Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO-VIDEO: Volumul „Tineri din Alba în infernul comunist”, lansat la Sala Unirii. Află mărturiile a doi albaiulieni, deținuți politic de când erau studenţi

YouTube video

Publicat

Volumul „Tineri din Alba în infernul comunist” cuprinde povestiri din închisoare și libertate a doi albaiulieni care, în urmă cu peste o jumătate de secol, pe când erau încă studenţi, au fost pedepsiți crunt pentru ideile lor politice, anticomuniste. Acesta a fost lansat joi, 28 februarie 2013, la Sala Unirii, în prezența autorilor, Sorin Schiau și Andreea Rotche, profesori la Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”, dar și a protagoniștilor, Simion Drăgoi și dr. Iosif Lupșan. Evenimentul a fost completat de expoziția de desene și pictură „Libertate și Utopie”, realizare de Andreea Stoica, elevă a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.

Simion Drăgoi (82 de ani) și dr. Iosif Lupșan (81 de ani) sunt absolvenți ai Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” (actualul Colegiu Național „Horea, Cloșca și Crișan), care, liceeni fiind, în urma aderării la Liga Anticomunistă, în 1949, au fost condamnați la închisoare, la scurt timp după 1952. Simion Drăgoi avea 18 ani la intrarea în Ligă și la 21 de ani a primit o condamnare la 8 ani de închisoare, iar dr. Iosif Lupșan, avea 17 ani la intrarea în organizaţie și, la 20 de ani a fost condamnat la 6 ani de puşcărie. Cei doi au împărtășit publicului prezent la lansarea volumului „Tineri din Alba în infernul comunist”, câteva dintre amintirile cumplite care le-au rămas din acele vremuri, îndemnând tinerii la moralitate, bucurie și, mai ales, acțiune.

„Comuniștii au început să aresteze intelectuali, studenți, elevi, dar și țărani care nu puteau să își plătească cotele mari, și care nu doreau să se înscrie în colhozurile de tip sovietic. Alături de zeci de mii de români, au fost arestați și condamnați, în anii 1952-1953, și un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” și Liceul Comercial din Alba Iulia. Arestările au început în mai 1952 și s-au terminat în februarie 1953. Cu 60 de ani în urmă, eram la securitatea din Deva. Noi doi am mai rămas din grupul nostru de elevi. Mai avem doi colegi, bolnavi, iar ceilalți nu mai sunt. […] În închisoare, la geamuri erau bătute în cuie obloane de lemn, pentru a nu se vedea nimic afară, de altfel nici nu aveam voie să ne apropiem de ferestre. În cea mai mare parte a timpului, dormeam câte trei într-un pat. În coloniile de muncă se lucra câte 12 ore pe zi. Când nu îți terminai norma, mereu atârna asupra ta pedeapsa, care, la minele de plumb, era carcera, unde intrai când ieșeai din tură și ieșeai când îți începea tura de muncă. După eliberare, eram urmăriți de securitate și informatorii lor în așa fel încât să știm că „ochiul securității” supraveghează toate mișcările, întâlnirile și discuțiile pe care le aveam. Cam așa a fost tinerețea noastră sub regimul condus de Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu. Vă pot spune că 7 persoane de la securitate și 9 informatori au fost pe urmele mele după aceea, care au știut mai multe decât am știut eu”, a povestit Simion Drăgoi.

„Mă bucur foarte mult că în sfârșit românii reușesc să exprime liber tot ceea ce simt. În cazul de față, să aprecieze o acțiune patriotică a unui grup de elevi care, văzând suferințele și nedreptățile părinților lor, forțați să intre în colectiv, au hotărât să-și aducă constribuția la desființarea acestui regim totalitar. Noi, cei puțini care am mai rămas, am făcut un ultim efort, pentru a le spune urmașilor noștri adevărul, care timp de 23 de ani, a fost ascuns de către cei care, datorită unor interese personale meschine, ne-au condus țara până în prezent. Noi am avut curaj și voință să supraviețuim și să vedem că ideile noastre patriotice ies acum la iveală, dezvăluind nedreptățile care ni s-au făcut, chiar de semenii noștri. Mulțumesc celor care au avut inițiativa de a scoate la iveală adevărul despre ideile unui grup de copii cu sufletul curat. Îmi doresc ca această acțiune să continue pentru a dezvălui, până în cele mai mici amănunte, planurile și acțiunile diabolice ale torționarilor care și-au ponegrit conștiința pentru a executa ordinele unor demenți. Cel mai dureros este că o parte dintre aceștia mai există și trăiesc fericiți cu penșii foarte mari”, a spus dr. Iosif Lupșan.

Volumul „Tineri din Alba în infernul comunist” conține informații despre Liga Anticomunistă din Alba Iulia și membrii acesteia, interviuri cu Simion Drăgoi și Iosif Lupșan. De asemenea, în carte găsim și câteva capitole de impresii, „Lumea noastră fără cer” de Pompiliu Peculea din Alba Iulia, condamnat la 20 de ani de închisoare „Aripi frânte” de Radu Marin, din Beldiu, județul Alba, condamnat la 12 ani de închisoare și „Mi-au furat tinerețea” de dr. Iosif Lupșan. Volumul se încheie cu un capitol de anexe, cu fotografii, documente și copiile fișe matricole penale ale elevilor.

În acest context apăsător al memoriilor triste ale foștilor deținuți politic albaiulieni, făcute publice tocmai pentru ca tinerii prezentului să își conștientizeze și să își aprecieze condiția, artista Andreea Stoica, în vârstă de 17 ani, a fost o apariție binevenită, aducând un aer de prospețime și culoare Sălii Unirii. Aceasta a expus o colecție de aproximativ 20 de tablouri, desene și picturi, pe care a intitulat-o „Libertate și Utopie”. Peisaje urbane sau acvatice, cu sau fără personaje vii, cu forme rectangulare sau circulare, în culori de ulei sau creion, imaginile Andreei Stoica s-au potrivit cu tematica evenimentului.

Vă invităm să vizionați o galerie foto-video de la eveniment:

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate