EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Traian Băsescu a venit la Alba Iulia pentru a lansa candidații PMP Alba la alegerile locale. Lista completă

Partidul Mișcarea Populară, filiala Alba, și-a lansat oficial candidații pentru alegerile locale. La evenimentul ce a avut loc duminică, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, a fost prezent și președintele partidului, Traian Băsescu.
La evenimentul de lansare a candidaților pentru alegerile locale, desfășurat la Alba Iulia, au fost prezenți, alături de președintele partidului, Traian Băsescu, secretarul general al PMP, Dorel Onaca, europarlamentarul Siegfried Mureșan, deputatul Cristian Ioniță și membrii ai organizației PMP Alba.
Traian Băsescu le-a vorbit timp de aproape o oră celor prezenți la evenimentul de lansare a candidaților. Fostul șef al statului a adus cu el Constituția României, abordând subiecte precum educația, sănătatea, drepturile copilului dar și administrația locală. Băsescu a susținut că Partidul Mișcarea Populară va câștiga alegerile locale cu „generația Facebook”.
„Aș spune fără niciun fel de ezitare că partidul nostru oferă electoratului spre a-i încredința administrația locală generația Facebook, generația tinerilor liberi, generația tinerilor obișnuiți să spună ceea ce au de spus pe Facebook. Sigur, uneori o spun mai brutal, mai puțin politicos, dar important este dacă electoratul din România este pregătit să dea o șansă tinerilor candidați ai PMP”, a spus președintele partidului, Traian Băsescu, la Alba Iulia.
După două mandate de parlamentar, două mandate de primar general al capitalei și două mandate de președinte al României, Băsescu a transmis la Alba Iulia că nu mai are obiective politice personale.
„Am obținut de la votul românilor tot ce se putea obține. Eu nu mai am obiective politice personale. Aș vrea însă să le întorc românilor încrederea pe care mi-au dat-o timp de 24 de ani. Aș vrea să ajut la construcția unui partid nou, la construcția unui partid care nu este și nu vreau ca vreodată să se spună <acesta este partidul lui Băsescu>”, a spus Traian Băsescu.
Președintele PMP Alba, deputatul Clement Negruț, a transmis că 95 la sută dintre membrii din organizația județeană nu au mai făcut politică și aproape 90 la sută sunt tineri sub 30 de ani. Acesta i-a transmis „rușine” deputatului PNL Vasile Blaga, pentru declarația făcută sâmbătă, tot la Alba Iulia.
„Încep de la ultima declarație a domnului senator Blaga, spunând ieri, despre un partid politic, înregistrat cu acte în regulă, un partid politic care dorește să schimbe această concepție de a face politică, numindu-ne <căzături>. Îi spun un singur lucru: rușine. Partidul Mișcarea Populară este pregătit să se bată de la egal la egal cu cele două partide, PNL și PSD și puiuții lor, ALDE și UNPR. Știți cu toții cu ce ne confruntăm în județul nostru, tot ce rămâne pe afară sunt trimiși în delegație la ALDE și UNPR”, a spus Clement Negruț.

PMP Alba şi-a stabilit lista candidaților pentru funcţiile de primar din municipiile, oraşele şi comunele din judeţul Alba:
ALBA IULIA: Clement Negruț
AIUD: Valeriu Bogdan Bedelean
BLAJ: Andreea Cătălina Ilieș
CUGIR: Sorin Vasile
SEBEŞ: Nichita Comăniciu
CÎMPENI: Dorel Valer Corcheș
OCNA MUREŞ: Liviu Rareș Damian
TEIUŞ: Florin Tricu
ZLATNA: Gheorghe Florin Crișan
ABRUD: Ștefan Marin
BAIA de ARIEŞ: Ioan Joldeș
Albac: Iosif Petrișor Petrean
Almaşu Mare: Alin Florin Beca
Arieşeni: Mihai Pasca
Avram Iancu: Dorel Chira
Berghin: Mihai Traian Coman
Bistra: Sorin Cristian Pop
Blandiana: Traian Nuțiu
Bucerdea Grânoasă: Ovidiu Moga
Bucium: Vasile Marciuc
Câlnic: Gheorghe Claudiu Tomescu
Cenade: –
Cergău: Emanuel Mărginean
Ceru Băcăinți: Ioan Trif
Cetatea de Baltă: Ludovic Finta
Ciugud: Constantin Bucea
Ciuruleasa: Călin Cioara
Crăciunelu de Jos: Daniela Cristea
Cricău: Dumitru Sandu
Cut: Sorin Flaviu Toma
Daia Română: Silviu Moldovan
Doştat: –
Fărău: Ioan Indrei
Galda de Jos: Gheorghe Iustin Petrean
Gârbova: –
Gârda de Sus: –
Hopârta: Vasile Roșian
Horea: Constantin Sorin Nicola
Ighiu: Cornel Stanciu
Întregalde: Iosif Borsa
Jidvei: Florin Pocean
Livezile: –
Lopadea Nouă: Ștefan Laurențiu Farkaș
Lunca Mureșului: Ernest Botond Finna
Lupșa: Ioan Vlad
Meteș: Traian Ursaleș
Mihalț: Laurențiu Marian Besoi
Miraslău: Tunde Renata Giurgiu
Mogoș: Viorel Cristian Cristea
Noșlac: Gheorghe Miraciu
Ocoliș: Cosmin Gligor Rusu
Ohaba: Manuela Mureșan
Pianu: Nicolae Simion Oprisiu
Poiana Vadului: Dragomir Bud
Ponor: Lucian Dragoș Blaga
Poșaga: Mircea Hagău
Rădești: Amelia Laura Boba
Rîmeț: Silviu Herdea
Rimetea: Eniko Gergely
Roșia de Secaș: Muntean Livia
Roșia Montană: Claudiu Marin Cenușă
Sălciua: –
Săliștea: Andrei Voinea
Sâncel: Ștefania Maria Anușcă
Săsciori: Ioan Popa
Scărișoara: –
Sîntimbru: –
Sohodol: Iosif Coroiu
Șibot: –
Șona: Cornel Florin Folea
Șpring: –
Stremț: –
Șugag: Dumitru Deoancă
Unirea: Carmen Copindean
Vadu Moților: Cornel Bodea
Valea Lungă: Ioan Radu Hususan
Vidra: Marius Cristian Paven
Vințu de Jos: Ioan Ștefan Bănică
Material în curs de actualiare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

ECONOMIE
Cât va crește inflația, cursul euro și numărul de salariați. Prognoza economică, actualizată de Guvern

Guvernul a îmbunătăţit prognoza de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5%, dar a majorat rata inflaţiei de la 9,7% la 12,9%; salariul mediu creşte cu 10,4%, dar în termeni reali scade cu 1,2%; cursul rămâne stabil, la 4,95 lei/euro.
Comisia Naţională de Prognoză a îmbunătăţit estimările de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5% pe fondul unei evoluţii mai bune a economiei în prima parte a anului, scrie Ziarul Financiar.
PIB-ul în valoare nominală a fost majorat la 1.372,5 miliarde de lei.
Inflaţia va creşte la 12,9% în acest an, peste estimarea anterioară de 9,7%.
Deficitul comercial, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, se va majora la 32,3 miliarde de euro, un nivel total nesustenabil.
Exporturile ar urma să crească la 91,1 miliarde de euro, plus 22%, în timp ce importurile ar creşte la 123,4 miliarde de euro, plus 25,5%.
Soldul contului curent, care include deficitul comercial plus surplusul înregistrat pe partea de servicii, ar urma să atingă 22 de miliarde de euro, reprezentând 7,9% din PIB.
Cursul valutar este estimat la 4,95 lei/euro, evoluţie stabilă.
Numărul mediu de salariaţi ar creşte la 5,175 milioane.
Câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 10,4% până la 6.157 lei/lună, iar câştigul net va ajunge la 3.838 lei/lună.
În termeni reali, câştigul mediu salarial va avea un minus de 1,2%.
sursă: Mediafax
EVENIMENT
Încă o medalie de aur pentru David Popovici la Campionatul European de natație. Primul loc în finala de 200 de metri

David Popovici a câștigat luni a două medalie de aur de la Campionatul European de Natație de la Roma. Înotătorul de 17 ani s-a impus în finala de la 200 metri liber.
Acesta a câștigat cursa cu timpul de 1,42:97 și a devenit campion european.
El a avut peste două secunde avans față de elvețianul Antonio Djakovic. Pe podium a mai urcat austriacul Felix Auboeck.
În urmă cu două zile, Popovici a câștigat medalia de aur în cursa de 100 de metri. Tot atunci, el a bătut recordul mondial și a devenit cel mai rapid înotător din lume.
sursă: Mediafax
ADMINISTRATIE
Primăria Întregalde caută constructor pentru extinderea și modernizarea sediului instituției. O nouă licitație, lansată în SEAP

Primăria comunei Întregalde caută un constructor pentru modernizarea și extinderea sediului instituției. Printr-o investiție de peste 410.000 de lei se urmărește, printre altele, reabilitarea interioară a unor încăperi, realizarea unei rampe de acces pentru persoanele cu handicap și a unei copertine.
Primăria comunei Întregalde a lansat în 12 august o nouă licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru execuția lucrărilor de modernizare și extindere a clădirii primăriei. Reamintim faptul că licitația anterioară, lansată în 22 iulie, a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nu au existat ofertanți.
Valoarea totală estimată a investiției este de 419.169,16 de lei, fără TVA.
Potrivit caietului de sarcini, proiectul constă în modernizarea și extinderea sediului Primăriei Întregalde, cu scopul creeri unui cadru plăcut pentru activitățile angajaților unității administrativ teritoriale.
„Scăderea continuă a numărului de locuitori ai comunei este un factor care semnalizează necesitatea unor investiții imediate în creșterea calității vieții locuitorilor, respectiv atragerea turiștilor. O astfel de investiție este și modernizarea și extinderea clădirii primăriei comunei Întregalde, loc care poate servi întâlnirilor locuitorilor, în special al celor mai tineri, dar și un loc de primire a turiștilor, fie că au sosit cu mașinile sau cu bicicletele, care le pot lăsa în siguranță în parcarea propusă, pentru a descoperi pe jos cadrul natural și construit al comunei”, se mai precizează în caietul de sarcini.
Principalele lucrări vizează:
- asigurarea respectării standardelor de confort, igienă și funcționalitate specifice instituțiilor publice administrative prin modernizare și extindere
- îmbunătățirea procesului de exploatare în bune condiții a clădirii prin echiparea cu dotări necesare unei bune desfășurări a activității de administrare a teritoriului comunei
- creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități la serviciile administrative prin realizarea unei rampe pentru accesul persoanelor cu handicap
Astfel, se propune modernizarea și extinderea clădirii Primăriei și reabilitarea interioară a unor încăperi.
Accesul principal la fațada sud-estică a clădirii este alcătuit mai multe trepte care vor fi acoperite de o copertină nou propusă.
În ceea ce privește accesibilizarea clădirii pentru persoanele cu handicap locomotor, se propune amenajarea unei rampe, respectiv a unei terase de legătură între cele două zone ale clădirii și montarea unei copertine cu structura din stâlpi și grinzi din lemn, care va acoperi terasa propusă.
Proiectul mai vizează înlocuirea pardoselilor, modernizarea finisajelor interioare, modernizarea tâmplăriilor interioare, montarea unui tavan fals din gips-carton și înlocuirea integrală a instalațiilor electrice.
EDUCAȚIE
Tichete pentru elevi 2022: când pot fi depuse cereri pentru tichetele sociale de 500 de lei și care sunt condițiile

În anul școlar 2022-2023, elevii din familii dezavantajate pot primi tichete educaționale pe suport electronic pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare de 500 de lei.
Cererile pentru aceste tichete se depun la începutul anului școlar.
De aceste tichete pot beneficia copiii din categoriile amintite, din învățământul preșcolar, primar și gimnazial.
În funcție de vârsta elevului, cererile se depun fie la primărie (în cazul preșcolarilor), fie la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul (în cazul elevilor de clase primare și gimnaziu), potrivit edupedu.ro.
Într-un comunicat al Federației Naționale a Părinților se precizează că, “pentru preșcolari, cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar trebuie depuse la primărie și se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei sau orașului / sectorului din București unde locuiește familia.
Pentru elevi (ciclul primar și ciclul gimnazial), cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar, adică până pe 10 septembrie 2022″.
Inspectoratele școlare vor comunica Ministerului Educației lista beneficiarilor pentru anul școlar 2022-2023 până la data de 23 septembrie 2022.
La ce pot fi folosite tichetele educaționale
Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.
Condiții pentru preșcolari
“Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.
Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei).
La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional.
Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare”, se arată în comunicatul de la Federația Națională a Părinților.
Condiții pentru elevi (clasele zero – VIII)
“Elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002.
Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).
La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea.
Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar (5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023).
Prin familie se înțelege:
- soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună;
- bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială;
- persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta