Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Zăpadă de jumătate de metru pe pârtiile din Munţii Apuseni. Vezi starea drumurilor şi atenţionările poliţiştilor pe timp de iarnă

Publicat

Stratul gros de zăpadă care a acoperit de câteva zile judeţul Alba atrage mii de turişti care doresc să practice sporturi de iarnă pe pârtiile din Munţii Apuseni. La Arieşeni, stratul de zăpadă a depăşit, sâmbătă, 50 de centimetri, iar cei care au ales această staţiune ca destinaţie de week-end au avut parte de un peisaj de poveste. Chiar şi aşa, stratul gros de zăpadă de pe carosabil a dat de furcă participanţilor la trafic.

Doar în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, pe şoselele naţionale care tranzitează judeţul Alba s-a acţionat cu 11 utilaje şi a fost răspândit 41 tone material antiderapant. Potrivit CNADR, duminică, zăpada a mai putut fi observată pe:

DN 67C km 79+000 – 98+000 – zăpadă 0-2 cm,
DN 74 km 50+500 – 97+000 – zăpadă 0-1 cm,
DN 74, 74A km 29+000-50+500 – zăpadă 0-1 cm,
DN 75 km 60+000-100+000 – zăpadă 0-1 cm, Scărişoara DN75, zăpada 0-1 cm.

Şoferii care pornesc la drum sunt sfătuiţi să îşi echipeze corespunzător autovehiculele şi să adapteze viteza la condiţiile carosabilului. „Având în vedere prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie, iminenţa producerii de polei şi a căderilor de zăpadă ce sunt anunţate pentru perioada imediat următoare, ne facem datoria să vă recomandăm:

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor, apelând unul dintre numerele de telefon: 9360, 3157566, 3186609 sau 3186631 ale Comandamentului Central de Iarnă;
adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);
circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei.
Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.
Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare.
Verificaţi periodic acumulatorul acestuia.
Nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu preponderenţă frâna de motor.
În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz.
Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.

Nu în ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experinţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. De asemenea, le reamintim că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement