Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO-VIDEO: Peste 100 de locuitori din Sebeş, la dezbateri cu primarul și reprezentanţii Kronospan pentru noua autorizaţie integrată de mediu


Publicat

kronospan fabrica sebesPeste 100 de oameni au participat, miercuri după-amiaza la o dezbatere publică la Sebeş, în cadrul procedurii de emitere a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan SA. Compania cere această autorizare pe următorii 10 ani.

La dezbateri au fost prezenţi locuitori ai oraşului, reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu, autorităţi locale – primarul Dorin Nistor şi viceprimarul Adrian Bogdan, reprezentanţi ai APM Alba şi cei ai companiei Kronospan.

Reamintim că la începutul acestui an, Kronospan Sebeş SA a obţinut actualizarea temporară, până cel târziu 9 ianuarie 2017, a autorizaţiei integrate de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă de la 30.000 de tone pe an la 40.000 de tone pe an.

Reprezentanţii companiei au prezentat studiile efectuate pentru obţinerea acestei autorizări, precizând că în ultimii 9 ani au fost 83 de controale ale autorităţilor cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului şi securităţii, urmate de 19 sancţiuni. Au fost monitorizaţi factori de mediu (aer, formaldehidp, metanol, pulberi PM10, CO, NOx, SOx, COT, COV, dimetileter), iar, potrivit reprezentanţilor companiei, nu au fost depăşite limitele impuse de Autorizaţia de Mediu actuală. De asemenea, au precizat că limitele pentru Autorizaţia Integrată de Mediu viitoare vor fi mai mici ca urmare a BAT şi BREF din 2015. Susţin şi că nu au fost accidente sau incidente cu consecinţe grave asupra factorilor de mediu.

De asemenea, s-au referit la investiţii de 34,98 milioane de euro pentru mediu, securitate şi eficienţă în activitate.

După prezentarea studiilor s-a trecut la un dialog între cetățeni și reprezentanții companiei. Primul care a luat cuvântul a fost primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor.

Primarul a adresat o serie de întrebări reprezentanţilor companiei, din partea autorităţii publice locale:

1.Monitorizarea calităţii aerului pentru formaldehidă, metanol, pulberi se realizează în 4 puncte de monitorizare (P1 – limita cartierului M. Kogălniceanu, P2-Lancrăm, Râpa Roșie, DN1, DN7). Cu ce aparatură se va face? Care este frecvenţa de monitorizare: lunar, trimestrial, semestrial sau anual? Aceste determinări se pot vedea on-line, pe Internet?

2.Uscătorul de aşchii tip TEXPAN urmează să fie demontat şi vândut de pe amplasament . Care este perioada estimată pentru această demontare?

3.În Raportul de amplasament la Rezumatul ne-tehnic, recomandaţi realizarea unui program de măsuri pentru conformarea cu BAT (cele mai bune tehnici de bune practici conform Directivei Europene privind emisiile industrial) privind factorul de mediu; AER(reducerea conţinutului de pulberi în emisiile în aer provenite de la uscătorul de fibre din secţia MDF); realizarea unei analize tehnice privind performanţele Uscătorului Krono-plus de tip UTWS în scopul reducerii conţinutului de NOX (oxizi de azot) şi compuşi organici volatili în gazele reziduale emise la coş; reducerea emisiilor de NOX (oxizi de azot) la coş la instalaţiile de ardere care utilizează combustibil gaz metan, prin controlul adecvat al condiţiilor de ardere şi prin măsuri de reducere NOx (oxizi de azot); sănătatea populaţiei – se recomandă continuarea programului de monitorizare, în special cel legat de măsurarea imisiilor din zona Sebeș/Lancrăm, pentru a se asigura funcţionarea în parametrii analizaţi în studiul menţionat – protecţia stării de sănătate a populaţiei din zona Sebeş. Cum se vor realiza aceste recomandări şi în ce perioadă de timp?

4.Referitor la Studiul privind analiza şi evaluarea dispersiei emisiilor de poluanţi în aer, dorim precizări privind Softul utilizat: Ce fel de Soft este? De cine a mai fost utilizat? Este recunoscut la nivel naţional?

5.Care este situaţia dotării Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba cu auto-laboratorul (Sistem mobil de monitorizare pentru emisii industriale şi prelevare de formaldehidă din aerul ambiental)? Conform corespondenţei purtate cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, procedura de licitaţie deschisă pentru atribuirea contractului de achiziţie publică este în faza de evaluare oferte. În paralel cu această achiziţie, ANPM a efectuat demersurile pentru echiparea şi transferul unui auto-laborator aflat în dotarea unei agenţii judeţene de protecţie a mediului către APM Alba.


Organizaţia de mediu “Prima Natura” cere suspendarea procedurii, pe motiv că “încă sunt nerezolvate problemele privind monitorizarea actuală a poluanților emiși dar și cele privind impactul asupra sănătății populației”.

În acest sens, au demarat o campanie online cu o petiţie prin care cer suspendarea procedurii. Până miercuri, avea 1500 de semnături.

Contestatarii susţin că “poluarea resimțită zi de zi este uneori atât de intens încât locuitorii din zonă reclamă iritații ale căilor respiratorii sau cronicizarea unor afecțiuni mai vechi din cauza aerului irespirabil. Aceste aspecte au fost recunoscute și de medicii de familie care au confirmat că <frecvența bolilor respiratorii la copii s-au înmulțit, inclusiv incidența de astm bronșic> și este cunoscut faptul că poluarea este una din cauzele instalării astmului. Mai mult, în Studiul de Impact Asupra Sănătății Populației, potrivit datelor prezentate, există în perioada studiată valori semnificativ crescute ale frecvenței cazurilor de leucemie în Sebeș comparativ cu alte orașe și un trend crescător al frecvenței malformațiilor sistemului nervos și sistemului cardiovascular. Expunerea la formaldehidă e corelată cu leucemiile în literatura de specialitate și clasificată de un Regulament al Comisiei Europene drept substanță mutagenă”.

Reamintim că solicitarea de emitere a autorizaţiei a fost publicată de APM Alba în 22 aprilie 2016 şi vizează amplasamentul fabricii de pe strada Mihail Kogalniceanu nr. 59.

Potrivit anunţului, “activitatea se încadrează în anexa nr. 1 a Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, punctele:

6.1. Producerea in instalatii industriale de:

 1. c) unul sau mai multe din următoarele tipuri de panouri pe baza de lemn: panouri din aşchii de lemn numite „OSB” (oriented strand board), plăci aglomerate sau panouri fibrolemnoase, cu o capacitate de productie mai mare de 600 mc pe zi

4.1. Producerea compuşilor chimici organici, cum sunt:

 1. b) ăşasinile epoxidice;

1.1. Arderea combustibililor în instalaţii cu o putere termică nominală totală egală sau mai mare de 50 MW

Solicitarea de emitere a autorizaţiei integrate de mediu se referă la o instalaţie existentă”.

Kronospan Sebeş SA a obţinut la începutul acestui an actualizarea autorizaţiei integrate de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă de la 30.000 de tone pe an la 40.000 de tone pe an. Potrivit documentului publicat în 22 ianuarie de Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, autorizaţia a fost actualizată la data de 8 ianuarie, ca urmarea sentinţei din iulie 2015 dată de Curtea de Apel în procesul privind suspendarea revizuirii autorizației integrate de mediu, cauză pierdută de Ministerul Mediului, în primă instanţă.

APM Alba a precizat atunci că „valabilitatea Autorizaţiei Integrate de Mediu actualizată se menţine până la soluţionarea în mod definitiv a dosarului 5582/2/2015 al Curţii de Apel Bucureşti prin respingerea acţiunii, dar nu mai mult de 9.01.2017, data expirării perioadei de valabilitate a AIM”. AICI, minuta Curţii de Apel Bucureşti.

Citeşte şi Kronospan Sebeş a obţinut autorizaţia integrată de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă la 40.000 de tone pe an

Vezi şi Kronospan Sebeş cere din nou autorizaţie integrată de mediu. Cea provizorie expiră în ianuarie 2017Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Unugros

  miercuri, 19.10.2016 at 19:12

  Vorbe,vorbe si iar vorbe.Ne mananca pana la os cancerul si Kronospan o sa fie tot acolo.La Sebes populatia e mult prea politicoasa si cu bun-simt pentru a gestiona cum trebuie situatia.

 2. gigi

  joi, 20.10.2016 at 22:43

  Adăugat de *****

  Doamnă Ministru,Răspunsul Minitrului Mediului Crisitian Palmer la interpelarea având ca obiect “ Planurile ministerului în ceea ce priveşte protecţia mediului în municipiul Municipiul Sebeş”:Cazul Kronospan Sebeș: Răspunsul Ministrului Mediului la interpelarea senatorului Alexandru Pereș

  Email
  Interpelarea senatorului de Alba, Alexandru Pereș, din decembrie 2015:

  Doamnă Ministru,

  Alexandru Peres06În urmă cu o săptămână, în municipiul Sebeș a avut loc un nou protest de stradă, menit să tragă încă un semnal de alarmă cu privire la poluarea cu formaldehidă de către SC Kronospan SA. De repetate ori, am adresat întrebări ministerului pe care mai nou îl coordonați, cu privire la gravitatea acestui aspect, dar și la răspunsurile neconcludente primite din partea celor care coordonează activitatea de supraveghere, respectiv Agenția pentru Protecția Mediului Alba (…)

  În cadrul audierii recente a dumneavoastră, pentru a primi învestitura de ministru, ați declarat că vă doriți ca mediul să nu mai fie considerat ,,Cenușăreasă”, și că vă trebuie un răgaz pentru a discuta cu specialiștii din ministerul de resort în privința problemelor variate cu care se confruntă acesta. În acest sens, vă aduc la cunoștință că ministerul pe care îl coordonați a pierdut, în luna iulie, procesul în cazul noii investiții în a doua fabrică de formaldehidă la SC Kronospan SA Sebeș, în vederea suspendării de către comisie a revizuirii autorizației integrate de mediu. Pentru moment, nu se știe când va avea loc recursul pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor urmează să îl ceară instanței superioare. Un lucru însă este cert: în tot acest timp, cetățenii orașului Sebeș sunt nemulțumiți de calitatea aerului și sunt îngrijorați de sănătatea lor, dar mai ales a copiilor, fiind știut că fabrica veche de formaldehidă de 30.000 tone/an, ca de altfel și cea nouă, se află la câteva sute de metri de cartierul ,,Kogălniceanu”, zonă dens populată a municipiului Alba Iulia!

  Am rugămintea și vă solicit, totodată, să îmi comunicați care sunt demersurile dumneavoastră în ceea ce privește coabitarea populație-economie într-un mediu înconjurător cât mai puțin poluat, și aici mă refer la rezolvarea într-un mod cât mai favorabil, în primul rând pentru mediu și pentru cetățeni, a problemelor pe care le ridică situația societății comerciale Kronospan SA. Altfel, doleanțele societății civile, reprezentată de ONG-uri, dar și ale locuitorilor din zonă vor fi tot nerezolvate, iar dialogul cu toți factorii implicați va fi un deziderat clamat și inutil!

  Cu stimă, Alexandru Pereş, Senator PNL de Alba”

  Răspunsul Minitrului Mediului Crisitian Palmer la interpelarea având ca obiect “ Planurile ministerului în ceea ce priveşte protecţia mediului în municipiul Municipiul Sebeş”:

  Stimate Domnule Senator,

  Urmare a interpelării dumneavoastră având ca obiect “ Planurile ministerului în ceea ce priveşte protecţia mediului în municipiul Sebeş”, vă comunicăm următoarele:

  SC KRONOSPAN SEBEŞ SA reprezintă unul dintre principalii agenţi economici potenţiali poluatori din Municipiul Sebeş . Complexitatea activităţii economice desfăşurate, precum şi faptul că este amplasată în imediata vecinătate a cartierului de locuinţe Mihail Kogălniceanu, a făcut ca locuitorii Sebeşului să vadă în acest agent economic sursa majoră de poluare a mediului cu influenţe directe asupra sănătăţii populaţiei.

  Pe amplasamentul S.C. Kronospan Sebeş SA funcţionează următoarele instalaţii:

  -Instalaţia de fabricare formaldehidei cu capacitate de 30.000tone/an,
  -Instalaţia de fabricare răşinilor formaldehidice lichide şi pulbere,
  -Instalaţia de fabricare plăcilor tip PAL,
  -Instalaţia de fabricare plăcilor tip MDF.
  Activitatea acestor instalaţii este reglementată prin Autorizaţia Integrată de Mediu nr. SB 67/09.01.2007, revizuită la data de 01.03.2010, emisă de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu.

  SC Kronospan Sebeş SA a depus în data de 23.09.2013 la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba o solicitare privind revizuirea Autorizaţiei Integrate de Mediu, procedură care nu s-a finalizat. Există un litigiu în instanţă deschis de către Kronospan Sebeş, care a solicitat suspendarea deciziilor emise de APM Alba şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu privire la documentele solicitate în completarea documentaţiei depuse pentru revizuirea autorizaţiei. Instanţa s-a pronunţat în prima fază în favoarea Kronospan, dar APM Alba şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au făcut recurs, care este în derulare.

  Kronospan Sebeş a deschis şi o acţiune în instanţă invocând, anularea celor 2 decizii, dar în data de 18.11.2015 a depus cerere de renunţare la judecată.

  Kronospan Sebeş SA are impus prin Autorizaţia Integrată de Mediu, un program de monitorizare a emisiilor în toate punctele de emisie.

  Principalele surse de emisie sunt prevăzute cu sisteme de monitorizare on-line a indicatorilor specifici: la uscătorul Krono-Plus a secţiei PAL şi la uscătorul Secţiei MDF se , monitorizează indicatorul pulberi; la instalaţia de formaldefidă este monitorizat indicatorul COT.

  Pentru restul punctelor de emisie a poluanţilor în atmosferă sunt prevăzute monitorizări lunare, trimestriale, anuale în funcţie de mărimea sursei de poluare şi natura poluantului.

  Monitorizările se realizează cu laboratoare acreditate Renar la secţia chimică iar la secţiile plăci cu laboratorul propriu care se intercalibrează anual cu un laborator acreditat.

  Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba verifică, în cadrul inspecţiilor desfăşurate pe amplasament, toate monitorizările realizate de agentul economic. Din anul 2009 (când s-a achiziţionat şi instalat la uscătorul Krono Plus un sistem performant de filtrare-filtru UTWS) nu s-a înregistrat nicio situaţie de depăşire a valorilor limită de emisie pentru indicatorii monitorizaţi” iar astazi la aceasta intalnirea doamna Bodea de la Kronospan ne spune ca uscatorul lor ala performant Krono-plus nu se incadreaza la emisiile prevazute de legislatie si cer o perioada de conformare? Iar autoritatile le vor acorda dreptul sa produca suplimentar peste 400 mii m3/an de pal la aceasta instlatie care nici macar nu se incadreaza in limitele legale la emisii? ce fel de autoritati sunt astea,nu cumva incalca legea?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Mesajul Patriarhului Daniel către credincioși: Respectați cu stricteţe sfatul medicilor şi măsurile sanitare

Publicat

Patriarhul-daniel-la-alba-iulia-117.x71918

Patriarhul Daniel, a transmis, vineri, la pelerinajul din București, organizat de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou și Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, un mesaj către credincioși. Acesta i-a îndemnat pe cetățeni să respecte „cu strictețe” sfatul medicilor și măsurile sanitare.

„Iubiți pelerini, viaţa şi sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu pe care noi trebuie să le păstrăm şi să le cultivăm cu multă rugăciune, smerenie şi multă grijă, respectând cu strictețe sfatul medicilor şi măsurile sanitare hotărâte de autoritățile competente”, este mesajul către pelerini transmis de Patriarh și publicat de basilica.ro.

Acesta le-a mai spus credincioșilor să se roage pentru ca Dumnezeu să ocrotească poporul şi „pe toţi oameni de orice primejdie, dar mai ales de boli molipsitoare şi aducătoare de moarte”.

Scrisoare dură adresată iererhilor din BOR

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, le-a trimis ierarhilor din BOR o scrisoare dură în care le cere acestora să se abțină de la comentarii despre vaccin și pandemie, potrivit G4Media.ro.

În scrisoare Patriarhul Daniel critică faptul că unii ierarhi au încălcat disciplina internă a Bisericii Ortodoxe și dă exemplul episcopului de Giurgiu, Ambrozie, care a susținut că vaccinurile anti-Covid ar fi expirate.

”Vă aducem la cunoștință că, în ultima perioadă, în special în contextul extinderii pandemiei, unii clerici s-au exprimat public asupra unor chestiuni de interes național, mai ales cu opinii pro sau contra vaccinării, nerespectând astfel prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la disciplina comunicării în BOR.

Mai mult chiar, unii ierarhi și-au exprimat public puncte de vedere personale în mod unilateral, fără nici o consultare cu mitropolitul lor sau cu Patriarhul.

Recent o astfel de atitudine a avut-o preasfințitul părinte Ambrozie, episcopul Giurgiului, care a folosit predica din cadrul Sfintei Liturgii pentru a critica virulent autoritățile publice din România, în special pe președintele României”, arată Patriarhul Daniel în scrisoare.

El arată că poziționările anti-vaccin ale unor ierarhi au adus prejudicii întregii biserici: ”luările de poziție individuale privind relațiile Stat-Biserică la nivel național nu respectă prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la responsabilitatea și disciplina comunicării în Biserica Ortodoxă, generând deja atât reacții în presă, care au adus un deficit de imagine Bisericii, cât și petiții și plângeri ale cetățenilor înregistrate la Cancelaria Sfântului Sinod”.

Scrisoarea integrală a PF Daniel AICI: Scrisoare-Patriarhul-Daniel

Mediul de afaceri din România i-a solicitat Patriarhului Daniel să dea un mesaj clar populaţiei

„Preafericirea Voastră Părinte Patriarh Daniel, reprezentaţi cultul cel mai important din România şi aveţi puterea de a opri nenorocirea din spitale, pentru că românii se uită şi ascultă de Biserică şi reprezentanţii săi.

Faceţi personal acest lucru, daţi un mesaj clar pentru susţinerea vaccinării, opriţi informaţiile false şi abordările radicale despre vaccinare provenite dintr-o parte a clericilor. Ţara vă va fi recunoscătoare, chiar dacă vor fi şi oameni nemulţumiţi”, spune mediul de business.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE Dan Lungu: Dimensiunea pandemiei: În fiecare zi, un sat din România moare răpus de COVID

Publicat

V-ați întrebat vreodată care este de fapt dimensiunea pandemiei din România? Gândiți-vă la satul copilăriei voastre și încercați să vă imaginați câte suflete trăiesc în el.

Apoi, imaginați-vă că, în fiecare zi, populația dintr-un sat din România sau poate chiar dintr-o comună mică moare răpusă de COVID.

Închideți ochii și imaginați-vă apoi 500 de cruci sau 500 de sicrie, acesta fiind, în ultimele zile, numărul mediu al persoanelor răpuse de acest virus necruțător.

Știu! Veți spune că e morbid și că s-a mai trezit încă unu’ să vă țină lecții despre pandemie. Nu, oameni buni! Nu vreau să vă influențez, ci doar încerc, împreună cu voi, să deschid ochii și să văd realitatea dureroasă în care ne zbatem.

Aceasta este dimensiunea dezastrului pandemic prin care trece România și pe care nu îl vedem.

Unii nu pot să îl vadă din cauza valului conspiraționist care le acoperă ochii, alții nu vor să îl vadă din cauza intereselor politice mai puternice decât viața unui om, iar altora pur și simplu nu le pasă.

Dimensiunea e mult mai gravă

În cotidianul carpato-danubiano-pontic, ne-am obișnuit să citim zilnic statisticile cu sutele de morți și miile de bolnavi care umplu până la refuz spitalele.

O facem mecanic și banal, așa cum pe vremuri citeam horoscopul la cafea. Ne dezumanizăm în fiecare zi și ne umplem sufletul cu egoism și lipsă de compasiune.

Dacă moare un preot, ne bufnește râsul și ne grăbim să dăm un comentariu sarcastic pe rețelele de socializare că „i s-a tras” de la lingurița de împărtășanie.

Dacă moare un politician ne gândim că e unul mai puțin dintre cei care ne fură și ne mint. Dacă moare un medic e pentru că a luat plicul de la un bolnav. Dacă moare un bătrân e pentru că i-a sunat ceasul. Dacă moare un tânăr e pentru că a fost teribilist și nu a crezut în vaccin.

Vedem doar cifre într-o statistică a morții. Nu mai vedem oameni…

Nu ne mai pasă că preotul era poate singura mângâiere a unei comunități izolate și poate, la rândul lui, s-a îmbolnăvit împărtășind un muribund.

Nu mai vedem bunicul de poveștile căruia se mai puteau bucura nepoții mulți ani. Nu vedem fiul, a cărui mamă e sfâșiată de durere. Nu vedem soțul care, medic fiind, și-a pus chezășie viața pentru a salva alte vieți.

Ce naiba se întâmplă cu noi? Cel mai grav efect pe care îl are acest virus este să ne ucidă sufletul și să ne transforme în ființe distopice dezumanizate.

Unde ne sunt lacrimile, unde au dispărut omenia și compasiunea? Până la urmă cred că e importat ca nu doar trupul să învingă acest virus, ci și sufletul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: Peste 2000 de persoane vaccinate, majoritatea dintre acestea cu prima doză. Situația din 22 octombrie

Publicat

Peste 2000 de persoane din județ s-au vaccinat, potrivit situației transmise de DSP Alba, disponibilă la finalul zilei de vineri, 22 octombrie.

Dintre acestea, mai bine jumătate s-au vaccinat cu prima doză.

Vezi DOCUMENT OFICIAL: Lista RESTRICȚIILOR aprobate, care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie. CNSU, decizie de ultimă oră

În total, vineri, s-au vaccinat 2.392 de persoane, din care 1.039 cu doza 1 (+612 Johnson& Johnson /doză unică), 172 cu doza 2 și 569 cu doza 3.

Situația vaccinărilor în județul Alba la 22 octombrie (sursa DSP Alba):

Alba Iulia: 940 persoane vaccinate din care 414 (doza 1), 70 (doza 2), 265 (doza 3), 191 (Johnson & Johnson)

Blaj: 233 persoane vaccinate din care 102 (doza 1), 14 (doza 2), 57 (doza 3), 60 (Johnson & Johnson)

Aiud: 327 persoane vaccinate din care 128 (doza 1), 23 (doza 2), 74 (doza 3), 102 (Johnson & Johnson)

Sebeș: 335 persoane vaccinate din care 133 (doza 1), 24 (doza 2), 53 (doza 3), 125 (Johnson & Johnson)

Cugir: 147 persoane vaccinate din care 56 (doza 1), 19 (doza 2), 27 (doza 3), 45 (Johnson & Johnson)

Câmpeni: 168 persoane vaccinate din care 92 (doza 1), 9 (doza 2), 28 (doza 3), 39 (Johnson & Johnson)

Ocna Mureș: 94 persoane vaccinate din care 56 (doza 1), 5 (doza 2), 23 (doza 3), 10 (Johnson & Johnson)

Teiuș: 69 persoane vaccinate din care 28 (doza 1), 6 (doza 2), 25 (doza 3), 10 (Johnson & Johnson)

Zlatna: 34 persoane vaccinate din care 16 (doza 1), 2 (doza 2), 11 (doza 3), 5 (Johnson & Johnson)

Ighiu: 20 persoane vaccinate din care 14 (doza 1), 0 (doza 2), 6 (doza 3), – (Johnson & Johnson)

Rural (medici de familie): 25 (Johnson & Johnson).

În județ sunt 11 echipe mobile pentru vaccinare, care se deplasează la solicitări.

DSP Alba: A crescut numărul solicitărilor pentru vaccinare

DSP Alba transmite că, organizatoric, va fi posibilă suplimentarea personalului și a fluxului de vaccinare în centrele din județ, având în vedere că se înregistrează o creștere a numărului de solicitări.

