Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO-VIDEO: Primăria Alba Iulia se implică în scandalul comasării claselor de la Școala Micești. Mircea Hava: Nu sunt de acord, se încalcă legea

Publicat

IMG_3072 Primăria Alba Iulia se implică în scandalul comasării claselor de la Școala cu clasele I – VIII din Micești. După ce peste 150 de părinți au semnat o petiție, la începutul lunii februarie, nemulțumiți de decizia Inspectoratului Școlar Județean Alba de a comasa clasele a V-a cu a VIII-a, primarul Mircea Hava a transmis, vineri, că în cazul în care problema nu se rezolvă, va înainta un memoriu la ministrul Educației, în care va explica situația. Pe de altă parte, consilierul local Cornel Sandu, fost inspector școlar general, a explicat că în județul Alba sunt 88 de unități școlare care nu respectă condițiile impuse de lege în ceea ce privește numărul de elevi într-o clasă. 

Potrivit lui Sandu, legea prevede că, în situații excepționale, formațiunile de preșcolari din grupa mare sau cele de elevi pot funcționa sub minim sau peste maxim, cu aprobarea Consiliului de administrație al Inspectoratului Școlar.

Reamintim faptul că, la mijlocul lunii ianuarie, părinții copiilor care învață în ciclul gimnazial la Școala din Micești s-au revoltat după o decizie a Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, prin care s-a decis comasarea claselor a V-a cu a VIII-a.

Citește și FOTO: Părinți revoltați după ce Inspectoratul Școlar Județean Alba a decis comasarea claselor de la școala din Micești. Copiii, înghesuiți în săli

Ca urmare, peste 150 de părinți s-au întâlnit în sala de sport a unității de învățământ, unde au semnat o petiție împotriva comasării claselor. Aceștia s-au declarat nemulțumiți de faptul că, odată cu comasarea claselor, discrepanța de predare și de vârstă care se va crea este foarte mare.

Citește și FOTO-VIDEO: Peste 150 de părinți au semnat o petiție împotriva comasării claselor la Școala din Micești. Decizia IȘJ Alba, contestată

La începutul lunii februarie, părinții copiilor de la Școala cu clasele I – VIII din Micești s-au întâlnit cu inspectorul școlar general al IȘJ Alba, Marcela Dărămuș, pentru găsirea unor soluții la decizia de comasare, începând de anul viitor, a claselor a V-a cu a VIII-a, ca urmare a numărului mic de elevi. Marcela Dărămuș a transmis că proiectul de fundamentare a planului de școlarizare se bazează pe metodologie, prezentând ca o posibilă soluție de modificare a acestuia creșterea numărului de elevi în clase până la începutul anului școlar viitor.

Vezi și FOTO-VIDEO: Argumentele IȘJ Alba pentru comasarea claselor la şcoala din Micești. Întâlnire între conducerea inspectoratului, părinți și profesori

IMG_3073 Nu sunt de acord pentru că se încalcă legea. Acolo poate să funcționeze școala fiind numărul de elevi care sunt trecuți pe lege; suficienți. Acolo nu pot să funcționeze mai mult de 15 copiii pentru că sunt săli mici, însă pentru ceea ce este acolo este suficient (…) dacă nu rezolvă problema, o să trimitem un memoriu la minister, la ministru, în care să arătăm tot ceea ce se întâmplă, a explicat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, într-o conferință susținută vineri, 26 februarie, la sediul Primăriei.

La conferința de presă a fost prezent și consilierul local Cornel Sandu, fost inspector școlar general, care făcut referire la Legea educației naționale. Potrivit acestuia, documentul stabilește efectivele de elevi, iar pentru învățământul preșcolar – într-o clasă trebuie încadrați în medie 15 elevi, dar nu mai puțini de 10 și nu mai mult de 20, în învățământul primar – într-o clasă trebuie încadrați în medie 20 de elevi, dar nu mai puțini de 12 și nu mai mulți de 25, în timp ce în gimnaziu – într-o clasă trebuie încadrați în medie 25 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 30 de elevi.

YouTube video

Fostul inspector școlar general a transmis că Legea educației naționale nr. 1/2011 a fost amendată cu OUG 21/2012, care specifică că în situații excepționale, formațiunile de preșcolari din grupa mare sau de elevi pot funcționa sub minim sau peste maxim, cu aprobarea Consiliului de administrație al Inspectoratului Școlar.

„Singura bază legislativă care ar putea să o aibă Inspectoratul Școlar Județean Alba pentru a-i forța pe cei de la Liceul sportiv să comaseze acea clasă este un aliniat al art. 8 din Metodologia planului de școlarizare care zice că se va avea în vedere eliminarea formațiunilor de studiu cu efective de sub valoarea medie prevăzută în lege, în unitățile de învățământ preuniversitar de stat din mediul urban, considerând că Micești este urban. Oricum metodologia nu poate bate legea, este o recomandare a ministerului”, a explicat Cornel Sandu.

Cornel Sandu a prezentat și câteva exemple de unități de învățământ din Alba, care nu se încadrează pe Legea educației în ceea ce privește numărul minim de elevi în clasă. Acesta a găsit 88 de școli din județ care nu satisfac condițiile impuse de legislație.

„Am găsit 25 de unități de preșcolari care nu se încadrează pe lege, adică nu au efectivul minim stabilit de lege de 10 elevi. Vă dau exemplu, la Galda de Jos, Întregalde, Ocoliș, Zlatna. În învățământul primar, de școli cu clasele I – IV, legea spune că nu mai puțin de 12 elevi, dar în mod excepțional inspectoratul poate să le aprobe. Se pare că le-a aprobat la nu mai puțin de 49 de unități, printre care Gârbova – Aiud, Lancrăm – Sebeș, Dealu Capsei – Câmpeni, Certege – Câmpeni. La gimnaziu, zice legea 12 elevi, am găsit 14 școli cu mai puțin de 11 elevi pe clasă, de exemplu la Stremț și Oarda. Dacă mergem strict pe lege sunt 88 de școli care nu satisfac condițiile impuse de lege”, a transmis Cornel Sandu.

Printre școlile enumerate de fostul inspector școlar general se numără Școala din Ceru Băcăinți – care are două clase cu 14 elevi.

„E școală cu director, cu secretară. Un elev în clasa a V-a, 5 elevi în clasa a VI-a, 4 în clasa a VII-a și 4 în clasa a VIII-a. Cea mai dură situație am găsit-o la Școala Germană Sebeș. Are 8 clase cu 77 de elevi. La clasa a VI-a sunt în două clase 17 elevi, la clasa a VII-a sunt în două clase 14 elevi, la clasa a VIII-a sunt în două clase 13 elevi. Se pare că se vrea a se desființa Școala din Micești și aici mai apare o problemă, că odată dacă trec la simultan școala se va desființa, copiii se vor muta în oraș, va crește presiunea pe școlile care acum solicită spațiu, respectiv Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” și Liceul sportiv, care vor supraînălțare și școli rămân libere. Nu e firesc”,  a mai transmis Cornel Sandu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate