Actualitate
FOTO: Ziua europeană a limbilor vorbite, sărbătorită la Alba Iulia, de elevii Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian”
În fiecare an, pe 26 septembrie, se sărbătoreşte Ziua Europeană a limbilor vorbite, prilej cu care elevii şi profesorii de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” au dovedit că recunosc importanţa studierii unei limbi de circulaţie internaţională. Politica Uniunii Europene încurajează toți cetățenii Comunității Europene, indiferent de vârstă, să învețe și să vorbească fluent, pe lângă limba maternă, alte două limbi europene.
Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia a marcat Ziua Europeană a limbilor vorbite prin proiectul „English Means My Future”. Elevii din clasa a IX-a D sunt încurajaţi să conștientizeze importanța studierii limbii engleze, cu atât mai mult cu cât aceștia vor fi specializaţi în turism. De asemenea, elevii îşi vor îmbunătăţi aspectele legate de comunicarea în orală, în limba română și engleză și vor cunoaște care sunt ţările în care se vorbește limba engleză, transmit reprezentanţii Colegiului.
Obiective specifice urmărite sunt dezvoltarea abilităţilor de comunicare în scris și oral în limba română şi în limba engleză, stimularea creativităţii şi cultivarea sensibilităţii, conştientizarea importanței studierii limbilor străine, dezvoltarea competenţelor lingvistice într-o limbă străină si popularizarea ofertei de carte în limbă străină existentă în fondul documentar al CDI.
Activităţile propuse de către profesoarele coordonatoare Claudia Chinde si Lavinia Dobra au fost brainstroming cu tema ”Motive pentru care învățăm limba engleză”- ”Reasons to learn English” finalizată cu realizarea unui avizier cu motivele elevilor, realizarea unei mini expoziţii cu steagurile tărilor în care se vorbește limba engleză.
A fost și un moment artistic cu cântece în limba engleză: chitară – Vlad Botar și voce – Iulia Turc.
De asemenea, s-au vizionat trei scurte materiale video despre importanța studierii gramaticii limbii engleze: My grammar lab, English problems si prezentarea standurilor cu carte în limbă străină existenta în fondul documentar al CDI.
La nivel internațional, obiectivul declarat al acestei zile care celebrează diversitatea lingvistică și plurilingvismul este promovarea toleranței între comunități și a comunicării interculturale. Politica Uniunii Europene încurajează toți cetățenii Comunității Europene, indiferent de vârstă, să învețe și să vorbească fluent, pe lângă limba maternă, alte două limbi europene. Această politică lingvistică are menirea de a dezvolta relații economice și interumane între cetățenii din Uniunea Europeană și este în concordanță cu ideologia Uniunii Europene, şi anume: “Unitate în diversitate”.
În prezent, Uniunea Europeană are 24 de limbi oficiale: engleză, franceză, bulgară, română, germană, cehă, daneză, estonă, finlandeză, greacă, italiană, irlandeză, letonă, lituaniană, maghiară, malteză, olandeză, polonă, portugheză, slovacă, slovenă, croată, spaniolă şi suedeză. Germana este limba cea mai larg răspândită, cu aproximativ 90 de milioane de vorbitori, fiind urmată de engleză, franceză şi italiană.
Tinerii care ştiu cel puţin două limbi de circulaţie internaţională au atu atât din punct de vedere al dezvoltării personale, cât şi din punct de vedere profesional, deoarece le deschide noi orizonturi în carieră.
Ioana MIHU
sursa foto: facebook
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News