Actualitate
FOTO – VIDEO: Războaie daco-romane, conduse de Decebal și Traian la Alba Iulia. După zdrobirea dacilor, romanii fondează orașul Apulum
Vineri, pe platoul din faţa Porţii a IV-a a avut loc ultima reprezentaţie din acest sezon a Gărzii Romane de la Apulum. Cum ne-au obişnuit în fiecare zi de vineri din lunile iulie şi august, reenactorii albaiulieni care compun faimoasa Legiune a XIII-a Gemina de la Alba Iulia, însoţiţi şi de voluntarii viitoarei trupe de daci au reconstituit atmosfera celor două războaie daco-romane (101-102; 105-106), conduse de Decebal şi Traian.
Timp de două luni, pe parcursul a şapte reprezentaţii, un public din ce în ce mai numeros s-a delectat cu un spectacol în care au fost puse în scenă diferite momente din istoria antică a românilor. Totul a fost gândit ca un mod inedit de reconstituire istorică a acestor momente, în care accentul s-a pus bineînţeles pe istoria locală, mai exact pe patrimoniului antic al municipiului Alba Iulia.
Ultima reprezentaţie a fost una specială, în care reenactorii au recreat atmosfera celor două războaie daco-romane (101-102; 105-106), conduse de Decebal şi Traian. Primul război are loc între 101-102, când romanii trec Dunărea pe un pod dublu de vase, în frunte cu Traian, care a ținut în fața armatei o cuvântare: „Oșteni, Roma va triumfa din nou! Marte este cu noi! Nimic nu este mai dulce decât sângele vărsat pentru gloria imperiului! Vom răzbuna umilințele la care Decebal a supus Roma! Vom pedepsi acești barbari care au pârjolit imperiul de atâtea ori!”. Decebal a trimis spioni care să îi pândească pe romani de departe. Astfel că unul dintre soldații daci s-a deghizat în soldat roman și a încercat să ajungă în preajma împăratului pentru a-l ucide. Dar ajuns în apropierea lui a început să strige „Dacia liberă”, fapt care i-a adus și moartea, pentru că soldații romani l-au ucis.
Pe 4 iunie 105, Traian a părăsit Roma și a promis că nu se va întoarce până când nu va arde Sarmizegetusa. Astfel că împreună cu soldații a trecut Dunărea, pe podul Apolodor din Damasc. „Vom arde Sarmizegetusa din temelii, cu zecile de mii de gladiatori capturați de aici vom face Romei jocuri nemaivăzute, voi da plebei și mai mulți bani și vă voi umple de onoruri”, le-a spus Traian, soldaților săi. Din nou Decebal apelează la un șiretlic pentru câștigarea acestei lupte și îi propune unui soldat roman, Longinus să vină la Sarmizegetusa pentru a discuta despre o pace între trupe. Soldatul roman a fost răpit de trupa dacilor, iar pentru viața lui, Decebal i-a cerut lui Traian să părăsească Dacia, în schimbul eliberării lui Longinus. Conducătorul romanilor a vrut un preț pe viața prietenului său, Longinus, dar soldatul roman a murit pentru Roma ca un soldat neîntinat.
După asedierea mai multor fortificații de la Costești, de către romani, soldații daci hotărăsc o parte să de predea, iar alții au fugit la Sarmizegetusa. În fața asediului capitalei Decebal a spus: „Seminţia care nu-și apără vatra până la moarte nu-și merită nici pământul, nici strămoșii! Zdrobiții pe romani!”. Traian, la rândul său își conduce trupa: ” Înainte, fii ai Romei, pentru gloria cetății eterne! Înainte, pentru răzbunarea lui Longinus!”. În aceste lupte grele, dacii au fost învinși, iar Diegis și Vezina îi cer lui Decebal să părăsească capitala. Romanii au distrus capitala, iar unul dintre soldații dacii, l-a trădat pe conducătorul său și le-a spus romanilor unde se află aurul lui Decebal.
O ultimă bătălie se dă în dreptul Apoulon-ului, unde dacii și Decebal care au părăsit capitala sunt capturați de către romani. Pentru că nu s-a lăsat prins, Decebal a spus „am jurat pe Zalmoxis, pe fiii mei morți și pe cei vii, pe Dacia, pe credința din zei, să nu trădez niciodată libertatea”, după care și-a tăiat gâtul. Capul i-a fost dus lui Traian la Rainstourm, iar de aici a fost dus la Roma și expus pe scările Gemonei. Romanii au fondat orașul Apulum, iar dacii capturați au fost făcuți sclavi.
Vezi lupta romanilor și a dacilor, care a strâns peste 100 de albaiulieni nerăbdători să vadă ultima reprezentație din sezonul de vară al Gărzii Romane de la Apulum.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Romanu
sâmbătă, 31.08.2013 at 00:06
Foarte fain! Felicitări STP şi Muzeul Unirii pentru această serie de evenimente!