Eveniment
FOTO-VIDEO: Spectacol magistral la „Sărbătoarea Muzicii” de la Alba Iulia. Mii de spectatori și sute de personaje la Aida de Verdi
Muzică, culoare și exuberanță. De toate acestea au avut parte albaiulienii și turiștii care au venit în „Cealaltă Capitală” pentru a vedea cel mai mare spectacol de operă în are liber montat în România, Aida de Giuseppe Verdi. Sutele de personaje și în jur de patru mii de spectatori au umplut șanțurile Cetății sâmbătă seara la „Sărbătoarea Muzicii” din Alba Iulia.
Alba Iulia a demonstrat în cea de-a doua zi a „Sărbătorii Muzicii” că se poate ridica oricând la nivelul marilor capitale culturale, asta după ce în micul oraș de provincie a fost pusă în scenă o premieră națională, un spectacol de operă magistral. Aida de Verdi a reușit să adune pe lângă miile de spectatori și sute de voluntari, oameni care au simțit adrenalina și emoțiile de pe scenă și nu doar din fața ei.
Spectacolul de excepție s-a completat perfect cu locația în care s-a desfășurat. Acesta a fost pus în scenă pe Latura de Vest al Șanțurilor Cetății între cele două catedrale care veghează asupra orașului.
Pentru că piesa a fost jucată în limba italiană de către Opera Națională de la Cluj Napoca, directorul operei, Marius Budoiu, a intervenit înaintea fiecărui act pentru a revela spectatorilor cum se va desfășura povestea de iubire dintre Aida și Radames, „Romeo și Julieta” a lui Giuseppe Verdi.
Marea lor dragoste se sfârșește tragic cu moartea celor doi.
Pe lângă iubirea lor, acțiunea aduce în prim plan și lupta pe care Ramades trebuie să o ducă alături de armata sa egipteană împotriva armatei etiopiene.
Cel mai spectaculos moment al operei a avut loc în actul trei, în momentul în acre întreaga armată egipteană se întoarce victorioasă de la război.
Momentul a fost unul într-adevăr magic, sute de personaje, interpretate de voluntari din Alba Iulia și de actorii Operei Naționale de la Cluj Napoca, au ajuns în fața publicului.
Vizibili emoționați de moment însă foarte bine pregătiți fiecare dintre ei a știut exact ce trebuie să facă în „minutul de glorie”.
O parte din soldați au venit pe caii care fac parte din Garda Cetății iar o parte au venit pe jos.
După actul trei piesa a continuat cu ultimul act, deznodământul poveștii de iubire dintre Aida și Ramades.
Radames a fost îngropat de viu într-o criptă a templului lui Phtah. Aici el o întâlneşte pe Aida care s-a furişat în secret pentru a muri împreună cu iubitul ei.
Finalul a fost unul fulminant care a ridicat spectatorii de pe scaune, cu aplauze la scenă deschisă și un impresionant foc de artificii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News