Actualitate
FOTO| Zilele Şcolii „Avram Iancu”: 190 de ani de la naşterea Crăişorului Munţilor Apuseni, marcaţi cu dezvelirea unui bust. Foşti dascăli, la „întâlnirea generaţiilor”
La Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia a fost, miercuri, zi pentru o lecţie de patriotism. În prezenţa oficialităţilor locale, cadrelor didactice, elevilor, dar şi foştilor profesori şi învăţători care au predat aici s-a dezvelit bustul lui Avram Iancu, patronul spiritual al şcolii, la împlinirea a 190 de ani de la naşterea lui. Sculptat de artistul Romi Adam, bustul Crăişorului Munţilor Apuseni a fost amplasat la loc de cinste, astfel încât să fie văzut şi de trecători. La acest eveniment au participat şi 18 profesori şi învăţători care au predat în cadrul şcolii, printre aceştia fiind prezent şi cel mai longeviv director pe care l-a avut Şcoala „Avram Iancu”, Daniel Stoia. Cel care a încununat acest moment a fost însuşi Avram Iancu, interpretat de istoricul George Bounegru, din cadrul Muzeului Naţional al Unirii.
„Se împlinesc 190 de ani de la naşterea eroului transilvănean şi este foarte important pentru noi, ca şcoală, pentru că în Şcoala <Avram Iancu>, şcoală de excelenţă, educaţia pentru valori, penru respectul faţă simbolurile naţionale este unul de căpătâi. Era de datoria noastră, a dascălilor şcolii şi a celor care ne-au sprijinit, care au înţeles că vrem să facem un gest care înseamnă cinstirea acestui erou şi care până la urmă este un exemplu pentru elevi”, a spus directoarea şcolii, Elena Ignat.
La evenimentul de dezvelire a bustului eroului naţional Avram Iancu au participat viceprimarul Dorin Şerdean, administratorul judeţului, Sorin Bumb, inspectorul adjunct IŞJ Alba, Rodica Groza, sculptorul Romi Adam, vicepreşedintele Asociaţiei cultural-patriotice „Avram Iancu”, Mihaela Mih Dehelean, prof.univ.dr. din cadrul UAB, Iacob Mârza, dar şi foşti dascăli, printre care cel mai longeviv director pe care l-a avut Şcoala „Avram Iancu”, Daniel Stoia.
După dezvelirea bustului, acesta a fost sfinţit, la fel ca şi clădirea şcolii, de preoţii Niculiţă Pascu şi Nicolae Topârceanu, care a venit însoţit de un grup de elevi din cadrul Seminarului Teologic Alba Iulia.
Elena Ignat a precizat în cadrul deschiderii evenimentului că îşi doreşte să fie un „gest prin care noi cei prezenţi aici să ne gândim profund la ceea ce am putea noi face în a schimba ceva în ceea ce înseamnă dragostea de ţară şi respectul pentru simbolurile naţionale: Avram Iancu a fost şi este un simbol, un lider de calitate”.
Şi pentru că evenimentul a fost organizat în cinstea lui, eroul Avram Iancu a fost interpretat de istoricul George Bounegru. „Avram Iancu a trăit, a fost un model, i-a condus pe moţi, a fost respectat de toţi. Şi v-a lăsat vouă o misiune, să fiţi oamenii timpului vostru, să învăţaţi şi în felul ăsta îl veţi cinsti şi pe Avram Iancu”, a spus George Bounegru. A precizat că în această clădire a fost primul sediu a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Pentru că festivitatea de dezvelire a bustului lui Avram Iancu, face parte din Zilele Şcolii, la eveniment a venit şi Daniel Stoia, cel mai longeviv director pe care l-a avut unitatea de învăţământ, care a spus că „şi înainte a fost una dintre cele mai bune şcoli din Alba Iulia”.
Au fost spuse poezii şi cântate strofe care îi aduc cinste eroului transilvănean, Avram Iancu.
Programul dedicat Zilelor Şcolii „Avram Iancu” din Alba Iulia continuă cu:
Miercuri, 28 mai
17.00 – 17.30 Gala performerilor
17.30 -19.00 Spectacolul „Star pentru o zi” – susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” ( Casa de Cultură a Sindicatelor)
Joi, 29 mai
09.00 – 12.00 Ziua Porţilor Deschise – activităţi organizate în parteneriat cu părinţii
17.00 – 20.00 „School Party” – sărbătorirea elevilor şcolii cu ocazia Zilei Copilului
Vineri, 30 mai
12.00 – 14.00 Lansare de carte Lanţul secretelor (Maria Ileană , clasa a VIII-a A)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News