Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Condamnările din Dosarul Utilajelor Furate: Peste 100 de ani de închisoare pentru 26 de inculpaţi. Decizia de la Înalta Curte


Publicat

inculpati utilaje uePeste 100 de ani de închisoare au adunat cei 26 de inculpaţi din Dosarul Utilajelor Furate din UE, soluţionat definitiv pe 24 martie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Unele pedepse sunt cu executare, iar altele cu suspendare. În cazul a cinci dintre cei judecaţi, ÎCCJ a schimbat pedepsele. Cel mai mult vor sta după gratii Marin Daniel Simion (11 ani), Dumitru Albu (10 ani) şi Mircea Condor (9 ani şi 11 luni).

Reamintim că în acest dosar, fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce iniţial Curtea de Apel Alba Iulia îl achitase, acum doi ani. Şi în cazul fostului poliţist BCCO, Liviu Schiau, Înalta Curte a hotărât închisoare cu suspendare, însă pedeapsa este doar de doi ani, în condiţiile în care şi acesta fusese achitat de instanţa din Alba Iulia.

Cei doi au fost judecaţi pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului în legătură cu faptele inculpatului Mircea Stanciu, din acest dosar. Stanciu a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni cu executare, faţă de 3 ani şi 2 luni la instanţa de fond.

Vezi şi Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare. Decizie definitivă în Dosarul Utilajelor furate

utilaje agricoleDosarul a fost instrumentat de BCCO Alba Iulia din 2011, structură condusă atunci de comisarul şef Traian Berbeceanu. Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, alături de peste 30 de inculpaţi din Dosarul utilajelor agricole furate au fost trimişi în judecată în iunie 2011, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara. Reamintim că gruparea infracţională era specializată în furturi de utilaje agricole din Uniunea Europeană, iar prejudiciul produs de aceştia a fost estimat la valoarea de 4,5 milioane de euro.

Membrii grupării au furat utilaje agricole (tractoare) în valoare de 4 milioane de euro din ţări din vestul Europei. Ulterior, tractoarele erau introduse ilegal în ţară unde se realizau documente false de provenienţă.

Cinci inculpaţi şi-au recunoscut faptele, în 2011, şi au primit pedepse reduse. Este vorba despre Cornel Daniel Irimia, Iulian Iosif Băda, Florin Radu Liptak, Toma Mihai Jelea şi Ioan Tăuşan. Magistraţii au dispus pentru aceştia pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi 4 ani de închisoare cu executare. AICI, mai multe detalii.

Înalta Curte a admis în 2016 apelul DIICOT Alba Iulia şi a decis modificarea pedepselor pentru inculpaţii Viorel Onea – de la 5 ani şi 6 luni, la 4 ani cu executare; Mircea Stanciu – de la 3 ani şi 2 luni, la 5 ani şi 10 luni cu executare; Lucian Liviu Sabău – de la 1 an şi 2 luni, la 3 ani cu suspendare; Ioan Tarnu – achitat la fond, condamnat la 3 ani cu suspendare, Liviu Schiau – achitat la fond, condamnat la 2 ani cu suspendare.

În plus faţă de Curtea de Apel, ÎCCJ a mai obligat trei inculpaţi din Arad (Ioan Ştefan Bursaş, Ovidiu Trusu şi Călin Lubomir Iovanov) şi unul din Bistriţa-Năsăud (Ştefan Filip Rus) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Condamnările la pedepse cu suspendare sub supraveghere: Bursaş Ioan Ştefan – 3 ani de închisoare cu suspendare sub supreveghere, Sabău Lucian Liviu – 3 ani cu suspendare sub supreveghere, Rus Ştefan Fillip – 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, Kaiser Corneliu Pantilimon – 3 ani cu suspendare sub supraveghere, Băndilă Dănuţ Cristian – 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, Trusu Ovidiu – 3 ani cu suspendare sub supraveghere, Iovanov Călin Lubomir – 3 ani cu suspendare sub supraveghere, Boier Călin – 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, Vinţan George – 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, Pascu Iulian – 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, Tarnu Ioan – 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Schiau Liviu – 2 ani de închisoare sub supraveghere

Condamnările la pedepse cu executare: Vecchiolla Antonio – 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Banciu Dan Ioan – 4 ani 4 luni şi 80 de zile cu executare, Dărămuş Andrei Vasile – 7 ani şi 6 luni cu executare, Oniga Mirel Florin – 4 ani şi 6 luni cu executare, Samoilă Cosmin Marin – 3 ani şi 4 luni cu executare, Bodea Florin Bujor – 3 ani şi 4 luni cu executare, Oprea Cristian Călin – 4 ani cu executare, Tukacs Dorel Vasile – 4 ani şi 6 luni cu executare, Marin Daniel Simion – 11 ani cu executare, Condor Mircea – 9 ani, 11 luni şi 11 zile cu executare, Albu Dumitru – 10 ani cu executare, Onea Viorel – 4 ani cu executare, Niţă Ionel – 5 ani şi 9 luni cu executare, Stanciu Mircea – 5 ani şi 10 luni cu executare. Inculpatul Lăscan Adrian Ioan a decedat în timpul procesului.

În total, cei 26 de inculpaţi au primit 108 ani şi 3 luni de închisoare. Curtea de Apel Alba Iulia a emis în 25 martie mandatele de arest pentru inculpaţii condamnaţi cu executare, acestea urmând să fie puse în executare de către serviciile speciale din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene. Sentinţa a fost pronunţată cu un singur inculpat (Niţă Ionel) în arest preventiv. Printre cei condamnaţi cu executare sunt şi lideri interlopi cunoscuţi cum ar fi Doru Tukacs şi Mircea Condor din Satu Mare şi luptătorul K1 Andrei Dărămuş din Alba.

Potrivit DIICOT, gruparea infracţională era organizată pe paliere. O parte din membrii grupării aveau rolul de a identifica utilajele agricole, modalitatea de păstrare şi depozitare folosită de proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, existenţa unor sisteme de alarmă sau de urmărire GPRS. După executarea acestor operaţiuni, inculpaţii sustrăgeau utilajele şi întocmeau în fals facturile şi documentele de transport, necesare introducerii în România. Liderii grupului contactau firmele de trasport şi identificau potenţialii cumpărători. Utilajele erau valorificate de către inculpaţi la preţuri mult sub valoarea reală, după contrafacerea seriilor de identificare.

Potrivit deciziei instanţei, 13 inculpaţi ar urma să plătească, în solidar, părţi din suma totală de 600.000 de euro. Cea mai mare sumă care va trebui plătită de cinci inculpaţi, în solidar, este de 169.000 de euro către o firmă din Franţa, de la care au furat un tractor şi un buldoexcavator. Părţile vătămate sunt din Franţa. Belgia, Olanda şi Grecia. În total, în dosar sunt 24 de părţi vătămate şi patru părţi civile. De asemenea, inculpaţii trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de circa 70.000 de lei.

Citeşte şi Daune de sute de mii de euro în Dosarul utilajelor furate, calculate de instanţă. Detalii din decizia Curţii de Apel Alba Iulia

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cercetarea judecătorească a început în martie 2015. Pe parcursul unui an au fost administrate noi probe şi au fost reaudiaţi o parte dintre inculpaţi şi martori. Instanţa a respins alte solicitări ale inculpaţilor sau ale procurorilor DIICOT, unele dintre acestea vizând audieri de martori sau desecretizarea de către SRI a unor discuţii înregistrate autorizat în baza unor mandate de siguranţă naţională.

De exemplu, Ioan Tarnu a solicitat audierea în calitate de martor a procurorului Danusia Boicean, şeful DNA Alba Iulia, însă instanţa a respins această cerere. Tot Ioan Tarnu a mai solicitat ”desecretizarea de către SRI a suportului informatic şi redarea înregistrării discuţiilor purtate de către acesta cu Berbeceanu Traian înregistrate autorizat în baza mandatului de siguranţă naţională din 3 martie 2011, precum şi înaintarea de către DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara a procesului verbal întocmit de către Berbeceanu Traian întocmit, în urma celei de a doua întâlniri, avute la sediul SRI Alba, cu şeful acestei unităţi”. Solicitarea a fost respinsă de către instanţă.

Un alt inculpat (Mircea Gheorghe Condor), condamnat la 9 ani de închisoare, a dorit transmiterea unei adrese către DNA prin care să se solicite informaţii în legătură un denunţ pe care l-ar fi formulat pentru a beneficia de reducerea pedepsei. Şi această cerere a fost respinsă de judecători.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Pdl

    sâmbătă, 26.03.2016 at 06:20

    Mizerii cum sa-i dai cu suspendare cand a furat cu buna stiinta justitia romana

  2. pastiu

    sâmbătă, 26.03.2016 at 15:10

    jeguri de instante….Cocoș a furat sute de milioane de euro si i-a dat 2 ani…..aiba dracu grija de ei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Doi tineri din Constanța reținuți de polițiștii din Alba Iulia. Au furat mai multe trabucuri dintr-o benzinărie

Publicat

mascati, politie

Patru tineri din Constanța au fost ridicați miercuri seara de polițiști și jandarmi, din zona blocurilor M din Alba Iulia și duși la audieri la sediul central. 

Aceștia erau căutați de forțele de ordine pentru un furt din stația de carburanți OMV. 

Mai exact, angajații de la OMV au alertat prin 112 că mai multe persoane au sustras din benzinărie câteva cutii de trabucuri.

CITEȘTE ȘI: Operațiune a polițiștilor și jandarmilor din Alba Iulia, în cartierul Cetate. Patru bărbați au fost reținuți și duși la audieri

Pe baza informațiilor primite, în aproximativ 30 de minute polițiștii au descoperit mașina cu care tinerii s-au deplasat la benzinărie.

La audieri s-a stabilit că doar doi dintre cei patru tineri au participat la furt.

Aceștia au sustras din stația de carburanți, opt pachete de trabucuri în valoare de 1.000 de lei.

Momentan cei doi tineri au fost reținuți pentru o perioadă de 24 de ore.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale şi vom şti cine va fi primarul municipiului Alba Iulia în următorii 4 ani.

Funcția de primar la Alba Iulia reprezintă miza cea mai mare pentru PNL care, la alegerile locale din 2020, a intrat în lupta electorală cu un nou candidat după șase mandate câștigate de Mircea Hava.

Aici afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Alba Iulia. Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Alba Iulia vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Alba Iulia

Zece candidați s-au înscris în lupta pentru Primăria Alba Iulia. În ordinea de pe buletinul de vot la alegerile locale 2020, la primăria municipiului  Alba Iulia sunt următorii candidaţi:

Gheorge Beleiu – Partidul Pro România (PRO România)

Alin Stanciu – Partidul Social Democrat (PSD)

Bogdan Lazăr – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)

Marius Adrian Hațegan – Partidul Mișcarea Populară (PMP)

Voicu Paul – Partidul Național Liberal (PNL)

Hani Sasu – Partidul Verde

Ilie Sbuciumelea – Partidul Puterii Umaniste

Mircea Trifu – Partidul Acțiunea Națională Alba (ANA)

Gabriel Pleșa – Alianța USR PLUS

Alin Tudose – Alianța Pentru Unirea Românilor

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă: Horațiu Florea este susținut de trei partide, în alegerile pentru Președinția Consiliului Județean Alba

Publicat

Candidatul PRO România la Președinția Consiliului Județean Alba, Horațiu Florea, a primit susținerea în alegeri din partea altor două formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Forța Identității Naționale PSL și Partidul Phralipe al Romilor.

„Cred că a venit momentul schimbării administrației județene iar omul căruia îi oferim susținerea noastră este Horațiu Florea. Am toată convingerea că, alături de echipa lui, va găsi soluții în toate domeniile și la toate nevoile cetățenilor. Suntem obligați să alegem persoane noi care să ne reprezinte, fiindcă cei care au ocupat, ani la rând, funcții publice și-au demonstrat neputința în gestionarea problemelor județului”, a transmis Nicolae Popa, din partea partidului Forța Identității Naționale PSL.

La rândul său, Călin Pădurean, Președintele Partidului Phralipe al Romilor, a spus că „Văd în Horațiu Florea omul care e capabil să facă față oricărei provocări pe care o impune o funcție ca cea de Președinte al Consiliului Județean. E un tânăr care a intrat în politică dezinteresat de „jocuri de culise” și care are alături e echipă de oameni cu experiență și expertiză. Îi oferim sprijinul nostru necondiționat și îi îndemn pe toți cetățenii județului să îi acorde încredere totală”

COMANDAT DE PRO ROMÂNIA FILIALA ALBA

PUBLICAT / EXECUTAT DE SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

CUI MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR 21200010

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Google a lansat o nouă funcţie prin care poţi afla de pe Google Maps câte cazuri de Covid-19 sunt într-o anumită zonă

Publicat

Google a lansat o nouă funcţie pentru serviciul  Google Maps, care va afişa câte cazuri de Covid-19 sunt într-o anumită zonă geografică. Anunțul a fost făcut miercuri, de unul dintre managerii companiei , pe blogul Google.

Sursa informaţiilor vor proveni de la institutul Johns Hopkins, New York Times şi Wikipedia şi vor fi afişate pe o hartă în culori, cu o medie pe şapte zile a noilor cazuri la 100.000 de locuitori, într-o anumită zonă. Harta va fi disponibilă în 220 de ţări şi teritorii, transmite CNBC.

Utilizatorii pot folosi Google Maps pentru a vedea stadiul epidemiei de Covid-19 în zona unde se află, ceea ce poate fi de ajutor dacă boala se va răspândi mai rapid în toamnă şi în iarnă.

Utilizatorii vor putea vedea şi dacă există o epidemie în creştere într-o anumită zonă înainte de a-şi face planuri de călătorie. Aceasta înseamnă că poti folosi Google Maps pentru a vedea cât de afectată este zona în care te afli, ceea ce ar putea fi util dacă boala se răspândeşte rapid în toamnă şi iarnă. De asemenea, funcţia poate fi utilizată şi pentru a vedea dacă există o epidemie în creştere într-o anumită zonă înainte să îţi faci planuri de călătorie.

Funcţia va fi disponibilă pe iPhone-uri şi pe telefoanele cu sistem Android începând din această săptămână.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate