Eveniment
(FOTO-VIDEO) Mii de albaiulieni au primit Lumina Sfântă, la slujba Învierii Domnului
Momentul Învierii Domnului Iisus Hristos a fost sărbătorit de mii de albaiulieni, cu lumânări şi candele în mâini şi fredonând versurile „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte, viaţă dăruindu-le”. Curţile bisericilor din oraş s-au umplut cu mult înainte de miezul nopţii, când a început ritualul sfărâmării porţilor iadului de către Iisus Hristos şi readucerea celor captivi la viaţa adevărată.
Seara Învierii Domnului Iisus Hristos a fost una plină de viaţă în Alba Iulia, unde, deja cu mult înainte de miezul nopţii, pe străzi mişunau grupuri de oameni, cu mic cu mare, îndreptându-se spre biserica preferată, pentru a asista la slujba Învierii.
Bisericuţa lui „Mihai Viteazul” din colţul Cetăţii a fost opţiunea unei mulţimi considerabile de persoane, care umplut curtea cu luminiţe roşii şi albe şi au ascultat cuvintele preotului intonate pe muzică deosebită, bizantină. Părintele Botezan a explicat etimologia cuvântului „Paşti”, care în ebraică înseamnă „trecere”. Sărbătoarea se numeşte „Paşti”, pentru că simbolizează două mari astfel de treceri: înainte de Hristos, la data Paştilor se sărbătorea „trecerea mării Roşii” din Egipt înspre Israel, când poporul evreu a fost eliberat de sclavie, iar, în zilele noastre, Paştile reprezintă trecerea de la moarte la viaţă, prin Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, la aceeaşi dată.
Platoul şi curtea Catedralei Reîntregirii au fost acoperite, ca în fiecare an, de câteva mii de oameni, care, de această dată, au ascultat prima slujbă de Înviere susţinută de ÎPS Irineu, ca Arhiepiscop de Alba Iulia. Cu toate că, după aproximativ două ore, curtea catedralei se golise, interiorul acesteia a rămas plin-ochi până la încheierea slujbei, când creştinii au dus Lumina Învierii în casele lor.
Şi bisericile de cartier au adunat sute bune de oameni în jurul lor, la slujba Învierii. La biserica Sfânta Ecaterina, de la intersecţia Bulevardului Revoluţiei 1989 cu strada Vasile Goldiş, creştinii din zonă au fost prezenţi la slujbă câteva ore bune, de la ritualul „bătăii în poarta iadului”, cântând apoi împreună „Hristos a înviat”, iar câţiva au rămas până la sfârşitul slujbei, când s-au împărţit „paştile”, pentru a petrece, apoi, o dimineaţă tradiţională de Paşti.
O mulţime de credincioşi s-a strâns şi la biserica din centru, unde, împreună cu părintele Doru Gheaja, aceştia au cântat Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Grădina bisericii (şi chiar strada din faţa acesteia) a fost plină de oameni cu candele, întâmpinând sărbătoarea Paştilor după datina creştin-ortodoxă, începând dinainte de miezul nopţii.
„Hristos a înviat” – „Adevărat a înviat” este, din noaptea Învierii, primul salut al creştinilor ortodocşi de pretutindeni, iar în acest spirit, vă dorim Paşti fericite, Hristos a înviat!
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
xyz
duminică, 15.04.2012 at 11:11
2 tarani si`au facut poze cu lumanarile:))))=))
dep t.roll
duminică, 15.04.2012 at 14:06
o gramada de oameni dupa 15 minute cautau… cluburi libere… De cand avem BOR.SRL credulitatea a ajuns sa… inlocuiasca credinta. Iar dobitoacele cele cu 2 picioare – asa zisele oi ratacite sunt… vaci de muls
Anonymos
duminică, 15.04.2012 at 19:54
Cred ca si tu faci parte din acele persoane de t.roll…..iar u xyz tu esti unul dintre cei 2 tarani…
dep t.roll
luni, 16.04.2012 at 11:29
anonymos… crezi prost… Am fost acolo ca sa-i vad pe cei ca tine. 😛
Anonymous
miercuri, 02.05.2012 at 17:21
Urat din partea voastra sa va luati de unu si de altul mai tarani sun cei care isi dau cu parerea in locul vostru m-as uita mai bn in oglinda