Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „Visând speranța”, o expoziție de sculptură și pictură, realizată de Florin Stoica și Ștefan Tărăbuță, prin proiectul „Arta în penitenciare”

Publicat

Expoziția de pictură și scupltură „Visând speranța”, a artiștilor Florin Stoica și Ștefan Tărăbuță, realizată în cadrul proiectului „Artă în penitenciare” a fost vernisată luni, 18 februarie, la Palatul Apor de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. La eveniment a fost prezent și sculptorul Florin Stoica, deținut temporar în penitenciarul din Deva, iar expoziția a fost prezentată de directorul artistic al Fundației „Inter-Art” Aiud, Ioan Hădărig.

În spațiul Palatului Apor a fost expusă o colecție de sculpturi în marmură de diferite culori, realizate de Florin Stoica și de tablouri, pictate de Ștefan Tărăbuță.

„Expoziția nu se vrea ceva inedit, cu două persoane private vremelnic de libertate. Vrem doar să vă atragem atenția că există posibilitatea de a porni în orice moment și de a realizat un <altceva>, că nu trebuie să ne pierdem speranța în omul de lângă și că, acordându-i o șansă, avem posibilitatea de a supraviețui împreună și să gândim, prin artă, dincolo de ziua de azi, care poate e murdară, urâtă, ciudată sau poate e frumoasă, veselă, bucuroasă ca și noi. A închide un om este un lucru foarte ușor, însă a-l lăsa liber după aceea într-o lume care nu îi oferă nicio alternativă este o problemă. Consider că serviciul de specialitate al penitenciarului face cu succes acest lucru”, a explicat Ioan Hădărig.

La expoziție a fost prezent doar unul dintre artiști, Florin Stoica, deținut la penitenciarul Deva. Pictorul Ștefan Tărăbuță nu a reușit să vină la Alba Iulia, din motive de strictețe a Penitenciarului Aiud.

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi aici cu dumneavoastră, mai ales că mi s-a dat ocazia să scot ceva în evidență. Mi-ar plăcea să cred că ceea ce am prezentat astăzi aici nu este decât interiorul a ceea ce gândim de fapt. În ceea ce privește arta abstractă, îmi place să spun că este un fel de parteneriat între mine, ca artist, și dumneavoastră, ca privitori, pentru că, dacă nu ar fi cine să admire acest lucru, nu ar avea sens munca mea. Las, deci, la latitudinea dumneavoastră ceea ce reprezintă aceste lucrări”, a spus Stoica.

Directorul Penitenciarului Aiud, Ciprian Sabău, și-a exprimat aprecierea și susținerea față de actul artistic al deținuților: „Aproximativ 1-2% din numărul total de deținuți au abilități și cunoștințe în domeniul creației artistice, grafică, desen, pictură sculptură, obiecte de artizanat. Noi am considerat important să îi sprijinim pentru că arta e, până la urmă, o îndeletnicire profund umană, iar transformările acestor oameni, nu neapărat că sunt spectaculoase, dar ele cu siguranță există”, a spus Sabău.

Florin Stoica este domiciliat cu familia în Spania, însă în prezent este deținut la penitenciarul din Deva. Primele încercări în sculptură le-a avut în urmă cu mai bine de 15 ani, însă, de doi ani, de când este în penitenciar, a început să sculpteze aproape zilnic. „Într-o bucată de piatră, mi se întâmplă să văd o formă care îmi place și încep să înlătur părțile care sunt în plus, pentru a ajunge la forma pe care mi-o imaginez. Sculptez în orice, în piatră, lemn, dar prefer marmura, pentru că este un material mai dur și este nevoie de putere și de voință pentru a o modela cu dalta”, ne-a spus Florin Stoica.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Incendiu la coșul de fum al unei case din Ciuguzel. Pompierii din Aiud au intervenit pentru stingerea focului

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_3-e1540839254587

Un incendiu a izbucnit vineri seara, la coșul de fum al unei locuințe din localitatea Ciuguzel. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD la un incendiu izbucnit la coșul de fum a unei locuințe din localitatea Ciuguzel. UPDATE: Incendiul a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Finanțelor, despre rambursarea taxei auto. Data limită până la care românii își vor primi înapoi banii

Publicat

evacuare esapament masina poluare co2

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi că până la finele lunii aprilie, toate deciziile de impunere în privința restituirii taxei auto trebuie să fie emise, amenințând chiar cu demiteri în caz contrar. În plus, până la finele lunii mai, toți românii care au decizii de impunere ar trebui să își primească banii, potrivit ministrului. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Inconștiență fără limite, la Alba Iulia. Trei tineri au escaladat un stâlp de înaltă tensiune din oraș

Publicat

tineri stalp inalta tensiune

Teribilism dus la inconştienţă. Trei tineri au fost surprinși, vineri după-amiaza, în timp ce s-au urcat pe un stâlp de înaltă tensiune aflat în zona podului rutier de peste râul Ampoi, la ieșirea din municipiul Alba Iulia spre Cluj-Napoca. Un cititor Alba24 a surprins imagini cu trei tineri care s-au cățărat pe un stâlp de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele, obligate să încheie asigurare de răspundere profesională. Proiect la Ministerul Justiţiei

Publicat

semnare acte

Firmele vor fi obligate să încheie anual o asigurare de răspundere profesională care să acopere cel puțin cheltuielile necesare unei eventuale proceduri de insolvență. Prevederea se regăseşte într-un proiect de lege lansat vineri în dezbatere publică de Ministerul Justiției. Polița va trebui transmisă Registrului Comerțului, altfel această instituție va putea să pronunțe dizolvarea firmelor, adică, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate