Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fragmente ale satelitului german ROSAT au intrat, duminică, în atmosfera Pământului

Publicat

Resturile satelitului german de dimensiuni mari ROSAT au fost aşteptate să se prăbuşească pe Pământ, la sfârşitul săptămâni trecute. După anunţul făcut de NASA privind satelitul UARS, ale cărui fragmente ce au rezistat intrării în atmosferă au fost identificate că au căzut în 24 septembrie în Oceanul Pacific, în zona Insulelor Samoa, a fost rândul celui german ROSAT să dea emoţii locuitorilor.

UPDATE: Fragmente ale satelitului german ROSAT au intrat în atmosfera Terrei, duminică. Nu au fost semnalate încă situaţii de înregistrare a victimelor. Cele mai recente informaţii postate pe site-ul Biroului German de deşeuri cosmice al ESA (European Space Agency) din Darmstadt arată că nu au fost confirmate căderi de resturi ale satelitului, pe suprafaţa Pământului. Site-ul discovery.com a anunţat că fragmentele s-ar fi dezintegrat undeva deasupra sud-estului Asiei.

Satelitul astronomic german de studiere a razelor X a funcţionat în perioada 1990 – 1999, cântăreşte 2,4 tone, mai puţin de cât UARS (aprox 6 tone), însă are mai multe piese care puteau „supravieţui” intrării în atmosfera Pământului. Structura de oglinzi a satelitului a fost consolidată cu materiale rezistente la căldură puternică, astfel că bucăţi din acestea pot ajunge intacte pe suprafaţa planetei.

Calculele făcute de reprezentanţii Biroului german de deşeuri cosmice al ESA (European Space Agency) din Darmstadt arătau că riscul de atinge o zonă populată este de 1/2000. Şeful Biroului, Heiner Klinkrad a precizat că, în prezent, aproximativ 6.700 de tone de resturi orbitează în apropierea Pământului, majoritatea provenind din tehnică spaţială. Printre acestea se află şi cele 2,4 tone ale satelitului ROSAT, din care aproximativ 30 de bucăţi, în total 1,6 tone, vor rezista intrării în atmosferă.

Aceeaşi sursă a menţionat că nu se putea preciza cu exactitate momentul şi locul unde resturile satelitului vor ajunge pe Pământ, date mai concrete fiind posibil a fi calculate doar cu o zi înaintea producerii incidentului.

La începutul misiunii sale, satelitul german ROetgen SATtelite a făcut observaţii în orbită elipsoidală la aproximativ 580 de kilometri distanţă de Pământ. Influenţat de atracţia atmosferică, acesta a pierdut altitudine, ajungând în iunie 2011 la 325 kilometri de suprafaţa planetei. Dat fiind faptul că satelitul nu avea sistem de propulsie, nu a putut fi dirijat pentru a intra controlat în atmosferă.

Satelitul a „căzut” cu 28.000 de kilometri/oră, proces în care părţi din acesta s-au dezintegrat, însă altele au rezistat, dată fiind structura acestora, foarte rezistentă la căldură, cum este cazul oglinzii telescopului. ROSAT orbita în jurul Pământului în 90 de minute. Au fost vizate zone aflate la 53 de grade latitudine nordică sau sudică faţă de traseul elipsoidal al satelitului. Calculele specialiştilor au fost îngreunate şi de fluctuaţiile activităţii solare, ce se apropie de maximum în această perioadă şi influenţează atmosfera Pământului. Cu cât radiaţiile solare sunt mai puternice, cu atât atracţia atmosferică este mai mare, influenţând traiectoria satelitului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax