Actualitate
FOTO: Ziua Jandarmeriei Rurale, sărbătorită în fiecare an pe 1 septembrie. Anul acesta se împlinesc 130 de ani
În fiecare an, la data de 1 septembrie, este sărbătorită Ziua Jandarmeriei Rurale, probabil una dintre cele mai importante perioade din istoria Jandarmeriei Române.
„Se instituie pentru toată încrederea regatului un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea în comunele rurale, la siguranța publică, la menținerea ordinei și executărei legilor.” – Decretul Regal nr. 2919/1 septembrie 1893
Punerea în aplicare a Decretului Regal nr. 2919 la data de 1 septembrie 1893, prevedea instituirea unui corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare practic neprofesionalizate, nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nici nu corespundeau instituţiilor unui stat modern european, din acea vreme.
Tot la 1 septembrie 1893 a apărut şi Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale.
Prevederea cea mai importantă a acestui document era reprezentă de tripla subordonare a jandarmilor:
- Ministerului de Interne, din punct de vedere al siguranței publice;
- Ministerului Public și Ministerului de Justiție, din punct de vedere al executării poliției judiciare
- Ministerului de Război, din punct de vedere al disciplinei militare, instrucției militare și comandamentului.
După reînființarea Jandarmeriei Române din anul 1990, data de 1 Septembrie a fost aniversată ca Ziua Jandarmeriei Române, până în anul 1997, iar de la această dată a rămas ca dată de aniversare a Jandarmeriei Rurale.
La mulți ani, Jandarmeria Rurală!” precizează reprezentanții Jandarmeriei Alba.
Presa vremii consemnează că la Alba Iulia a fost organizată o ceremonie militară la inaugurarea Companiei Jandarmi Rurali Alba.
Detalii folositoare în acest sens găsim în ziarul Alba Iulia, Anul I, nr. 4, 18/31 Decembrie 1918, în care la pagina 3, coloana din dreapta la mijlocul paginii la secțiunea Știri se menționează faptul că la Alba Iulia a avut loc inaugurarea Jandarmeriei printr un ceremonial religios condus de protopopul Ion Teculescu și la care au lat parte cadre militare în frunte cu comandantul Jandarmeriei O. Gritta.
Articolul mai menționează faptul că în cadrul ceremonialului a fost depus jurământul, iar la eveniment a fost prezentă și o companie de vânători cu steagul sdrănțuit, în frunte cu Major Pața și Căp. Sandu.
Fotografie făcută de Samoilă Mârza, datată 19 decembrie 1918 și îi înfăţişează pe militarii craioveni din Regimentul 5 Vânători participând la Alba lulia la sfinţirea steagului Jandarmeriei Române, mai transmit reprezentanții Jandarmeriei Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News