Actualitate
FOTO – VIDEO: Laureații Festivalului „Alba Star” 2013 și interpreți de muzică ușoară. Ritmuri de tobă și trompetă cu Fanfara Rotaria Junior din Vaslui
Marți seara, începând cu ora 19.30 pe scena amplasată între Sala Unirii și Muzeul Național al Unirii au urcat laureații ediției din 2013 a Festivalului de Muzică Ușoară „Alba Star”, iar în recital formația Recovered din cadrul Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, grupul „Primavera”, clasa de canto muzică ușoară condusă de prof. Marinela Popa din cadrul Centrul de Cultură „Augustin Bena”, interpretul de muzică ușoară, Alin Ignat și Edina Bondor de la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Bihor. Atmosfera a fost întreținută pe lângă muzica bună și de dansurile majoretelor de la „Arieșul Ritmin” din Câmpeni și NG din Bistra. Seara a fost încheiată pe ritmurile muzicii de fanfară, respectiv ale Fanfarei Rotaria Junior din cadrul Palatului Copiilor Vaslui, condusă de dirijor Romeo Tâlmăciu.
În ciuda vremii capricioase, muzica tinerilor care anul trecut au câștigat la Festivalul de Muzică Ușoară „Alba Star” a răsunat în Cetatea din Alba Iulia. Prima care a „spart gheața” a fost Luana Prodea din Sibiu, care în 2013 a câștigat locul I la Festivalul Național „Alba Star” la categoria 6-10 ani. A urmat apoi Diana Vîtca, laureată anul trecut la categoria 11-15 ani, Paul Tomuș, câștigătorul categoriei 16-20 de ani și Antinia Simion care anul trecut a obținut trofeul „Alba Star”, la categoria 11-15 ani.
Toți au arătat prin cântecele pe care le-au interpretat că au meritat să fie laureați la categoriile la care au concurat anul trecut în cadrul Festivalului de Muzică Ușoară „Alba Star”.
Prima care a început seara cu recitaluri a fost Edina Bondor, elevă la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Bihor, care din 2011 a început să câștige premii la diferite festivaluri din țară, precum Festivalul de muzică pop – rock „Muzica Inimii mele” de la Satu Mare sau Festivalul Național „Tinerețe pe portativ” Cluj-Napoca. Seara a continuat cu formația Recovered din Cluj-Napoca, toți membrii formației fiind elevi ai Școlii de Arte „Tudor Jarda”.
Pe scenă au urcat și voci tinere din Alba Iulia, precum Andreea Ardeleanu, absolventă a clasei de canto muzică ușoară, promoția 2010-2013, dar și Bianca Huter, Bianca Chiorean, toate fiind și membre ale Grupului „Primavera” condus de prof. Marinela Popa din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.
Seria recitalurilor a fost închisă de Tom Jones de Alba Iulia, cum este numit interpretul de muzică ușoară, Alin Ignat. În cariera sa muzicală a câștigat, pe lângă premii, și experiențe muzicale alături de nume mari precum Corina Chiriac sau Luminița Anghel.
Toți interpreții care au urcat pe scenă au primit și câte o diplomă pentru participarea la evenimentul dedicat celor 45 de ani de activitate a Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.
Majoretele de la „Arieșul Ritmic” din Câmpeni și NG din Bistra au întreținut atmosfera în cea de-a patra seară a Zilelor Centrului „Augustin Bena”. Sunt multiple campioane naționale și internaționale, și sunt coordonate de Anada Buda.
Seara a fost încheiată pe ritmuri de fanfară, respectiv ale Fanfarei Rotaria Junior din cadrul Palatului Copiilor Vaslui, condusă de dirijor Romeo Tâlmăciu. Grupul activează în cadrul Palatului Copiilor din Vaslui de aproximativ 5 ani și are în componeță 25 de copii cu vârste cuprinse între 6-16 ani. Au fost protagoniști în filmul „A fost sau nu a fost?”, iar în 2007 fanfara a fost nominalizată la premiile „Gopo”.
Evenimentul face parte din programul pregătit cu ocazia Zilelor Centrului de Cultură „Augustin Bena”, dar și a celor 45 de ani de existență a Școlii de Arte și Meșteșuguri din Alba Iulia. Miercuri începând cu ora 17.00 pe lângă programul pregătit pentru această zi pe scenă vor mai urca și Fanfara de Copii Petrești condusă de dirijor Ioan Mureșan și Fanfara Județului Alba coordonată de dirijorul Coriolan Honcaș.
Programul de miercuri și joi, pregătit în cadrul Zielelor Centrului de Cultură „Augustin Bena” este următorul:
Miercuri, 11 iunie:
10.00 – 12.00: Vernisajul expozițiilor de obiecte meșteșugărești realizate de cursanții claselor externe de meșteșuguri ale școlii. Lansarea revistei „Rânduiala”, ediție aniversară. Înmânare diplome aniversare și trofee invitaților și participanților, momente folclorice cu „Fluierașii din Șugag”, cursanții clasei de acordeon, prof. Cristian Șușman și instumente de suflat, prof. Nicolae Vancu; Înmânare Diplome aniversare și trofee profesorilor participanți și invitaților
19.00 – 21.00: Galele Festivalului de Folclor „Cântec Străbun” cu laureați ai edițiilor precedente. În recital, Ansamblul Folcloric de la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, Maria Șalaru din Bacău, Ștefan Popescu din Tîrgu Jiu – instrumente tradiționale și Leontona Fărcaș și „Mugurii de Tezaur”, acompaniază Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal. pe scenă vor evolua și clasele externe de dansuri populare – Sohodol, Fărău și Căpâlna. Întreaga manifestare se va desfășura în aer liber pe scena din zona Sala Unirii – Muzeu
Joi, 12 iunie:
10.00 – 12.00: Excursie la atelierul de Țesut tradițional din Bucerdea Vinoasă și vizitarea expoziției etnografice din localitate; vizitarea expozițiilor de pictură și fotografie la Casa Artelor și Galeriile CJ Alba
19.00 – 21.00: Întâlnire festivă la Hotel Cetate. Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba și recital cu Orchestra de Cameră a Județului Alba
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News