Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „Visând speranța”, o expoziție de sculptură și pictură, realizată de Florin Stoica și Ștefan Tărăbuță, prin proiectul „Arta în penitenciare”

Publicat

Expoziția de pictură și scupltură „Visând speranța”, a artiștilor Florin Stoica și Ștefan Tărăbuță, realizată în cadrul proiectului „Artă în penitenciare” a fost vernisată luni, 18 februarie, la Palatul Apor de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. La eveniment a fost prezent și sculptorul Florin Stoica, deținut temporar în penitenciarul din Deva, iar expoziția a fost prezentată de directorul artistic al Fundației „Inter-Art” Aiud, Ioan Hădărig.

În spațiul Palatului Apor a fost expusă o colecție de sculpturi în marmură de diferite culori, realizate de Florin Stoica și de tablouri, pictate de Ștefan Tărăbuță.

„Expoziția nu se vrea ceva inedit, cu două persoane private vremelnic de libertate. Vrem doar să vă atragem atenția că există posibilitatea de a porni în orice moment și de a realizat un <altceva>, că nu trebuie să ne pierdem speranța în omul de lângă și că, acordându-i o șansă, avem posibilitatea de a supraviețui împreună și să gândim, prin artă, dincolo de ziua de azi, care poate e murdară, urâtă, ciudată sau poate e frumoasă, veselă, bucuroasă ca și noi. A închide un om este un lucru foarte ușor, însă a-l lăsa liber după aceea într-o lume care nu îi oferă nicio alternativă este o problemă. Consider că serviciul de specialitate al penitenciarului face cu succes acest lucru”, a explicat Ioan Hădărig.

La expoziție a fost prezent doar unul dintre artiști, Florin Stoica, deținut la penitenciarul Deva. Pictorul Ștefan Tărăbuță nu a reușit să vină la Alba Iulia, din motive de strictețe a Penitenciarului Aiud.

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi aici cu dumneavoastră, mai ales că mi s-a dat ocazia să scot ceva în evidență. Mi-ar plăcea să cred că ceea ce am prezentat astăzi aici nu este decât interiorul a ceea ce gândim de fapt. În ceea ce privește arta abstractă, îmi place să spun că este un fel de parteneriat între mine, ca artist, și dumneavoastră, ca privitori, pentru că, dacă nu ar fi cine să admire acest lucru, nu ar avea sens munca mea. Las, deci, la latitudinea dumneavoastră ceea ce reprezintă aceste lucrări”, a spus Stoica.

Directorul Penitenciarului Aiud, Ciprian Sabău, și-a exprimat aprecierea și susținerea față de actul artistic al deținuților: „Aproximativ 1-2% din numărul total de deținuți au abilități și cunoștințe în domeniul creației artistice, grafică, desen, pictură sculptură, obiecte de artizanat. Noi am considerat important să îi sprijinim pentru că arta e, până la urmă, o îndeletnicire profund umană, iar transformările acestor oameni, nu neapărat că sunt spectaculoase, dar ele cu siguranță există”, a spus Sabău.

Florin Stoica este domiciliat cu familia în Spania, însă în prezent este deținut la penitenciarul din Deva. Primele încercări în sculptură le-a avut în urmă cu mai bine de 15 ani, însă, de doi ani, de când este în penitenciar, a început să sculpteze aproape zilnic. „Într-o bucată de piatră, mi se întâmplă să văd o formă care îmi place și încep să înlătur părțile care sunt în plus, pentru a ajunge la forma pe care mi-o imaginez. Sculptez în orice, în piatră, lemn, dar prefer marmura, pentru că este un material mai dur și este nevoie de putere și de voință pentru a o modela cu dalta”, ne-a spus Florin Stoica.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE ACCIDENT grav la Petreşti: Trei persoane rănite după ce două maşini s-au lovit

Publicat

smurd

Trei persoane au fost rănite într-un accident rutier petrecut în localitatea Petreşti. Din primele date, două autoturisme au intrat în coliziune. Una dintre persoanele rănite a rămas prinsă în caroseria maşinii. Potrivit ISU Alba, la faţa locului intervine Garda Sebeş cu o autospecială de descarcerare şi o ambulanţă SMURD. Toate persoanele rănite sunt conştiente. UPDATE: […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A fost modificată legea armelor şi muniţiilor. Care sunt noile condiţii din proiectul adoptat de Parlament

Publicat

pistol

Legislaţia armelor şi muniţiilor a fost modificată prin vot final la Camera Deputaţilor asupra proiectului inițiat de guvern în cursul anului trecut. Una dintre modificări se referă la armele de tir, care vor putea fi folosite în scopul exclusiv de practicare a tirului sportiv, chiar și de tinerii sub 18 ani. “Persoanele care nu au […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

De JOI: Înscrieri pentru LOCURI de PARCARE la Alba Iulia. Condiții, zone vizate, calendar și acte necesare

Publicat

parcari publice

Primăria Alba Iulia începe, din 20 iunie, înscrierile pentru atribuirea unor noi locuri de parcare de reședință, pe bază de abonament. Atribuirea se face numai în limita unui loc de parcare pentru fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație în blocurile arondate. O persoană poate depune un singur dosar. Înscrierile se vor face între orele […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Rezervația Masa Jidovului, filmată cu drona. Cum arată unul dintre cele mai frumoase monumente naturale din Alba

Publicat

Masa Jidovului este un monument al naturii cunoscut de localnicii de pe Valea Sebeșului și sub denumirea de „Masa Uriașului”. Formațiunea de piatră face parte dintr-o arie protejată de interes național, de fapt o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic situată în sud-vestul Transilvaniei, la granița dintre Alba și Sibiu. Rezervația naturală, inclusă în […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate