Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO-VIDEO: „Visând speranța”, o expoziție de sculptură și pictură, realizată de Florin Stoica și Ștefan Tărăbuță, prin proiectul „Arta în penitenciare”

YouTube video

Publicat

Expoziția de pictură și scupltură „Visând speranța”, a artiștilor Florin Stoica și Ștefan Tărăbuță, realizată în cadrul proiectului „Artă în penitenciare” a fost vernisată luni, 18 februarie, la Palatul Apor de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. La eveniment a fost prezent și sculptorul Florin Stoica, deținut temporar în penitenciarul din Deva, iar expoziția a fost prezentată de directorul artistic al Fundației „Inter-Art” Aiud, Ioan Hădărig.

În spațiul Palatului Apor a fost expusă o colecție de sculpturi în marmură de diferite culori, realizate de Florin Stoica și de tablouri, pictate de Ștefan Tărăbuță.

„Expoziția nu se vrea ceva inedit, cu două persoane private vremelnic de libertate. Vrem doar să vă atragem atenția că există posibilitatea de a porni în orice moment și de a realizat un <altceva>, că nu trebuie să ne pierdem speranța în omul de lângă și că, acordându-i o șansă, avem posibilitatea de a supraviețui împreună și să gândim, prin artă, dincolo de ziua de azi, care poate e murdară, urâtă, ciudată sau poate e frumoasă, veselă, bucuroasă ca și noi. A închide un om este un lucru foarte ușor, însă a-l lăsa liber după aceea într-o lume care nu îi oferă nicio alternativă este o problemă. Consider că serviciul de specialitate al penitenciarului face cu succes acest lucru”, a explicat Ioan Hădărig.

La expoziție a fost prezent doar unul dintre artiști, Florin Stoica, deținut la penitenciarul Deva. Pictorul Ștefan Tărăbuță nu a reușit să vină la Alba Iulia, din motive de strictețe a Penitenciarului Aiud.

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi aici cu dumneavoastră, mai ales că mi s-a dat ocazia să scot ceva în evidență. Mi-ar plăcea să cred că ceea ce am prezentat astăzi aici nu este decât interiorul a ceea ce gândim de fapt. În ceea ce privește arta abstractă, îmi place să spun că este un fel de parteneriat între mine, ca artist, și dumneavoastră, ca privitori, pentru că, dacă nu ar fi cine să admire acest lucru, nu ar avea sens munca mea. Las, deci, la latitudinea dumneavoastră ceea ce reprezintă aceste lucrări”, a spus Stoica.

Directorul Penitenciarului Aiud, Ciprian Sabău, și-a exprimat aprecierea și susținerea față de actul artistic al deținuților: „Aproximativ 1-2% din numărul total de deținuți au abilități și cunoștințe în domeniul creației artistice, grafică, desen, pictură sculptură, obiecte de artizanat. Noi am considerat important să îi sprijinim pentru că arta e, până la urmă, o îndeletnicire profund umană, iar transformările acestor oameni, nu neapărat că sunt spectaculoase, dar ele cu siguranță există”, a spus Sabău.

Florin Stoica este domiciliat cu familia în Spania, însă în prezent este deținut la penitenciarul din Deva. Primele încercări în sculptură le-a avut în urmă cu mai bine de 15 ani, însă, de doi ani, de când este în penitenciar, a început să sculpteze aproape zilnic. „Într-o bucată de piatră, mi se întâmplă să văd o formă care îmi place și încep să înlătur părțile care sunt în plus, pentru a ajunge la forma pe care mi-o imaginez. Sculptez în orice, în piatră, lemn, dar prefer marmura, pentru că este un material mai dur și este nevoie de putere și de voință pentru a o modela cu dalta”, ne-a spus Florin Stoica.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate