Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Condamnările din Dosarul Utilajelor Furate: Peste 100 de ani de închisoare pentru 26 de inculpaţi. Decizia de la Înalta Curte


Publicat

inculpati utilaje uePeste 100 de ani de închisoare au adunat cei 26 de inculpaţi din Dosarul Utilajelor Furate din UE, soluţionat definitiv pe 24 martie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Unele pedepse sunt cu executare, iar altele cu suspendare. În cazul a cinci dintre cei judecaţi, ÎCCJ a schimbat pedepsele. Cel mai mult vor sta după gratii Marin Daniel Simion (11 ani), Dumitru Albu (10 ani) şi Mircea Condor (9 ani şi 11 luni).

Reamintim că în acest dosar, fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce iniţial Curtea de Apel Alba Iulia îl achitase, acum doi ani. Şi în cazul fostului poliţist BCCO, Liviu Schiau, Înalta Curte a hotărât închisoare cu suspendare, însă pedeapsa este doar de doi ani, în condiţiile în care şi acesta fusese achitat de instanţa din Alba Iulia.

Cei doi au fost judecaţi pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului în legătură cu faptele inculpatului Mircea Stanciu, din acest dosar. Stanciu a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni cu executare, faţă de 3 ani şi 2 luni la instanţa de fond.

Vezi şi Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare. Decizie definitivă în Dosarul Utilajelor furate

utilaje agricoleDosarul a fost instrumentat de BCCO Alba Iulia din 2011, structură condusă atunci de comisarul şef Traian Berbeceanu. Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, alături de peste 30 de inculpaţi din Dosarul utilajelor agricole furate au fost trimişi în judecată în iunie 2011, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara. Reamintim că gruparea infracţională era specializată în furturi de utilaje agricole din Uniunea Europeană, iar prejudiciul produs de aceştia a fost estimat la valoarea de 4,5 milioane de euro.

Membrii grupării au furat utilaje agricole (tractoare) în valoare de 4 milioane de euro din ţări din vestul Europei. Ulterior, tractoarele erau introduse ilegal în ţară unde se realizau documente false de provenienţă.

Cinci inculpaţi şi-au recunoscut faptele, în 2011, şi au primit pedepse reduse. Este vorba despre Cornel Daniel Irimia, Iulian Iosif Băda, Florin Radu Liptak, Toma Mihai Jelea şi Ioan Tăuşan. Magistraţii au dispus pentru aceştia pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi 4 ani de închisoare cu executare. AICI, mai multe detalii.

Înalta Curte a admis în 2016 apelul DIICOT Alba Iulia şi a decis modificarea pedepselor pentru inculpaţii Viorel Onea – de la 5 ani şi 6 luni, la 4 ani cu executare; Mircea Stanciu – de la 3 ani şi 2 luni, la 5 ani şi 10 luni cu executare; Lucian Liviu Sabău – de la 1 an şi 2 luni, la 3 ani cu suspendare; Ioan Tarnu – achitat la fond, condamnat la 3 ani cu suspendare, Liviu Schiau – achitat la fond, condamnat la 2 ani cu suspendare.

În plus faţă de Curtea de Apel, ÎCCJ a mai obligat trei inculpaţi din Arad (Ioan Ştefan Bursaş, Ovidiu Trusu şi Călin Lubomir Iovanov) şi unul din Bistriţa-Năsăud (Ştefan Filip Rus) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Condamnările la pedepse cu suspendare sub supraveghere: Bursaş Ioan Ştefan – 3 ani de închisoare cu suspendare sub supreveghere, Sabău Lucian Liviu – 3 ani cu suspendare sub supreveghere, Rus Ştefan Fillip – 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, Kaiser Corneliu Pantilimon – 3 ani cu suspendare sub supraveghere, Băndilă Dănuţ Cristian – 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, Trusu Ovidiu – 3 ani cu suspendare sub supraveghere, Iovanov Călin Lubomir – 3 ani cu suspendare sub supraveghere, Boier Călin – 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, Vinţan George – 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, Pascu Iulian – 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, Tarnu Ioan – 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Schiau Liviu – 2 ani de închisoare sub supraveghere

Condamnările la pedepse cu executare: Vecchiolla Antonio – 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Banciu Dan Ioan – 4 ani 4 luni şi 80 de zile cu executare, Dărămuş Andrei Vasile – 7 ani şi 6 luni cu executare, Oniga Mirel Florin – 4 ani şi 6 luni cu executare, Samoilă Cosmin Marin – 3 ani şi 4 luni cu executare, Bodea Florin Bujor – 3 ani şi 4 luni cu executare, Oprea Cristian Călin – 4 ani cu executare, Tukacs Dorel Vasile – 4 ani şi 6 luni cu executare, Marin Daniel Simion – 11 ani cu executare, Condor Mircea – 9 ani, 11 luni şi 11 zile cu executare, Albu Dumitru – 10 ani cu executare, Onea Viorel – 4 ani cu executare, Niţă Ionel – 5 ani şi 9 luni cu executare, Stanciu Mircea – 5 ani şi 10 luni cu executare. Inculpatul Lăscan Adrian Ioan a decedat în timpul procesului.

În total, cei 26 de inculpaţi au primit 108 ani şi 3 luni de închisoare. Curtea de Apel Alba Iulia a emis în 25 martie mandatele de arest pentru inculpaţii condamnaţi cu executare, acestea urmând să fie puse în executare de către serviciile speciale din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene. Sentinţa a fost pronunţată cu un singur inculpat (Niţă Ionel) în arest preventiv. Printre cei condamnaţi cu executare sunt şi lideri interlopi cunoscuţi cum ar fi Doru Tukacs şi Mircea Condor din Satu Mare şi luptătorul K1 Andrei Dărămuş din Alba.

Potrivit DIICOT, gruparea infracţională era organizată pe paliere. O parte din membrii grupării aveau rolul de a identifica utilajele agricole, modalitatea de păstrare şi depozitare folosită de proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, existenţa unor sisteme de alarmă sau de urmărire GPRS. După executarea acestor operaţiuni, inculpaţii sustrăgeau utilajele şi întocmeau în fals facturile şi documentele de transport, necesare introducerii în România. Liderii grupului contactau firmele de trasport şi identificau potenţialii cumpărători. Utilajele erau valorificate de către inculpaţi la preţuri mult sub valoarea reală, după contrafacerea seriilor de identificare.

Potrivit deciziei instanţei, 13 inculpaţi ar urma să plătească, în solidar, părţi din suma totală de 600.000 de euro. Cea mai mare sumă care va trebui plătită de cinci inculpaţi, în solidar, este de 169.000 de euro către o firmă din Franţa, de la care au furat un tractor şi un buldoexcavator. Părţile vătămate sunt din Franţa. Belgia, Olanda şi Grecia. În total, în dosar sunt 24 de părţi vătămate şi patru părţi civile. De asemenea, inculpaţii trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de circa 70.000 de lei.

Citeşte şi Daune de sute de mii de euro în Dosarul utilajelor furate, calculate de instanţă. Detalii din decizia Curţii de Apel Alba Iulia

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cercetarea judecătorească a început în martie 2015. Pe parcursul unui an au fost administrate noi probe şi au fost reaudiaţi o parte dintre inculpaţi şi martori. Instanţa a respins alte solicitări ale inculpaţilor sau ale procurorilor DIICOT, unele dintre acestea vizând audieri de martori sau desecretizarea de către SRI a unor discuţii înregistrate autorizat în baza unor mandate de siguranţă naţională.

De exemplu, Ioan Tarnu a solicitat audierea în calitate de martor a procurorului Danusia Boicean, şeful DNA Alba Iulia, însă instanţa a respins această cerere. Tot Ioan Tarnu a mai solicitat ”desecretizarea de către SRI a suportului informatic şi redarea înregistrării discuţiilor purtate de către acesta cu Berbeceanu Traian înregistrate autorizat în baza mandatului de siguranţă naţională din 3 martie 2011, precum şi înaintarea de către DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara a procesului verbal întocmit de către Berbeceanu Traian întocmit, în urma celei de a doua întâlniri, avute la sediul SRI Alba, cu şeful acestei unităţi”. Solicitarea a fost respinsă de către instanţă.

Un alt inculpat (Mircea Gheorghe Condor), condamnat la 9 ani de închisoare, a dorit transmiterea unei adrese către DNA prin care să se solicite informaţii în legătură un denunţ pe care l-ar fi formulat pentru a beneficia de reducerea pedepsei. Şi această cerere a fost respinsă de judecători.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Pdl

  sâmbătă, 26.03.2016 at 06:20

  Mizerii cum sa-i dai cu suspendare cand a furat cu buna stiinta justitia romana

 2. pastiu

  sâmbătă, 26.03.2016 at 15:10

  jeguri de instante….Cocoș a furat sute de milioane de euro si i-a dat 2 ani…..aiba dracu grija de ei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului S-A VACCINAT anti-COVID, deși a trecut prin boală și are anticorpi

Publicat

ÎPS Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a vaccinat. Mitropolitul a confirmat informația pentru Cluj24 și a declarat că în această perioadă nu se află în România.

IPS Andrei a anunțat dealtfel încă de la Sfintele Paști că se va imuniza prin vaccinare după ce în toamna lui 2020 a trecut prin boală și a fost spitalizat timp de 10 zile.

”Eu nu m-am vaccinat, dar mă voi vaccina. Îmi veți zice de ce nu am făcut-o până acum?” a spus mitropolitul Clujului când a prezentat Pastorala de Paște în 2021

”Nu am făcut-o pentru că am trecut prin COVID. Am stat 10 zile în spital. Eu ascult de sfatul medicilor.

Atenție! Încă mai am anticorpi și parcă așa trebuie ca vaccinarea să fie la un moment potrivit, după câtăva vreme de ieșirea din spital”.

”Eu am suferit de o oboseală cruntă după ce am fost infectat”, declara ÎPS Andrei când a prezentat Pastorala de Paște.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător universal pentru telefoanele mobile în UE. Comisia Europeană a finalizat legea prin care sa poată obliga producătorii

Publicat

Comisia Europeană a ajuns la final cu un proiect de reglementare pentru impunerea unui încărcător de telefon universal, a anunțat luni Margrethe Vestager, vicepreşedinta responsabilă cu politica de concurenţă.

„Să ai un încărcător universal care se poate cumpăra independent de marca telefonului permite economisirea de resurse şi simplificarea lucrurilor”, a declarat comisarul european.

„Ne aflăm în ultima linie dreaptă pentru a da tuşa finală acestui proiect. Nu cunosc calendarul cu exactitate, dar credeţi-mă, suntem în ultima fază”, a adăugat ea, potrivit Franceinfo.

În ianuarie 2020, eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie neconstrângătoare în favoarea unui încărcător universal pentru telefoanele mobile în Europa, în numele drepturilor consumatorilor şi mediului.

Ei au cerut atunci o legislaţie europeană în termen de şase luni, dar s-au lovit de mari reticenţe din partea industriei, cu Apple în frunte.

„Acest tip de normă este genul de lucruri la care putem şi trebuie să ne aşteptăm în Europa, noi toţi cetăţeni europeni şi utilizatori ai acestor diferite echipamente”, a mai spus Margrethe Vestager luni, insistând asupra cantităţii mari de încărcătoare depăşite stocate în gospodării.

Întrebată despre intrarea în vigoare a planului european pentru impunerea de noi constrângeri marilor giganţi din domeniul digital, comisarul european a afirmat că îşi pune speranţele în preşedinţia franceză a UE, în primul semestru a lui 2022, scrie Agerpres.

„Avem afaceri juridice în curs în mai multe ţări”, a declarat ea, citând „probleme” cu Google, Amazon şi Apple. „Nu este suficient, trebuie ca reglementarea să acţioneze înainte chiar de a exista o suspiciune privind orice ilegalitate”, a adăugat ea.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sezon de schi în Austria: acces pe pârtii doar pentru cei vaccinați, testați sau care au trecut prin boală

Publicat

Austria îşi va deschide pârtiile de ski în sezonul de iarnă din acest an, însă vor fi introduse unele restricţii pentru pasionaţii sporturilor de iarnă, transmite DPA.

Operatorii de instalaţii pe cablu vor permite accesul numai persoanelor care pot prezenta o dovadă că au fost vaccinaţi sau testaţi împotriva coronavirusului sau au trecut prin boală, a anunţat luni Guvernul de la Viena. În plus, chiar dacă nu vor fi introduse măsuri de distanţare socială şi de limitare a capacităţii instalaţiilor pe cablu, pasagerii vor fi obligaţi să poarte o mască de tip FFP2.

„Sunt convins că în aceste condiţii va fi posibil un sezon de iarnă fără grijă şi în siguranţă în ţara noastră”, a declarat ministrul austriac al Turismului, Elisabeth Koestinger.

Cu toate acestea, dacă numărul pacienţilor infectaţi cu coronavirus la secţiile de terapie intensivă va creşte, regulile ar putea fi înăsprite, a precizat Executivul de la Viena.

În prezent, la secţiile de terapie intensivă din Austria sunt internaţi aproximativ 200 de pacienţi infectaţi cu COVID. Imediat după ce acest număr va ajunge la 300, persoanelor nevaccinate li se va interzice vizitarea facilităţilor apres-ski, a declarat ministrul austriac al Sănătăţii, Wolfgang Mueckstein. Atunci când numărul pacienţilor infectaţi cu COVID din secţiile de terapie intensivă va ajunge la 400, persoanele nevaccinate vor trebui să prezinte un rezultat negativ la testul PCR pentru a putea avea acces la instalaţiile pe cablu, restaurante şi hoteluri, iar un test rapid antigen nu va mai fi acceptat.

În Austria, turismul este responsabil pentru 6% din PIB, o pondere care în cazul regiunii muntoase Tirol ajunge la 18%.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cine nu poate fi debranșat de la rețelele de gaz și curent, chiar dacă nu-și plătește facturile. Care sunt condițiile

Publicat

contor curent gaz

Ordonanța pentru debranşarea sau deconectarea clienţilor rău-platnici la gaze naturale şi energie electrică a fost adoptată luni de Senat în unanimitate, însă cu un amendament: exceptarea de la debranşare a anumitor consumatori, în starea de alertă.

Este vorba despre OUG 84/2021.

Citește și Ce trebuie să facă persoanele cu venituri mici ca să obțină din noiembrie ajutorul financiar pentru gaze, curent și combustibili

Categoriile de consumatori care sunt exceptați de la debranșare

Categoriile exceptate sunt:

 • consumatorul vulnerabil de energie definit prin Legea 226/2021
 • consumatorul final casnic de energie electrică ce are un consum mediu lunar mai mic de 100 kWh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold
 • consumatorul final casnic de gaze naturale ce are un consum mediu lunar mai mic de 1.000 Kwh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold.

„Nerespectarea prevederilor de către operatorii de transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale se sancţionează cu amenda de la 200.000 lei la 300.000 lei. Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai ANRE”, se arată în ordonanţă, potrivit dcnews.ro.

Ordonanţa de urgenţă, în forma emisă de Guvern, abrogă articolul 72, alineat 1, din OUG 70/2020, prevedere care stabileşte că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

Perioadă de tranziție de 90 de zile

Actul normativ al Guvernului prevede includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat 1 ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante.

Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

surse: dcnews.ro, agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate