Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO-FOTO: „Necaz mare ne-a dat Dumnezeu. Natura s-a răzbunat”. Urmele lăsate de POTOPUL din comuna Cricău

YouTube video

Publicat

O noapte lungă și grea au avut de trecut localnicii din Șard, Ighiu, Bucerdea, Circău și Țelna, satele care au fost lovite de viitura de vineri. Sunt cele mai mari inundații din ultimii 45 de ani spun oamenii. Peste 400 de case au fost inundate, zeci de mașini și utilaje agricole au fost păcute praf, sute de animale moarte, mai mulți oameni au fost evacuați și transportați la spital în stare de șoc, drumurile au fost închise și chiar distruse pe kilometri întregi.

Apa a ras tot ce i-a stat în cale spre durerea localnicilor care nu au avut cum să facă față naturii dezlănțuite. Doar o minune a făcut să nu fie și victime omenești, iar mulți dintre localnici o spun ca și cum ar fi primit doar un avertisment. Natura măcelărită de drujbe s-a răzbunat. Rădăcinile butucilor de la copacii tăiați fără discernământ nu au mai oprit torentul de  pe munte ci au pornit la vale odată cu apa, măturând totul în cale. 

”Doamne ajută/ Doamne ferește” – așa se salută acum între ei cei cărora apa le-a luat aproape totul. Toți trăiesc cu teama că la fiecare ploaie mai serioasă natura se va dezlănțui din nou.

Pe unii viitura i-a prins acasă și s-au adăpostit pe unde au putut. „Ne-am urcat în pod când a venit apa. Am stat acolo, eram neputincioși. Ne-a dus porumbul, ne-a dus găinile” povesteșe cu lacrimile în bărbie o femeie.

YouTube video

O altă femeie povestește că nu a fost acasă și a văzut dezastrul abia când s-a întors. „Eram la lucru. Am venit prin pădure pentru că aveam fata cea mică acasă. Am crezut că mor”

În timp ce se uita la utilajele care încercau să scoată nămolul din curte, o femeie repeta: Necaz mare avem, necaz mare.

Spune că nu nici măcar n-a fost zgomot mare în momentul în care a veniut viitura.

„A auzit fata din casă că au a pocnit ceva afară și a ieșit să vadă ce e. Atunci a și pornit apa și a umplut curtea. Nici m-am putut face nimic. Omu meu e bolnav, la pat, și mă gândem ce fac cu el că eu mă urc în pod dar el nu se poate mișca. A dat Dumnezeu și n-a mers chiar până la el a pat” spune femeia trecută de 70 de ani.

„Necaz mare”, asta spunea și un bărbat care se odihne în lopadă după ce toată ziua a încercat să-și curețe curtea. Este printre cei puținii care au scăpat de furia apelor și doar curtea i-a fost inundată, casa a scăpat.

„Dintr-o dată am auzit o bubuitură. Nu ne așteptam pentru că a plouat un pic, dupaia dintr-o dată a venit de sus de la munte. Când a venit a doua oară a luat mașina vecinului și un Jeep. Am avut aici 12 paleți de BCA, pe toți i-a luat apa. În curte a intrat și mi-a scos în drum lemnele tăiate” povesteșe un alt localnic.

În toate saltele afectate de viitură se muncește încă de azi noapte pentru a face lumină. Pe lângă oameni, și echipajele de la ISU, jandarmi, militarii, Crucea Roșie, echipaje de la gaz se află încă de la primele ore ale dimineții în teren pentru a-i ajuta pe localnici să scoată apa din cuți și case.

YouTube video

VEZI: Peste 400 de case inundate, 20 de mașini distruse de viituri, 3 persoane izolate. Bilanțul DEZASTRULUI în ALBA

Un detașament format din 21 de militari și 5 mijloace tehnice acționează în zona localităților Ighiu și Bucerdea Vinoasă din județul Alba pentru deblocarea drumurilor și înlăturarea efectelor produse de viituri.

FOTO-VIDEO: Imagini de COȘMAR după viitura de la Bucerdea și Cricău. Mai multe persoane, la spital în stare de șoc

Oamenii nu mai au apa, viitura a inundat fântânile și a rupt rețeaua de apa. În ajutorul lor, cinci angajaţi şi voluntari ai organizaţiei s-au deplasat cu 2 autospeciale în localităţile Cricău şi Bucerdea Vinoasă şi vor asigura necesarul de apă potabilă pentru familiile afectate, fiind planificată distribuirea a peste 1.400 de sticle de apă potabilă.

Potrivit ISU, în județul Alba s-au continuat acțiunile de intervenție pentru înlăturarea efectelor inundațiilor produse în data de 22 iunie 2018 după cum urmează:

loc. Cricău, com. Cricău: 23 de subsoluri unde s-a evacuat apa, s-au decolmatat 500 m rigolă la drumuri comunale;
loc. Șard, com. Ighiu: 8 subsoluri și curți, s-a evacuat apa;
loc. Bucerdea, com. Ighiu: 15 subsoluri, curți, s-a evacuat apa, se intervine pentru cu utilaje grele pentru decolmatarea albiei și regularizarea cursului pe Valea Bucerzii, decolmatarea unui podeț și evacuarea unui autoturism acoperit de aluviuni;
loc. Micești, mun. Alba Iulia: 3 subsoluri și curți, s-a evacuat apa.
În urma informării primite de la SDEE Electrica, s-a reluat alimentarea cu energie electrică pe raza com. Ighiu și com. Cricău, la această oră nu mai sunt utilizatori nealimentați.

Forțe de intervenție ISU Alba: 7 ofițeri, 34 subofițeri, 7 autospeciale, 1 autospecială grupă operativă, 3 autospeciale de muncă operativă, 7 motopompe, 1 ambulanță SMURD, unelte genistice (lopeți).

Forțe în sprijin: IPJ Alba: 6 agenti cu 3 echipaje auto; IJJ Alba: 2 ofițeri, 24 subofițeri, 2 autocamioane, unelte genistice; ISU SB: 1 of, 17 subofițeri, 1 microbuz, 1 autospecială, 2 motopompe transportabile, unelte genistice (lopeți); ISU HD: 18 subofițeri, 1 microbuz, 1 autospecială, 2 motopompe transportabile, 1 instalație de potabilizare a apei, unelte genistice (lopeți); ISU CJ: 19 subofițeri, 1 microbuz, 1 autospecială, 2 motopompe transportabile, unelte genistice (lopeți); ISU BH: 1 subofițeri, 1 autospecială, 2 motopompe transportabile, 1 instalație de potabilizare a apei; Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Alba: 3 persoane cu 2 motopompe; Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ighiu: 8 persoane cu 3 buldoexcavatoare; Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cricău: 4 persoane cu 1 buldoexcavator;

U.M. 01684 Alba Iulia: 3 ofițeri, 20 subofițeri, 1 buldoexcavator, 1 autobasculantă, 1 automacara 12,5 to, 2 autocamioane pentru transport efective și unelte genistice(lopeți); Sistemul de Gospodărire al Apelor Alba: 5 persoane cu 1 buldoexcavatoar, 1 excavator, 1 autocamion; Electrica: 3 persoane cu 1 auto; E-on Gaz: 15 persoane cu 4 auto.

Se intervine în continuare pentru înlăturarea efectelor negative.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cosmin

    sâmbătă, 23.06.2018 at 22:26

    Incepe sa-mi fie rusine ca sunt din Alba
    Dupa inundatiile astea care au facut prapad cateva sate
    Nu am vazut nici o mobilizare civica
    Nici o firma nu a donat o sticla de apa
    Nu a pus la dispozitie un utilaj sau macar oameni sa se adune si sa mearga sa ajute oamenii neputinciosi
    Am vazut ca multi sunt batrani si un puc de ajutor nu le-ar strica.
    De orice fel
    Nu mai zic ca asta era de datoria consiliului judetean sau a primariilor sa mobilizeze firme oameni voluntari si sa-ai ajute pe saracii oameni!!
    Doamne fereste !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate