Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO: Războaie daco-romane, conduse de Decebal și Traian la Alba Iulia. După zdrobirea dacilor, romanii fondează orașul Apulum


Publicat

Vineri, pe platoul din faţa Porţii a IV-a a avut loc ultima reprezentaţie din acest sezon a Gărzii Romane de la Apulum. Cum ne-au obişnuit în fiecare zi de vineri din lunile iulie şi august, reenactorii albaiulieni care compun faimoasa Legiune a XIII-a Gemina de la Alba Iulia, însoţiţi şi de voluntarii viitoarei trupe de daci au reconstituit atmosfera celor două războaie daco-romane (101-102; 105-106), conduse de Decebal şi Traian.

Timp de două luni, pe parcursul a şapte reprezentaţii, un public din ce în ce mai numeros s-a delectat cu un spectacol în care au fost puse în scenă diferite momente din istoria antică a românilor. Totul a fost gândit ca un mod inedit de reconstituire istorică a acestor momente, în care accentul s-a pus bineînţeles pe istoria locală, mai exact pe patrimoniului antic al municipiului Alba Iulia.

Ultima reprezentaţie a fost una specială, în care reenactorii au recreat atmosfera celor două războaie daco-romane (101-102; 105-106), conduse de Decebal şi Traian. Primul război are loc între 101-102, când romanii trec Dunărea pe un pod dublu de vase, în frunte cu Traian, care a ținut în fața armatei o cuvântare: „Oșteni, Roma va triumfa din nou! Marte este cu noi! Nimic nu este mai dulce decât sângele vărsat pentru gloria imperiului! Vom răzbuna umilințele la care Decebal a supus Roma! Vom pedepsi acești barbari care au pârjolit imperiul de atâtea ori!”. Decebal a trimis spioni care să îi pândească pe romani de departe. Astfel că unul dintre soldații daci s-a deghizat în soldat roman și a încercat să ajungă în preajma împăratului pentru a-l ucide. Dar ajuns în apropierea lui a început să strige „Dacia liberă”, fapt care i-a adus și moartea, pentru că soldații romani l-au ucis.

Pe 4 iunie 105, Traian a părăsit Roma și a promis că nu se va întoarce până când nu va arde Sarmizegetusa. Astfel că împreună cu soldații a trecut Dunărea, pe podul Apolodor din Damasc. „Vom arde Sarmizegetusa din temelii, cu zecile de mii de gladiatori capturați de aici vom face Romei jocuri nemaivăzute, voi da plebei și mai mulți bani și vă voi umple de onoruri”, le-a spus Traian, soldaților săi. Din nou Decebal apelează la un șiretlic pentru câștigarea acestei lupte și îi propune unui soldat roman, Longinus să vină la Sarmizegetusa pentru a discuta despre o pace între trupe. Soldatul roman a fost răpit de trupa dacilor, iar pentru viața lui, Decebal i-a cerut lui Traian să părăsească Dacia, în schimbul eliberării lui Longinus. Conducătorul romanilor a vrut un preț pe viața prietenului său, Longinus, dar soldatul roman a murit pentru Roma ca un soldat neîntinat.

După asedierea mai multor fortificații de la Costești, de către romani, soldații daci hotărăsc o parte să de predea, iar alții au fugit la Sarmizegetusa. În fața asediului capitalei Decebal a spus: „Seminţia care nu-și apără vatra până la moarte nu-și merită nici pământul, nici strămoșii! Zdrobiții pe romani!”. Traian, la rândul său își conduce trupa: ” Înainte, fii ai Romei, pentru gloria cetății eterne! Înainte, pentru răzbunarea lui Longinus!”. În aceste lupte grele, dacii au fost învinși, iar Diegis și Vezina îi cer lui Decebal să părăsească capitala. Romanii au distrus capitala, iar unul dintre soldații dacii, l-a trădat pe conducătorul său și le-a spus romanilor unde se află aurul lui Decebal.

O ultimă bătălie se dă în dreptul Apoulon-ului, unde dacii și Decebal care au părăsit capitala sunt capturați de către romani. Pentru că nu s-a lăsat prins, Decebal a spus „am jurat pe Zalmoxis, pe fiii mei morți și pe cei vii, pe Dacia, pe credința din zei, să nu trădez niciodată libertatea”, după care și-a tăiat gâtul. Capul i-a fost dus lui Traian la Rainstourm, iar de aici a fost dus la Roma și expus pe scările Gemonei. Romanii au fondat orașul Apulum, iar dacii capturați au fost făcuți sclavi.

Vezi lupta romanilor și a dacilor, care a strâns peste 100 de albaiulieni nerăbdători să vadă ultima reprezentație din sezonul de vară al Gărzii Romane de la Apulum.


 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Romanu

    sâmbătă, 31.08.2013 at 00:06

    Foarte fain! Felicitări STP şi Muzeul Unirii pentru această serie de evenimente!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Generația Z: Tineri informați și amabili, care preferă părinții în locul influencerilor. Studiu

Publicat

Noua generație Zeta sau „Digitalii” adică actualii adolescenți și post-adolescenți, născuți între 1995 și 2010, sunt amabili și informaţi, capabili să stabilească relații empatice prin intermediul internetului și pe rețelele sociale, fără a avea nevoie de influenceri (în care au încredere doar în procent de 17%). 

Prima generație „conectată permanent la Internet”, care o urmează pe cea a Milenialilor, și o precede pe cea Alpha, a crescut cu dispozitive tactile.

Continuă să fie dependenţi de mamă și de tată, atunci când au nevoie, primesc informații despre probleme economice folosind canale diversificate atât online, cât și offline, însă, în final, prevalează influența care provine din cercul familial.

Pentru Generația Z, liderii de opinie pentru informații sunt experții în sector și prietenii, citați ca fiind foarte relevanți, respectiv de 34% și 33% dintre intervievați, iar pe locul trei, pentru cei sub 20 de ani, sunt părinții, cu un procent de 25%, în timp ce pentru tinerii de 20-25 de ani predomină ca sursă jurnaliștii, în procent de 20%, alături de sportivi, pentru adolscenţii de sex masculin, scrie rador.ro.

Influencerii, de la care apreciază în principal capacitatea acestora de a filtra și traduce fluxurile de informații (lucrează ca brokerii) sunt considerați puncte de referință de doar 17% din eșantionul interievat. 57% din eșantion consideră că activitatea de influencer este o profesie reală și 30% ar dori să întreprindă în viitor această carieră.

Este foarte posibil ca datorită faptului că simt mai puternic decât generația alfa anterioară legătura cu membrii familiei, caracteristicile pe care tinerii generaţiei Z le caută în liderii de opinie să fie bunătatea și empatia, aşa cum reiese din studiul „Am încredere în tine”, realizat de Tips Ricerche, o agenție specializată în cercetarea pieței.

În ceea ce privește sfera economică, adolescenţii intervievați par să prefere metodele de interacțiune directă, față în față, motiv pentru care tinerii din generaţia Z apelează la persoane de încredere, cum ar fi membrii ai familiei și cunoscuți. Jurnaliștii, împreună cu experții din industrie (consultanţi, de exemplu), sunt şi ei consideraţi o sursă de încredere.

surse: stiripesurse.ro, rador.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mai este recomandată dezinfectarea cumpărăturilor? Opinia unor experți americani despre pericolul suprafețelor contaminate

Publicat

Studiile continuă să arate că noul coronavirus poate fi detectat pe obiecte și după zile sau săptămâni, însă printre oamenii de știință s-a răspândit consensul că virusul este rareori transmis prin contact cu suprafețe contaminate.

În opinia acestora, ar fi de preferat abandonarea unor măsuri extreme ca punerea în „carantină” a scrisorilor sau dezinfectarea produselor de băcănie, scrie hotnews.ro.

„Din câte știu, în viața reală oameni de știință ca mine – epidemiolog și medic – și virusologi nu-și bat capul cu asemenea lucruri”, afirmă David Morens, consilier senior al directorului Anthony S. Fauci de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Aceasta corespunde cu pagina web de la Center for Disease Control and Prevention (CDC), unde pe pagina „Cum se răspândește Covid-19” actualizată scrie că „nu se consideră că atingerea suprafețelor este calea obișnuită” de transmitere a coronavirusului.

Astfel de studii „tind de fapt să spună că în condiții experimentale, care nu sunt ca în lumea reală, virusul poate persista și poate fi detectat”, afirmă el.

Dar adaugă că aceasta nu înseamnă că oricine poate fi infectat. „Volumul de virusuri care persistă s-ar putea să nu fie cel care vă poate afecta într-un context real”. În lumea reală, curenții de aer, lumina Soarelui și căldura acționează toate cu rapiditate pentru incapacitarea virusului.

„Comportamentul este cel care trebuie să te asigure că nimic dimprejur, inclusiv propriile mâini, nu ajunge la gură, nas sau ochi”. Acest comportament include să nu-ți atingi nimic de deasupra gâtului, să porți mască (ceea ce te ajută să-ți amintești să nu-ți atingi fața), distanțare socială și mâini cât de curate posibil. În aceste condiții poți chiar să mergi la un restaurant și să atingi obiecte acolo – scaunul, meniul – fără să le cureți în prealabil și „dacă ultimul lucru pe care-l atingi este săpunul sau dezinfectantul … ești ok”, spune Morens.

Stefan Baral, profesor asociat în departamentul de epidemiologie de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, spune că e o mare diferență între o singură particulă virală capabilă să supraviețuiască pe o anumită suprafață și potențialul virusului de a intra într-o membrană de mucus, a o traversa și a infecta pe cineva.

Angela Rasmussen, virusoloagă la Center for Infection and Immunity de la Columbia Universityʼs Mailman School of Public Health, spune că epidemiologii pot avea dificultăți în aflarea de dovezi din lumea reală ale transmiterii virusului de pe obiecte contaminate.

„Nu cred că este necesar și înțelept să curățăm produsele de băcănie”, nu este nevoie de antibacteriene pentru curățarea căminului, spune aceasta. Săpunul și apa, alcoolul și înălbitorul, pe de altă parte, au spectru larg de acțiune, spune Rasmussen, omorând multe bacterii ca și virusuri.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

ȘTIREA TA: O familie din Apuseni are nevoie de ajutorul comunității. Casa le-a fost distrusă într-un incendiu

Publicat

Un mesaj de ajutorare a unei familii care a rămas fără locuință a fost transmis de către un cititor Alba24. Este vorba despre incendiul de luni dimineața din satul Huzărești din comuna Gârda de Sus, în urma căruia o casă a fost distrusă de flăcări.

Apelul transmis pe rețeaua de socializare îndeamnă la ajutor pentru proprietari care și-au pierdut bunurile în incendiu.

”În cursul zilei de azi a avut loc un incendiu în comuna Gârda, în sat Huzărești, la o familie a ars casa cu tot ce a muncit o viață, rămânând doar cu hainele pe ei. Vă rog, ajutați acești oameni necăjiți”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor.

Vezi și UPDATE FOTO: INCENDIU într-un sat din Gârda de Sus. Casă cuprinsă de flăcări. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Nu au fost persoane rănite.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Eseu trimis online profesorului. Variantă luată în calcul pentru teza la Română, în școlile aflate în scenariul roșu

Publicat

Secretarul de stat Luminița Barcari din cadrul Ministerului Educației spune că, în scenariul roșu, tezele ar putea fi date, la Română, sub forma unui eseu.

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalți nu”, a anunțat în această dimineață secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar.

În scenariul roșu, elevii ar putea susține ca teză un eseu pe care să îl trimită online, în timp ce în scenariul galben elevii ar putea susține tezele pe rând, atunci când revin la școală, a declarat Luminița Barcari, potrivit edupedu.ro.

În prezent, în cadrul Ministerul Educației sunt în analiză mai multe variante, printre care aceea ca în “scenariul galben să susțină aceste lucrări atunci când vin elevii la clasă, profesorul având grijă ca elevii să aibă același tip de item. Iar în scenariul roșu ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă, – în funcție de disciplină pot fi concepute subiectele pentru teze adaptat în funcție de tipul de itemi la care se pretează fiecare disciplină. La Limba și literatura română, de exemplu, colegii mei au propus chiar un eseu.

Dar este doar o variantă de lucru și după ce ne vom consulta cu partenerii noștri sociali – sindicatele, parintii, elevii – vom lua o decizie. Deci în scenariul roșu să fie o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului”, a declarat Barcari.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate