Actualitate
FOTO-VIDEO: Argumentele IȘJ Alba pentru comasarea claselor la şcoala din Micești. Întâlnire între conducerea inspectoratului, părinți și profesori
Părinții copiilor de la Școala cu clasele I – VIII din Micești s-au întâlnit luni, în sala de sport a unității de învățământ, cu inspectorul școlar general al IȘJ Alba, Marcela Dărămuș, pentru găsirea unor soluții la decizia de comasare, începând de anul viitor, a claselor a V-a cu a VIII-a, ca urmare a numărului mic de elevi. Marcela Dărămuș a transmis că proiectul de fundamentare a planului de școlarizare se bazează pe metodologie, prezentând ca o posibilă soluție de modificare a acestuia creșterea numărului de elevi în clase până la începutul anului școlar viitor.
Luni seara, începând cu ora 18.00, la Școala cu clasele I-VIII din Micești a avut loc o nouă întâlnire a părinților, în legătură cu problema comasării claselor V și VIII. La întâlnire au participat inspectorul școlar general al IȘJ Alba, Marcela Dărămuș, inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Alba, Narcisa Bucureștean, directorul Liceului cu Program Sportiv, Nicuşor Marcu, președintele consiliului de părinți la Școala cu clasele I – VIII din Micești, George Crișan, reprezentantul consiliului de părinți la școala din Bărăbanț, Sicoe Valentina, cadre didactice ale instituției și peste 150 de părinți și rude ale elevilor școlii.
George Crișan a prezentat inspectorului școlar general problema cu care se confruntă părinții elevilor de la Școala cu clasele I-VIII din Micești. Acesta a adus în discuție câștigul bugetar local sau de stat dacă se face comasarea claselor, arătând că prin comasarea celor două clase va rezulta un avantaj de 0,78 de norme. „Se pune pe bună dreptate întrebarea: dacă Școala Generală cu clasele I – VIII Micești este arondată ca structură în cadrul Liceului cu program sportiv Alba Iulia, deci noi nu mai suntem cu personalitate juridică, atunci de ce nu se ia în calcul situația pe liceu a claselor, nu separat. Trebuie ținut cont că și noi facem parte din Liceul sportiv, conform legii”, a transmis George Crișan.
„De anul acesta școlar există o platformă numită SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România), o platformă pe care fiecare școală trebuie să o completeze încă de la începutul anului școlar, pe fiecare nivel de învățământ, inclusiv cel preșcolar, unde ministerul poate să vadă la orice oră, în fiecare școală, în fiecare structură, câți elevi sunt și dacă noi la planul de școlarizare la fundamentare am răspuns legii și metodologiei de aplicare”, a spus Marcela Dărămuș.
Potrivit inspectorului școlar general, în acest moment este doar un proiect de fundamentare a planului de școlarizare. Acesta este bazat pe Legea educației și pe o metodologie de fundamentare a planului de școlarizare.
„Întotdeauna o lege se bazează și pe metodologiile și pe procedurile aprobate cu ordin de ministru. Acum nu mai poți să pui alte cifre și să schimbi și să nu ții cont de aceste metodologii pentru că îți apare SIIIR-ul, adică aplicația pe care o vede ministerul la orice zi și la orice oră pe orice nivel. Nu puteam să fundamentez altfel planul de școlarizare”, a mai transmis Marcela Dărămuș.
Marcela Dărămuș a transmis părinților că a respectat metodologia. Totodată, aceasta a prezentat celor prezenți și o posibilă soluție, până anul viitor.
„Am respectat o metodologie și nu am cum să dau explicații la minister că pe celelalte nu le-am pus în simultan, ci doar pe acestea. Pentru anul viitor școlar, până în 10 septembrie, dacă numărul de elevi crește pe una dintre clase, ori a V-a ori a VIII-a, sau sunt acele evaluări unde sunt elevi cu cerințe speciale, unde se socotește un elev – trei elevi și numărul de elevi ajunge undeva la 20, se poate regândi și se poate realoca clasa. Asta nu este o problemă, se face cerere și adresă la minister, explicând situația dată, pentru că există acea mobilitate și transfer ale elevilor care este justificat între școli”, a mai spus Marcela Dărămuș.
Inspectorul școlar general a declarat că un număr de 21 de elevi de gimnaziu sunt din Micești și învață în școli din municipiul Alba Iulia.
„Știu că un număr de 21 de elevi de gimnaziu din Micești sunt la alte școli din municipiul Alba Iulia. Dacă acei 21 de elevi care au plecat de la școala din Micești sau care trebuiau să fie în gimnaziu aici în Micești și nu plecau nu se mai punea problema de comasare. Proiectul de fundamentare a planului de școlarizare nu este încă bătut în cuie, se poate modifica dacă cresc efectivele de elevi”, a precizat Dărămuș.
Referitor la problema spațiul propus pentru a găzdui elevii claselor comasate, respectiv laboratorul de informatică a școlii din Micești, Marcela Dărămuș a confirmat că acesta nu corespunde pentru a găzdui toți elevii.
„Întradevăr, nu corespund mai mult de 20 de elevi în clasă. Nu cred că în județul Alba există vreo școală care să aibă toate clasele la nivelul standardelor propuse de instituțiile abilitate”, a spus mai Dărămuș.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News