Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO: Laureații Festivalului „Alba Star” 2013 și interpreți de muzică ușoară. Ritmuri de tobă și trompetă cu Fanfara Rotaria Junior din Vaslui


Publicat

Marți seara, începând cu ora 19.30 pe scena amplasată între Sala Unirii și Muzeul Național al Unirii au urcat laureații ediției din 2013 a Festivalului de Muzică Ușoară „Alba Star”, iar în recital formația Recovered din  cadrul Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, grupul „Primavera”, clasa de canto muzică ușoară condusă de prof. Marinela Popa din cadrul Centrul de Cultură „Augustin Bena”, interpretul de muzică ușoară, Alin Ignat și Edina Bondor de la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Bihor. Atmosfera a fost întreținută pe lângă muzica bună și de dansurile majoretelor de la „Arieșul Ritmin” din Câmpeni și NG din Bistra. Seara a fost încheiată pe ritmurile muzicii de fanfară, respectiv ale Fanfarei Rotaria Junior din cadrul Palatului Copiilor Vaslui, condusă de dirijor Romeo Tâlmăciu.

În ciuda vremii capricioase, muzica tinerilor care anul trecut au câștigat la Festivalul de Muzică Ușoară „Alba Star” a răsunat în Cetatea din Alba Iulia. Prima care a „spart gheața” a fost Luana Prodea din Sibiu, care în 2013 a câștigat locul I la Festivalul Național „Alba Star” la categoria 6-10 ani. A urmat apoi Diana Vîtca, laureată anul trecut la categoria 11-15 ani, Paul Tomuș, câștigătorul categoriei 16-20 de ani și Antinia Simion care anul trecut a obținut trofeul „Alba Star”, la categoria 11-15 ani.

Toți au arătat prin cântecele pe care le-au interpretat că au meritat să fie laureați la categoriile la care au concurat anul trecut în cadrul Festivalului de Muzică Ușoară „Alba Star”.

Prima care a început seara cu recitaluri a fost Edina Bondor, elevă la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Bihor, care din 2011 a început să câștige premii la diferite festivaluri din țară, precum Festivalul de muzică pop – rock „Muzica Inimii mele” de la Satu Mare sau Festivalul Național „Tinerețe pe portativ” Cluj-Napoca. Seara a continuat cu formația Recovered din Cluj-Napoca, toți membrii formației fiind elevi ai Școlii de Arte „Tudor Jarda”.

Pe scenă au urcat și voci tinere din Alba Iulia, precum Andreea Ardeleanu, absolventă a clasei de canto muzică ușoară, promoția 2010-2013, dar și Bianca Huter, Bianca Chiorean, toate fiind și membre ale Grupului „Primavera” condus de prof. Marinela Popa din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Seria recitalurilor a fost închisă de Tom Jones de Alba Iulia, cum este numit interpretul de muzică ușoară, Alin Ignat. În cariera sa muzicală a câștigat, pe lângă premii, și experiențe muzicale alături de nume mari precum Corina Chiriac sau Luminița Anghel.

Toți interpreții care au urcat pe scenă au primit și câte o diplomă pentru participarea la evenimentul dedicat celor 45 de ani de activitate a Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Majoretele de la „Arieșul Ritmic” din Câmpeni și NG din Bistra au întreținut atmosfera în cea de-a patra seară a Zilelor Centrului „Augustin Bena”. Sunt multiple campioane naționale și internaționale, și sunt coordonate de Anada Buda.

Seara a fost încheiată pe ritmuri de fanfară, respectiv ale Fanfarei Rotaria Junior din cadrul Palatului Copiilor Vaslui, condusă de dirijor Romeo Tâlmăciu. Grupul activează în cadrul Palatului Copiilor din Vaslui de aproximativ 5 ani și are în componeță 25 de copii cu vârste cuprinse între 6-16 ani. Au fost protagoniști în filmul „A fost sau nu a fost?”, iar în 2007 fanfara a fost nominalizată la premiile „Gopo”.

Evenimentul face parte din programul pregătit cu ocazia Zilelor Centrului de Cultură „Augustin Bena”, dar și a celor 45 de ani de existență a Școlii de Arte și Meșteșuguri din Alba Iulia. Miercuri începând cu ora 17.00 pe lângă programul pregătit pentru această zi pe scenă vor mai urca și Fanfara de Copii Petrești condusă de dirijor Ioan Mureșan și Fanfara Județului Alba coordonată de dirijorul Coriolan Honcaș.

Programul de miercuri și joi, pregătit în cadrul Zielelor Centrului de Cultură „Augustin Bena” este următorul:

Miercuri, 11 iunie:

10.00 – 12.00: Vernisajul expozițiilor de obiecte meșteșugărești realizate de cursanții claselor externe de meșteșuguri ale școlii. Lansarea revistei „Rânduiala”, ediție aniversară. Înmânare diplome aniversare și trofee invitaților și participanților, momente folclorice cu „Fluierașii din Șugag”, cursanții clasei de acordeon, prof. Cristian Șușman și instumente de suflat, prof. Nicolae Vancu; Înmânare Diplome aniversare și trofee profesorilor participanți și invitaților

19.00 – 21.00: Galele Festivalului de Folclor „Cântec Străbun” cu laureați ai edițiilor precedente. În recital, Ansamblul Folcloric de la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, Maria Șalaru din Bacău, Ștefan Popescu din Tîrgu Jiu – instrumente tradiționale și Leontona Fărcaș și „Mugurii de Tezaur”, acompaniază Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal. pe scenă vor evolua și clasele externe de dansuri populare – Sohodol, Fărău și Căpâlna. Întreaga manifestare se va desfășura în aer liber pe scena din zona Sala Unirii – Muzeu

Joi, 12 iunie:

10.00 – 12.00: Excursie la atelierul de Țesut tradițional din Bucerdea Vinoasă și vizitarea expoziției etnografice din localitate; vizitarea expozițiilor de pictură și fotografie la Casa Artelor și Galeriile CJ Alba

19.00 – 21.00: Întâlnire festivă la Hotel Cetate. Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba și recital cu Orchestra de Cameră a Județului AlbaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

De când nu va mai fi obligatorie masca pe plajă. Precizările premierului Florin Cîțu

Publicat

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, că de la 1 iunie se va sta fără mască pe plajă, cu condiţia distanţării între şezlonguri.

„Cred că de la 1 iunie putem vorbi deja de eliminarea purtatului măştii pe plajă. Deci, aici este un consens. Am venit, bineînţeles, cu o condiţie: o distanţare pe plajă între şezlonguri, cu care industria este de acord. Cu această condiţie minimă, putem să anunţăm: fără mască pe plajă începând de la 1 iunie”, a spus Cîţu.

Acesta a anunţat două etape de relaxare a măsurilor, prima etapă de la 1 iunie, a doua etapă de la 1 august.

„Mă bucură susţinerea reprezentanţilor industriei pentru campania de vaccinare”, a mai afirmat premierul.

Premierul Florin Cîţu a declarat joi, după o întâlnire cu reprezentanţii HoReCa desfăşurată la Constanţa, că aceştia au înţeles că nu se va putea renunţa la toate restricţiile din 1 iunie, o a doua etapă de relaxare urmând să aibă loc la 1 august.

„Din partea industriei am primit propuneri şi soluţii foarte bune, pe care le vom pune mâine în discuţie în comitetul interministerial şi promisiunea mea este că vom avea aceste soluţii la timp, aprobate, ca să putem să începem de la 1 iunie o primă etapă de relaxare şi a doua etapă la 1 august. Toată lumea a înţeles că nu putem să redeschidem total de la 1 iunie”, a declarat premierul.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Doar jumătate dintre cadrele didactice s-au vaccinat. Ministrul Educației este nemulțumit, dar nu vrea constrângerea lor

Publicat

Ministrul Educației a spus că rata de vaccinare este de peste 50 la sută în rândul cadrelor didactice și a trecut de 44 la sută pe ansamblul personalului din învățământ (personal didactic, personal nedidactic și personal didactic auxiliar).

Sorin Cîmpeanu recunoaște că este nemulțumit de ritmul vaccinărilor în rândul personalului din școli, dar spune, pe de altă parte, că învățământul românesc nu-și permite să renunțe la cadrele didactice ca formă de sancțiune.

În același timp, școala este obligată să asigure predarea online în cazurile întemeiate medical, a arătat ministrul educației, miercuri seara, la Digi24.

„Trebuie să recunosc, de o lună de zile, progresul (în cazul vaccinărilor – n.r.) există, dar este foarte lent, de ordinul a 200-300 de persoane vaccinate pe zi (…), or în luna martie aveam peste 6.000 de persoane vaccinate pe zi”, a menționat ministrul.

Pe de altă parte, soluția ca profesorii nevaccinați să intre doar online nu este fezabilă.

„Atât timp cât în țară avem învățământ simultan, în care în aceeași clasă sunt elevi de clasa a II-a cu elevi de clasa a III-a, cu elevi de clasa a V-a și cu elevi de clasa a VII-a, pentru că avem învățământ simultan și cu patru clase simultane și nu avem profesori calificați, apreciați și singuri care este posibilitatea să fie înlocuiți profesorii care nu sunt vaccinați: zero!

Este nevoie de profesori în școală. De asta ne dorim să convingem colegii cadre didactice să se vaccineze și nu să mergem cu constrângeri de genul înlocuire sau interdicție de a intra în clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Radu Tuhuț: Apel către Guvern pentru includerea proiectelor de modernizare a drumurilor din Apuseni în Planul de Redresare (P)

Publicat

Deputatul PSD, Radu-Marcel Tuhuț a făcut o solicitare către Guvernul României prin care a cerut ca executivul să includă proiectele de modernizare, asfaltare și reparare a drumurilor din Munții Apuseni, în Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Am solicitat Guvernului României să includă proiectele de modernizare, asfaltare și reparare a drumurilor din Munții Apuseni, DN74, DN74A și DN75, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având în vedere că în această perioadă documentul trebuie refăcut și înaintat, din nou, Comisiei Europene, pentru aprobare.

De asemenea, i-am amintit ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, prin intermediul unei întrebări parlamentare, de amendamentul pe care l-am depus la dezbaterea privind legea bugetului pe anul 2021 pentru modernizarea drumurilor din Munții Apuseni.

Acesta prevedea o alocare financiară consistentă pentru continuarea reabilitării tuturor tronsoanelor naționale.

La momentul respectiv, atât domnia sa, cât și ceilalți parlamentari din coaliția de guvernare, au votat împotrivă, fără să țină cont că aceste șosele deservesc sute de mii de oameni din județele Alba, Cluj, Bihor și Hunedoara.

Cele aproape 30 de miliarde de euro, prevăzute în PNRR pentru depășirea efectelor economice și sociale cauzate de pandemie, sunt eligibile inclusiv pentru proiecte de infrastructură rutieră.

Dacă Guvernul României a refuzat să aloce suficiente finanțări din bugetul de stat, pe anul 2021, pentru drumurile din Apuseni, am speranța că acestea vor beneficia de modernizări din fonduri europene.

Pentru corecta informare a opiniei publice trebuie să menționez că primele mari proiecte de infrastructură din Munții Apuseni, ce au constat în lucrări de turnare de covor asfaltic pe mai multe tronsoane, au început în anul 2018 când premierul social-democrat de atunci al României a primit un memoriu semnat de peste 20 de primari din zonă care solicitau și deopotrivă fundamentau această necesitate din punct de vedere economic, social și turistic.

S-au organizat licitații și contractele încheiate de guvernul PSD au continuat și pe vremea guvernării de dreapta.

Îmi doresc ca lucrările ample de asfaltare să continue și în acest an, însă nu cred că acest lucru se va întâmpla, de vreme ce amendamentul meu, privind finanțarea de la bugetul de stat, a fost respins fără explicații.

Lucrările sezoniere, peticirile și plombările, derulate de CNAIR, nu sunt suficiente!

PNRR este, acum, o șansă foarte mare de dezvoltare a României de care țara noastră trebuie să profite.

Din păcate, Guvernul României a înregistrat eșec după eșec, documentul fiind respins de Comisia Europeană în formele prezentate.

Nu în ultimul rând vreau să îi felicit pe moți, pe toți locuitorii din Munții Apuseni, care au luat atitudine și solicită prin toate mijloacele democratice și civice posibile reabilitarea drumului național 75 care leagă municipiul Turda din județul Cluj și orașul Câmpeni din județul Alba”, a transmis Radu-Marcel Tuhuț, deputat PSD.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

A condus o motocicletă neînmatriculată, fără permis. Minor din județul Mureș, cercetat de polițiștii din Blaj

Publicat

Un minor din județul Mureș a fost depistat  miercuri de polițiștii din Blaj în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată, fără să posede permis de conducere. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 5 mai 2021, în jurul orei 14.00, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au depistat un minor de 17 ani, din comuna Daneș, județul Mureș, în timp ce circula cu o motocicletă, pe Drumul Județean 107 F, fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fără ca motocicleta să fie înmatriculată în circulație.

Față de minor, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducerea, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate