Actualitate
FOTO-VIDEO: Ionuţ Fulea, lobby pentru introducerea Folclorului ca materie în şcoli. Oră demonstrativă la Şcoala Generală „Avram Iancu” din Alba Iulia
La Şcoala „Avram Iancu” din Alba Iulia, copiii din clasele V-VIII au participat joi, 22 martie, la un „atelier de folclor” ţinut de interpreţii Ionuţ Fulea şi Mariana Deac. Evenimentul este parte dintr-un proiect al Uniunii Interpreţilor de Folclor Muzical din România (UIFMR), cu obiectivul de a introducere Folclorul, ca disciplină, în şcoală. Elevii au fost invitaţi în universul folclorului, atât teoretic, cât şi practic, printr-un concert susţinut de Ionuţ Fulea şi Mariana Deac, împreună cu formaţia lor, în sala de sport a şcolii.
Câteva zeci de copii din clasele V-VIII, de la Şcoala „Avram Iancu” din Alba Iulia au participat (în sensul complet al cuvântului) la „Atelierul de Folclor” organizat în sala de sport. După câteva minute de audiţie muzicală, copiii au început să se organizeze în grupuri şi să danseze pe ritmurile populare ardeleneşti, susţinute de interpreţi. De asemenea, elevii au cântat şi au participat la un concurs de recunoaştere a unor cântece populare.
Ionuţ Fulea a vorbit despre proiectul introducerii Folclorului în şcoli, ca fiind un demers pe termen lung: „În acest scop ne-am propus să facem un proiect pilot la nivelul judeţului Alba de introducere în şcoli, sigur, într-o formă opţională momentan, a acestei discipline, folclorul. Am venit cu un proiect care se intitulează Ateliere de Folclor. Acesta este un proiect care se desfăşoară în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean. Contribuţia IŞJ este una teoretică, prin profesorii de specialitate, iar UIFMR aduce partea practică, prin întâlniri ale elevilor claselor V-XII cu interpreţi de folclor”.
„Această întâlnire este un altfel de oră pentru aceşti elevi, pentru că în primul rând cunosc interpretul şi valoarea acestui gen muzical şi totodată cunoaşte repertoriul şi ţinuta şi toate obiceiurile care ţin de această prezentare prin artiştii Uniunii”, a adăugat Ionuţ Fulea.
Directoarea Şcolii „Avram Iancu”, Elena Ignat a fost încântată de „atelierul de folclor”, mai ales că şcoala promovează Festivalul de Tradiţii şi Obiceiuri Populare, aflat în acest an la cea de-a IV-a ediţie: „Este vorba despre un festival naţional, pentru că, chiar dacă avem copii din oraş, cred că este important să cunoască ceea ce înseamnă tradiţia şi folclorul românesc. Cred că toţi dintre ei, chiar dacă sunt de la oraş, cu siguranţă au bunici sau rude la ţară şi parcă am vrea să aducem ceva din viaţa satului şi din muzica noastră adevărată tradiţională.”
[nggallery id=125]
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News