Actualitate
FRF anunță schimbări importante în fotbal pentru controlul tranzacțiilor de jucători. Intermediarii vor avea câștigurile la vedere
Federația Română de Fotbal anunță că de la 1 octombrie doar agenții de jucători acreditați de FIFA vor mai putea activa în domeniu
De la 1 octombrie 2023 doar agenții de jucători acreditați de FIFA vor mai putea activa în domeniu, a decis vineri Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal (FRF).
Comitetul Executiv al FRF a aprobat vineri abrogarea Regulamentului privind Intermediarii începând din 1 octombrie 2023, ca urmare a noului Regulament FIFA pentru agenții din fotbal.
Conform FRF, FIFA și-a schimbat poziția în ceea ce privește activitatea agenților de jucători. Până în 2015, FIFA a reglementat situația acestora, apoi a lăsat ca regulamentele să fie aplicabile exclusiv la nivel național. Începând din ianuarie 2023, FIFA intervine din nou și impune anumite reguli, revenindu-se practic la situația anterioară anului 2015, dar mult mai bine reglementată.
Cum se aplică noul regulament
„Prin acest nou regulament se încearcă inclusiv impunerea unor limite în ceea ce privește comisionul încasat de agenții din fotbal și se dorește o vizibilitate și o transparență mai mare în privința câștigurilor acestora, dar și posibilitatea ca FIFA să poată judeca spețe atunci când apar conflicte între părți în ceea ce privește transferul unor jucători”, arată federația într-un comunicat.
Aplicarea regulamentului FIFA se face în două etape. Astfel, din 9 ianuarie 2023 a intrat în vigoare procesul de primire a licenței de agent din fotbal, iar de la 1 octombrie 2023 doar agenții acreditați de FIFA vor mai putea activa în domeniu.
Antrenorii din umbră: FRF anunță amenzi și suspendări de licențe
Federația Română de Fotbal (FRF) a completat în ședința de vineri regulamentul disciplinar cu privire la suspendarea licenței pentru antrenori. Astfel, sunt impuse sancțiuni pentru „antrenorii din umbră”, dar și pentru cluburi.
Potrivit unui comunicat al FRF, Comitetul Executiv al Federației a validat vineri modificarea unui articol din Regulamentul Disciplinar prin adăugarea unui nou aliniat.
Astfel, fapta unui antrenor de a încheia cu un club un contract pentru o funcție pe care acesta, în fapt, nu o va exercita, facilitând astfel clubului respectiv folosirea licenței sale în scopul îndeplinirii în mod formal a unor cerințe regulamentare, astfel încât să permită unei alte persoane, care nu deține calificarea și/sau licența necesară, să exercite fără drept funcția respectivă constituie abatere disciplinară.
Sancțiuni pentru antrenorii care nu au licență
Una dintre sancțiunile aplicate prevede suspendarea licenței UEFA utilizate pentru comiterea abaterii pentru o perioadă de 2 ani și penalitate de 20.000 de lei. „Prin suspendarea licenței UEFA se înțelege faptul că antrenorul respectiv nu va putea exercita nicio funcție pentru care este necesară deținerea respectivei licențe și nu va beneficia de niciun drept aferent deținerii licenței respective pentru o perioadă de 2 ani”, arată FRF.
De asemenea, persoana care exercită în fapt funcția pentru care nu deține calificarea și/sau licența necesară va fi sancționată conform prevederilor regulamentare în vigoare la care se adaugă o penalitate de minimum 25.000 de lei.
Totodată, clubul în cauză va fi considerat ca fiind cel care a determinat faptele persoanelor de mai sus și se sancționează cu penalitate de 200.000 de lei.
În caz de recidivă, penalitatea aplicabilă se va dubla. Decizia va intra în vigoare la startul sezonului 2023 – 2024.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News