Actualitate
Un grup de 45 de persoane, în stradă la Cîmpeni pentru a sărbători respingerea Legii Minelor: „Implicarea poate ţine munţii pe loc”
După ce Camera Deputaților a respins Legea Minelor în ședința de marți, mai mulţi manifestanți împotriva mineritului cu cianuri s-au întâlnit în centrul orașului Câmpeni pentru a sărbători. De la ora 16.00, când în Piaţa Avram Iancu au început să se adune primii oameni, în aproximativ o oră şi jumătate, grupul număra 45 de persoane.
Fundația Pro Munții Apuseni, formată din oameni de afaceri din zonă și patronii unor pensiuni turistice a transmis un mesaj de mulțumire către cei care „le-au ascultat strigătele”, dându-le încredere că implicarea lor poate „ține munții în loc”.
Vedeți mai jos comunicatul de presă transmis de Fundația Pro Munții Apuseni:
Participarea în număr mare a societății civile la mișcările de stradă din ultimele luni a avut astăzi încă o realizare binemeritată: respingerea de către deputați a modificărilor Legii Minelor 85/2003. Proiectul de lege dezbătut astăzi în plen, în Camera Deputaților a obținut 160 voturi “pentru”, 105 “împotrivă” și 22 abțineri.
Moții s-au întâlnit și astăzi, 10 decembrie 2013, de Ziua Mondială a Drepturilor Omului, la ora 16:00 în centrul localității, imediat după încheierea ședinței parlamentare, odată cu respingerea proiectului de lege.
Împreună, ca în fiecare duminică din ultimele luni, manifestanții și-au exprimat hotărârea de a lupta până la final pentru protejarea Munților Apuseni și al întregului pământ românesc. Evenimentele recente înseamnă un pas uriaș pentru implicarea societății civile în luarea deciziilor care îi afectează în mod direct. Lupta continuă, însă acum oamenii sunt mai încrezători că implicarea și crezul lor, pot “ține munții pe loc”.
Cei prezenți au transmis mulțumirile lor tuturor deputaților care au votat împotriva modificării legii minelor, împotriva exproprierii și pierderii proprietății în folosul intereselor private ale companiilor.
Sloganurile repetate cu sfințenie la fiecare miting primesc acum semnificație și forță demonstrând încă o dată că puterea este în mâinile oamenilor. Acum, mai mult ca niciodată, societatea civilă are posibilitatea și puterea necesară de a interveni în deciziile celor aleși să le apere interesele și drepturile garantate prin Constituție.
Să nu uităm că: Uniți, salvăm Roșia Montană! Uniți, salvăm Munții Apuseni! Uniți, salvăm toată România!
FOTO: Arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Maria
marți, 10.12.2013 at 22:57
sa nu ne bucuram prea devreme, de la actualul guvern ma astept la tot ce e mai rau.
Dany Bogdan
joi, 12.12.2013 at 15:47
Oare daca RMGC pleaca din zona ce o sa mai faca duminica acesti protestatari de duminica??
Robi Raicu
vineri, 13.12.2013 at 14:22
Sprijinirea și încurajarea investițiilor care genereaza locuri de muncă și creștere economică ar trebui să fie una dintre prioritățile statului român, iar proiectul Roșia Montană poate fi cea mai importantă investiție din țara noastră, prin anvergura și efectele sale în economie.Noi suntem convinsi ca tot mineritul va salva si oamenii, si patrimoniul din zona si va da o sansa reala dezvoltarii turismului. Fara bunastarea si dezvoltarea aduse de minerit, toate acestea sunt doar vorbe in vant.
irina
vineri, 13.12.2013 at 21:44
Informatie falsa…acei 45 au fost de fapt 15 exorcizati,fotografia este de asta toamna
…mult mai mintiti ca este pacat acum in post
Cristi
luni, 16.12.2013 at 00:40
sa sarbatoreasca ca se mai intoarce roata asta odata si odata si sa ii vezi atunci
Alexa C
luni, 16.12.2013 at 22:49
Foarte frumos din partea lor…nu am cuvinte… In timp ce altii isi fac griji… ce vor pune pe masa dupa sarbatori… altii sarbatoresc…. asta-i romanul!
Bogdan M.
vineri, 20.12.2013 at 19:15
pt ca stiu ca multa lume nu suporta asta vreau sa le spun ca: Vechile exploatari miniere de la Rosia Montana, facute fara protejarea mediului, au lasat urme adanci, vizibile astazi din plin la Rosia Montana. In premiera pentru Romania, RMGC a creat o statie pilot de epurare a apelor acide. Doua tehnologii moderne au fost testate, obtinandu-se rezultate impresionante. Dovezile in acest sens sunt pestii care traiesc acum in acvariile cu apa ce provine din fostele galerii miniere si care a trecut prin procesul de curatare. Statia se poate vizita gratuit.
Mirabela A.
vineri, 20.12.2013 at 22:58
Nu vad care e „bucuria” lor! Oamenii care raman fara locuri de munca? Aceasta companie aduce numai beneficii, atat localnicilor cat si romaniei! oricum eu zic : Cine rade la urma, rade mai bine!
Eugen Sarbu
joi, 02.01.2014 at 17:16
Exemplul de succes al Canadei și Australiei ne motivează să credem că şi Roșia Montană va avea şansa de a renaște prin minerit. Ne dorim locuri de muncă și stabilitate financiară, pentru noi și familiile noastre!Dacă i-am întreba pe „împotriviști” ce știu despre Roșia Montană și istoria mineritului în Apuseni probabil că s-ar lăsa tăcerea. Noi știm bine însă ce ne dorim, vrem locuri de muncă și un viitor mai bun pentru familiile noastre.
Ada Sarbu
luni, 13.01.2014 at 21:34
Ne dorim repornirea mineritului pentru că ne aduce locuri de muncă și pune o pâine pe masa localnicilor, pentru a-și creşte copiii liniștiți, ca odinioară. Comunitatea noastră are nevoie de minerit!