Educație
FOTO-VIDEO: Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 din Alba Iulia a fost inaugurată oficial. Când vor începe înscrierile

Grădinița nr. 16 din Alba Iulia a fost inaugurată oficial miercuri, 7 mai. Situată în curtea Colegiului Tehnic ”Alexandru Domșa”, grădinița are 8 grupe – în total 160 de preșcolari – și a fost realizată prin extinderea pe verticală și orizontală a unei foste cantine. Înscrierile pentru următorul an școlar vor începe în data de 26 mai.
Suprafața totală este de 2.400 de metri pătrați. Grădinița este dotată cu panouri solare, panouri fotovoltaice dar și cu un generator.
Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 din Alba Iulia a fost inaugurată oficial
„Este un moment important pentru învățământul din Alba Iulia, pentru comunitatea din Alba Iulia, pentru copiii. Pentru că ei se mută din acele spații care erau oarecum improprii, pentru că acolo este un fost internat. și vin aici în niște spații generoase, cu sală de evenimente, cu cantină, cu bucătărie.
Sunt spații de învățământ și spații în care dorm copiii, felul în care arată, cu o curte generoasă, cu un loc de joacă și foarte important, cu un acces separat de Colegiul Alexandru Domșa”, a declarat primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa.
„Am ajuns în cea mai importantă zi, inaugurarea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 16, o zi așteptată de întreaga comunitate, dar cel mai multe către copilașii din grădinița noastră. Grădinița este prevăzută cu 8 grupe, având un efectiv de 160 de preșcolari.
Dotările sunt conform standardelor prevăzute pentru educația timpurie. Grădinița este dotată cu panouri fotovoltaice, cu panouri solare, iar atunci când există întreruptări de curent, avem un generator care pornește iluminatul în interior și nu există probleme în a ne desfășura în continuare activitățile. De asemenea, este foarte bine securizată, având un sistem de alarmă și sistem de supraveghere video de jur împrejurul grădiniței.

Curtea este generoasă, oferă locuri de parcare părinților, care pot să-și parcheze mașinile în curtea grădiniței și după care pe alee spre intrarea în grădiniță să-și aducă copilașii.
Iar spațul de joacă este un spațiu foarte bine gândit și amenajat, astfel încât copii să se bucure de activitățile desfășurate în aer liber.
Sălile de grupă sunt poziționate la etaj. Fiecare sală este prevăzută cu grup sanitar și vestiar, cu mobilier nou, cu table interactive care vin în sfârșitul desfășurării unor activități interactive pentru cei mici, materiale didactice, specifice învățământului preșcolar, astfel că copii pot să-și desfășoare în condiții normale toate activitățile prevăzute de curriculum pentru educație timpurie”, a declarat directoarea Grădiniței cu Program Prelungit din Alba Iulia, Violeta Colceriu.
Ce spune șeful IȘJ Alba, Cornel Sandu
„Grădinița este obligatorie pentru copiii de grupa mare și grupa mijlocie, necesar, pe care noi în acest moment, în Alba Iulia, îl putem asigura. Rămâne pentru grupă mică un număr insuficient de locuri.
Evident, e un mare pas înainte această grădiniță, adică se schimbă condițiile, le apare și o grupă în plus față de ce aveau până acum. Sperăm că atunci când Seminarul Teologic va finaliza construcția cu trei grupe, să avem rezolvată problema grădinițelor în municipiu Alba Iulia la copiii peste trei ani.
Sperăm că cu cele trei grupe care le va face Seminarul Teologic va fi rezolvată problema grădinițelor, dar cu copiii de vârstă peste trei ani, neputând lua copiii de vârstă mai mică de trei ani.
Este drept că în anumite grupe sunt mai mulți copii în clasă decât prevede legea în vivoare în grupele de copii, pentru că efectivele s-au redus, spațiile au rămas aceleași. E mai comod, sunt mai puțini copii într-o grupă, dar e necesar mai multe grupe. Cu această scădere de copii în clasă ar fi undeva un necesar de, poate, după părerea mea, la 10 noi săli de grupă pentru a putea menține efectivele stabilite de lege”, a declarat inspectorul școlar general al IȘJ Alba, prof. Cornel Sandu.
Potrivit lui Cornel Sandu, în medie, număru de copii în grupă este depășit în medie undeva la 3-4 copii peste în grupă. „Înscriși, pentru că dacă ne ducem atunci când grupele funcționează, cum cei mici deseori se îmbolnăvesc, rămân acasă, deci de multe ori grupa nici nu e constituită din cei 20. Dar ca și copii înscriși, în grupă, cam 3-4 în fiecare grupă”, a precizat șeful IȘJ Alba.
Cum este amenajată grădinița. Detalii tehnice
Organizarea funcțională a spațiilor prevede la nivelul parterului spațiile anexe grădiniței (sala polivalentă, bucătăria, administrație și izolator), care au nevoie de o continuă legătură cu exteriorul, iar la nivelul etajului sălile de grupă cu spațiile anexe aferente (vestiare, grupuri sanitare, depozite de material didactic).
Sala multifuncțională, utilizată în programul de zi cu zi pentru servirea meselor, este în legătură directă cu locul de joacă din curte. Spațiile de deservire a funcțiunii principale (bucătăria, administrația, etc.) sunt orientate către Sud, latura pe care se face și accesul de serviciu în incintă.
Accesul copiilor se va face pe latura de Est, unde se va trece obligatoriu prin zona de filtru, ce include și izolatorul. Accesul în sala multifuncțională cu ocazia unor evenimente se va putea face pe latura de Nord, unde se află și scara exterioară pentru evacuarea etajului, conform normelor în vigoare.
Cum va funcționa grădinița și când se pot înscrie copiii
Este o grădiniță cu program prelungit, de la ora 6:00 dimineața, până la ora 18:00 seara.
În tot acest program copiii vor avea activități de învățare, activități de relaxare, activități libere, de jocuri, activități în curtea gradiniței, program de somn, dar și în programul de masă, mic dejun, masă de pânz și cu gustare la plecare.
Înscrierile pentru următorul an școlar vor începe în data de 26 mai.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News