Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Recursul formulat de fiul preşedintelui Secţiei Penale a Tribunalului Cluj s-a judecat la Alba. Inculpaţii rămân în arest


Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a judecat luni recursul formulat de Ionuţ Adrian Dinca, fiul preşedintelui Secţiei Penale a Tribunalului Cluj, împotriva hotărârii Tribunalului Sibiu de arestare pentru 29 de zile a acestuia, pentru comiterea unor infracţiuni legate de licitaţii online. Tânărul este cercetat alături de Ioan Mărginean pentru fraude informatice, iar din aceeaşi grupare infracţională fac parte şi persoane din Alba. Instanţa albaiuliană a respins recursul formulat de inculpaţi, astfel că tinerii vor rămâne în continuare în stare de arest preventiv.

La termenul de luni, Ionuţ Adrian Dinca a recunoscut acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT Sibiu, dar a susţinut faptul că nu face parte dintre membrii grupării infracţionale. În apărarea sa, avocaţii tânărului au încercat să convingă magistraţii că Dinca îl cunoştea doar Ştefan Preda, dintre reprezentanţii grupării. Ionuţ Dinca a mărturisit că a primit într-adevăr cărţile de identitate false de la Ştefan Preda, acte cu ajutorul cărora lua banii ce erau plătiţi pentru maşinile fictive.

Adrian Dinca, fiul preşedintelui Secţiei Penale a Tribunalului Cluj, Ioana Nora Boiciuc, a fost reţinut de procurorii Directiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, alături de Ioan Mărginean şi sunt cercetaţi într-un dosar instrumentat de Biroul DIICOT Sibiu, în care, în urmă cu două săptămâni, au fost audiate alte persoane din mai multe judete, pentru fraude informatice. Persoanele respective sunt din Sibiu, Vâlcea, Alba, Mureş, Cluj şi Bucureşti, la fel şi victimele din dosar.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 100.000 de euro.

În 20 iulie au mai fost arestaţi preventiv în acest dosar şi Alexandru Mihai Preda, Paul Eugen Niţă, Radu Alin Ienac, Adrian Pop şi Csete Tibor. Tinerii sunt suspecţi că, începând din 2010, au postat anunţuri privind vânzarea fictivă a unor autoturisme pe www.autovit.ro.

Surse din rândul anchetatorilor precizează că fiul magistratului clujean vindea maşini pe internet şi se pretindea că este un pensionar din Budapesta. Cumpărătorii virau banii în contul „pensionarului”, iar acesta scotea banii si nu mai livra niciodată maşina. Membrii grupării falsificau documentele de identitate ale victimelor şi ulterior foloseau datele pentru a putea retrage sume de bani.

„Politiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, împreună cu procurorii DIICOT Sibiu au făcut, în 14 iulie, percheziţii domiciliare în judeţele Alba, Mureş, Cluj, Vâlcea şi în Bucuresti, pentru a destructura un grup infracţional specializat în fraude informatice”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Vă prezentăm comunicatul Poliţiei Române făcut public în 19 iulie:

„Poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu, au efectuat 14 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Alba, Mureş, Cluj, Vâlcea şi municipiul Bucureşti, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice.

În fapt, aceştia sunt suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice, constând în aceea că, începând cu anul 2010 şi până în prezent, au postat anunţuri privind vânzarea fictivă a unor autoturisme pe mai multe site-uri de profil. Pentru inducerea în eroare a potenţialilor cumpărători, suspecţii au afişat preţuri atractive şi au determinat mai multe persoane să efectueze transferuri de bani prin sistemul Western Union. Cumpărătorii trebuiau să facă dovada posesiei unei sume de bani suficiente pentru achiziţia autoturismelor, fapt pentru care le era indicat să depună suma de bani pe numele lor şi să trimită o copie scanată după formularul de depunere, care conţinea codul de control al transferului.Dacă părţile vătămate nu trimiteau copia formularului, li se trimitea un link care, după accesare, le direcţiona pe un site de phishing (site care, deşi conţinea cuvintele western union, nu aparţinea acestei companii, fiind un site fals, clonat special pentru copierea codului de control al transferului).

Odată intraţi în posesia acestui cod de control, membrii grupării au falsificat cărţile de identitate ale victimelor, prezentându-se cu acestea la ghişeele operatorilor pentru retragerea sumelor de bani, prezentând documente de identitate foarte bine falsificate.

Până în prezent au fost audiate 42 de părţi vătămate, prejudiciul depăşind 50.000 de euro, fiind identificaţi 11 membri ai grupării.”

„Poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu, au efectuat 14 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Alba, Mureş, Cluj, Vâlcea şi municipiul Bucureşti, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice.În fapt, aceştia sunt suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice, constând în aceea că începând cu anul 2010 şi până în prezent au postat anunţuri privind vânzarea fictivă a unor autoturisme pe mai multe site-uri de profil. Pentru inducerea în eroare a potenţialilor cumpărători, suspecţii au afişat preţuri atractive şi au determinat mai multe persoane să efectueze transferuri de bani prin sistemul Western Union. Cumpărătorii trebuiau să facă dovada posesiei unei sume de bani suficiente pentru achiziţia autoturismelor, fapt pentru care le era indicat să depună suma de bani pe numele lor şi să trimită o copie scanată după formularul de depunere, care conţinea codul de control al transferului.Dacă părţile vătămate nu trimiteau copia formularului, li se trimitea un link care, după accesare, le direcţiona pe un site de phishing (site care, deşi conţinea cuvintele western union, nu aparţinea acestei companii, fiind un site fals, clonat special pentru copierea codului de control al transferului).Odată intraţi în posesia acestui cod de control, membrii grupării au falsificat cărţile de identitate ale victimelor, prezentându-se cu acestea la ghişeele operatorilor pentru retragerea sumelor de bani, prezentând documente de identitate foarte bine falsificate.Până în prezent au fost audiate 42 de părţi vătămate, prejudiciul depăşind 50.000 de euro, fiind identificaţi 11 membrii ai grupării.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Cum va începe noul an școlar. Ce spune ministrul Sănătății despre revenirea elevilor la şcoală

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat luni, că o decizie privind deschiderea noului an şcolar va fi luată în a doua jumătate a lunii august.

Demnitarul a precizat că autorităţile iau în calcul mai multe scenarii, în funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19, dar că o decizie va fi comunicată dascălilor şi elevilor în a doua jumătate a lunii august.

Vezi și Ce ore sunt eliminate de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a. Planurile Ministerului Educației

„Sunt mai multe scenarii. A doua parte a lunii august ne va spune dacă este oportună revenirea elevilor la şcoală. Noi sperăm să fie oportună, în condiţiile în care situaţia va fi favorabilă. Dar repet, nu ţine doar de noi. Planuri sunt, avem măsuri sanitare şi pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. În a doua jumătate a lunii august vor afla dascălii şi elevii ce decizie se va lua”, a spus Nelu Tătaru.

În urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis a spus că este de părere că ar fi complicat ca în România să existe doar școală online și totul se îndreaptă spre un scenariu mixt.

Citește și Schimbări la gimnaziu. Materii eliminate și ore mai puține pentru elevi. Variante luate în calcul de Ministerul Educației

„Ar fi foarte complicat să avem numai școală online. Atunci, sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt. Și în funcție de condițiile locale, vom aveam mai mult școală normală, cu elevii la școală, sau mai multă școală online, sau sistem mixt”, a mai spus Iohannis.

surse: agerpres.ro, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tratament pentru 5000 de pacienți COVID. România primește a doua cea mai mare cantitate de Remdesivir de la UE, după Spania

Publicat

România va beneficia de o cantitate de 25.157 flacoane Veklury (Remdesivir), în trei tranșe, pentru tratarea pacienților cu COVID -19 eligibili, în cadrul contractului finanțat și semnat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare, a anunțat, luni, Ministerul Sănătății.

Vineri, 7 august, țării noastre îi vor fi repartizate 6.026 flacoane Remdesivir. Cantitatea ajunge pentru asigurarea tratamentului unui număr de peste 1.200 pacienți eligibili (5 flacoane/pacient).

Repartiția realizată de reprezentanții Comisiei Europene ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate după Spania, a mai precizat sursa citată.

Conform calendarului transmis de către Bruxelles, în data de 11 septembrie 2020 vor fi primite alte 10.336 flacoane pentru aproximativ 2.067 pacienti eligibili, iar, în data de 9 octombrie 2020, un număr de 8.795 flacoane cu care vor ajunge pentru asigurarea tratamentului a încă aproximativ 1.759 pacienti eligibili.

Ultimele două tranșe vor fi evaluate în funcție de evoluția epidemiologică la 14 zile.

Livrarea cantităților se va face în depozitele Companiei Unifarm SA de unde vor fi distribuite către unitățile sanitare desemnate în cadrul Ordinului ministrului Sănătății nr. 555/2020, în functie de numărul de cazuri medii si severe eligibile.

În 28 iulie, Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. Începând cu prima parte a lunii august vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit, loturi de Veklury, cu coordonarea și cu sprijinul Comisiei Europene, pentru a răspunde nevoilor imediate.
Comisia Europeană va finanța contractul, în valoare totală de 63 de milioane EUR. Astfel, va fi asigurat tratamentul a aproximativ 30 000 de pacienți din spațiul european care prezintă simptome severe de COVID-19.

sursă: Ministerul Sănătății – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rata șomajului în Alba, de 3,1% la sfârșitul lunii mai 2020. Localitățile în care sunt cei mai mulți șomeri

Publicat

ajofm alba sediu

La sfârşitul lunii mai 2020, rata şomajului înregistrat la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba a fost de 3,1%, mai mare cu 0,1% față de luna aprilie și cu 0,3% decât cea înregistrată în luna corespunzătoare din anul 2019.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Alba, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii mai 2020 în judeţul Alba a fost de 5.277 persoane, în crestere cu 309 persoane (+6,2%) comparativ cu luna anterioara și cu 556 persoane (+11,8%) comparativ cu luna mai 2019. Femeile reprezentau la această dată 46,8% din numărul total al şomerilor (2468 femei). Structura după nivelul de instruire arată că 68,7% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 25,3% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 6,0% persoane cu studii superioare.

Numărul şomerilor neindemnizați a fost de 2.700 persoane (51,2% din total şomeri), iar numărul şomerilor aflați în plată a fost de 2.577 persoane (48,8% din numărul total al şomerilor).

Rata şomajului a fost în luna mai 2020 de 3,1% (3,0% în aprilie 2020 și 2,8% în mai 2019), peste nivelul înregistrat la nivel național ( 2,9%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,2% (3,0% în aprilie 2020 și 2,7% în mai 2019),iar în rândul bărbaţilor de3,1%(2,9% atat în aprilie 2020 cat și în mai 2019). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna mai 2020 pe locul 23 în ierarhia județelor ordonate descrescător.

Cel mai mare număr de şomeri înregistrat în luna mai 2020 la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în oraşele: Sebeș (340 persoane), Alba Iulia (334 persoane), Blaj (258 persoane ), Câmpeni (219 persoane), Abrud (202 persoane), iar dintre comune, cel mai mare număr de şomeri înregistraţi se remarcă în: Jidvei (508 persoane), Roșia Montană și Bistra (165 persoane), Șona (158 persoane), Albac (145 persoane), Scărişoara (141 persoane), Ighiu (127 persoane), Garda de Sus (117 persoane) și Cetatea de Baltă (108 persoane).

Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-60 ani ), în luna mai 2020 a fost de 2,3%, 1,3% în mediul urban și 3,4% în rural. Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Abrud (5,7%), Câmpeni (4,7%) si Baia de Aries (3,5%), iar cu cele mai mici ponderi în orașul Cugir (0,6%), Alba Iulia (0,7%) si Teiuș (0,9%). În mediul rural cele mai mari ponderi ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (15,9%), Jidvei (15,0%), Avram Iancu (11,9), Albac (11,6%), Vadu Motilor (8,5%), Roșia Montană (8,3%), iar cele mai mici valori ( sub 1%), în comunele: Stremț (0,3%), Sântimbru si Salistea (0,7%), Ciugud (0,8%), iar în comunele Ceru Băcăinți și Întregalde nu se înregistrează nici un șomer.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Muncii: Situația dosarelor în recalculare, la Casa de Pensii Alba. Sub 2.000 rămase, din cele aproape 10.000 inițiale

Publicat

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a aflat luni dimineața la Alba Iulia, unde a efectuat o vizită la Casa Județeană de Pensii. Potrivit acesteia, în prezent sunt mai puțin de 2.000 de dosare în recalculare restante, față de cele aproape 10.000 descoperite în urmă cu câteva luni. 

„Urmăresc îndeaproape activitatea acestei instituții. Am preluat un volum imens de dosare în recalculare cu termen întârziat, de un an, de doi, și mai bine. În mod evident aceste întârzieri erau cunoscute de fosta conducere, și a ministerului și a Casei de Pensii. Am găsit aproape de 10.000 de dosare cu termene întârziate, astăzi suntem sub 2.000. Nu înseamnă că mă opresc aici, urmăresc săptămânal ca numărul acesta să se ducă către zero. E vorba despre un alt ritm de lucru și o altă seriozitate pe care o cer Casei Județene de Pensii și urmăresc îndeaproape ca toate restanțele pe care le-am găsit să fie recuperate.

Am nevoie de o mobilizare pentru a pune în practică ordinul pe care l-am semnat acum câteva săptămâni, pentru ca în orice moment în care e nevoie să soliciți un serviciu casei județene de pensii să o poți face prin mijloace electronice. Îmi doresc ca aglomerația care am găsit-o să fie evitată, în sensul în care să se implice activ angajații din Casa Județeană de Pensii, pentru evitarea aglomerației (…) În curând, cei care vor să opteze pentru comunicarea electronică a întrebărilor sau a documentelor o pot face”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate