Connect with us
Advertisement

Administrație

Frecvența dublată de colectare a deșeurilor reziduale și triplată a celor reciclabile, la Alba Iulia. Ce spune compania RER Vest

Publicat

Asocierea RER Vest – RETIM a dublat frecvența de colectare pentru deșeurile reziduale și a triplat-o pentru deșeurile reciclabile din plastic și metal, cât și pentru hârtie și carton din platformele de colectare rezidențiale din Alba Iulia.

De asemenea compania solicită autorităților să aplice prevederile legale împotriva celor ce depozitează ilegal deșeurile.

A fost dublată frecvența de colectare pentru deșeurile reziduale din zonele de blocuri din Alba Iulia, ajungând la șase ridicări pe săptămână și a triplat-o pentru deșeurile din plastic și metal, cât și pentru hârtie și carton, au transmis reprezentanții companiei într-un comunicat de presă.

În contractul de delegare a fost stabilită o frecvență de doar trei ori pe săptămână pentru rezidual în zonele de blocuri și o singură dată pe săptămână pentru deșeurile reciclabile din plastic și metal, hârtie și carton.

Necesarul de platforme a fost dimensionat doar pentru nevoile populației, în condițiile respectării regulilor de colectare separată și a celor de depozitare în recipiente (pliere sau strivire a deșeurilor reciclabile). Conținutul containerelor pentru ambalajele din sticlă este ridicat o dată la două săptămâni.

De asemenea, A fost implementat un sistem de colectare al deșeurilor la standarde europene, ce se bazează pe separarea deșeurilor de către populație, direct de la sursă, urmată de depozitarea în recipientele dedicate. Accesul la insulele de colectare din zonele rezidențiale se face pe bază de cartelă, iar spațiile sunt dedicate exclusiv pentru deservirea persoanelor fizice.

Compania cere autorităților publice să verifice agenții economici

Asocierea RER Vest – RETIM solicită public intervenția autorităților pentru verificarea agenților economici din Alba Iulia care își desfășoară activitatea fără să dețină un contract de salubrizare în vigoare sau în baza unuia în care au subdimensionat cantitățile de deșeuri contractate.

În plus, solicită și monitorizarea zonelor cu depozitări ilegale de deșeuri și aplicarea sancțiunilor prevăzute în OUG. 92/2021, respectiv „amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice, în cazul încălcării dispozițiilor art. 20 alin. (3)”.

Este în funcțiune un sistem de supraveghere al mașinilor de colectare și de monitorizare al platformelor, urmărind în timp real activitatea șoferilor de pe traseu.

În zona rezidențială din proximitatea școlii „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia sunt funcționale 3 insule de colectare, urmând ca în viitorul apropiat, primăria Alba Iulia să mai autorizeze încă două insule subterane pentru colectarea separată a deșeurilor.

Asocierea asigură cetățenii din Alba Iulia de întreaga colaborare și face un apel public către aceștia pentru a contribui la menținerea platformelor curate, printr-un proces de colectare separată, direct de la sursă, prin sortarea deșeurilor, golirea și clătirea lor, plierea sau turtirea, înainte de a le depozita în: recipientele verzi – pentru ambalajele din sticlă; recipientele galbene – pentru ambalajele din plastic și metal; recipientele albastre – pentru deșeurile din hârtie și carton și recipientele negre – pentru deșeurile reziduale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement