Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Ziua limbilor europene. Continentul are 24 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone cu dialecte. Activităţi din Alba

Publicat

ziua limbilor europene În fiecare an, pe data de 26 septembrie, se sărbătorește Ziua europeană a limbilor. Este prilej pentru sensibilizarea publicului față de multilingvismul din Europa, cultivarea diversității culturale și încurajarea învățării limbilor străine de către toți europenii. Continentul are 24 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară.

Cele 24 de limbi oficiale ale instituțiilor UE sunt bulgara, croata, ceha, daneza, olandeza, engleza, estona, finlandeza, franceza, germana, greaca, maghiara, irlandeza, italiana, letona, lituaniana, malteza, poloneza, portugheza, româna, slovaca, slovena, spaniola și suedeza.

La inițiativa Uniunii Europene și a Consiliului Europei, Ziua europeană a limbilor a fost sărbătorită în fiecare an din 2001. Anul European al Limbilor 2001 a fost organizat în comun de către Consiliul Europei și de Uniunea Europeană. A fost sărbătorită diversitatea lingvistică din Europa și promovată învățarea limbilor străine.

La 26 septembrie, o serie de evenimente sunt organizate în întreaga Europă: activități cu și pentru copii, programe de televizor și de radio, cursuri de limbă și conferințe. Autoritățile naționale și diferiții parteneri colaborează la organizare evenimentelor.

IMG_20150925_100900 Şi în judeţul Alba s-au derulat mai multe manifestări cu această ocazie, una dintre unităţile şcolare care a celebrat Ziua europeană a limbilor fiind Liceul Teoretic Teiuş.

“În perioada 21-25 septembrie 2015, elevii teiușeni au arătat unicitatea și frumusețea limbilor europene, precum engleza, franceza, italiana, spaniola, turca, bulgara etc. prin diverse activități: expoziție de planșe, machete, recital de poezie, concurs de cultură generală, karaoke, emisiuni și hituri internationale la radioul școlii”, transmit reprezentanţii Liceului.

Obiectivele generale ale Zilei europene a limbilor includ: conștientizarea publicul asupra importanței învățării limbilor străine și diversificarea gamei de limbi învățate în scopul de a crește plurilingvismul și înțelegerea interculturală; promovarea diversității lingvistice și culturale a Europei, care trebuie să fie păstrată și încurajată. Cetățenii europeni sunt invitați să învețe cât mai multe limbi, la orice vârstă, atât la școală, cât și în afara ei. Diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale și este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului european.

IMG_20150925_101446 Globalizarea și tipurile de afaceri fac ca cetățenii să aibă nevoie tot mai mult de competențe lingvistice străine pentru a lucra eficient în propriile țări. Engleza nu mai este de ajuns. Este necesar ca oamenii să dezvolte un anumit grad de competență în două sau mai multe limbi. Învățarea limbilor străine aduce beneficii tinerilor dar și celor mai vârstnici, permițând realizarea de noi prieteni și contacte.

Europa este deținătoarea unei adevărate bogății lingvistice: 24 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară. Pentru a atrage atenția asupra acestei imense bogații lingvistice, Uniunea Europeană și Consiliul Europei au proclamat primul an al mileniului „Anul european al limbilor”. Tematica multilingvismului a devenit tot mai prezentă în dezbaterile europene, în special din 2007, când a fost creat în cadrul Comisiei Europene portofoliul multilingvismului. În această zi, se sărbătoresc nu numai limbile oficiale europene, ci și bogata moștenire de culturi și tradiții — o expresie vie a tuturor limbilor Europei.

sursă: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement