Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO-VIDEO: Peste 100 de locuitori din Sebeş, la dezbateri cu primarul și reprezentanţii Kronospan pentru noua autorizaţie integrată de mediu

Publicat

kronospan fabrica sebesPeste 100 de oameni au participat, miercuri după-amiaza la o dezbatere publică la Sebeş, în cadrul procedurii de emitere a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan SA. Compania cere această autorizare pe următorii 10 ani.

La dezbateri au fost prezenţi locuitori ai oraşului, reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu, autorităţi locale – primarul Dorin Nistor şi viceprimarul Adrian Bogdan, reprezentanţi ai APM Alba şi cei ai companiei Kronospan.

Reamintim că la începutul acestui an, Kronospan Sebeş SA a obţinut actualizarea temporară, până cel târziu 9 ianuarie 2017, a autorizaţiei integrate de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă de la 30.000 de tone pe an la 40.000 de tone pe an.

Reprezentanţii companiei au prezentat studiile efectuate pentru obţinerea acestei autorizări, precizând că în ultimii 9 ani au fost 83 de controale ale autorităţilor cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului şi securităţii, urmate de 19 sancţiuni. Au fost monitorizaţi factori de mediu (aer, formaldehidp, metanol, pulberi PM10, CO, NOx, SOx, COT, COV, dimetileter), iar, potrivit reprezentanţilor companiei, nu au fost depăşite limitele impuse de Autorizaţia de Mediu actuală. De asemenea, au precizat că limitele pentru Autorizaţia Integrată de Mediu viitoare vor fi mai mici ca urmare a BAT şi BREF din 2015. Susţin şi că nu au fost accidente sau incidente cu consecinţe grave asupra factorilor de mediu.

De asemenea, s-au referit la investiţii de 34,98 milioane de euro pentru mediu, securitate şi eficienţă în activitate.

După prezentarea studiilor s-a trecut la un dialog între cetățeni și reprezentanții companiei. Primul care a luat cuvântul a fost primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor.

YouTube video

Primarul a adresat o serie de întrebări reprezentanţilor companiei, din partea autorităţii publice locale:

1.Monitorizarea calităţii aerului pentru formaldehidă, metanol, pulberi se realizează în 4 puncte de monitorizare (P1 – limita cartierului M. Kogălniceanu, P2-Lancrăm, Râpa Roșie, DN1, DN7). Cu ce aparatură se va face? Care este frecvenţa de monitorizare: lunar, trimestrial, semestrial sau anual? Aceste determinări se pot vedea on-line, pe Internet?

2.Uscătorul de aşchii tip TEXPAN urmează să fie demontat şi vândut de pe amplasament . Care este perioada estimată pentru această demontare?

3.În Raportul de amplasament la Rezumatul ne-tehnic, recomandaţi realizarea unui program de măsuri pentru conformarea cu BAT (cele mai bune tehnici de bune practici conform Directivei Europene privind emisiile industrial) privind factorul de mediu; AER(reducerea conţinutului de pulberi în emisiile în aer provenite de la uscătorul de fibre din secţia MDF); realizarea unei analize tehnice privind performanţele Uscătorului Krono-plus de tip UTWS în scopul reducerii conţinutului de NOX (oxizi de azot) şi compuşi organici volatili în gazele reziduale emise la coş; reducerea emisiilor de NOX (oxizi de azot) la coş la instalaţiile de ardere care utilizează combustibil gaz metan, prin controlul adecvat al condiţiilor de ardere şi prin măsuri de reducere NOx (oxizi de azot); sănătatea populaţiei – se recomandă continuarea programului de monitorizare, în special cel legat de măsurarea imisiilor din zona Sebeș/Lancrăm, pentru a se asigura funcţionarea în parametrii analizaţi în studiul menţionat – protecţia stării de sănătate a populaţiei din zona Sebeş. Cum se vor realiza aceste recomandări şi în ce perioadă de timp?

4.Referitor la Studiul privind analiza şi evaluarea dispersiei emisiilor de poluanţi în aer, dorim precizări privind Softul utilizat: Ce fel de Soft este? De cine a mai fost utilizat? Este recunoscut la nivel naţional?

5.Care este situaţia dotării Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba cu auto-laboratorul (Sistem mobil de monitorizare pentru emisii industriale şi prelevare de formaldehidă din aerul ambiental)? Conform corespondenţei purtate cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, procedura de licitaţie deschisă pentru atribuirea contractului de achiziţie publică este în faza de evaluare oferte. În paralel cu această achiziţie, ANPM a efectuat demersurile pentru echiparea şi transferul unui auto-laborator aflat în dotarea unei agenţii judeţene de protecţie a mediului către APM Alba.

YouTube video


Organizaţia de mediu “Prima Natura” cere suspendarea procedurii, pe motiv că “încă sunt nerezolvate problemele privind monitorizarea actuală a poluanților emiși dar și cele privind impactul asupra sănătății populației”.

În acest sens, au demarat o campanie online cu o petiţie prin care cer suspendarea procedurii. Până miercuri, avea 1500 de semnături.

Contestatarii susţin că “poluarea resimțită zi de zi este uneori atât de intens încât locuitorii din zonă reclamă iritații ale căilor respiratorii sau cronicizarea unor afecțiuni mai vechi din cauza aerului irespirabil. Aceste aspecte au fost recunoscute și de medicii de familie care au confirmat că <frecvența bolilor respiratorii la copii s-au înmulțit, inclusiv incidența de astm bronșic> și este cunoscut faptul că poluarea este una din cauzele instalării astmului. Mai mult, în Studiul de Impact Asupra Sănătății Populației, potrivit datelor prezentate, există în perioada studiată valori semnificativ crescute ale frecvenței cazurilor de leucemie în Sebeș comparativ cu alte orașe și un trend crescător al frecvenței malformațiilor sistemului nervos și sistemului cardiovascular. Expunerea la formaldehidă e corelată cu leucemiile în literatura de specialitate și clasificată de un Regulament al Comisiei Europene drept substanță mutagenă”.

Reamintim că solicitarea de emitere a autorizaţiei a fost publicată de APM Alba în 22 aprilie 2016 şi vizează amplasamentul fabricii de pe strada Mihail Kogalniceanu nr. 59.

Potrivit anunţului, “activitatea se încadrează în anexa nr. 1 a Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, punctele:

6.1. Producerea in instalatii industriale de:

  1. c) unul sau mai multe din următoarele tipuri de panouri pe baza de lemn: panouri din aşchii de lemn numite „OSB” (oriented strand board), plăci aglomerate sau panouri fibrolemnoase, cu o capacitate de productie mai mare de 600 mc pe zi

4.1. Producerea compuşilor chimici organici, cum sunt:

  1. b) ăşasinile epoxidice;

1.1. Arderea combustibililor în instalaţii cu o putere termică nominală totală egală sau mai mare de 50 MW

Solicitarea de emitere a autorizaţiei integrate de mediu se referă la o instalaţie existentă”.

Kronospan Sebeş SA a obţinut la începutul acestui an actualizarea autorizaţiei integrate de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă de la 30.000 de tone pe an la 40.000 de tone pe an. Potrivit documentului publicat în 22 ianuarie de Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, autorizaţia a fost actualizată la data de 8 ianuarie, ca urmarea sentinţei din iulie 2015 dată de Curtea de Apel în procesul privind suspendarea revizuirii autorizației integrate de mediu, cauză pierdută de Ministerul Mediului, în primă instanţă.

APM Alba a precizat atunci că „valabilitatea Autorizaţiei Integrate de Mediu actualizată se menţine până la soluţionarea în mod definitiv a dosarului 5582/2/2015 al Curţii de Apel Bucureşti prin respingerea acţiunii, dar nu mai mult de 9.01.2017, data expirării perioadei de valabilitate a AIM”. AICI, minuta Curţii de Apel Bucureşti.

Citeşte şi Kronospan Sebeş a obţinut autorizaţia integrată de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă la 40.000 de tone pe an

Vezi şi Kronospan Sebeş cere din nou autorizaţie integrată de mediu. Cea provizorie expiră în ianuarie 2017

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Unugros

    miercuri, 19.10.2016 at 19:12

    Vorbe,vorbe si iar vorbe.Ne mananca pana la os cancerul si Kronospan o sa fie tot acolo.La Sebes populatia e mult prea politicoasa si cu bun-simt pentru a gestiona cum trebuie situatia.

  2. gigi

    joi, 20.10.2016 at 22:43

    Adăugat de *****

    Doamnă Ministru,Răspunsul Minitrului Mediului Crisitian Palmer la interpelarea având ca obiect “ Planurile ministerului în ceea ce priveşte protecţia mediului în municipiul Municipiul Sebeş”:Cazul Kronospan Sebeș: Răspunsul Ministrului Mediului la interpelarea senatorului Alexandru Pereș

    Email
    Interpelarea senatorului de Alba, Alexandru Pereș, din decembrie 2015:

    Doamnă Ministru,

    Alexandru Peres06În urmă cu o săptămână, în municipiul Sebeș a avut loc un nou protest de stradă, menit să tragă încă un semnal de alarmă cu privire la poluarea cu formaldehidă de către SC Kronospan SA. De repetate ori, am adresat întrebări ministerului pe care mai nou îl coordonați, cu privire la gravitatea acestui aspect, dar și la răspunsurile neconcludente primite din partea celor care coordonează activitatea de supraveghere, respectiv Agenția pentru Protecția Mediului Alba (…)

    În cadrul audierii recente a dumneavoastră, pentru a primi învestitura de ministru, ați declarat că vă doriți ca mediul să nu mai fie considerat ,,Cenușăreasă”, și că vă trebuie un răgaz pentru a discuta cu specialiștii din ministerul de resort în privința problemelor variate cu care se confruntă acesta. În acest sens, vă aduc la cunoștință că ministerul pe care îl coordonați a pierdut, în luna iulie, procesul în cazul noii investiții în a doua fabrică de formaldehidă la SC Kronospan SA Sebeș, în vederea suspendării de către comisie a revizuirii autorizației integrate de mediu. Pentru moment, nu se știe când va avea loc recursul pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor urmează să îl ceară instanței superioare. Un lucru însă este cert: în tot acest timp, cetățenii orașului Sebeș sunt nemulțumiți de calitatea aerului și sunt îngrijorați de sănătatea lor, dar mai ales a copiilor, fiind știut că fabrica veche de formaldehidă de 30.000 tone/an, ca de altfel și cea nouă, se află la câteva sute de metri de cartierul ,,Kogălniceanu”, zonă dens populată a municipiului Alba Iulia!

