Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: Satul românesc tradițional, la Festivalul „Din lada de zestre”, cu obiceiurile de la seceriș sau întoarcerea țapinarilor

YouTube video

Publicat

Satul tradițional românesc, așa cum era în trecut, a fost readus la viață vineri seara, în Piața Cetății din Alba Iulia, în prima seară a Festivalului de tradiții românești „Din lada de zestre”. Timp de aproximativ două ore, câteva sute de persoane au avut ocazia să asiste la reconstituirea unor scene din viața de zi cu zi a oamenilor care trăiau în județele Alba și Mureș în urmă cu ani buni.

Seceratul grâului cu mâna, pe un fundal muzical tradițional intonat chiar de secerătoare, legatul snopilor sau împletitul cununilor din spice era, pentru cei care trăiau în satele tradiționale românești un prilej de mare sărbătoare, iar în cinstea momentului, aceștia pregăteau o mulțime de momente artistice. Cântecul era, de asemenea, prezent în cea mai mare parte a situațiilor vieții, așa cum au arătat interpreții sălciuani.

Ritualul de nuntă a fost un alt moment pe care publicul a putut să îl trăiască în satul tradițional din Piața Cetății, obicei repus în scenă de artiștii din Sălciua.

Cu umor și voie bună, hodăcenii din Mureș au arătat ce se întâmpla în sat în timp ce bărbații, țapinarii, erau plecați la muncă, iar femeile rămâneau acasă să muncească. Profitând de absența soților, nevestele își încingeau propria petrecere, cu mâncare și băutură, încercând ca, atunci când se întorc, țapinarii „să le găsească muncind”. Cu toate că le găseau mai degrabă dormind, după o scurtă ciorovăială, aceștia se împăcau și ieșeau pe uliță la joc.

Festivalul de tradiții românești „Din lada de zestre” se află în acest an la prima ediție, iar în prima seară, în casa tradițională ce a servit ca scenă, au pășit Ansamblul „Urmașele dacilor” din Șerbeni, județul Mureș, coordonat de Maria Pop, a prezentat obiceiul „Cununa la secerat”, Ansamblul „Cântul Sălciuan” din Sălciua, județul Alba, coordonat de Vasile Gog, a prezentat obiceiul „Nunta la Sălciua”, Ansamblul „Vințana” din comuna Vințu de Jos, județul Alba a prezentat „Jocul Călușarilor”, Ansamblul „Ecoul Călimanilor” din Petriș Vale, județul Mureș, coordonat de Maria Popovici, a prezentat obiceiul „Urcatul oilor la munte” și Ansamblul „Hodăceanca” din Hodac, județul Mureș, coordonat de Maria Pop și Cornelia Butilcă, a prezentat obiceiul „Întoarcerea Țapinarilor”.

Sâmbătă, la Festivalul de tradiții românești „Din lada de zestre”, sunt invitați în casa tradițională din Piața Cetății Ansamblul „Urisana” din Urisiu de Sus, județul Mureș, coordonat de Maria Pop, cu obiceiul „Șezătoarea”, Ansamblul „Amintiri din strămoși” din Idicel de Pădure, județul Mureș, instructor Rafila Moldovan prezintă obiceiul „Bgilitul pânzei”, Ansamblul „Mărginenii de pe Valea Frumoasei”, din Căpâlna, județul Alba, coordonat de Antoaneta Mihaiu, prezintă obiceiul „Seara la stână” și Grupul tradițional din Deal, comuna Câlnic, județul Alba, coordonat de Alexandru Bașa, prezintă „De unde cătana pleacă”.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement