Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: La Alba Iulia a început a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret „Apollo”. Spectacole, în Cetatea Alba Carolina


Publicat

IMG_5366La Alba Iulia a început joi cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Tineret „Apollo”. Timp de patru zile albaiulienii și turiștii vor putea urmări 22 de spectacole, susținute de 14 grupuri participante din Germania, Spania, Israel, Italia, Muntenegru, Ucraina, Moldova şi fireşte, România.

Ceremonia de deschidere a avut loc, începând cu ora 18.00, în fața Sălii Unirii din Alba Iulia. La eveniment a participat, printre alții, dr. Joke Elbers, profesor la Academia de Teatru din Amsterdam și Michal Hecht, profesor la Facultatea de Muzică şi Dans, Academia de Arte ale Spectacolului, Praga.

În cadrul Festivalului Apollo, Michal Hecht este invitat special, susţinând un spectacol şi conducând un atelier introductiv pentru participanţi.

Primul spectacol al zilei a fost susținut de trupa albaiuliană DelArt, care a prezentat publicului piesa de teatru „Maestrul”, un spectacol scurt bazat pe piesa într-un singur act semnată de Eugene Ionesco.

Descrierea spectacolului: „Admiraţie, veneraţie, inspiratie…câteva din trăirile intense pe care întâlnirea cu Maestrul le trezeşte în noi. Îl privim de la depărtare, îl aşteptăm cu nerăbdare. Vrem să copiem fiecare gest, fiecare emoţie, fiecare acţiune a Maestrului. E lângă noi, este în noi… Ce se întâmplă când formele îşi pierd fondul, când inspiraţia este doar o dorinţă primară şi când copiem orbeşte, la infinit fără a înţelege nimic din tot ce facem, fără a pune nici o întrebare? … Doar Maestrul ştie, fiindcă e genial!…”.

De la ora 19.00, trupa Skepsis a prezentat spectacolul „În largul mării”, o comedie absurdă şi macabră în care s-a dezvăluit absurditatea societăţii în care trăim şi a umanităţii în general.

Descrierea spectacolului: „Trei bărbaţi plutesc izolaţi în largul mării. Înfometaţi, întrebarea nu e ce să mănânce, ci… pe cine? Cineva trebuie să se sacrifice sau să fie sacrificat şi trebuie găsit şi un mod “civilizat” de a alege şi de a proceda. Există un singur mod de a alege: votul. Pentru vot trebuie să existe campanie şi puţin scandal. Treptat, pluta devine o microsocietate, iar oamenii devin clase sociale care se luptă, concurează, încheie alianţe pentru ca în cele din urmă victima să fie constrânsă să cedeze prin manipulare şi cruzime. Martorii care apar, sunt eliminaţi, iar dovezile desconsiderate. Ce şansă mai are adevărul şi raţiunea decât să devină nişte idealuri?”.

De la ora 20.20, la Poarta a III-a din Cetatea Alba Carolina, trupa de teatru coregrafic LUDUM din Deva a prezentat spectacolul „Zbor interior”, gândit având ca problematică lucrarea sculptorului român Constantin Brancuşi, Pasărea Măiastră.

Descrierea spectacolului: „Trei bărbaţi plutesc izolaţi în largul mării. Înfometaţi, întrebarea nu e ce să mănânce, ci… pe cine? Cineva trebuie să se sacrifice sau să fie sacrificat şi trebuie găsit şi un mod “civilizat” de a alege şi de a proceda. Există un singur mod de a alege: votul. Pentru vot trebuie să existe campanie şi puţin scandal. Treptat, pluta devine o microsocietate, iar oamenii devin clase sociale care se luptă, concurează, încheie alianţe pentru ca în cele din urmă victima să fie constrânsă să cedeze prin manipulare şi cruzime. Martorii care apar, sunt eliminaţi, iar dovezile desconsiderate. Ce şansă mai are adevărul şi raţiunea decât să devină nişte idealuri?”„Registrul coregrafic îşi doreşte să ilustreze o trăire personală a păsării interioare, a păsării ca timp al acestei dimensiuni şi ca spaţiu a unei dimensiuni personale, definite prin natura artistului Brâncuşi. Suntem tributari ca act al timpului prin naştere, maturitate şi moarte; ca şi spaţialitate datorăm fiindului prin a răspunde în mod personal chemării Dragostei. Pasărea interioară este răspunsul unei întâlniri ale fiindului cu însăşi Dragostea. Limita timpului nu este un impediment pentru a da curs chemării la marea întâlnire dintre cei ce aud glasul Iubirii”.

Seara s-a încheiat cu spectacolul „Înălțarea și Prăbușirea unui Zeu”, prezentat de o companie independentă din Italia implicată în cercetarea unor noi forme şi structuri de comunicare în arealul teatrului italian. Il Luogo in Buio oferă publicului o alternativă teatrului comercial, o alternativă pentru cei care doresc să privească înainte şi care cred în motto-ul lui Oscar Wilde: Artă pentru Artă!”.

Descrierea spectacolului: „Este un spectacol original care combină motive şi pasaje din Odiseea lui Homer şi Divina Comedie a lui Dante cu miturile lui Io, Icar şi Prometeu. Este un spectacol care surprinde deformarea corpului şi a sunetului în continua şi obsesiva călătorie a omului de a se regăsi pe sine. Căutând în jurul lumii după Io (care în italiană înseamnă eu), omul încearcă să îşi depăşească condiţia de a fi şi îl provoacă pe Zeu, încercând el însuşi să devină un Zeu – precum Icar sau Prometeu. Planul eşuează când descoperă că de fapt el este un nimeni. Spectacolul este realizat pe direcţii care trimit la Grotowski sau Artaud, dar şi la Comedia dell’Arte”.

PROGRAM

VINERI, 12 mai

 • 17.30 – Neve Eliezer (Tel Aviv, Israel)

Toți vor să trăiască – după Hanoch Levin, regia Ilan Shani

Sala Mare, Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

 • 18.40 – Skepsis (Alba Iulia)

Fata de măritat – după Eugene Ionesco, regia Viorel Cioflică

Parcul Mihai Eminescu

 • 19.10 – Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hașdeu” (Cahul, Moldova)

Amintiri din copilărie – după Ion Iachim, Ion Creangă, regia Gheorghe Mândru

Sala Mare – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

 • 20.40 – Christian Izzo (Castelmmare di Stabia, Italia)

Pucinella meets Apollo – Improvizație

Parcul Mihai Eminescu

 • 21.10 – Michal Hech (Praga, Cehia) – invitat special

Pantomima

Sala Mare – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

 

SÂMBĂTĂ, 13 mai

 • 10.00 – Michal Hech (Praga, Cehia)

Workshop pentru participanți

Sala Studio – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

 • 17.00 – The wild bunch (Berlin, Germania)

Oprire la cerere – după Harold Pinter, regia Ilka Cordula Felcht

Sala Mare – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

 • 18.20 – Ludic – CCS Iași (Iași)

Ultimul Godot – după Matei Visniec, regia Aurel Luca

Parcul Mihai Eminescu

 • 19.30 – Kolasin Theatre (Kolasin, Muntenegru)

Avionspotting – după Iva Brdar, regia Zoran Rakocevic

Sala Mare – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

 • 20.20 – Skepsis (Alba Iulia)

Amprenta Ionesciană – după Eugene Ionesco, regia Viorel Cioflică

Sala Studio – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

 • 21.00 Eterdanceshow (Cluj Napoca)

Eteroclit – după Roxana Fânață, Robert Nagy, regia Alexandra Felsenghi

Coreografie – Melinda Jakab

Sala Mare – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

 

DUMINICĂ, 14 mai

 • 11.00 – Truverii – CCSB București (București)

D`ale lui Pascală – creat de Mihai Serghei Tudor, regia – Mihai Serghei Tudor

Sala Unirii

 • 12.30 – Expoziția de Afișe Satirice, artist Ștefan Balog

Invitat special guest: prof. univ. dr. Franz K. Schuppanzigh, Academia de Arte Libere, Schengendorf

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

 • 13.00 – Expoziția Internațională de Afișe Apollo

„Break a Leg”

Muzeul Național al Unirii

 • 13.30 – Skepsis (Alba Iulia)

Hazard – după Ștefan Balog, regia Viorel Cioflică

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

 • 17.00 – Theatrum Mundi (Chernihiv, Ucraina)

De ce? – după Sergey Astrakhantsev, regia Evgeny Sidorenko

Sala Mare – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

 • 17.50 – Studio 24 (București)

Soare cu dinți – regia Mihai Serghei Tudor

Sala Studio – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

 • 19.00 – Theatretk Company (Valencia, Spania)

Duminica Sumbră – după Harold Zunigan, regia Harold Zunigan

Sala Mare – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

 • 20.10 – Ludic – CCS Iași (Iași)

Medeea Redux – după Neil Labute, regia Aurel Luca

Sala Studio – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

 • 21.20 – Truverii – CCSB București (București)

Al endrada del temps clar – creat de Mihai Serghei Tudor, regia Mihai Serghei Tudor

Sala Mare – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

 • 22.00 – Ceremonie Închidere

Cuvânt de încheiere – Dr. Joke Elbers (Olanda)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

FOTO: Peste 300 de persoane vaccinate în trei ore la Blaj. Oamenii așteaptă în ploaie. A fost necesară suplimentarea dozelor

Publicat

Sute de persoane s-au vaccinat la primele ore ale zilei de duminică, în cadrul maratonului de vaccinare de la Blaj. Unele dintre acestea așteptau în ploaie să se vaccineze.

”La Blaj lumea așteaptă în ploaie vaccinarea. Prezența este mult peste așteptări, cinste lor.

Cele 200 de doze estimate a fi folosite azi s-au epuizat până la ora 11.00, iar la solicitarea primarului Gheorghe Valentin Rotar și a echipei de vaccinare, DSP Alba a trimis în regim de urgență încă 300 de doze.

La acest moment (0ra 11.30 – n.r.) sunt peste 300 de persoane vaccinate la maratonul de la Blaj.

Felicitări autorităților locale și echipei de vaccinare!”, a anunțat șeful DSP Alba, Alexandru Sinea.

BLAJ

Locație: Centru mobil vaccinare – pe platoul din fața Centrului Cultural „Iacob Mureșianu”, Bulevardul Republicii, nr. 36

Program maraton de vaccinare: duminică, 16 mai, orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate; adeverința de vaccinare cu serul Pfizer – dacă se face vaccinarea cu a doua doză

Alte detalii: se pot prezenta la vaccinare toate persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, fără programare; minorii care au împlinit vârsta de 16 ani se pot prezenta la vaccinare doar însoțiți de un părinte sau de reprezentantul legal.

Comparativ, la Alba Iulia, se pare că a mai scăzut interesul pentru vaccinarea la centrul drive-thru.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Pugiliștii CS Unirea Alba Iulia au câștigat medalii de aur, argint și bronz la Cupa României de Cadeți

Publicat

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia a obținut trei medalii, de aur, argint și bronz, la Cupa României de Cadeți, desfășurată la Arad.

Pugiliștii secției clubului albaiulian sunt pregătiți de către antrenorul emerit Nicolae Paștiu.

Competiția s-a desfășurat în perioada 10-15 mai, în sala de sport a Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad.

Rezultate CS Unirea Alba Iulia:

Drăgoi Viorel Raul (14 ani), categoria 32 de kilograme – medalie de aur;

Stoica Patrick Julian (14 ani), categoria 34 de kilograme – medalie de argint;

Dăian Denis Raul (13 ani), categoria 80 de kilograme – medalie de bronz.

Cupa României de Cadeți s-a desfășurat cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în actualul context epidemiologic.

”Băieții medaliați sunt sportivi de perspectivă care au confirmat și anii trecuți. Pregătirea lor a dat roade și îl felicit și pe antrenorul Nicolae Paștiu pentru pregătirea temeinică a tuturor celor care își doresc să facă performanță în acest sport. Mă bucur că seria rezultatelor bune, din această primăvară, este continuată de secția de box, după atletism, judo și haltere. Pregătirea sportivă și competițiile continuă!” – Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia este o structură sportivă de drept public, cu personalitate juridică, înființată în 1974 ca instituție publică în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, având ca obiect principal de activitate obținerea performanțelor sportive: selecția, pregătirea, participarea la competiții interne și internaționale, respectiv câștigare de medalii pe plan național și internațional.

CS Unirea Alba Iulia are, în prezent, 9 ramuri sportive active: atletism, powerlifting, haltere, orientare, box, judo, culturism, tenis de masă și taekwondo.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Maratonul de vaccinare din Alba: Peste 600 de persoane au primit prima doză, sâmbătă. Unde continuă acțiunile duminică

Publicat

Alte peste 600 de persoane s-au vaccinat sâmbătă în cadrul acțiunilor-maraton de vaccinare din județul Alba. Duminică, și Blajul se alătură acestei campanii.

În a doua zi a maratonului de vaccinare anti-COVID din județ, sâmbătă 15 mai, au primit prima doză 628 de persoane, precizează DSP Alba. Comparativ, vineri, numărul acestora era de 583.

Sâmbătă s-au imunizat 228 de persoane la punctul drive-thru din Alba Iulia (parcarea Stadionului Cetate), 222 la Sebeș și 178 la Cugir.

Cei care doresc să se vaccineze fără o programare prealabilă sunt așteptați și duminică la Alba Iulia, Sebeș, Cugir și Blaj.

ALBA IULIA

Locație: Centru tip Drive-Thru – vaccinare în mașină – în parcarea Stadionului Cetate (în spatele benzinăriei OMV)

Program maraton de vaccinare: vineri (14 mai), sâmbătă (15 mai), duminică (16 mai), orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate, completare formular triaj AICI sau poate fi completat la locația vaccinării/centrul Drive-Thru

Alte detalii: primăria a anunțat că se va organiza tombolă cu premii pentru cei care se vaccinează; estimează circa 1500 de persoane vaccinate în cele trei zile

BLAJ

Locație: Centru mobil vaccinare – pe platoul din fața Centrului Cultural „Iacob Mureșianu”, Bulevardul Republicii, nr. 36

Program maraton de vaccinare: duminică, 16 mai, orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate; adeverința de vaccinare cu serul Pfizer – dacă se face vaccinarea cu a doua doză

Alte detalii: se pot prezenta la vaccinare toate persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, fără programare; minorii care au împlinit vârsta de 16 ani se pot prezenta la vaccinare doar însoțiți de un părinte sau de reprezentantul legal; pentru persoanele vârstnice și fără posibilitate de deplasare la vaccinare, domiciliate în Blaj, Tiur, Mănărade, Spătac și Petrisat, Primăria Municipiului Blaj va asigura transportul la maratonul de vaccinare de duminică – acestea se pot înscrie la Serviciul de Asistență Comunitară Blaj, la numărul de telefon 0756.089.215.

SEBEȘ

Locație: Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, cu sediul în Sebeș, bulevardul Lucian Blaga, numărul 45

Program maraton de vaccinare: vineri (14 mai), sâmbătă (15 mai), duminică (16 mai), orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate

Alte detalii : nu este necesară o programare prealabilă în platforma națională de vaccinare ; minorii care au împlinit vârsta de 16 ani se pot vaccina în cadrul maratonului organizat, condiția fiind aceea de fi însoțiți de un părinte sau un  reprezentant legal.

CUGIR

Locație: centre mobile de vaccinare în corturi amenajate în aer liber

– în fața Catedralei din Cugir, sâmbătă, 15 mai, între orele 8.00-13.00

– în parcarea de lângă Piața 1 Mai din Cugir, duminică, 16 mai, orele 8.00-13.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate

Alte detalii: persoanele cu vârsta peste 16 ani se vor putea vaccina fără programare; cetăţenii cu afecţiuni cronice sunt sfătuiţi să aibă asupra lor documentele medicale care atestă bolile de care suferă şi tratamentul pe care-l urmează.

După ora 13.00, activitatea Centrului de vaccinare din Cugir va trece la modalitatea extinsă, cu prezenţa direct fără programare, până la finalul programului de funcționare.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Declarația de beneficiar real va fi amânată până la 1 octombrie 2021. Anunțul ministrului Economiei

Publicat

Obligația declarării beneficiarului real de către o serie întreagă de firme și alte entități ar urma să fie amânată până în 1 octombrie.

Proiectul de ordonanță în acest sens a fost pus în transparență, anunță ministrul Economiei, Claudiu Năsui: „E doar o soluție temporară pentru o obligație inutilă reintrodusă brusc pentru toți antreprenorii”.

„Lupta împotriva birocrației continuă! Am pus în transparență proiectul de ordonanță pentru amânarea termenului de depunere a declarației de beneficiar real până la 1 octombrie”, anunță Claudiu Năsui.

Ministrul Economiei precizează că amânarea e doar o soluție temporară.

„Aceasta este doar o soluție temporară pentru o obligație inutilă reintrodusă brusc pentru toți antreprenorii, chiar și acolo unde e redundantă și statul deține deja datele cerute. Ne luptăm în continuare pentru a putea reveni la modelul anterior, practicat cu succes în Austria și alte țări din Europa”, conchide Năsui.

La începutul acestei săptămâni, ministrul anunțase că ”în ședința de coaliție s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie.

Până atunci vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă.

Declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi prin care statul ne cere informații pe care le are deja. Și ni-le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic.

Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta”.

O serie de firme care erau exceptate de la obligația declarării beneficiarului real al activității trebuie din nou să depună această declarație la Registrul Comerțului. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

surse: mediafax.ro, startupcafe.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate