Connect with us
Advertisement

Eveniment

Furtună supercelulară în România, semnalată vineri după amiază de ANM. Au fost emise 4 alerte de cod roșu

Publicat

Furtună supercelulară pe areale din județele Vaslui, Bacău și Neamț, semnalată de Administrația Națională de Meteorologie. Imagini în premieră cu modul în care arată o asemenea furtună pe radar, au fost postate de ANM pe contul de Facebook. 

”În după amiaza zilei de 31 Iulie 2020, în imaginile de reflectivitate radar (WSR-98D S-band – Bârnova, jud. Iași) s-a putut observa o furtună supercelulară intensă, cu caracteristici radar spectaculoase, însoțită de fenomene meteorologice severe (grindină, vânt puternic, activitate electrică importantă și averse torențiale).

Între orele 14:45 și 17:00 pe măsură ce norul s-a deplasat pe areale din județele Neamț, Bacău și Vaslui, Administrația Națională de Meteorologie a emis 4 mesaje de avertizare cod roșu, de tip nowcasting, vizând fenomene meteorologice periculoase.

O furtună puternică ce prezintă mezociclon (curent ascendent puternic și susținut, aflat într-o mișcare de rotație) este denumită în meteorologia mezoscalară “supercelulă”, fiind însoțită de cele mai severe manifestări de vreme (grindină de dimensiuni mari cu diametrul de peste 5 cm și în cazuri excepționale până la 15 cm, vânt puternic peste 90…100 km/h, descărcări electrice frecvente și cantități importante de apă în intervale scurte de timp).

Este singurul tip de nor care poate fi însoțit de tornade mezociclonice de mare intensitate, atunci când stratificarea atmosferei este favorabilă, iar vârful său atinge altitudini de 10…15 km.

Supercelulele apar deseori drept structuri noroase izolate, ce se formează în majoritatea cazurilor în sectorul cald al ciclonilor.

Ele pot influența vremea pe areale de peste 20 km în jurul lor și în cazuri rare au o durată de viață semnificativă, de 4-5 ore, cu mult mai ridicată decât în cazuri altor tipuri de furtuni caracteristice sezonului cald.”

Sursa: imagini de reflectivitate radar Bârnova, jud. Iași, Administrația Națională de Meteorologie
Foto: Răzvan Botăreanu (Filipești, jud. Bacău)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement