Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre, fotografiată pentru prima dată

Publicat

O echipă internațională de astronomi condusă de oameni de știință de la Centrul pentru Astrofizică de la Harvard și Smithsonian, care au produs prima imagine directă a unei găuri negre în urmă cu trei ani, au realizat acum o altă imagine mult așteptată a unei alte găuri negre, situtate în inima Căii Lactee.

Cunoscut sub numele de Sagittarius A* (Săgetător A*), obiectul are o masă uimitoare, de patru milioane de ori mai mare decât Soarele nostru.

”Zona întunecată din centru este imaginea găurii negre și are o dimensiune de aproximativ 25 milioane de kilometri. Gaura neagră se află în centrul galaxiei noastre, la 26.000 de ani lumina de noi.

De ce a fot mai greu să fotografiem această gaură neagră din galaxia noastră decât cea din galaxia M87 (mult mai indepartată) e un subiect tehnic despre care trebuie să citesc mai mult.

După câte știu, cea din M87 este mult mai mare, ceea ce face ca dimensiunea aparentă a celor două să fie similară. În plus, gaura neagră supermasivă din M87 este mai liniștită” a scris fizicianul român Cristian Presură, pe conturile sale de pe rețelele de socializare.

Noua imagine a fost surprinsă de cercetătorii de la Event Horizon Telescope (EHT), care au realizat prima imagine în 2019.

YouTube video

Aceștia au vizat ambele găuri negre de la început, dar și-au concentrat atenția pe una câte una, din cauza unei diferențe de complexitate dintre cele două proiecte.

„Aceasta este gaura noastră neagră supermasivă”, a spus Peter Galison, directorul Inițiativei pentru găurile negre de la Harvard, membru al echipei EHT și profesor de istoria științei și fizicii la Universitatea Joseph Pellegrino. „Aceasta este în centrul locului unde trăim.”

Ce este o gaură neagră

O gaură neagră este o regiune în spațiu-timp cu o forță gravitațională atât de mare încât nimic, nici măcar particulele și radiația electromagnetică ca lumina, nu poate scăpa odată intrat în ea.

Teoria relativității generale a lui Einstein prezice că o masă suficient de compactă poate deforma spațiul și timpul astfel încât să formeze o gaură neagră.

Limitele unei astfel de regiuni din care nimic nu poate scăpa este numită orizontul evenimentelor. Chiar dacă orizontul evenimentelor are un efect enorm asupra sorții și circumstanțele unui obiect care trece prin aceasta, nici o caracteristică aparentă nu poate fi observată.

În multe moduri o gaură neagră se comportă ca un corp negru ideal, deoarece nu reflectă lumină deloc. Mai mult, teoria câmpului cuantic în spațiu-timp curbat prezice un orizont al evenimentelor invers proporțional masei acestuia.

Temperatura este de ordinul miliardelor de grade Celsius în cazul găurilor negre de masă stelară, făcându-le, esențial, imposibil de observat.

Sursa foto: EHT Collaboration

Sursă: news.harvard.edu

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax