Actualitate
FOTO-VIDEO: Ziua Armatei Române, sărbătorită la Alba Iulia. Ceremonial militar şi depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor din municipiu
În fiecare an, la 25 octombrie este sărbătorită Ziua Armatei României, prilej de cinstire a celor care au slujit și slujesc această instituție fundamentală a statului Român. Festivităţile ocazionate de sărbătorirea acestei zile au avut loc marți, la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. În prezenţa oficialităţilor județene şi locale, a avut loc un ceremonial militar, o slujbă de pomenire şi depuneri de coroane de flori în memoria celor căzuţi pe câmpurile de luptă.
Marți dimineața, începând cu ora 10.00, la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia a avut loc ceremonialul religios și de depunere al coroanelor, cu ocazia Zilei Armatei a României. În acest an, pe data de 25 octombrie se împlinesc 72 de ani de când Armata Română elibera ultima localitate sub ocupație străină, orașul Carei. Pe 25 octombrie este celebrată ziua celor care au ales să slujească țara și să îmbrace uniforma militară. De asemenea este și ziua în care pentru eroii neamului românesc, care au luptat pe front și au căzut la datorie se oficiază o slujbă religioasă pentru pomenirea lor.
La ceremonialul de la Cimitirul Eroilor au participat, printre alții, prefectul județului Alba, Mihaela Albu, reprezentanți ai Consiliului Județean Alba, viceprimarii municipiului Alba Iulia, Paul Voicu și Gabriel Pleșa, reprezentanți ai Consiliului Local Alba Iulia, ai Garnizoanei Alba Iulia, ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, ai instituţiilor deconcentrate și veteranilor de război. Înainte de începerea evenimentului a fost intonat Imnul Național al României.
Ziua de 25 octombrie a rămas în conștiința colectivă a românilor drept ziua eliberării Careiului, ultima localitatea Transilvăneană aflată în 1944 sub ocupația hortistă instituită prin Dictatul de la Viena. Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia au fost uciși sau răniți circa 58.330. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri, potrivit digi24.ro.
Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. Este o zi în care este cinstită memoria eroilor căzuți în bătăliile purtate de armata Română, în întreaga sa istorie.
Armata României participă cu efective la diverse misiuni internaționale de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare. Majoritatea lor activează sub egida NATO, al cărei membru România este din 29 martie 2004.
Prima acțiune de luptă a Armatei României în afara granițelor naționale, de după Revoluția din 1989, a început la 8 martie 1996, alături de contingentele armatelor statelor membre NATO și partenere, în teatrul de operații din Bosnia-Herțegovina, cu Batalionul 96 Geniu. În anul 2000, Armata României și-a început participarea la misiunea NATO KFOR din provincia Kosovo, cu personal de stat-major și, ulterior, cu subunități specializate, de nivel de companie.
România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari, sub comanda Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate. Iulie 2003 a marcat începutul contribuției militare românești la Operațiunea ”Iraqi Freedom”.
În ziua de 17 septembrie 1996, Armata României a pierdut primul militar în teatrele de operații de după 1990. Sublocotenentul post-mortem Remus Brânzan a făcut parte din Brigada 10 Geniu, primul contingent militar din țara noastră care a participat la o misiune internațională de menținere a păcii, în Bosnia și Herțegovina.
Începând cu 1996 și până în prezent, 28 de eroi români și-au pierdut viața în teatrele de operațiuni.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News