Eveniment
Frizeriile și saloanele de înfrumusețare, obligate să se reautorizeze. Termen limită și documente necesare
Frizeriile și saloanele de înfrumusețare din țară trebuie să solicite, până pe data de 13 februarie, certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică de către direcțiile de sănătate publică, în vederea reautorizării, potrivit unui nou act normativ care a intrat recent în vigoare.
Ordinul Ministerului Sănătății nr. 15/2020 pentru modificarea şi completarea Ordinului MS nr. 1030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei a fost publicat pe 14 ianuarie, în Monitorul Oficial.
Documentul introduce o nouă prevedere:
„Certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică este obligatorie pentru:
a) activitățile de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare în spațiile utilizate de populație;
b) activitățile de coafură și alte activități de înfrumusețare”.
Referitor la saloanele de înfrumusețare care deja funcționează, acestea au la dispoziție 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului MS pentru a solicita certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică. Termenul este, astfel, 13 februarie 2020.
Conform regulilor incluse în Ordinul MS 1.030/2009, certificarea se face la cererea titularului activității, în acest sens fiind depusă o documentație specifică:
- cererea și documentele aferente specifice domeniului activității;
- memoriul tehnic în care este descris modul de îndeplinire a cerințelor prevăzute de reglementările legale specifice domeniului de activitate;
- dovada achitării tarifului de certificare, în cuantum de 200 de lei.
Acest dosar de autorizare se depune, în esență, la autoritatea locală de sănătate publică. Pentru a soluționa cererea, autoritățile analizează documentația și evaluează obiectivul, urmând să elibeze apoi o notificare scrisă. Soluționarea se face în maximum 20 de zile lucrătoare de la înregistrarea solicitărilor.
Până acum, aceste afaceri erau autorizate sanitar numai în baza unei declarații pe propria răspundere, pentru care nu se plătea vreun tarif. Mai precis, autorizarea sanitară se emitea pe baza declarației și apoi, în maximum 30 de zile lucrătoare, urma un control al autorităților.
sursa: avocatnet.ro, startupcafe.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News