    Am rugămintea și vă solicit, totodată, să îmi comunicați care sunt demersurile dumneavoastră în ceea ce privește coabitarea populație-economie într-un mediu înconjurător cât mai puțin poluat, și aici mă refer la rezolvarea într-un mod cât mai favorabil, în primul rând pentru mediu și pentru cetățeni, a problemelor pe care le ridică situația societății comerciale Kronospan SA. Altfel, doleanțele societății civile, reprezentată de ONG-uri, dar și ale locuitorilor din zonă vor fi tot nerezolvate, iar dialogul cu toți factorii implicați va fi un deziderat clamat și inutil!

    Cu stimă, Alexandru Pereş, Senator PNL de Alba”

    Răspunsul Minitrului Mediului Crisitian Palmer la interpelarea având ca obiect “ Planurile ministerului în ceea ce priveşte protecţia mediului în municipiul Municipiul Sebeş”:

    Stimate Domnule Senator,

    Urmare a interpelării dumneavoastră având ca obiect “ Planurile ministerului în ceea ce priveşte protecţia mediului în municipiul Sebeş”, vă comunicăm următoarele:

    SC KRONOSPAN SEBEŞ SA reprezintă unul dintre principalii agenţi economici potenţiali poluatori din Municipiul Sebeş . Complexitatea activităţii economice desfăşurate, precum şi faptul că este amplasată în imediata vecinătate a cartierului de locuinţe Mihail Kogălniceanu, a făcut ca locuitorii Sebeşului să vadă în acest agent economic sursa majoră de poluare a mediului cu influenţe directe asupra sănătăţii populaţiei.

    Pe amplasamentul S.C. Kronospan Sebeş SA funcţionează următoarele instalaţii:

    -Instalaţia de fabricare formaldehidei cu capacitate de 30.000tone/an,
    -Instalaţia de fabricare răşinilor formaldehidice lichide şi pulbere,
    -Instalaţia de fabricare plăcilor tip PAL,
    -Instalaţia de fabricare plăcilor tip MDF.
    Activitatea acestor instalaţii este reglementată prin Autorizaţia Integrată de Mediu nr. SB 67/09.01.2007, revizuită la data de 01.03.2010, emisă de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu.

    SC Kronospan Sebeş SA a depus în data de 23.09.2013 la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba o solicitare privind revizuirea Autorizaţiei Integrate de Mediu, procedură care nu s-a finalizat. Există un litigiu în instanţă deschis de către Kronospan Sebeş, care a solicitat suspendarea deciziilor emise de APM Alba şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu privire la documentele solicitate în completarea documentaţiei depuse pentru revizuirea autorizaţiei. Instanţa s-a pronunţat în prima fază în favoarea Kronospan, dar APM Alba şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au făcut recurs, care este în derulare.

    Kronospan Sebeş a deschis şi o acţiune în instanţă invocând, anularea celor 2 decizii, dar în data de 18.11.2015 a depus cerere de renunţare la judecată.

    Kronospan Sebeş SA are impus prin Autorizaţia Integrată de Mediu, un program de monitorizare a emisiilor în toate punctele de emisie.

    Principalele surse de emisie sunt prevăzute cu sisteme de monitorizare on-line a indicatorilor specifici: la uscătorul Krono-Plus a secţiei PAL şi la uscătorul Secţiei MDF se , monitorizează indicatorul pulberi; la instalaţia de formaldefidă este monitorizat indicatorul COT.

    Pentru restul punctelor de emisie a poluanţilor în atmosferă sunt prevăzute monitorizări lunare, trimestriale, anuale în funcţie de mărimea sursei de poluare şi natura poluantului.

    Monitorizările se realizează cu laboratoare acreditate Renar la secţia chimică iar la secţiile plăci cu laboratorul propriu care se intercalibrează anual cu un laborator acreditat.

    Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba verifică, în cadrul inspecţiilor desfăşurate pe amplasament, toate monitorizările realizate de agentul economic. Din anul 2009 (când s-a achiziţionat şi instalat la uscătorul Krono Plus un sistem performant de filtrare-filtru UTWS) nu s-a înregistrat nicio situaţie de depăşire a valorilor limită de emisie pentru indicatorii monitorizaţi” iar astazi la aceasta intalnirea doamna Bodea de la Kronospan ne spune ca uscatorul lor ala performant Krono-plus nu se incadreaza la emisiile prevazute de legislatie si cer o perioada de conformare? Iar autoritatile le vor acorda dreptul sa produca suplimentar peste 400 mii m3/an de pal la aceasta instlatie care nici macar nu se incadreaza in limitele legale la emisii? ce fel de autoritati sunt astea,nu cumva incalca legea?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax