Eveniment
FOTO-VIDEO: Plângeri penale soluţionate cu NUP în dosarul protestatarului din faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia
Emil Terebeşiu, tânărul care a rămas pe străzi după ce s-a împrumutat de la cămătari pentru a-şi termina de construit casa, continuă protestele în faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Acesta vrea să afle de la procurori care este stadiul anchetei demarate în urma plângerii pe care a formulat-o împotriva cămătarilor, iar luni s-a prezentat din nou în faţa instanţei, pregătit cu pancarte, un lighean şi salteaua pe care susţine că doarme, de când a rămas fără casă.
După ce, în urmă cu două săptămâni, Emil Terebeşiu a ieşit în stradă pentru a încerca să obţină un răspuns din partea oamenilor legii în legătură cu plângerea pe care a făcut-o împotriva unei familii de cămătari din Miceşti de la care s-a împrumutat pentru a-şi finaliza construcţia casei, luni acesta a putut fi văzut din nou în stradă. Deşi reprezentanţii IPJ Alba ne-au declarat în urmă cu două săptămâni că plângerea formulată de bărbat a fost soluţionată şi trimisă la Parchet, Emil susţine că, abia în ziua în care a început protestele, poliţiştii au înaintat dosar procurorilor şi că, de atunci, încercările sale de a afla ceva despre anchetă sunt lovite de uşi închise: „La primul protest, m-a chemat comandantul Poliţiei Alba să îmi spună că în data de 23 martie, în aceeaşi zi în care am protestat, a trimis dosarul meu la Parchet şi de atunci mă plimb în fiecare zi la domnul procuror Dodoacă şi efectiv m-a scos afară cu avocat cu tot şi mi-a spus că o să-mi trimită dânsul o comunicare cu ce s-a întâmplat cu dosarul. Domnul avocat Bandol, pe care îl am, l-a întrebat dacă trebuie să administrăm probe noi la dosar, iar dânsul, cu un aer de superioritate, ne-a spus să părăsim biroul lui. Am făcut sesizări peste sesizări, am vorbit cu doamna prim-procuror adjunct Filip şi, tot la fel, până acum nu s-a rezolvat nimic. Nu ştiu nimic, efectiv cămătarii stau şi îmi râd în faţă, mă sună şi îmi spun <no vezi că nu ai ce face>”.
Emil Terebeşiu este hotârăt să continue protestele, iar, pentru a demonstra că doarme pe străzi şi că nu are nici unde se spăla pe faţă, aceasta şi-a scos salteaua, ligheanul cu apă, periuţa de dinţi şi încărcătorul de telefon mobil în faţa Parchetului.
Întrebaţi despre stadiul anchetei efectuate în acest dosar, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia ne-au informat că ancheta este finalizată şi că pentru ambele infracţiuni semnalate de Emil Terebeşiu, respectiv camătă şi înşelăciune s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului, Dan Andrei Popescu, oamenii legii au concluzionat că nu sunt întrunite elementele constitutive pentru începerea urmăririi penale. Mai mult decât atât, Legea 261/2011 care reglementează cămătăria a intrat în vigoare abia în noiembrie 2011, iar faptele semnalate de Terebeşiu au fost comise cu mult înainte, astfel că se aplică principiul neretroactivităţii legii penale.
Citiţi mai multe despre poveste lui Emil Terebeşiu şi cum a rămas acesta fără casă după ce a recurs la serviciile unor cămătari .
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
gabi
marți, 03.04.2012 at 11:43
Deci vor trebui sa mai treaca inca vreo 20 de ani pana o sa putem beneficia si noi de noile legi europene…
gabi
marți, 03.04.2012 at 12:15
Apropo, legea din noiembrie 2011 este doar una temporara, valabila doar pana la aplicarea „noului Cod Penal”. In octombrie 2011 a intrat in vigoare Codul Penal din 2009, deci „principiul neretroactivităţii legii penale” probabil se aplica de la data Legii „noului” Cod Penal: legea nr. 286/2009, adoptata de guvern in 22 iunie 2009. Nu trebuie sa fi nici judecator, nici avocat ca sa gesesti informatiile astea pe internet. Succes domnului Emil Terebeşiu. Sper sa isi obtina casa inapoi.
Daca e asa, probabil ar trebui investigati si procurorii in cazul acesta…