Eveniment
FOTO-VIDEO: Ministrul Apelor și Pădurilor, în vizită la Ighiu și Cricău, zonele afectate de inundațiile de anul trecut
Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș se află joi dimineața în județul Alba, unde efectuează o vizită în zonele Ighiu și Cricău, afectate de inundații anul trecut.
Ministrul a fost însoțit de directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”(ANAR), Victor Sandu, directorul general al RNP „Romsilva”, Gheorghe Mihăilescu, directorul ABA Mureș, Cristian Bratanovici, directorul SGA Alba, Traian Matiș, și directorul Direcției Silvice Alba, Dan Gheorghe Boariu, prefectul județului Alba, Dănuț Hălălai, deputatul Ioan Dîrzu și primarii localităților vizitate.
Ioan Deneș și-a început vizita în satul Țelna unde a vorbit cu localnicii, a verificat lucrările de refacere a albiei distruse în urma inundațiilor din vara anului trecut. Oamenii s-au plâns de faptul că în urma lucrărilor, o parte din ei nu mai au acces la vale, de unde se aprovizionau cu apă pentru gospodărie.
La Bucerdea, lucrările vor începe abia anul viitor
După viitură, la Bucerdea nu s-au putut face anul trecut decât intervenții în punctele critice de pe planul tehnic, cu muncitori și utilaje de la Apele Române.
Ministrul Apelor și Pădurilor a explicat că lucrările vor costa aproximativ 10 milioane de lei și vor începe abia anul viitor. Ministrul le-a transmis localnicilor nerăbdători să meargă în satul vecin, la Țelna, pentru a vedea lucrările deja executate acolo, care spune acesta sunt asemănătoare cu cele propuse la Bucerdea.
„După ce au fost inundațiile din comuna Ighiu, în cele două sate, Bucerdea și Țelna, după ce am venit aici, chiar dacă nu ne-am întâlnit personal, ați auzit că am fost pe aici, am mers înapoi la București, am avut o discuție cu primul ministru și i-am prezentat situația de aici de la Ighiu. (…) Am încercat să găsim soluții, să rezolvăm cât mai multe probleme cu banii pe care noi i-am avut la dispoziție. În prima etapă am făcut în zona Țelna valea respectivă, anul acesta deja cei de la Apele Române din zonă au făcut situația de la Bucerdea, lucrarea e de aproximativ 10 milioane de lei, au trimis-o la București și o să vină la minister. După ce terminăm toate procedurile, o să găsim soluție să putem să facem studiul de fezabilitate. După ce terminăm documentele respective, sperăm ca studiul de fezabilitate să îl finalizăm anul acesta, cel târziu în primăvara anului viitor începem să lucrăm pe valea din satul Bucerdea. Dacă vreți să vedeți cum va arăta valea, puteți să vă uitați dincolo pe valea cealaltă, pentru că în general cam aceleași lucrări le facem și aici”, le-a explicat ministrul localnicilor și celor prezenți.
La Cricău, lucrările au începutul în luna octombrie 2018. Până în 22 decembrie s-au realizat, printre altele, ziduri și praguri, rampe de acces, decolmatarea și recalibrarea cursusului. Potrivit ministrului, lucrările se ridică la 7,5 milioane de lei.
Au fost inspectate obiectivele realizate de ABA Mureș, în comuna Ighiu, pe Valea Țelna, „Regularizare și consolidare Valea Țelna”, pentru care s-a alocat suma de 10,2 milioane de lei, și în comuna Cricău -„Regularizare și consolidare pârâu Cricău”, pentru care s-a alocat suma de 8,8 milioane de lei (prin HG și din surse proprii ANAR). Lucrările din aceste zone sunt finalizate și au fost finanțate din fondurile pentru situații de urgență aflate la dispoziția Guvernului, alocate în urma inundațiilor care au avut loc în 2018.
De asemenea, directorul ABA Mureș a prezentat un alt obiectiv care urmează să fie executat în procedură clasică, „Regularizare Valea Bucerdea”(pentru care se va aloca suma de aproximativ 10 milioane de lei). Ulterior, ministrul apelor și pădurilor a susținut o conferință de presă la sediul prefecturii județului Alba, după care s-a întâlnit cu primarii și silvicultorii din județ.
Reamintim faptul că în luna iunie 2018, satele Șard, Ighiu, Bucerdea, Circău și Țelna au fost lovite de inundații. Peste 400 de case au fost inundate, zeci de mașini și utilaje agricole au fost păcute praf, sute de animale moarte, mai mulți oameni au fost evacuați și transportați la spital în stare de șoc, drumurile au fost închise și chiar distruse pe kilometri întregi.
Apa a ras tot ce i-a stat în cale spre durerea localnicilor care nu au avut cum să facă față naturii dezlănțuite. Doar o minune a făcut să nu fie și victime omenești, iar mulți dintre localnici o spun ca și cum ar fi primit doar un avertisment. Natura măcelărită de drujbe s-a răzbunat. Rădăcinile butucilor de la copacii tăiați fără discernământ nu au mai oprit torentul de pe munte ci au pornit la vale odată cu apa, măturând totul în cale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Andreea
joi, 11.04.2019 at 20:25
In cricau, de la moara in jos, ati fost domul ministru al apelor si padurilor? Ca acolo ii diguit cu lopatica.. Au pus un pic de pamant pe margine la vale si s-au „gatat lucrările” acel pamant, vrea sa fie dig de protectie!