Eveniment
FOTO-VIDEO: Întâlnirea ONG-urilor cu parlamentarii de Alba, pe tema poluării la Sebeş, sub semnul neîncrederii în autorităţile statului
Parlamentarii de Alba au fost chemați, sâmbătă, la o discuție liberă cu un ONG și câțiva cetățeni, pe tema poluării în Sebeș. Discuțiile au avut loc la Primăria municipiului Sebeș, iar marele absent a fost chiar primarul orașului, Alexandru Dăncilă. Cu toate că s-a discutat mai bine de o oră, nu s-a conturat o concluzie finală și nu s-au stabilit niște căi de atac a problemei, în concordanță cu legislația europeană și asta pentru că participanţii nu au venit cu idei foarte clare și documentate în ceea ce privește o soluție pentru controlul emisiilor poluante din zonă.
Nemulțumirile cetățenilor privind poluarea în municipiul Sebeș continuă. În încercarea de a veni cu o soluție sau un răspuns, aceștia au participat la o întâlnire cu parlamentarii din Alba și cu prefectul județului, Gheorghe Feneşer. De la dezbatere au lipsit deputații PSD Călin Potor și Ioan Dîrzu, deputatul Cornel Comşa, precum și senatorul Teodor Atanasiu. Un alt absent care este direct implicat în această problemă a fost primarul municipiului Sebeș, Alexandru Dăncilă.
Cei aproximativ 15 cetățeni și reprezentanți ai unui ONG au stat la discuții cu senatorul Alexandru Pereș, deputații Dan Simedru și Clement Negruț și cu prefectul județului, Gheorghe Feneșer.
Reprezentanții societății civile au explicat că marea lor problemă constă în lipsa de încredere pe care o au în autoritățile statului, care, din punctul lor de vedere, încearcă să acopere situația reală a poluării, prin prezentarea unor cifre și a unor statistici nereale.
„Noi nu am spus că vrem să plece Kronospan din Sebes, dar atâta timp cât te muți lângă mine am pretenția să mă respecți și să nu mă poluezi”, a spus un cetățean prezent la dezbatere.
Oamenii au precizat că nu au încredere în valorile pe care le indică stațiile de monitorizare a aerului deoarece nu au garanția că acestea au fost verificate metrologic.
„Tot ce vrem este să ne recâștigăm încrederea în autoritățile statului”, a spus alt cetățean.
Parlamentarii prezenți le-au adus acestora documente primite de la Ministerul Mediului, ca răspuns la interpelările formulate de ei, prin care li se garantează în repetate rânduri că situația este sub control. Aceștia le-au cerut celor prezenți să le prezintă o soluție sau o idee prin care își pot recăpăta încrederea în autorități.
„Dați-ne trei probleme, patru, cinci câte doriți, dar nu absurdități”, a spus senatorul Alexandru Pereș.
Și cei doi deputați, Negruț și Simedru au spus că se află acolo pentru a asculta ce au de spus cetățenii și în calitate de reprezentanți ai lor să facă demersurile necesare pentru a ajunge în atenția guvernanților.
ONG-ul prezent a pregătit un material pe care l-a prezentat și parlamentarilor, însă soluțiile identificate nu au fost considerate realizabile de către reprezentanții statului.
Una dintre propuneri este „implementarea unei zone de tip <perdea forestieră> în jurul instalațiilor cu putere mare de ardere, care să reducă substanțial noxele emise în atmosferă indiferent de zona în care sunt amplasate”. Prefectul Gheorghe Feneșer susţine că este imposibil de realizat.
Ideile de rezolvare a problemei au venit de la invitați.
„Nu vă mai uitați unidirecțional. Haideți să luăm un studiu asupra sănătății și calității aerului și să vină o firmă din Europa, dacă sunt mai deștepți decât noi și noi nu avem încredere în noi, și să spună: la nivel de Sebeș voi sunteți cu poluarea la 8 din 10, atenție, peste 5 e prag de alertă. Ce trebuie să faceți, să aveți grijă la societatea X sau Y”, a spus Feneșer.
Soluția propusă a fost una agreată pe moment, până când un cetăţean a lansat ipoteza: „dacă în momentul în care se fac acele teste ale aerului, Kronospan își oprește instalațiile…”. Astfel, nici această variantă nu a mai fost una pe placul celor prezenți.
Deputatul Clement Negruț și a oferit şi el o soluţie de moment.
„Dacă sunt de acord colegii mei, toți să semnăm o adresă către primul ministru care să trimită urgent corpul de control la Kronospan și să se ceară toate evaluările făcute, inclusiv solicitările și datele pe care le aveți dumneavoastră”, a spus Negruț.
La finalul discuțiilor, Cristian Oneț, unul dintre reprezentanții ONG-ului a spus că discuția nu a fost una mulțumitoare.
„Noi avem nevoie de o deschidere mult mai mare din partea lor, eu am încă, personal, o mare lipsă de încredere și în acești parlamentari care și ei puteau face încă mult mai multe”, a spus acesta.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
vasile
sâmbătă, 13.02.2016 at 22:11
Gargara,gargara la toate nivelele,coruptie masiva an institutile ststului si o mare bataie de joc!!!!
kllaus
duminică, 14.02.2016 at 13:31
Da, Da, si multi prosti asa ca tine.
Monica
luni, 15.02.2016 at 15:23
De ce au nevoie de soluții din partea cetățenilor? Ei (parlamentarii) nu sunt în stare să găsească împreună cu specialiștii în domeniu, soluțiile cele mai bune pentru rezolvarea situației grave cu care se confruntă Sebeșul? Este incredibil cum se spală pe mâini și lasă totul în seama oamenilor, pe care îi și ironizează, că vin cu absurdități. Păi, noi cetățenii trebuie să fim specialiști în mediu, chimiști, oncologi etc.? Pentru ce plătim instituțiile gen, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, ISU, o liotă de parlamentari, ca să dăm noi soluțiile?