”Suntem pregătiți să facem față unui număr mare de solicitări pentru vaccinare, prin suplimentarea personalului și a fluxurilor.

La Sebeș și Cugir, am cerut CNCAV dublarea capacității de vaccinare, prin introducerea de noi fluxuri.

Același lucru se va întâmpla și în alte zone.

Întrucât solicitările centrelor de vaccinare au crescut, transporturile de vaccin se vor realiza cu o frecvență crescută, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare”, a precizat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Regulamentul modificat al parcărilor rezidențiale din Alba Iulia, la aprobare în Consiliul Local. Taxa anuală și noi condiții

Publicat

alba iulia

Modificarea regulamentului de parcări de reședință în municipiul Alba Iulia intră la aprobare în ședința Consiliului Local din 27 octombrie.

Taxa anuală pentru un loc de parcare va fi de 135 de lei/an/loc (TVA inclus) pentru persoane fizice, respectiv 270 lei/an/loc (TVA inclus) pentru persoane juridice.

Închirierea locurilor de parcare rezidențiale este condiționată, printre altele, de deținerea unui autoturism cu ITP valabil.

Cei care ocupă locurile de reședință și după ora 16.00 (când expiră termenul în care acestea sunt libere și pentru alte mașini cu excepția celor pentru care locul e rezervat) au timp cel mult o oră să elibereze spațiul respectiv, din momentul în care se aplică autocolant privind înștiințarea că a parcat neregulamentar. În caz contrar, li se va ridica mașina.

Pot fi închiriate și locuri de parcare pentru aprovizionare de către persoanele juridice.

De asemenea, pot fi atribuite locuri de parcare și pentru pentru autoutilitare mici, sub 3000 kg sarcină maximă autorizată, cu condiția să încapă în spațiul respectiv.

Pot dobândi un loc de parcare și cei care nu au posibilitatea de a parca autovehiculul pe proprietatea privată deținută.

Proiectul de regulament a fost în consultare publică până în 28 septembrie, iar acum este supus la vot în Consiliul Local.

Prevederi din regulamentul parcărilor rezidențiale la Alba Iulia

Atribuirea unui loc de parcare se face pe 12 luni pe bază de abonament.

Taxa se plătește integral în cel mult 30 de zile de la data atribuirii locului de parcare, la sediul Serviciului Administrarea Domeniului Public și Privat.

Dacă se depășește acest termen, locul de parcare devine vacant și se va atribui altor persoane.

Beneficiarii locurilor de parcare au dreptul exclusiv de a folosi locul de parcare de luni până vineri între orele 16.00 – 8.00, iar sâmbăta, duminica și de sărbătorile legale, pe tot parcursul zilei.

Locurile de parcare se vor marca cu culoare albă.

Între orele 08.00 –16.00, de luni până vineri, locurile de parcare pot fi utilizate liber, de către orice persoană.

Persoanele cu dizabilități sau reprezentanții legali ai acestora, precum și persoanele juridice au dreptul de a utiliza locul de parcare permanent (24h/zi 7 zile/săptămână). Aceste locuri de parcare se vor marca cu culoare albastră.

Locurile de parcare din dreptul accesului în spațiile comerciale, unităţile hoteliere, săli spectacole, unităţi bancare, instituţii de interes public, societăţi comerciale, baze sportive etc. se pot atribui cu prioritate persoanelor fizice sau juridice care dețin/folosesc aceste spații, cu precădere pentru aprovizionare, denumită parcare aprovizionare (PA) percepându-se taxa anuală stabilită mai sus (270 lei/an – n.red).

Locurile de parcare rezidențiale – întreținere și folosire

Curățenia/deszăpezirea în parcările de reședință se asigură de către beneficiarii locurilor de parcare.

Parcările de reşedinţă se închiriază numai pentru autohevicule cu sarcină maximă autorizată mai mică de 3000 kg, înmatriculate în România, care se încadrează în limitele marcajului rutier ce delimitează locul de parcare.

Atribuirea locurilor de parcare de reședință se face prin încredințare directă.

Locurile de parcare atribuite vor fi utilizate doar de către beneficiarii acestora, subînchirierea sau utilizarea locurilor de parcare de către alte persoane cu acordul beneficiarilor fiind interzisă.

Nerespectarea acestei prevederi conduce la retragerea unilaterală a abonamentului şi se sancţionează cu pierderea locului de parcare. Locul de parcare devenit vacant va fi realocat.

Atribuirea locurilor de parcare pe bază de abonament

Locurile de parcare vacante din parcările publice de reședință vor fi atribuite pe bază de abonament:

persoanelor fizice care au domiciliul/reședința în vecinătatea parcărilor și au un autovehicul în proprietate sau folosință, fiind menționat în certificatul de înmatriculare în calitate de utilizator sau deține autovehiculul în baza unor alte acte  defolosință încheiate în formă autentică, cu excepția contractelor de leasing, care se vor prezenta în copie legalizată; autoturismul trebuie să aibă inspecția tehnică periodică în valabilitate

persoanelor juridice care au sediul/punct de lucru în vecinătatea parcărilor.

Poate fi atribuit un singur loc de parcare pentru o proprietate.

Persoanele cu handicap și reprezentanții legali ai acestora au prioritate la atribuirea locurilor de parcare. Pentru aceștia, locul de parcare se atribuie gratuit.

În cazul în care nu există locuri de parcare disponibile, cererile celor care solicită locuri de parcare vor rămâne în aşteptare, urmând ca, în momentul în care se eliberează un loc de parcare sau se creează locuri noi, să le fie atribuite acestora în ordine cronologică.

Dacă se elimină/anulează un loc de parcare deținut cu abonament valabil din motive neimputabile utilizatorului, acesta are prioritate la atribuire.

În cazul în care numărul solicitanţilor este mai mic decât numărul locurilor de parcare, repartizarea locurilor rămase libere se va face către locatarii imobilelor din apropiere care nu au primit locuri în parcarea aferentă acestora, iar în situaţia în care mai rămân totuşi locuri de parcare libere, acestea se vor putea atribui locatarilor din imobilele arondate care deţin şi al doilea autoturism, în limita locurilor disponibile, în ordinea cronologică a cererilor.

În cazul atribuirii unui loc de parcare în condițiile prevăzute mai sus, la expirare, dacă există listă de așteptare, nu se va mai prelungi dreptul de folosință al acestuia, locul de parcare urmând să fie atribuit conform listelor de așteptare.

Zonele în care se atribuie pentru prima dată locuri de parcare

În zonele unde se atribuie pentru prima dată locuri de parcare de reședință, persoanele care doresc un loc de parcare vor depune la Compartimentul presă, comunicare şi relaţii publice din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, o cerere în care vor menţiona numărul locului de parcare dorit şi locul unde este situat acesta.

Perioada de depunere a cererilor este de 7 zile lucrătoare, iar data de la care doritorii pot depune solicitări în vederea atribuirii unui loc de parcare se va anunţa de către Primăria municipiului Alba Iulia prin presă și alte mijloace de informare.

Atribuirea locurilor de parcare pentru prima dată se face de o comisie formată din 3 consilieri locali, 3 reprezentanți ai primăriei și câte un reprezentant al asociației de proprietari. Atribuirea se face în ordine cronologică, în funcție de numărul de înregistrare și data la care a fost depusă cererea.

Cine nu poate primi loc de parcare de reședință

Nu vor beneficia de locuri de parcare persoanele care deţin cu orice titlu garaje amplasate pe domeniul public sau privat al municipiului Alba Iulia sau pe proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, persoanele care deţin curti, copertine sau au alte posibilităţi de parcare.

Toţi solicitanţii unui loc de parcare vor da o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiese că sunt îndeplinite condiţiile menţionate mai sus.

Prin excepție, pot dobândi un loc de parcare persoanele fizice sau juridice care nu au posibilitatea de a parca autovehiculul pe proprietatea privată deținută, dacă reprezentanți ai Primăriei Municpiului Alba Iulia constată acest fapt.

Abonamentul este netransmisibil. Schimbul de locuri de parcare între titulari se face pe baza unei cereri scrise la care se vor anexa abonamentele în original.

Cum se poate prelungi abonamentul pentru locul de parcare de reședință

Abonamentul pentru locul de parcare se va putea prelungi cu încă 12 luni cu condiţia achitării de către titular a taxei anuale aferente. În caz contrar locul de parcare devine vacant și va fi atribuit în conformitate cu prezentul Regulament.

Taxa aferentă prelungirii locului de parcare poate fi achitată de la începutul anului până în ultima zi de valabilitate al abonamentului.

Prelungirea anuală a abonamentelor se face cu respectarea condițiilor inițiale de alocare și cu prezentarea în original a următoarelor documente:

– persoane fizice:

 • cartea de identitate/buletinul de identitate al utilizatorului din care să rezulte domiciliul sau reședința în apropierea parcajului;
 • certificatul de înmatriculare al autovehiculului cu inspecția tehnică periodică în valabilitate, din care să rezulte calitatea de proprietar sau utilizator

– persoane cu handicap: dacă utilizatorul este un aparținător al acestora, se prezintă actul de identitate al persoanei cu handicap, cu domiciliul/reședința în apropierea parcajului și acte în valabilitate ce dovedesc handicapul

– persoane juridice: certificatul de înregistrare sau certificatul constatator al abonatului din care să rezulte că are sediul social/punct de lucru în apropierea parcajului.

În cazul în care utilizatorul locului de parcare nu se prezintă până în ultima zi de valabilitate trecută pe abonament pentru prelungirea valabilității abonamentului și achitarea taxei anuale pentru ocuparea locului de parcare sau nu mai îndeplineşte una sau mai multe dintre condiţiile necesare atribuirii unui loc de parcare, locul de parcare devine vacant, urmând a fi atribuit în conformitate cu prezentul Regulament, fără notificarea prealabilă și fără punerea în întârziere a titularului.

Transmiterea dreptului de folosință

În cazul în care titularul abonamentului își schimbă autovehiculul deținut, abonamentul poate fi modificat cu noul număr de înmatriculare, titularul având obligația prezentării documentelor doveditoare.

Transmiterea dreptului de folosință a locului de parcare se poate face exclusiv către persoanele fizice sau juridice care au domiciliul/ reședința/ sediul/ punct de lucru pe aceeași proprietate. (de ex.: de la părinți la copii, de la persoană fizică la persoană juridică sau invers, de la un soț la altul etc.)

Cererea de transmitere se depune la Compartimentul presă, comunicare şi relaţii publice din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia în perioada de valabilitate al abonamentului.

Locurile ocupate de alte mașini

În cazurile de ocupare fără drept a locurilor de parcare de reşedinţă, se va aplica amenda contravenţională și se va aplica și măsura tehnico-administrativă a ridicării autovehiculelor staționate neregulamentar, după ora 16.00, dacă proprietarul/deținătorul legal al autovehiculului nu va elibera locul de parcare de reședință în termen de o oră, ulterior aplicării unui autocolant privind înștiințarea că autovehiculul este parcat necorespunzător.

Interzis garaje sau sisteme de blocare pe locurile de parcare atribuite

Pe locurile de parcare de reşedinţă nu este permisă amplasarea/ construirea de garaje, ţarcuri, sisteme de blocare acces şi alte asemenea.

În cazul constatării unei astfel de abateri se vor lua măsurile legale potrivit prevederilor Legii 50/1991 (privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare) și se va pierde dreptul de folosință asupra locului de parcare atribuit.

Dezafectarea garajelor, ţarcurilor, sistemelor de blocare etc. și aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare se realizează de către Serviciul Poliția Locală a municipiului Alba Iulia, din oficiu, la sesizarea Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat sau la sesizarea scrisă a oricăror alte persoane.

Situații în care utilizatorii trebuie să elibereze temporar locurile de parcare

Utilizatorii locurilor de parcare au obligaţia de a elibera spaţiile de parcare în anumite zile şi intervale orare, pentru desfăşurarea unor evenimente speciale sau pentru a permite efectuarea reparaţiilor, marcajelor, intervenţiilor la reţelele de alimentare cu gaz, energie electrică, apă-canal etc, unde este cazul ori de câte ori este necesar.

În cazul în care proprietarii/utilizatorii autovehiculelor nu respectă această obligaţie, serviciile de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia vor lua, în prima fază, măsura avertizării în scris a acestora, urmată de aplicarea unei amenzi contravenţionale.

În cazul unor abateri repetate se pierde locul de parcare atribuit şi se anulează abonamentul înainte de termen, cu notificarea prealabilă emisă de Serviciul Administrarea Domeniului Public şi Privat din subordinea Consiliului local al municipiului Alba Iulia cu 10 zile înainte de luarea acestei măsuri.

Intenţia de renunţare la locul de parcare atribuit, înainte de expirarea de drept a acestuia, se aduce la cunostinţă în scris Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat (a fost eliminat termenul de o lună – n.red). Apoi locul de parcare devine vacant și va fi atribuit în conformitate cu prezentul Regulament.

Iniţiativa amenajării de noi locuri de parcare de reşedinţă o pot avea Primăria municipiului Alba Iulia, asociaţiile de proprietari, diverse persoane fizice sau juridice interesate.

Contravenții, amenzi

Constituie contravenţie următoarele fapte:

a) montarea ilegală a unor însemne/plăcuţe pentru rezervarea locului de parcare sau a unor sisteme de blocare acces

b) necurăţarea parcărilor de către beneficiarii locurilor de parcare (de frunze, vegetație, gunoi etc)

c) distrugerea platformei de parcare, precum şi a însemnelor/ plăcuţelor pentru rezervarea locurilor de parcare

d) neeliberarea locurilor de parcare la solicitarea angajaţilor Primăriei Municipiului Alba Iulia sau a unităţilor cu care colaborează primăria în vederea efectuării diverselor lucrări de marcare, modernizare, lucrări la  reţelele edilitare etc.

Faptele prevăzute mai sus se sancţionează cu amendă contravențională astfel:

– faptele prevăzute la lit.a), lit.b) și lit.d) cu amendă între 200-500 lei pentru persoane fizice și 500-1000 lei pentru persoane juridice

− faptele prevăzute la lit.c) cu amendă între 1000-2500 lei pentru persoane fizice și 1000-2500 lei pentru persoane juridice

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către angajații Serviciului Poliția Locală.

Amenzile se achită la Direcția Venituri a Primăriei Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate