămânii albaiuliene de teatru vor fi dedicate întâlnirilor cu artiștii din festival, în cadrul „Cafenelei cu Tâlc”, de la Art Cafe Downtown.

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” se desfășoară în perioada 3-7 octombrie 2012, la Alba Iulia. Prețul unui bilet pentru orice spectacol costă 10 lei, iar prețul unui abonament este de 90 lei.

Vedeți aici: Prezentarea festivalului și Descrierea bilingvă a spectacolelor

Vă prezentăm programul festivalului și descrierile spectacolelor:

MIERCURI, 3 OCTOMBRIE 2012

10.00 ZULENKA, Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

Sala Teatrului „Prichindel” / spectacol pentru copii (55 min.)

Regie / Scenariu: Cristian Pepino; Scenografie și costume: Cristina Pepino; Muzică: Dan Bălan; Distribuţie: Amalia Pop, Teodora Popa, Elena Scorțeanu, Ramona Mincu Benchea, Radu Hăprian Dan, Ioan Pompiliu Cristea

„Zulenka este o poveste pentru copiii mici, pentru cei mai mici spectatori ai noştri și este un text inspirat din creaţia Baronesei Orczy, care a publicat la Londra către sfârșitul secolului al XIX-lea un volum de minunate povești. E o istorie fără violență, fiind în acest sens mai potrivită pentru copiii de până la șapte ani. Basmele obișnuite prezintă de obicei episoade violente sau deosebit de dramatice, potrivite mai degrabă pentru copiii mai mari de șapte ani. Zulenka este povestea unei fetițe care își dorește să devină zână. Din această cauză, ea declanșează o serie de peripeții din care va ieși cu bine datorită ajutorului prietenilor ei, spiridușii și animalele pădurii”, spune regizorul Cristian Pepino.

10.30 CAFEAUA CU TÂLC, întâlnire a presei cu artiștii din festival

Clubul festivalului – Art Cafe Downtown

Cafeaua cu tâlc e un prilej de a povesti… Cine, ce mai joacă, întâmplări din spectacole, cum se simte lumea la Alba Iulia, chiar și mici bârfe. În fiecare dimineață, cei prezenți în festival sunt invitați să-și bea cafeaua alături de reprezentanții mass-mediei, de organizatori sau, de ce nu, de prietenii veniți din alte teatre. Tot aici vor avea loc lansări de carte, concerte și spectacole-lectură.

11.00 INIMĂ DE PIATRĂ, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” Craiova

Sala Casei de Cultură a Sindicatelor / spectacol pentru copii (60 min.)

Regie: Cristian Pepino; Scenariu / Adaptare: Cristian Pepino, după W. Hauff; Scenografie: Cristina Pepino; Costume: Cristina Pepino; Coloana sonoră: Dan Bălan; Distribuţie: Oana Stancu, Rodica Prisăcaru, Mugur Prisăcaru, Iulia Cârstea, Ionica Dobrescu, Daniel Mirea, Alis Ianoș

Un copil sărac şi bun îşi doreşte să fie bogat şi pentru asta îşi dă inima unui colecţionar de inimi, primind în schimb o inimă de piatră. Ajuns bogat, ajunge să preţuiască dragostea, prietenia, dărnicia, pe care le pierduse odată cu inima. Înfruntându-l pe temutul colecţionar de inimi, ajunge să elibereze inimile tuturor celor care au făcut înaintea lui acelaşi pact, recâştigându-şi şi inima lui cea bună şi caldă.

18.30 PRICHINDEL 60, expoziție de afișe și păpuși

Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

Istoria unui teatru este întotdeauna o poveste cu personaje miraculoase, cu întâmplări incredibile sau înduioșătoare. În 1952, orașul cu trei grădinițe și două școli adaugă pe răbojul instituțiilor un teatru… Teatrul de Păpuși „Prichindel”. Singura instituție profesionistă de spectacole din Alba Iulia timp de șase decenii. A crescut, educat și fermecat nenumărate generații de spectatori, de prichindei. Paradoxal, este singurul spațiu real unde fantezia, basmul, miracolul te înconjoară. Este, în același timp, un loc ascetic și boem, un cămin și un refugiu, un atelier și un castel, unde personajele se confundă uneori cu personajele păpuși, transferându-și reciproc trăsături și apucături. Teatrul de Păpuși „Prichindel” e unicul loc din Alba Iulia unde istoria, povestea, joaca, basmul sunt simultan adevărate, efemere, irepetabile. Formează o lume prin care trec de șaizeci de ani încoace, copii și artiști deopotrivă. Vă propunem o succintă prezentare istorică a teatrului albaiulian prin intermediul afișelor și păpușilor.

19.00 FANTOMA, DRAGOSTEA MEA!, Teatrul Metropolis București

Sala Casei de Cultură a Sindicatelor / spectacol pentru tineri şi adulţi (110 min.)

Regie: Șerban Puiu; Scenariu / Traducere și adaptare: Noel Coward / Vasile Flutur și Raluca Ghervan; Scenografie: Ioana Popescu; Coloana sonoră: Vladimir Stavar; Distribuţie: Gabriela Popescu, Marius Florea Vizante, Monica Davidescu, Alexandra Velniciuc, Raluca Ghervan, Ioana Ancea, Zory David

O comedie scrisă cu nerv, un thriller cu accente parodice despre viaţa de cuplu şi infidelitate, o ficţiune în care imposibilul devine posibil, o poveste închegată regizoral de Şerban Puiu, purtând amprenta scenografică a Ioanei Popescu şi ambientul sonor al lui Vadim Stavar; o farsă improbabilă în trei acte, care ne provoacă să intrăm în jocul de-a destinul.

21.30 A.G. WEINBERGER & THE BOOMTOWN PICKERS

Sala Teatrului „Prichindel” / concert de muzică pentru tineri şi adulţi (75 min.)

În România nu se poate vorbi despre Blues fără acest muzician de excepţie cu reputaţie internaţională: A.G. Weinberger. Eforturile lui de a promova cu zel misionar şi de a implementa acest gen pe piaţă, dar şi atitudinea şi gândirea despre viaţă, a ceea ce se numeşte Blues, îi conferă statutul de „punct de pornire” al acestei mişcări muzicale în România. Orădean la origine, chitarist, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi producător de albume, iniţiator al mişcării de cluburi, el este o certă autoritate în domeniu.

JOI, 4 OCTOMBRIE 2012

10.00 CĂLĂTORIE ÎN JURUL LUMII, Teatrul de Păpuși „Puck” Cluj-Napoca

Sala Teatrului „Prichindel” / spectacol pentru copii (50 min.)

Regia: Emilia Nechita; Scenariu, adaptare: Emilia Nechita; Scenografie: Relu Pene

Costume: Epaminonda Tiotiu; Coloana sonoră: Emilia Nechita; Distribuţie: Lucian Rad, Florina Florian, Silviu Ruşti, Florin Suciu

Trei super-eroi – Super Cercul, Triunghiul cu Idei şi Pătratul Ştie Tot – cred că o călătorie în jurul lumii pe orbita poveştilor este posibilă şi pentru aceasta au conceput cea mai grozavă maşinărie care îi poate duce oricând în cea mai grozavă călătorie de pe pământ. Şi asta cu ajutorul imaginaţiei. Ajunşi pe tărâmul poveştilor cu prinţi şi prinţese, ei descoperă astfel povestea Frumoasei adormite şi a Prinţului fermecat. Călătoria lor nu se opreşte aici, ei vor ajunge din poveste în poveste şi vor călători zi de zi alături de copii, însoţindu-i în călătoriile lor imaginare, pentru că în imaginaţie timpul nu-i realitate, nici poveste. Acolo totu-i posibil, totul se-ntâmplă precum gândeşte omul.

10.30 CAFEAUA CU TÂLC, întâlnire a presei cu artiștii din festival

Clubul festivalului – Art Cafe Downtown

Cafeaua cu tâlc e un prilej de a povesti… Cine, ce mai joacă, întâmplări din spectacole, cum se simte lumea la Alba Iulia, chiar și mici bârfe. În fiecare dimineață, cei prezenți în festival sunt invitați să-și bea cafeaua alături de reprezentanții mass-mediei, de organizatori sau, de ce nu, de prietenii veniți din alte teatre. Tot aici vor avea loc lansări de carte, concerte și spectacole-lectură.

11.00 CEI TREI PURCELUȘI, de Serghei Mihailov, Teatrul de Păpuși „Gulliver”

Spectacol pentru copii / Performance for children (50 min.)

Regie: Daniel Stancu; Scenariu, adaptare: Daniel Stanciu; Scenografie: Daniela Drăgulescu; Ilustraţie muzicală: Jou-Jou Drăgan; Distribuţie: Gina Geru, Adina Ariton, Ramona Păuc, Iulia Cristescu, Aurelian Iorga

Într-o montare în care jocul marionetelor alternează cu cel al actorilor, după un scenariu inspirat din povestea lui Serghei Mihailov şi adaptat scenic de regizorul Daniel Stanciu, protagoniştii trec prin multe peripeţii, ajungând, în cele din urmă, să învingă răul, reprezentat în poveste chiar de lup, un lup siberian. Decorurile imaginate de scenografa Daniela Drăgulescu şi ilustraţia muzicală Jou-Jou Drăgan întregesc atmosfera de poveste, în care vă invităm să vă alăturaţi personajelor noastre.

17.00 MARCEL IUREȘ ÎNTRE TEATRU ȘI FILM, discuție deschisă cu public

Clubul festivalului – Art Cafe Downtown

Marcel Iureș este unul dintre cei mai de seamă actori români și reprezintă o mare amprentă în lumea filmică și teatrală atât românească, cât și internațională. Născut în județul Dolj sub semnul Leului, actorul a dovedit mereu că este o fire puternică, explozivă, lucru ce se reflectă în întreaga sa activitate de până acum. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, a debutat la Teatrul Național din Cluj-Napoca, apoi a jucat pentru Teatrul Odeon și Teatrul Bulandra din București. În anul 1998 a întemeiat Fundația Teatrul ACT, teatru ce-și propune spectacole jucate în special în spații mici. Marcel Iureș a primit două premii UNITER pentru cel mai bun actor din România și un premiu pentru excelență. Începând cu anul 2004, a fost desemnat președintele Festivalului Internațional de Film Independent „Anonimul”. Și-a început cariera internațională în anul 1994 cu un turneu al spectacolului Richard al III-lea, în Marea Britanie. A avut roluri în celebrele filme Interviu cu un vampir, Misiune imposibilă, Pacificatorul, Pirații din Caraibe: La capătul lumii. Dintre cele mai cunoscute spectacole românești în care a jucat Marcel Iureș, amintim Cu ușile închise, Richard al III-lea, Caligula, Omor în catedrală, Acasă la tata, Cetatea Soarelui, Absolut. Anul acesta, la Alba Iulia, Marcel Iureș va fi prezent în fața publicului într-o nouă ipostază: omul dincolo de cortină. Vom avea ocazia să-l ascultăm, să-l întrebăm și să aflăm o poveste frumoasă despre viața sa profesională.

18.30 TELEFONUL, Compania „If / Dacă… Pentru femei”, cu sprijinul Teatrului Evreiesc de Stat București

Sala Teatrului „Prichindel” / spectacol pentru tineri şi adulţi (70 min.)

Regie: Roxana Guttman; Scenariu / Adaptare: Roxana Guttman; Scenografie și coloană sonoră: Liana Ceterchi și Roxana Guttman; Distribuţie: Roxana Guttman, Rudy Rosenfeld / Nicolae Botezatu

Telefonul este un spectacol despre condiţia artistului si nu numai. Într-o lume ancorată într-un materialism acerb, omul uită reperele umanităţii; târât în goana după bani ca să-și achite facturile, prins în mecanismul societății de consum, ajunge să uite de suflet, de dragoste, de ceilalţi și, de fapt, uită de sine.

20.30 AMERICAN GOSPEL Jr., Compania ANTARION

Catedrala romano-catolică „Sf. Mihail” / concert pentru copii, tineri şi adulţi (70 min.)

Regie: Marion Germain

Trupa „American Gospel” provine din faimosul show Gospel pentru 100 de Voci. În 1998, în timpul acestui show, cântăreți și muzicieni americani s-au unit și au format primul training american de muzică Gospel din Europa, intitulat American Gospel. Din acea zi, American Gospel a continuat să călătorească prin lume și să-și împartă dragostea pentru muzică cu un altfel de muzică Gospel. Ar trebui să vedeți câtă bucurie și căldură radiază „American Gospel Connection” și corul, mai exact Jeane Carpenter. Concertul trupei „American Gospel Connection” nu e doar un simplu concert, este locul de reuniune al suferinței sclavilor și jocului de bucurie al Caraibelor. Forma, substanța, trupul și sufletul se întrepătrund.

VINERI, 5 OCTOMBRIE 2012

10.00 FRUMOASA RAPUNZEL, Teatrul „Arlechino” Brașov

Sala Teatrului „Prichindel” / spectacol pentru copii (55 min.)

Regie: Traian Savinescu; Scenariu / Adaptare: Traian Savinescu; Scenografie: Marian Sandu; Costume: Ecaterina Rus; Coloana sonoră: Traian Savinescu; Distribuţie: Petronela Rujan, Alexandru Dobrescu, Adrian Dobrascu, Manuela Zaharie / Erika Mihaly, Adrian Iuga, Cecilia Negru, Marius Stroe

Povestea Frumoasei Rapunzel este inspirată de imagistica plastică debordantă a universului flamand, aşa cum spiritul ludic al veşnicului tânăr Bruegel cel Bătrân l-a ilustrat. Folosind ca pretext ambianța carnavalului medieval – spectacol popular năstruşnic la care accesul spectatorilor nu numai că este permis dar e și provocat – spectacolul păpuşăresc instituie temporar fantasta „lume pe dos”, atât de dragă celor care visează cu capul în nori. Un spectacol de teatru-în-teatru, cu personaje-păpuși parcă desprinse din „jocuri de copii”, cu ostaşi hilari căzuţi în „lupta carnavalului cu postul” și încheiat, în buna tradiţie a teatrului de bâlci, cu o nuntă țărănească.

10.30 CAFEAUA CU TÂLC, întâlnire a presei cu artiștii din festival

Clubul festivalului – Art Cafe Downtown

Cafeaua cu tâlc e un prilej de a povesti… Cine, ce mai joacă, întâmplări din spectacole, cum se simte lumea la Alba Iulia, chiar și mici bârfe. În fiecare dimineață, cei prezenți în festival sunt invitați să-și bea cafeaua alături de reprezentanții mass-mediei, de organizatori sau, de ce nu, de prietenii veniți din alte teatre. Tot aici vor avea loc lansări de carte, concerte și spectacole-lectură.

10.45 PORTRETUL UNUI GÂND, autor Ovidiu Scridon, Editura Tritonic

Clubul festivalului – Art Cafe Downtown / lansare de carte

Portretul unui gând este primul volum de versuri al artistului Ovidiu Scridon. Apărut în 2012, la Editura Tritonic, această lucrare cuprinde în mare parte textele pe care autorul le cântă în concertele din țară și din străinătate. Primul tiraj s-a epuizat rapid în primele luni de la apariție iar invitația de a fi prezent la Târgurile Naționale de Carte denotă aprecierea acordată acestuia.

11.00 FRUMOASA ȘI BESTIA, Teatrul de Animație „Țăndărică” București

Sala Casei de Cultură a Studenților / spectacol pentru copii (60 min.)

Text şi regie: Cristian Pepino; Scenografie, costume, păpuşi: Cristina Pepino; Muzică: Dan Bălan; Distribuţie: Geo Dinescu, Marin Fagu, Daniel Stanciu, Cristian Mitescu, Adrian Lefter, Dora Dumitrescu, Andreea Ionescu, Mariana Zaharia

Un tată cu trei fiice ajunge printr-o întâmplare la un castel al cărui stăpân este o Bestie. Aici, pentru a-i fi cruţată viaţa pentru că a rupt un trandafir, lucrul cel mai de preţ din lume, trebuie s-o aducă pe una dintre copilele sale să rămână pe viaţă alături de el. Fata cea mai mică, Frumoasa, deşteaptă şi bună, se oferă să se ducă de bună voie. Ea reuşeşte să se împrietenească cu Bestia, dar prietenia lor o supără pe Vrăjitoarea care îl transformase pe prinţ în fioroasa Bestie. După un întreg şir de peripeţii, de lupte între bine şi rău, Bestia redevine un prinţ frumos, arătos.

18.30 MISS DAISY ŞI ŞOFERUL EI, Teatrul Evreiesc de Stat București

Sala Casei de Cultură a Sindicatelor / spectacol pentru tineri şi adulţi (135 min.)

Regie: Claudiu Goga; Scenografie: Ştefania Cenean; Coloana sonoră: Vasile Manta; Distribuţie: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Mircea Drîmbăreanu

După ce-a distrus încă o maşină nou-nouţă, Miss Daisy, văduva unui fabricant evreu bogat, e forţată de fiul ei, Boolie, să renunţe la şofat. Boolie îi angajează un şofer negru, pe flegmaticul și înţeleptul Hoke. La început, relaţiile dintre cei doi sunt tensionate, Miss Daisy având întreaga aroganță a poziţiei ei sociale, o serie de prejudecăţi precum și o limbă ascuţită. Dar, cu timpul, confruntându-se și cu problemele segregării și antisemitismului, situaţia se schimbă și cei doi se apropie unul de altul…

20.30 CINĂ CU PRIETENI, ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului București

Sala Casei de Cultură a Studenților/ spectacol pentru tineri şi adulţi (120 min.)

Regie: Claudiu Goga; Scenografie: Lia Dogaru; Traducere: Irina Velcescu; Distribuţie: Cerasela Iosifescu, Vlad Zamfirescu, Nadiana Sălăgean, Marius Cordoş

Timp de 12 ani, Gabe şi Karen au petrecut vacanţe şi weekend-uri împreună cu prietenii lor, Tom şi Beth; s-au invitat reciproc la nenumărate cine delicioase, şi-au crescut copiii, şi-au împărtăşit experienţele de viaţă ca nişte adevăraţi prieteni, aşteptându-se „să se îngraşe şi să îmbătrânescă împreună”. Un fapt surprinzător le dă viaţa peste cap. Acesta reprezintă un şoc cu efecte neaşteptate pentru ambele cupluri şi, în egală măsură, un prilej al unor reflecţii despre dragoste şi căsnicie, despre natura relaţiilor umane.

22.30 ACOUSTIC LIVE – OVIDIU SCRIDON & SILVAN STÂNCEL

Clubul festivalului – Art Cafe Downtown / concert pentru tineri și adulți (60 min.)

Ovidiu Scridon și Silvan Stâncel sunt doi artiști complet diferiți. Fiecare propune publicului cântece și compoziții proprii, lăsând însă loc de multă improvizație ca liant al celor două viziuni. Multă chitară, cajon, muzicuțe, ukulele și alte mici elemente de percuție sunt instrumentele care vor răsuna pe ritmuri de flamenco, jazz, folk, pop, pe versuri și texte care vorbesc despre dragoste în multiplele ei ipostaze. Cei doi muzicieni sunt câştigători a numeroase trofee în cadrul festivalurilor-concurs de muzică din România și concertează la nivel național și internațional.

SÂMBĂTĂ, 6 OCTOMBRIE 2012

10.00 PRINŢUL GAROAFĂ, Teatrul „Ariel” Târgu Mureș

Sala Teatrului „Prichindel” / spectacol pentru copii (55 min.)

Regie: Lengyel Pal; Scenariu: Berta Maria, după Elek Benedek; Scenografie: Szabo Oprah Zsofia; Coloana sonoră: Sarossy Endre; Distribuţie: Andi Brânduş, Mariana Iordache, Andi Brânduş, Iuliu Pop-Andrieş, Viorel Meraru, Cristina Ungureanu, Mirabela Valea, Mioara Topor, Cornel Iordache, Mariana Iordache, Valentin Lozincă, Georgeta Lozincă

O poveste emoţionantă despre dragostea dintre Prinţul Garoafă şi Prinţesa Aurica şi despre cum ajung ei să domnească peste cele două împărăţii, unite sub semnul iubirii.

10.30 CAFEAUA CU TÂLC, întâlnire a presei cu artiștii din festival

Clubul festivalului – Art Cafe Downtown

Cafeaua cu tâlc e un prilej de a povesti… Cine, ce mai joacă, întâmplări din spectacole, cum se simte lumea la Alba Iulia, chiar și mici bârfe. În fiecare dimineață, cei prezenți în festival sunt invitați să-și bea cafeaua alături de reprezentanții mass-mediei, de organizatori sau, de ce nu, de prietenii veniți din alte teatre. Tot aici vor avea loc lansări de carte, concerte și spectacole-lectură.

12.00 A FOST O VIAȚĂ SAU UN VIS?, autor Lucia Stănescu; Editura Eikon

Clubul festivalului – Art Cafe Downtown / lansare de carte

Lucia Stănescu, una dintre marile soprane ale scenei mondiale, s-a născut pe data de 16 iunie 1926, la Someșul Rece, județul Cluj. A urmat la București, concomitent cu Facultatea de Drept, cursurile de canto în cadrul Academiei Regale de Muzică, la clasa profesorului Constantin Stroescu, tenor de renume.  De-a lungul carierei sale a obținut numeroase premii naționale și internaționale și a întreprins numeroase turnee individuale în toată lumea. A fost timp de 10 ani profesoară de canto la Academia „Gheorghe Dima” din Cluj și totodată directorul Operei Române din Cluj. La onorabila vârstă de 85 de ani, în 2011, ca o mărturie a vieții sale și a perioadelor istorice, sociale, politice și culturale, profesionale și nu numai, a scris cartea cu titlul A fost o viață sau un vis?. Dintre spectacolele în care a avut roluri remarcabile amintim: Paiațe de R. Leoncavallo, Carmen (personajul Micaela) de G. Bizet, Boema de G. Puccini, Turandot de G. Puccini, Tosca – G. Puccini, Othello – G. Verdi, Madama Butterfly – G. Puccini, Faust – Ch. Gounod, Evgheni Oneghin și Mazeppa – P.I. Ceaikovski, Aida de G. Verdi. A fost o viaţă sau un vis? reprezintă mărturii pe care autoarea le-a scris în decursul unui an. Dezvăluind pentru prima dată marelui public viaţa şi strălucita carieră a marii artiste, volumul oferă mărturii despre lumea artistică şi societatea românească din perioada interbelică, prin ochii sopranei Lucia Stănescu.

Înfiinţată în 2003, având profil enciclopedic, Editura EIKON s-a impus pe piaţa de carte românească, editând până azi titluri din domenii diverse: filosofie, religie, carte şcolară şi universitară, beletristică, medicină naturistă, carte practică, ghiduri, albume de artă – în următoarele serii şi colecţii: Biblioteca Ortodoxă, Eikon Educaţional, Universitas, Theologia Socialis, Poezie, Proză, Eseu şi Critică literară, Spiritualitate, Teatru, Albume, Convorbiri, Biografii, Amintiri, Practic, Terapii complementare, Mituri Contemporane. Au fost editate până acum peste cinci sute de cărţi, scrise de autori români şi străini, clasici, contemporani, consacraţi sau debutanţi.

16.00 METODE NOI ÎN TEATRUL PENTRU COPII ȘI ADOLESCENȚI, simpozion susținut de Stephan Rabl, Austria

Anul acesta în cadrul festivalului de teatru de la Alba Iulia va avea loc întâlnirea UNIMA și ASSITEJ, la care vor participa manageri ai teatrelor de păpuși, de copii și tineret din România. Invitatul special al acestui eveniment este domnul Stephan Rabl, care va vorbi despre metode noi în teatrul pentru copii și adolescenți. Evenimentul este conceput sub forma unui workshop profesional, dedicat exclusiv managerilor culturali din această zonă a teatrului.

17.00 HÄNSEL ȘI GRETEL, Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong”

Sala Teatrului „Prichindel” / spectacol pentru copii (50 min.)

Regie: Oana Leahu; Scenografie: Gavril Siriteanu; Costume: Aurelia Ravar; Ilustraţie muzicală: Oana Leahu; Distribuţie: Claudia Stühler, Angela Páskuy, Daniela Dragomir, Jenö Major, Lucia Barbu, Adrian Prohaska

Povestea lui Hänsel şi a lui Gretel este una dintre cele mai frumoase poveşti ale literaturii universale. Adaptarea scenicǎ în maniera teatrului de animaţie va concentra acţiunea. Spectacolul va transmite mesajul de iubire şi curaj în modul cel mai direct conştiinţelor pure ale copiiilor.

19.00 OTHELLO ȘI PREAIUBITA LUI DESDEMONA, Teatrul de Mișcare „Studio M” Sfântu Gheorghe

Sala Casei de Cultură a Sindicatelor / spectacol pentru tineri şi adulţi (80 min.)

Regia: Mihai Măniuțiu; Scenariu / Adaptare: Mihai Măniuțiu, după William Shakespeare; Scenografie: Adrian Damian; Coloana sonoră: Șerban Ursachi; Distribuţie: András Györgyjakab, Enikő Györgyjakab, Péter Dávid, Attila Nagy, László Szekrényes, Emília Polgár, László Bajkó, Eszter Nagy

„Am dorit să fac, împreună cu Péter Uray şi excelenta trupă de la M Studio, un spectacol în care tragedia şi comedia nu se resping, ci, dimpotrivă, se atrag una pe cealaltă. Un spectacol în care comicul dă naştere dramei, iar drama are profunde ecouri burleşti. Precum la Shakespeare. Precum în filmele comice mute. Am dorit să facem un spectacol care se întreabă ce este adevărat şi ce este iluzie în iubire, şi care caută emoţia tocmai în răsturnările neaşteptate de situaţii care transformă adevărul în minciună şi minciuna în adevăr. Un spectacol despre transformarea unei pasiuni arzătoare în contrariul ei (rizibil şi totodată teribil): gelozia oarbă. Un spectacol despre oricare dintre noi – în vremuri de criză. Un spectacol în care râsul face casă bună cu tristeţea.” (Mihai Măniuţiu)

21.00 TANGO MON AMOUR, Compania Octavio de la Roza Lausanne Elveția

Sala Casei de Cultură a Studenților / spectacol pentru tineri şi adulţi (60 min.)

Regie: Octavio de la Roza; Scenografie: Octavio de la Roza; Distribuție: Octavio de la Roza, Camilla Colella

Imaginați-vă o scenă plină cu trandafiri, cuprinsă de melodii fermecătoare de Piazolla și pe ritmuri de Gotan Project. Artiștii dansează și ne transmit universul lor intim, plăcerile lor, dorințele lor într-o succesiune de tablouri suprarealiste. Împingând introspecția până la paroxism, dansatorii vor încarna Dorința, Pasiunea, Suferința, Deznădejdea, toate fațetele iubirii care arde, devastează și te face să trăiești. O reprezentare modernă a tango-ului, cu parfum argentinian…

22.30 VUNK

Spațiile RYMA / concert pentru copii, tineri și adulți (60 min.)

Trupa Vunk s-a lansat în 1999 sub numele de VANK, nume format din inițialele membrilor (Victor, Alex, Nicu si Cornel). Primul concert al trupei a avut loc în octombrie 1994 la Teatrul Ion Creangă, alături de ZOB. După o pauză destul de lungă, în 1999, cei patru interpreți lansează single-ul Independent. Cel de-al doilea album al băieților, „6 piese de 5 stele”, apare în 2001, având ca prim single de promovare Regele șoselelor. După numai un an, formația revine cu un nou material discografic numit „In haine noi”, ce conține atât piesa All Too Young, cu care au ocupat locul II la selecția națională Eurovision 2002, cât și N-am noroc, un remake al unei piese semnate de Anda Călugăreanu. In 2004, Vunk revine cu un album Best Of, pe care apar hiturile trupei lansate de-a lungul timpului, printre care se numără: 1000, Baladă pentru o minune, Langă inima mea vine inima ta, Iubire cu imprumut. La împlinirea a 10 ani de carieră și după o pauză de aproximativ 4 ani, trupa se reinventează, revenind într-o nouă formulă și sub un nou nume: VUNK!

DUMINICĂ, 7 OCTOMBRIE 2012

10.30 CAFEAUA CU TÂLC, întâlnire a presei cu artiștii din festival

Clubul festivalului – Art Cafe Downtown

Cafeaua cu tâlc e un prilej de a povesti… Cine, ce mai joacă, întâmplări din spectacole, cum se simte lumea la Alba Iulia, chiar și mici bârfe. În fiecare dimineață, cei prezenți în festival sunt invitați să-și bea cafeaua alături de reprezentanții mass-mediei, de organizatori sau, de ce nu, de prietenii veniți din alte teatre. Tot aici vor avea loc lansări de carte, concerte și spectacole-lectură.

10.30 FĂCĂTORII DESTINULUI, autor: Margot Spânu-Rusnac, Editura Magna-Princeps

Sala Teatrului „Prichindel” / lansare de carte

Margot s-a născut la Chișinău în Republica Moldova, în 1994. A studiat la Liceul Republican de Muzică Ciprian Porumbescu, clasa de vioară a profesoarei Galina Buinovschi. Prima sa poezie în limba română se intitulează Îndemn. Clasa a patra la școală o urmează la Bruxelles. În 2005 scrie prima poezie în limba franceză, Ultimele cuvinte, iar apoi urmează povestea Nostalgia Soarelui. Își continuă studiile la liceul Athenee Royal d`Uccle1 din Bruxelles. Cu prima sa piesă, Făcătorii Destinului, câștigă concursul liceal, piesa fiind jucată de micuții din clasa I. A mai scris două romane, Zilele noastre fericite și Ana în războiul roșu. În 2010, la Teatrul Municipal de Păpuși Guguță, are loc premiera spectacolului după piesa Făcătorii Destinului.

11.00 FĂCĂTORII DESTINULUI, Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” Chișinău

Sala Teatrului „Prichindel” / spectacol pentru copii (55 min.)

Autor: M. Spânu-Rusnac; Regie: Gabriela Lungu; Pictură: Lilia Popovschi; Muzică: Ilie Rusnac; Distribuţie: Stăvilă Ana, Alferova Alina, Chiriac Silvia, Palea Vasile, Mardari Oleg

Spectacolul este axat pe ideea eternei lupte dintre bine şi rău, întruchipată pe scenă de ceea ce în cosmogonia tuturor popoarelor înseamnă Paradis şi Infern, îngeri şi draci, precum şi influenţa lor asupra destinelor umane. S-a născut un prinţ şi e forfotă mare, atât în Paradis, cât şi în Infern. Caracterul nou-născutului, precum şi faptele ulterioare ale acestuia vor depinde de cel care va ajunge primul la leagănul lui: îngerul păzitor care-l va boteza întru facerea binelui sau un drăcuşor care-l va vrăji întru facerea răului… După mai multe peripeţii, îngerii reuşesc să-l boteze pe prinţul Lucius şi să-i pecetluiască destinul. Acesta va fi un bun rege pentru poporul său, aducându-i prosperitate şi fericire.

12.30 MR. NOBODY, autor: Eva Crișan

Clubul festivalului – Art Cafe Downtown / spectacol-lectură

Personajele sunt Unu și Celălalt, Femeia și Mr. Nobody. Celula de închisoare a doi condamnați la moarte, pretext pentru o sondare în conștiință și în multiplele planuri ale sinelui. Personajele trăiesc cu certitudinea morții iminente. Nici unul dintre ei nu-și cunoaște vina (în această lume, nimeni nu este nevinovat). Spațiul, mereu în schimbare, este unul al conștiinței. Decor suprarealist.

Eva Crișan, actriță la Teatrul Național din Cluj, un repertoriu de 34 de roluri la Teatrul Național din Cluj și colaborări cu teatre din străinătate (Almeida Theatre, Londra; Institutul Român de Cultură din Veneția și Academia Română din Roma; Academia Română din Budapesta). A lucrat cu regizori și actori de prestigiu – Alexandru Dabija, Andrei Șerban, Mihai Măniuțiu, Radu Afrim, Sylvain Groud (Paris), Marc Bogaerts (Belgia), Roberto Bacci (Italia), Savino Paparella (Italia) și a participat în acest timp la training-uri, workshop-uri și ateliere – David Esrig, Andrei Șerban, Vava Stefanescu, Centrul Multiart Dans; Compania Christian Bastin din Paris, ateliere de mișcare scenică și dans contemporan; Sylvain Groud, coregraf la Opera din Paris, ateliere de mișcare scenică; David Singer (Israel), ateliere de Tehnica Imaginarului și Psihodramă; Andrej Lebowsky (Rusia), elev al lui Meyerhold și întemeietor al școlii de teatru bazate pe tehnica biomecanicii. În 2012, este nominalizată la premiile UNITER la secțiunea dramaturgie, „Cea mai buna piesă românească a anului”, cu piesa Mr. Nobody.

17.00 ZÂMBETUL PRINȚESEI, Compania Le Jacques București

Spațiile RYMA / spectacol pentru tineri și adulți (100 min.)

Regie: Augustin Pop, Tudor Avrămuț

Le Jacques vine cu un concept teatral nou, născut prin îmbinarea filmului de animație cu teatrul de umbre: personaje ca siluete, construite și mânuite de maeștri păpușari, decoruri ca imagini animate, proiectate din spatele ecranului cu un retroproiector. Spectatorul are atât bucuria de a viziona un film de animație, cât și caldul sentiment că se află la un spectacol de teatru de siluete mânuite cu sensibilitate de păpușari profesioniști. Toni și calul său Fido pleacă în cea mai surprinzătoare și feerică aventură din toate timpurile, pentru a-i aduce zâmbetul înapoi pe buze printesei iubite. Într-o călătorie epică prin lumi, care se află dincolo de puterea oricărei imaginații. O poveste incredibilă adusă din tărâmul neexplorat al umbrelor, ce se adresează inimilor care nu au vârstă.

18.30 METODA, Teatrul „C.I. Nottara” București

Sala Casei de Cultură a Studenților / spectacol pentru tineri şi adulţi (100 min.)

Autor: Jordi Galcerán; Regie: Theodor Cristian Popescu; Scenografie: Ștefan Caragiu; Traducere: Luminița Voina-Răuț; Distribuție: Adrian Văncică, Alexandru Jitea, Gabriel Răuţă, Cerasela Iosifescu

O companie suedeză, recunoscută pe plan internaţional, trebuie să angajeze o persoană care să se alăture echipei sale, într-o poziţie cu mare responsabilitate. Condiţiile de muncă şi renumeraţia oferită sunt foarte atractive. Începutul piesei ne plasează într-o cameră în care apar, treptat, patru persoane. Au fost selectate pentru interviul cu un reprezentant al companiei. Însă imediat se insinuează ideea că metoda de intervievare este una neobişnuită.. Timpul trece, candidaţii sunt singuri şi nimeni nu vine să le spună cum se va desfăşura selecţia. Mai mult, ei realizează că sunt într-o cameră izolată, din care nu mai pot pleca. Candidaţii îşi dau seama că cineva din afara camerei îi urmăreşte pentru a afla care este persoana potrivită pentru ocuparea postului disponibil. De asemenea, sunt supuşi unei serii de teste, debusolante la început. Fiecare concurent trebuie să-şi demonstreze abilităţile, în funcţie de acestea fiind eliminaţi unul câte unul, cel care va rezista până la final primind slujba. Astfel, întâlnirea dintre cei patru, pe fondul presiunii grele, va deveni oglinda în care personajele îşi reflectă umanitatea, empatia, insensibilitatea sau intoleranţa. La final, însă, spre deosebire de ceea ce ne-am imaginat, ceea ce părea să fie nu a fost aşa…

ÎNCHIDEREA FESTIVALULUI

20.30 CFR – COMETA, CĂȚELUL ȘI COPILUL, Teatrul Odeon București

Sala Casei de Cultură a Sindicatelor / spectacol pentru tineri şi adulţi (75 min.)

După texte de: I.L. Caragiale; Regie: Alexandru Dabija; Scenografie: Cristina Milea; Muzică: Ada Milea; Video: Cinty Ionescu; Ilustrație muzicală: Vasile Manta; Distribuție: Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu, Paula Niculiţă, Nicoleta Lefter, Cojocaru / Marius Damian, Ionel Mihăilescu, Pavel Bartoş, Veronica Gherasim

Un tren este alcătuit din mai multe vagoane pe şine, conectate între ele, capabile să transporte marfă sau călători pe o rută prestabilită. Calea pe care merge poate fi o şină convenţională, dar poate fi şi o monoşină: astfel sună definiţia binecunoscutului cuvânt. Atunci când propulsia se realizează cu ajutorul unui dramaturg-locomotivă precum Ion Luca Caragiale şi un conducător de tren ca Alexandru Dabija (în calitate de regizor), călătoria nu poate fi decât captivantă. Despre cometă – prelegere populară, Justiţia română. Secţia corecţională, D-l Goe…, Bubico, Atmosferă încărcată sunt texte care au oferit directorului de scenă suportul perfect pentru un voiaj presărat cu surprize: te poţi aştepta ca într-un astfel de tren să întâlneşti un controlor excentric, obsedat de spaţiul cosmic şi iminenta apariţie a cometei Falb, să dai nas în nas cu spiritista păgubită, să faci cunoştinţă cu Mam Mare, Mamiţa şi Tanti Miţa – protectoarele năzdrăvanului Goe, să te fereşti de omul care antipatizează câinii sau s-o consolezi pe stăpâna iubitoare a lui Bubico – băiatul lui Garson şi al Gigichii. Ne însoţesc până la destinaţie pasagerii (in)disciplinaţi: Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu, Paula Niculiţă, Nicoleta Lefter, Constantin Cojocaru / Marius Damian, Ionel Mihăilescu, Pavel Bartoş şi căţelul Puck în „ambientul” scenografic al Cristinei Milea, cu accente vizuale marca Cinty Ionescu. Pe muzica Adei Milea. Poftiţi în vagoane!

ATELIERE

ATELIER DE ACTORIE, coordonat de regizoarea Oana Leahu – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 octombrie, ora 16.00

Oana Leahu – conferenţiar universitar doctor, Decanul Facultăţii de Teatru a Universităţii de Arte Tg. Mureş, regizor de teatru, licenţiată a Universităţii de Arte Târgu Mureş, specializarea regie de teatru, promoţia 1995. De la finalizarea studiilor şi-a conturat activitatea atât în domeniul pedagogiei teatrale (fiind cadru didactic al Universităţii de Arte din 1995 până în prezent), cât şi în domeniul creaţiei regizorale, realizând peste 50 de spectacole de teatru dramatic şi de teatru de animaţie – pasiunea sa.

ATELIER – CINE SUNT?! TEATRUL CA AUTOCUNOAȘTERE. E magic să fii actor! Aceasta e o afirmaţie pe care o fac atât cei care-și doresc să fie actori, cât și mari vedete ale artei interpretării teatrale. Atelierul acestei ediţii a festivalului vă invită la autocunoaştere prin teatru, pentru că pentru a deveni personaj e important să ştii cine eşti ca persoană: liber, minunat, fără inhibiții!

ATELIER DE MÂNUIRE MARIONETE, coordonat de actorii Nuți și Sorin Dorobanțu – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 octombrie, ora 16.00

Nuți Dorobanțu și Sorin Dorobanțu – actori-mânuitori la Teatrul de Stat „Ioan Slavici” Arad, trupa de marionete, care până anul trecut constituia cu succes Teatrul de Marionete Arad, singurul teatru din țară cu specific în marionete. Cu o experiență în domeniu de peste 15 ani (Nuți) și peste 10 ani (Sorin) și un Master în Arta Animației finalizat în 2012 la U.A.T. Târgu-Mureș, au realizat o mulțime de roluri sub îndrumarea a numeroși regizori importanți din universul animației și nu numai (Cristian Pepino, V.I. Frunză, Kovacsi Ildiko, Oana Leahu), dar și în coproducții internaționale: spectacolul Gigantea (Compania „Les Trois Cles” din Paris) și spectacolul Stare febrilă și Eden-Palace (Teatrul de la Mezzanin Paris). În 2009 înființează o companie independentă, „Sosonuți”, prin intermediul căreia organizează spectacole și evenimente pentru copii și tineret.

PREZENTARE ATELIER – „Colaborările repetate cu Festivalul „Amifran” din Arad, în cadrul căruia am făcut workshop-uri cu păpuși și marionete, experimentând diferite metode de lucru cu copii și tineri până la 18 ani, ne-au făcut să ne dorim din ce în ce mai mult să împărtășim copiilor și tinerilor dornici să se apropie puțin mai altfel de teatrul de păpuși și marionete, o frântură din tainele acestei magice arte care se numește arta animației. Pentru noi, festivalul de la Alba Iulia este o nouă ocazie de a încerca să descoperim, în rândul copiilor care vor participa la „joaca” noastră, talente înnăscute pentru acest domeniu de activitate sau (de ce nu?) viitori actori-mânuitori.” (Nuți și Sorin Dorobanțu)

ATELIER DE SCENOGRAFIE, coordonat de scenografa Alina Herescu – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 octombrie, ora 16.00

Alina Herescu – unul dintre cei mai apreciaţi tineri scenografi din România. Are o personalitate puternică şi a însoţit apariţia unor importante producţii din teatrul românesc al „noului val”: Inimi cicatrizate de Max Blecher, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Constanţa; mady-baby.edu de Gianina Cărbunariu, regia Gianina Cărbunariu, Teatrul Foarte Mic, Bucureşti; Plaja de Peter Asmussen, regia Radu Afrim, respectiv Drept ca o linie de Luis Alfaro, regia Radu Apostol, Teatrul „Maria Filotti” Brăila; Acasă de Ludmila Razumovskaia, regia Radu Apostol Teatrul „Ion Creangă” Bucureşti.

ATELIER – COMUNICAREA ÎNTRE SOCIALIZARE ȘI IZOLARE, ÎNTRE REAL ȘI VIRTUAL. Fir-labirint-oglinzi-wall. Omul este o ființă socială, prin definiție. Cum s-a conservat sau cum a evoluat această caracteristică?! Cred că e foarte important de aflat cum este perceput acest aspect, în rândul adolescenţilor, mai ales pentru dezvoltarea lor ulterioară și cum pot ei exprima asta în forme artistice dezinhibante și eliberatoare. Prin „joc”, ei pot conştientiza mai uşor, aproape fără să-și dea seama, unde se situează, cum percep, ce simt, cum se raportează, atât față de colegii de atelier, cât mai ales față de tot ceea ce înseamnă contextul social în care trăiesc. Pentru că oamenii simt diferit, se exprimă diferit, fiecare simțindu-se confortabil în repere spaţiale diferite, în forme de expresie diferite, dimensiuni diferite, aș dori să le extindem plaja expresiei artistice. Astfel, „instalaţiile” scenografice să nu mai rămână doar la nivel de costum, ci să creem și spatiu(i).

ATELIER DE SCUPLTURĂ, coordonat de artistul plastic Hani Sasu – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 octombrie, ora 16.00

Sasu Hani – a absolvit Universitatea de Arte Decorative şi Design Cluj-Napoca, fiind artist plastic, membru al filialei Alba a Uniunii Artiştilor Plastici. În calitate de profesor, a predat ceramică-modelaj la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia. Colaborează la ora actuală cu diverse instituţii de cultură din ţară şi realizează expoziţii cu ceramică, vitraliu, pictură.

ATELIER – în cadrul festivalului de teatru se va realiza un atelier de creaţie ce va avea ca temă crearea logo-ului festivalului, în tehnică colaj având formă 3D și ghirlandă. Colajul reprezintă o formă de manifestare artistică, ce presupune îmbinarea mai multor elemente pentru a realiza o operă de artă în sine. Se folosește tehnica lipirii hârtiei și decuparea acesteia pentru a conferi adâncime imaginii. Această activitatea este plăcută și foarte educativă pentru copii, deoarece le pune la încercare imaginația și spiritul creativ. Materiale folosite: hârtie colorată, imagini și articole din afișe vechi de la teatru, bucăți de textile și alte elemente. Lucrările vor fi realizate și pictate în funcție de personalitatea fiecăruia.

ATELIER DE PICTURĂ, coordonat de profesoara Noemi Kusztos – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 octombrie, ora 16.00

Noemni Kustos – a absolvit Liceul de Arte Plastice Alba Iulia, Academia de Arte Plastice și Decorative „Nicolae Grigorescu”, secția Ceramică-Sticlă-Metal, precum și Universitatea de Arte Plastice Ion Andreescu. A avut expoziții în țară și în străinătate, momentan fiind profesor de Ceramică și Pictură la Palatul Copiilor Alba Iulia.

ATELIER – CULORILE DIN LUMINA MAGICĂ A POVEȘTILOR. În cadrul acestui festival, atelierul de pictură își propune să dezvolte imaginația copiilor, pornind de la poveștile copilăriei prin joaca serioasă cu culori și imagini, descoperite în teatru. Poveștile sunt colorate prin cuvinte iar cuvintele pot fi pictate sub formă de zâne, zmei, balauri, personaje fantastice, lumi feerice, lumi alegorice și lumi reale. Revelat în imediatul impresiei lasată de infrastructura teatrală a festivalului, atelierul își propune să devină un experiment creator. Cu alte cuvinte, își dorește să fie un experiment care să fixeze, prin expresie personală, impresiile lăsate de performanțe actoricești, plasate în contextul unui oraș obișnuit cu activități de pionierat, care s-au sustenabilizat în repere definitorii pentru capitala de suflet a românilor.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Pingback: MIERCURI la Alba Iulia: Începe Festivalul Internațional de Teatru „Povești”: Vezi la ce spectacole mai poți cumpăra bilete | Alba24

 2. Pingback: FOTO-VIDEO: Expoziția de marionete și afișe „Prichindel 60” și piesa „Fantoma, dragostea mea!” în prima zi a Festivalului de Teatru „Povești” | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

În ce țări mai pot merge românii FĂRĂ test COVID-19. Lista actualizată a statelor care impun restricții de călătorie

Publicat

Vremea încă este bună pentru vacanţe şi plimbări pentru cei care mai vor o ultimă ieșire cu soare și eventual plajă, înainte ca toamna să pună stăpânire pe toată Europa. Biletele de avion pot avea preţuri tentante, dar la destinaţie, e posibil să rămâneţi blocaţi în hotel.

Multe ţări sunt în alertă, iar accesul turiştilor români e restricţionat în cea mai mare parte a Europei din cauza numărului mare de infectări informează tvr.ro

Unde putem merge fără test SARS-COV2.

Mai multe țări europene și-au deschis granițele în totalitate și românii sunt bineveniți. În FRANȚA, SPANIA, CROAȚIA, SUEDIA sau BULGARIA puteți merge fără să prezentați vreun test SARS-COV2 sau alte documente.

Atenție, însă! Consultaţi periodic site-ul Ministerului Afacerilor Externe , secţiunea Condiţii de Călătorie.  Regulile se pot schimba de la o zi la alta.

Dacă vreți să ajungeți în Spania, de exemplu, la Madrid, de luni, 37 de zone au mai multe interdicții. Locuitorii vor avea voie să iasă din case doar pentru cumpărături esențiale, să meargă la serviciu sau la doctor.

Barurile și restaurantele se închid la ora 22:00. Așadar, evitați aceste zone dacă ajungeți în Madrid.

Persoanele care intră pe teritoriul Spaniei nu sunt obligate să intre în carantină, dar trebuie să completeze:

 • UN CHESTIONAR PRIVIND STAREA DE SĂNĂTATE (dacă prezintă simptome COVID-19, dacă a fost în contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19 sau dacă a fost internat în spital în ultimele 14 zile) la intrarea pe cale aeriană în Spania:
 • Începând cu data de 1 iulie 2020, înaintea efectuării deplasării, este obligatoriu ca toate persoanele (indiferent de naționalitate sau vârstă) care călătoresc în Regatul Spaniei pe cale aeriană, să completeze și să semneze un formular. Acest formular este disponibil pe website-ul https://spth.gob.es/ sau utilizând aplicația gratuită SPAIN TRAVEL HEALTH (SpTH). În perioada 1 -31 iulie 2020, formularul putea fi completat pe suport de hârtie la bordul aeronavei înainte de aterizarea în Spania. Începând cu 1 august 2020, formularul va fi disponibil NUMAI online la link-ul menționat anterior.
 • Acest formular trebuie completat de fiecare dintre pasageri, aceștia fiind responsabili pentru a se asigura că informațiile furnizate sunt adevărate și corecte. În cazul în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate.
 • Ulterior semnării formularului (ATENȚIE! întrebările privind starea de sănătate vor putea fi completate cu maxim 2 zile înaintea datei deplasării), se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (pe suport hârtie sau digital) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, pe lângă primirea unui e-mail, care poate fi imprimat.
 • Pentru mai multe informații privind procedura care trebuie urmată în cazul unei călătorii de cale aeriană în Regatul Spaniei în această perioadă, acestea sunt disponibile la link-ul https://spth.gob.es/faq.

FIȘĂ PRIVIND DOMICILIUL/ REȘEDINȚA/ HOTELUL la care poate fi găsit în Spania precum și un număr de telefon.

La sosirea pe aeroport se controlează temperatura tuturor pasagerilor. Cei care au o temperatură mai mare de 37,5º C vor fi îndrumați către o echipă medicală din aeroport care va decide dacă persoana în cauză este suspectă de COVID-19 și dacă este nevoie să i se facă un test molecular tip PCR.

Măsuri în vigoare, IMPUSE DE AUTORITĂȚILE REGIONALE DIN SPANIA  

Pentru informații specifice regiunii în care vă veți deplasa, recomandăm consultarea paginilor web/ rețelele de socializare ale Consulatelor din circumscripțiile de interes, precum și paginile autorităților regionale spaniole.

GALICIA

Urmare a creșterii cazurilor de COVID-19, Departamentul de Sănătate din cadrul Guvernului din Galicia a emis un Ordin la data de 27 iulie 2020[1], care prevede că toți turiștii care provin din peste 100 de țări (inclusiv România) și 5 Comunități Autonome spaniole – Aragón, Catalonia, Navarra, País Vasco și Madrid- sunt obligați să-și comunice sosirea în Galicia, în termen de 24 de ore. Comunicarea se poate face online la următoarea adresă de internet: https://coronavirus.sergas.gal/viaxeiros sau apelând numărul de telefon: 881 00 20 21.

Lista cu țările și Comunitățile Autonome spaniole la care se face referire în ordinul menționat se actualizează la fiecare 15 zile și poate fi accesată la următoarea adresă de internet: https://www.sergas.es/A-nosa-organizacion/Benvida-viaxeirxs

REGIUNEA MURCIA

Ca urmare a creșterii alarmante a numărului de contaminări cu coronavirus în Municipiul Totana și a apariției unui nou focar de infectare, Guvernul Regional Murcia a decis la 23 iulie 2020 reîntoarcerea Municipiului Totana la faza I. 

Reîntoarcerea la faza I presupune luarea unei serii de măsuri restrictive, cum ar fi:

 • interzicerii intrării și ieșirii din municipiu, persoanele vor putea ieși din municipiu doar pentru a merge la serviciu și în cazuri justificate;
 • au fost închise centrele pentru sprijinul persoanelor în vârstă și au fost restrânse vizitele la căminele de bătrâni;
 • au fost închise 2 unități sanitare, urmând ca acestea să-și concentreze activitatea pe diagnosticarea pacienților suspecți de Covid-19 și primire urgențe;
 • a fost suspendată activitatea, în interior a restaurantelor, barurilor, cantinelor, discotecilor, precum și a altor locuri de distracție, acestea putându-și desfășura activitatea doar pe terase sau alte spații aflate în aer liber;
 • gradul de ocupare  în orice unitate nu poate depăși 50% din capacitate.

ASTURIAS, CANTABRIA, NAVARRA, LA RIOJA și ȚARA BASCILOR

Măsuri adoptate:

 • Utilizarea permanentă a măștilor sanitare de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, inclusiv pe drumurile publice sau spațiile exterioare; utilizarea măștilor devine obligatorie cu ocazia plimbărilor în zonele de plaje și piscineprecum și în baruri și restaurante, cu excepția momentului consumului de băuturi sau alimente.
 • Se elimină restricțiile cu privire la capacitatea restaurantele, barurilor și societăților gastronomice, cu condiția de grupare la mese la un maxim de 10 persoane și respectarea unei distanțe între mese de 1,5 m; se permite organizarea de celebrări/evenimente în grupuri de maxim 25 de persoane, cu menținerea distanțării sociale;
 • Se interzic toate activitățile în zonele pentru tineret și localurile cu caracteristici similare;
 • Persoanele care prezintă simptome de infectare cu COVID-19 trebuie să se autoizoleze la domiciliu și să anunțe imediat autoritățile sanitare spaniole;
 • Tipul de mască folosit este cel fără supapă de exhalare, cu excepția utilizărilor profesionale pentru care măștile cu supape sunt recomandate.

CATALONIA și INSULELE BALEARE

Recomandările, precum și restricțiile sunt valabile în următoarele  zone:

 • Zona metropolitană a orașului Barcelona – Provincia Barcelona
 • Zona (comarca) La Noguera – provincia  Lerida
 • Zona (comarca) El Segrià – provincia Lerida
 • Figueres y Vilafant – provincia Girona

În categoria măsurilor obligatorii intră:

 • utilizarea măștilor de protecție de către populație (începând cu vârsta de 6 ani) atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de menținerea distanței sociale;
 • interzicerea reuniunilor cu mai mult de 10 persoane, atât în mediul privat, cât și în cel public, cu excepția activităților de serviciu sau a transportului în comun;
 • suspendarea organizării activităților culturale, spectacolelor publice, recreative, discotecilor, etc.;
 • limitarea numărului de persoane din interiorul restaurantelor și barurilor la 50% din capacitatea maximă a localului, cu menținerea a 2 metri de distanță între mesele aflate în exterior (terase);
 • limitarea numărului de persoane în spațiile comune ale hotelurilor și a spațiilor de cazare turistice la 50% din capacitatea maximă a zonelor comune;
 • limitarea numărului de persoane din magazine la 50% din capacitatea maximă a localului.

În continuare se recomandă evitarea deplasărilor în afara domiciliului, cu următoarele excepții:

 • în interes de serviciu, pentru deplasări la medic sau pentru a oferi îngrijire persoanelor dependente;
 • la entități financiare, pentru cumpărături de alimente sau alte produse de primă necesitate, cumpărături pe bază de programare prealabilă;
 • pentru solicitarea de documente sau îndeplinirea procedurilor administrative care nu pot fi amânate sau pentru a participa la examene sau teste oficiale;
 • alte situații de forță majoră.

Începând cu 31 iulie, în Insulele Baleare au fost impuse următoarele măsuri obligatorii:

 • utilizarea măștii de protecție în toate spațiile publice închise, în transportul privat și în comun, precum și în spațiile publice deschise atunci când nu se poate respecta distanța socială de 1,5 metri.
 • Ca normă generală se limitează numărul de persoane din interiorul spațiilor publice (ex.magazine, piețe, restaurante, baruri, etc.) la 75% din capacitatea maximă a localului, cu grupuri de maxim 30 de persoane în aer liber și 15 în interior.

CASTILLA-LA MANCHA

 • Începând cu 22 iulie 2020, Guvernul Regional impune măsura obligativității de a purta mască de protecție pe întreg teritoriul comunității autonome în toate locurile publice, atât în aer liber, cât și în spațiile închise destinate publicului. Abaterea nejustificată de la această măsură se sancționează cu suma de 100 euro. Minorii cu vârsta de până la 6 ani sunt exceptați de la această regulă.
 • Folosirea vizierelor de protecție nu scutesc cetățenii de la obligativitatea purtării măștii.
 • Măsura nu se aplică persoanelor care practică sport, atât individual cât și colectiv, în caz de forță majoră sau dacă natura locului de muncă o impune, în baruri, restaurante și la terase pe parcursul consumului de alimente sau băuturi, precum și la piscine pe durata scăldatului. De asemenea, persoanele cu probleme respiratorii sau dizabilități, pentru care nu se recomandă purtarea măștii de protecție nu vor fi obligate să aplice această măsură, indiferent dacă se află sau nu în posesia unui certificat medical care să ateste afecțiunea. În lipsa unui astfel de document, cetățeanul în cauză poate prezenta o declarație pe propria răspundere.

EXTREMADURA 

Utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) a devenit obligatorie atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de existența sau nu a distanței de securitate de 1.5 metri între cetățeni.

Se recomandă folosirea măștii în spațiile închise sau deschise private când există reuniuni de persoane care nu fac parte din aceeași familie și nu locuiesc împreună, chiar dacă se poate garanta distanța de securitate de 1.5 metri.

Utilizarea măștii nu este obligatorie în următoarele cazuri: la plajă  în cazul în care se practica activități acvatice sau se rămâne într-un loc fix cu respectarea distanței de siguranță de 1.5 metri; pe parcursul activităților profesionale desfășurate în aer liber care implică un efort fizic intens respectând distanța de securitate de 1.5 metri; în natură și în afara centrelor urbane pentru practicarea de activități de formă individuală.

Nerespectarea acestor reguli va fi sancționată în conformitate cu normativa aplicabilă în materie de sănătate publică.

MELILLA

Utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) a devenit obligatorie atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de existența sau nu a distanței de securitate de 1.5 metri între cetățeni.

Nerespectarea acestor reguli va fi sancționată cu o amendă de 100 de euro.

COMUNITATEA VALENCIANĂ

Au fost adoptate o serie de măsuri preventive:

 • utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) devine obligatorie atât în spațiile închise, cât și în spațiile deschise (cu unele mici excepții). Masca de protecție devine obligatorie și atunci când persoanele se află la restaurante, terase, baruri, cu excepția momentelor în care acestea consumă alimente sau băuturi.
 • Utilizarea măștii nu va fi obligatorie în următoarele cazuri: la plajă sau piscină; în aer liber (în natură), în afara centrelor urbane, condiția fiind ca afluxul de oameni să permită menținerea distanței interpersonale de 1,5 metri; în timpul practicării de activității fizice sau a oricărei alte activități cu care utilizarea măștii este incompatibilă; activități de petrecere a timpului liber de către copii și tineret, doar dacă aceste activități au loc în prezența unor membri de familie sau a altor persoane cu care minorii locuiesc; pentru persoanele care suferă de boli respiratorii sau alte dificultăți de acest tip, ale căror simptome pot fi agravate de utilizarea măștii.

În ceea ce privește capacitatea de ocupare a localurilor de servire (terase, restaurante, baruri, cluburi), în cazul teraselor aflate în aer liber, capacitatea de ocupare va fi de până la 100%, cu condiția să se asigure menținerea distanței fizice corespunzătoare de 1,5 metri între mese sau, după caz, grupuri de mese (ocuparea maximă va fi de 20 de persoane la o masă sau grupuri de mese). În spațiile închise, capacitatea de ocupare a localurilor se menține la 30% din capacitatea totală. În plus, dacă aceste spații au și terase exterioare, capacitatea va fi de până la 75% din total, cu condiția să poată fi asigurată distanța impusă de lege.

ARAGON

Guvernul Regional din Aragon a adoptat noi măsuri cu caracter preventiv, aplicate pe întreg teritoriul comunității autonome, pentru a controla transmiterea comunitară a bolii, în special în spațiile de agrement:

 • Limitarea programului localurilor de agrement nocturn, care vor închide înainte de ora 1:00;
 • Evitarea formării grupurilor mai mari de 10 persoane în spațiile publice și private;
 • Interzicerea petrecerilor cu consum de băuturi alcoolice în zonele publice;
 • Interdicția întrunirii diverselor tipuri de colectivități.

Zaragoza și provinciile Bajo Cinca, Bajo Aragon-Caspe, Central și Monegros au revenit la „faza a 2-a rigidă”.

Purtarea măștilor sanitare de protecție de către populație a devenit obligatorie în Aragon, atât în spațiile publice închise, cât și în cele deschise, iar din 16 iulie 2020 se recomandă rezidenților din Zaragoza să evite toate deplasările care nu sunt strict necesare.

ANDALUZIA

Începând cu data de 15 iulie 2020 utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) a devenit obligatorie atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de existența sau nu a distanței de securitate de 1,5 metri între cetățeni.

 Masca de protecție este obligatorie în următoarele cazuri: în restaurante, terase, baruri, cu excepția momentelor în care se consumă alimente sau băuturi; pentru plimbările pe plajă; în mijloacele de transport în comun (tren, autobuz, avion, barcă) cât și în mașină în cazul în care persoanele care se află în autoturism nu fac parte din aceeași familie.

Utilizarea măștii nu este obligatorie în următoarele cazuri: la plajă sau piscină în cazul în care se practica activități acvatice sau se rămâne într-un loc fix cu respectarea distanței de siguranţă 1.5 metri; în timpul practicării de activității fizice individuale în aer liber pentru care utilizarea măștii este incompatibilă; în mașină dacă șoferul și pasagerii fac parte din aceeași familie; pentru persoanele care suferă de boli respiratorii sau alte boli, ale căror simptome pot fi agravate de utilizarea măștii; pentru persoanele cu dizabilități care nu pot folosi masca singuri.

Persoanele care sunt considerate ca fiind suspecte de Covid-19 și persoanele care au intrat în contact cu acestea vor trebui să respecte condițiile de carantină indicate de către autoritățile sanitare, neputând să părăsească domiciliul sau locul unde își desfășoară perioada de carantină fără o autorizație din partea serviciului sanitar, pentru motive temeinic justificate.

Nerespectarea acestor reguli va fi sancționată cu o amendă de 100 de euro.

Sunt și țări care permit accesul românilor, însă în anumite condiții. AUSTRIA, GERMANIA, SERBIA, GRECIA și DANEMARCA cer documente. În primul rând, un test SARS COV2 negativ, nu mai vechi de 48 sau 72 de ore, în funcție de țară.

Germania a inclus mai multe județe din România în zona roșie. Cetățenii care vin din aceste județe trebuie să stea în izolare 14 zile. Dacă au însă un test SARS-COV2 negativ, atunci nu se mai aplică regula.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Autoritățile Republicii Federale Germania au actualizat lista „zonelor de risc“ din România stabilită în contextul pandemiei de COVID-19, cu intrare în vigoare la 16 septembrie 2020.

Ca urmare a acestei actualizări, județele Neamț și Caraș-Severin au fost introduse în categoria de risc, în timp ce județele Argeș și Dâmbovița au fost retrase de pe listă.

Astfel, la acest moment, ținând cont de aceste ultime decizii ale autorităților germane, alături de municipiul București, 11 județe din România se află pe lista “zonelor de risc”: Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea.

Județele retrase din listă până în prezent sunt următoarele: Argeș (la 16.09), Buzău (la 09.09), Dâmbovița (la 16.09), Galați (09.09), Gorj (la 02.09), Ialomița (la 20.08), Mehedinți (la 20.08), Neamț (la 02.09, dar reintrodus la 16.09), Timiș (la 20.08) și Vrancea (la 09.09).

Recomandări de călătorie

Multe țări au luat însă măsuri drastice, iar românii sunt obligați să stea în izolare. 10 sau 14 zile. Nu vă luați biletul de avion până nu vedeți condițiile. E posibil să nu intrați, chiar dacă respectați cerințele.

Ungaria, de exemplu, nu permite șederea cetățenilor străini, indiferent dacă vin din spațiul UE sau din alt loc. Finlanda, Republica Moldova și Ucraina au luat aceleași măsuri.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL

Măsuri aplicabile începând cu data de 1 septembrie 2020, ora 00.00

Astfel, începând cu data de 1 septembrie 2020, cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop de şedere, cu excepţia situaţiilor care fac obiectul unei derogări:

 • pentru participarea la o procedură administrativă sau judecătorească, prin prezentarea unui document eliberat de o instanţă sau de o instituţie;
 • pentru realizarea unei activități de afaceri sau a unei alte activități profesionale, justificată printr-o invitaţie eliberată de autorităţi publice centrale, locale sau de regii autonome;
 • dacă prezența în Ungaria e justificată de scopuri medicale, prin prezentarea unei scrisori medicale sau a unei alte adeverinţe medicale;
 • pentru participarea la examene a elevilor şi studenţilor, în cazul în care instituţia de învăţământ atestă acest fapt printr-o adeverinţă;
 • de asemenea, se pot acorda derogări angajaţilor care lucrează în domeniul transportului de mărfuri când intrarea în ţară vizează deplasarea la punctul de lucru (de plecare a transportului), respectiv întoarcerea în ţară în urma finalizării transportului de mărfuri, dovedită cu adeverinţă de la angajator;
 • pentru participarea la ceremonii ale unor rude apropiate (căsătorie, deces, botez);
 • pentru îngrijirea rudelor, conform Articolului V din Codul Civil din Ungaria;
 • pentru participarea la evenimente internaționale în domeniile sportiv, cultural sau religios;
 • pentru alte motive justificate.

Dacă vă gândiți la puțin soare, plajă și mâncare bună, doar Turcia este mai permisivă. Nu aveți nevoie de teste sau alte documente. Sunt controale atât la graniță, cât și în aeroporturi, iar dacă e cineva cu simptome specifice COVID va fi testat gratuit.

În Israel nu puteți face plaja și nici nu puteți vizita Orașul Sfânt. Granițele sunt închise temporar pentru străini. Aceeași situație și în Tailanda. Țara din Asia de Sud-Est permite doar accesul avionelor care îi repatriază pe cetățenii tailandezi.

Ar mai fi o variantă să mergeți în Maldive. Sunt peste 30 de grade, vreme perfectă de plajă. Dar ca să intrați în țara din Oceanul Indian, trebuie să prezentați un test SARS-COV 2 nu mai vechi de 72 de ore și să completați online o declarație de sănătate.

Aveți grijă și la restricțiile impuse de autoritățile din țara noastră. La sosirea în România, este posibil să stați în carantină. De exemplu, dacă vă întoarceți din unele regiuni din Spania trebuie să vă autoizolați 14 zile.

În Austria gazdele fac tot posibilul pentru a se asigura că ai parte de o vacanță fără griji; cu toate acestea, în aceste perioade fără precedent, nu există garanții 100% scrie austria.info.

Dacă începi să nu te simți bine în timp ce ești în vacanță în Austria și dezvolți simptome tipice pentru COVID, ca de exemplu tuse seacă, oboseală extremă sau temperatură, trebuie să suni la linia verde 1450.

Dacă îți dorești să te testezi, există 40 de centre în Austria unde poți face acest lucru. Teste costă în jur de 120 de Euro

Carantina de 10 zile este obligatorie pentru persoanele care vin în Austria din zonele de risc (până la obținerea unui test PCR negativ) și în urma unei solicitări oficiale.

Pe perioada carantinei, poți rămâne în camera în care te-ai cazat. În cazul în care camera nu este potrivită sau nu este destul de mare, atunci autoritățile locale îți vor oferi o alternativă. Guvernul austriac contribuie cu 50 de Euro de persoană pe noapte în cazul carantinei într-o cameră corespunzătoare.

Informaţii actualizate COVID-19

Ghiduri călătorie pentru turiști ( Click pe țară)

            Grecia

            Bulgaria

            Croația

            Turcia

Statele din Europa care, în context COVID-19, impun restricții  pentru cetățenii care vin din România sunt (click pe țară):

Austria
Bosnia Herțegovina
Cipru
Danemarca
Federația Rusă
Germania
Irlanda
Italia
Principatul Liechtenstein
Muntenegru
Regatul Țărilor de Jos
Republica Moldova
Slovacia
Ucraina
Belgia
Cehia
Confederaţia Elveţiană
Estonia
Finlanda
Grecia
Islanda
Letonia
Lituania
Norvegia
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Serbia
Slovenia
Ungaria

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Schimbări importante la rezidențiat anunțate de ministrul sănătății. Vor fi mai multe locuri la anumite specializări

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că la examenul de rezidenţiat din acest an vor exista mai multe locuri la specialităţile deficitare, dar că nu vor exista modificări în privinţa desfăşurării examenului.

”Rezidenţiatul a fost anunţat în urmă cu şase luni, sunt aceleaşi perspective”, a spus ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru la Iaşi, întrebat dacă vor apărea modificări în privinţa organizării examenului, a declarat Tătaru, duminică.

El a precizat că vor exista mai multe locuri la specialităţile deficitare.

”Vom avea ca specialităţi care vor apărea în număr mai mare ca şi locuri cele deficitare pe care le-am putut vedea şi gestiona în această pandemie”, a afirmat Nelu Tătaru.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca rezidenţiatul să fie organizat pe post, nu pe loc ca acum, Tătaru a spus că ministerul discută în această perioadă cu universităţile de medicină, dar şi cu spitalele.

”Noi avem în jurisdicţie la Ministerul Sănătăţii 58 de spitale din cele 380, celelalte sunt ale administraţiei locale. Discuţiile între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi universităţile de medicină care au autonomie vor da perspectiva cred că la jumătatea lunii octombrie”, a precizat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Examenul de rezidenţiat este programat în acest an pe 15 noiembrie. ( Agerpres)

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Un strat de ”asfalt electoral” de peste 270.000 de lei, dintr-o comună din Alba se rupe cu mâna. Ce spune primarul

Publicat

În satul Deal, comuna Câlnic, în prag de alegeri locale o stradă a fost proaspăt asfaltată. Mai exact s-a turnat asfalt pe strada cunoscută de localnici  ca și ”Calea Chietrei”, pe o porțiune de vreo 600 de metri.

Un cititor alba24.ro a trimis un video în care asfaltul proaspăt turnat este atât de maleabil încât poate fi ridicat, rupt, făcut bucăți cu mâna și poți înfinge chiar o nucă în acesta. 

Reporterii alba24.ro l-au contacat pe primarul din Câlnic, Ioan Oancea pentru a afla mai multe detalii despre proaspăta asfaltare.

Ioan Oancea a declarat că asfaltarea a fost făcută la începutul lunii în curs, până în data de 9 septembrie.

Acesta a spus că asfaltul turnat nu este cel final, ci este doar un strat de binder (strat de beton asfaltic folosit ca strat de legătură între fundația unui drum și stratul de uzură) și că săptămâna viitoare va fi turnat și stratul de uzură.

Potrivit primarului, stratul turnat în urmă cu două săptămâni are 5 centimetri grosime.

Mai mult de atât, acesta a zis că toată lucrarea a costat aproximativ 270.000 RON, bani de la Consiliul Județean Alba și că lucrarea a fost realizată de o firmă din Sebeș.

Întrebat de ce a început asfalatarea chiar în luna septembrie, lună în care au loc alegerile locale, Oancea a declarat că doar acum a primit bani de la Consiliul Județean. Acesta a mai susținut că asfaltarea nu are legătură cu alegerile locale ce se defășoară pe 27 septembrie.

Ioan Oancea este primar din partea PNL și candidează pentru un nou mandat la cârma comunei Câlnic.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

DOCUMENT: Vize de flotant în an electoral în Alba. Localitățile în care au crescut ”votanții de ocazie” înainte de alegeri

Publicat

Șapte zile până la Alegerile Locale 2020. Cu trei luni înainte de ziua votului, mai multe persoane din Alba au întocmit cereri pentru vize de flotant. 

Alba24.ro a intrat în posesia unui document întocmit de Direcția Publică Comunitară de Evidență a Persoanelor în care este trecut numărul de cetățeni care au obținut vize de flotant în lunile iunie, iulie și august. 

La alegerile locale, spre deosebire de cele prezidențiale sau europarlamentare, alegătorul este direct legat de autoritățile locale din localitatea respectivă. Astfel, dacă au domiciliul sau reședința în Alba Iuia de exemplu, nu poți vota pentru primarul din comuna Ceru Băcăinți pentru că la alegerile locale poți vota numai în comuna, oraşul, municipiul în care ai domiciliul sau reşedință. Dar dacă soliciți viza de flotant la Ceru Băcăinți, de exemplu, poți vota acolo. Dacă mai ai 20-30 de prieteni, într-o comună mică, poți sa influențezi chiar alegerea primarului.

Viza de flotant este un sticker care se aplică pe spatele buletinului și care atestă faptul că timp de cel puțin 15 zile pe an locuiești la o altă adresă decât cea din buletin, iar cu viza de flotant poți vota la adresa respectivă. În unele cazuri este un ”turism electoral” mascat. Partidele care au  un numar suficient de mare de votanți își pot ”delega” flotanți în comunele unde stau mai rău pentru a influența votul localnicilor.

Cele mai multe cereri aprobate, dar raportate la numărul de locuitori se regăsesc în unele comune din județ.

Exemplul cel mai bun este comuna Ceru Băcăinți, unde în lunile iulie, august și septembrie, au fost aprobate un număr de 65 de cereri pentru vize de flotant.

CITEȘTE ȘI: Creștere bruscă a numărului de alegători, în cea mai depopulată comună din Alba. O treime din votanți sunt flotanți

În documentul intrat în posesia alba24.ro, sunt trecute cererile doar din lunile iulie, iunie și august. La Ceru Băcăinți, au fost 6 cereri în iulie și 27 în august, dar în total cu luna septembrie ajung la numărul de 65, potrivit datelor transmise de primărie pentru alba24.ro.

În Arieșeni au fost depuse și aprobate în cele trei luni 48 de cereri de flotant. În Câlnic, tot 48 de cereri.

La Galda de Jos au fost acordate 86 de vize de flotat în total, în cele trei luni.

54 de vize au fost acceptate și la Mihalț și 65 în comuna Ponor.

Orașe și municipii

La Alba Iulia în iunie, iulie și august au fost 376 de cereri de flotant. La Sebeș-138, sau la Zlatna 68 de cereri.

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate