Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Mașina electrică „Made în Cluj”. Arată ca o navă spațială, are o autonomie de 300 km și întoarce toate privirile

Publicat

O mașină electrică a viitorului, concepută și realizată la Cluj-Napoca, face senzație pe străzile din municipiu. Prototipul a fost omologat deja de RAR în vederea efectuării testelor pe stradă, iar următorul pas presupune trecerea la o serie limitată de aproximativ cinci bucăți. Mașina electrică „Made in Cluj” are o caroserie din fibră de carbon și o autonomie de 300 de kilometri. 

Proiectul a fost inițiat și lansat în urmă cu patru ani de startup-ul NewCar4Future, iar principalul investitor este Voicu Oprean, fondatorul companiei clujene AROBS Transilvania Software, care a cooptat, pentru partea de design pe Szabo Peter din Târgu Mureș, și alți parteneri. Prototipul a fost realizat la Cluj-Napoca și a primit deja numere de înmatriculare de teste, fiind omologat de RAR, scrie Cluj24.ro.


„Este o mașină electrică gândită, concepută și dezvoltată la Cluj-Napoca. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), cu firme și persoane fizice  pasionate de construirea și testarea limitelor tehnologice într-un domeniu atât de frumos, dar și foarte concurențial.

În acest proiect am reușit să îmbinăm talente și resurse de design, inginerie mecanică, electrică și electronică, dar și hardware și software.

Am transformat un vis nebunesc (ar zice unii) în realitate: mașina electrică made in Cluj. Marea provocare este acum atragerea de fonduri pentru prima serie de producție”, a declarat pentru Cluj24 Voicu Oprean, investitor principal NewCar4Future, fondator și CEO al AROBS.

Mașina, surprinsă în teste pe străzile din Cluj-Napoca

„În ultima perioadă, lucrurile au început să se simplifice din punct de vedere administrativ, în contextul în care am primit suportul tuturor autorităților, astfel că mașina a primit omologarea în vederea efectuării testelor de drum din partea Registrului Auto Român (RAR).

Investiția de până acum în dezvoltarea prototipului a fost de aproximativ 500.000 de euro”, a spus pentru Cluj24 Adrian Donca, Business Development Manager al proiectului.

Potrivit acestuia, mașina a fost omologată în vederea efectuării testelor pe stradă, iar următorul pas presupune saltul de la prototip la o serie limitată, de aproximativ 5 bucăți.

„Pentru aceasta va trebui să identificăm componenta de finanțare, privată sau publică, de care avem nevoie  în dezvoltarea proiectului. Este un proces continuu de cercetare, dezvoltare, inovare și testare. Când ieșim pe stradă cu acest prototip, trebuie să ne asigurăm că atât siguranța celor din mașină, cât și a celorlalți participanți la trafic este maximă.

Din momentul acordării finanțării, în doi ani ne propunem să producem o serie limitată de aproximativ 5 bucăți. Pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi necesară o sumă de aproximativ 20 de milioane de euro”, a precizat Donca.

Ce caracteristici are mașina electrică „Made in Cluj”

Mașina electrică „Made in Cluj” este realizată din fibră de carbon, cântărește 2 tone și poate prinde o viteză maximă testată de 120 de km pe oră.

Interiorul are patru locuri și este din piele ecologică. Din punct de vedere al siguranței, mașina este ranforsată exact ca una de la cursele de raliuri.

Bateriile sunt românești și alimentează două motoare electrice amplasate în roțile din spate, autonomia asigurată fiind de 300 de km.

Prototipul dispune de frână regenerativă și nu are oglinzi laterale, ci un sistem de camere video cu două ecrane amplasate în bord.

Farurile sunt pe bază de led-uri, fiind aplicată o inserție de led-uri în față și spate care dau o notă aparte mai ales pe timp de noapte.

Una dintre cele mai importante componente este cea software, iar bordul electronic futurist include o consolă centrală cu touch screen de unde se schimbă electronic inclusiv viteza, neavând un schimbător de viteze clasic, și unde sunt afișate diverse date privind răcirea bateriei, a motoarelor și consumul de energie.

În plus, bijuteria pe patru roți produsă de clujeni nu are chei fizice nici pentru deschisul portierelor, nici de contact pentru pornirea motorului.

Portierele se deschid cu ajutorul unui senzor, trebuie doar să apropii mâna de o zonă prestabilită din exteriorul mașinii.

Pornirea și oprirea se fac cu ajutorul unei aplicații de smartphone.

Mașina electrică ”Made in Cluj” nu are încă un nume și nicio siglă

Mașina electrică ”Made in Cluj” nu are încă un nume și nicio siglă, acestea fiind aspecte la care, încă, se lucrează.

Ideea lansată de Voicu Oprean ar fi un sondaj în urma căruia să se stabilească atât numele, care să fie unul românesc, cât și logo-ul.

Dezvoltatorii proiectului intenționează să prezinte mașina în luna ianuarie a anului viitor la Consumer Electronics Show (CES) la Las Vegas și caută soluții de finanțare pentru transportul prototipului cu vaporul până în SUA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. cici1800

    miercuri, 20.09.2023 at 11:03

    Dezvoltatorii proiectului intenționează să prezinte mașina în luna ianuarie a anului viitor la Consumer Electronics Show (CES) la Las Vegas și caută soluții de finanțare pentru transportul prototipului cu vaporul până în SUA.

    Vai de steaua lor! Nu au nici macar bani sa o duca cu vaporul pana in USA :))

    Puteau sa intrebe prin tara ca har Domnului sunt destule firme de automotive si sa afle cam ce costuri implica dezvoltarea de la 0 a unei masini.

    O masina facuta doar pentru marketing si fara nici un plan realist de a fi produsa vreodata in serie

    Hardware is hard, boys! Mai bina ramaneti la outsorcing sa va bateti cot la cot cu indienii

  2. pilu

    miercuri, 20.09.2023 at 12:25

    Bravo fraţilor !! Dar mă tem că hienele abia aşteaptă o greşeală şi s-o facă uitată.Ca şi invenţiile lui Capră. La nici o naţie nu există vorba cu capra vecinului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax