Eveniment
FOTO-VIDEO: Percheziţii DIICOT în Alba şi alte ŞAPTE judeţe, la o reţea de hoţi de utilaje agricole din UE. Prejudiciu de peste un milion de euro
Procurori DIICOT şi poliţişti de la BCCO efectuează joi, 9 iunie, 30 de percheziţii în județele Alba, Timiş, Bihor, Hunedoara, Prahova, Arad, la persoane ce au constituit o grupare infracţională suspectată de furt de utilaje agricole din Franţa.
La percheziţii a participat şi o echipă de poliţişti francezi. Anchetatorii vizează o grupare care fura combine, tractoare sau alte utilaje agricole din Franţa, ştergeau seriile originale şi le înlocuiau cu altele de la acelaşi tip de echipamente.
UPDATE 2: Potrivit IPJ Alba, percheziţiile vizează şi judeţele Bacău şi Suceava. Acţiunile se desfăşoară în două cauze, sub coordonarea procurorilor DIICOT şi ai unităţilor de parchet din Bacău, Suceava, Alba şi Bihor. Reţeaua opera încă din 2013.
„La data de 9 iunie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi ai Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române efectuează 30 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Timiş, Alba, Bihor, Hunedoara, Prahova, Bacău, Suceava și Arad.
Activităţile se desfăşoară în 2 cauze, sub coordonarea procurorilor DIICOT şi ai unităţilor de parchet din Bacău, Suceava, Alba şi Bihor, în care mai multe persoane sunt cercetate pentru comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale, divulgarea informațiilor secret de serviciu, favorizarea făptuitorului și tăinuire.
Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2013, cei în cauză ar fi sustras utilaje agricole și de construcții de la societăți comerciale de pe teritoriul statelor U.E., pe care, ulterior, le-ar fi comercializat pe teritoriul României.
Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor este de peste 1.000.000 de euro.
Poliţiştii vor pune în aplicare 20 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând să fie conduse la sediul DIICOT, pentru audieri. În cauză, se colaborează cu autoritățile judiciare din Franța.
Activităţile se desfăşoară cu sprijinul structurilor de combatere a criminalității organizate din Alba Iulia, Oradea și Ploiești, a polițiștilor inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Bihor și Suceava, precum și al jandarmilor. Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.
UPDATE 1: Potrivit DIICOT, în 9 iunie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au efectuat un număr de 30 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Timiş (4), Alba (10), Bihor (9), Hunedoara (4), Prahova (2) și Arad (1), în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în furt de utilaje agricole.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2015, mai multe persoane de cetățenie română din județele Timiș și Alba au constituit un grup infracțional organizat având drept scop furtul de utilaje agricole – în special tractoare de mari dimensiuni – de pe teritoriul statelor UE, în dauna unor societăți comerciale având ca obiect de activitate vânzarea unor asemenea vehicule, bunurile sustrase fiind ulterior aduse pe teritoriul României și vândute la o valoare modică.
Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor este de peste 1.000.000 de euro.
În cauză se efectuează cercetări faţă de 17 suspecţi sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 367 Cod Penal, furt calificat, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 228 alin. (1), art. 229 alin.(1) lit.b, d și alin.(2) lit.b Cod Penal, divulgarea informațiilor secret de serviciu sau nepublice, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 304 alin. (1) Cod penal, tăinuire, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270 alin. (1) Cod penal, favorizarea făptuitorului, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 269 Cod penal.
La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara vor fi aduse în vederea audierii un număr de 20 de persoane.
În cauză, s-a colaborat cu autoritățile judiciare din Franța care au asistat la activităţile desfăşurate pe teritoriul României.
Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul structurilor de combatere a criminalității organizate din Alba Iulia, Oradea și Ploiești, a polițiștilor inspectoratelor de poliție județene Alba și Bihor, precum și al jandarmilor.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”.
Cum opera reţeaua şi cine sunt suspecţii
Utilajele erau încărcate în TIR-uri, se întocmeau facturi false şi erau transportate în România, unde erau vândute societăţilor agricole. Alături de anchetatorii români participă şi o echipă de poliţişti francezi, care au venit însoţiţi inclusiv de un judecător de instrucţie. Aceştia au solicitat autorităţilor române percheziţionarea mai multor locaţii şi reţinerea pentru audieri a doi suspecţi, pentru care este emis mandat de arestare preventivă în Franţa.
Gruparea era formată din Cornel Daniel Cunţan (fost Irimia, zis ‘Banatu’), Cosmin Tiberiu Takacs, Florin Mirel Oniga-zis ‘Salam’, Florin Marius Necreala, Adrian Ciprian Popa, Ionel Catrinoi-zis ‘Piticu’, Nicolae Braicu, Liviu Lucian Săbău, Ioan Robert Erdei, Razza Faustino (cetăţean italian), Sorin Oprescu, Roşca Vasile, Mihai Dan Bota, Nicolae Gicuţa, Daniel Ionuţ Iordache, Gheorghe Bratu şi Vasile Balia.
Dosarul este similar cu unul mai vechi instrumentat de DIICOT Alba Iulia şi în care s-au pronunţat recent sentinţa finală. De altfel, Sabău Lucian Liviu şi Florin Mirel Oniga au fost condamnaţi şi în acest dosar, primul cu suspendare, iar al doilea la 4 ani şi 6 luni cu executare. Florin Marius Necreală este un interlop din Alba Iulia cercetat şi judecat în dosare pentru infracţiuni cu violenţă.
În total, 27 dintre inculpaţi au fost condamnaţi pentru constituire grup infracţional organizat, furt calificat, tăinuire sau alte infracţiuni. 16 dintre inculpaţi au primit pedepse principale cuprinse între 3 ani şi 2 luni închisoare până la 11 ani închisoare cu executare, iar 11 inculpaţi (care nu aveau antecedente penale) la pedepse principale cuprinse între 1 an şi 2 luni până la 4 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor. Printre cei condamnaţi cu suspendare este şi fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu.
Vezi şi Condamnările din Dosarul Utilajelor Furate: Peste 100 de ani de închisoare pentru 26 de inculpaţi. Decizia de la Înalta Curte
Citeşte şi Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare. Decizie definitivă în Dosarul Utilajelor furate
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News