Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

GALERIE FOTO: „Cronologia războiului rece. 1945-1989”, o expoziţie vernisată în prezenţa Anei Blandiana şi a autorului Romulus Rusan

Publicat


Expoziţia „Cronologia războiului rece. 1945-1989”, compusă de Romulus Rusan şi donată de către autor şi Ana Blandiana, a fost vernisată miercuri, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în prezenţa celor două personalităţi.

Evenimentul a fost prezentat de directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, care a salutat prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a Anei Blandiana, a lui Romulus Rusan, a directoarei Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” din Alba Iulia, Mioara Pop şi a revoluţionarului Mihai Babiţchi.

Ana Blandiana a vorbit celor prezenţi despre lumea războiului rece

Ana Blandiana şi-a început povestea despre războiul rece cu un citat din Iulia Maniu, rostit cu mult timp înainte de această perioadă, în anii ’20, când omul politic anticipa deja că „Europa viitorului nu este o Europă a naţiunilor. Europa viitorului este o Europă a conglomeratelor”. Ana Blandiana a continuat această idee, arătând, în plus, felul în care populaţia trebuie să îşi asume actualul fenomen european: “Am intrat deja legal în Uniunea Europeană, iar mondialitatea va merge cu paşi din ce în ce mai abili, numai în măsura în care fiecare ne cunoaştem rădacinile, ni le respectăm şi le facem cunoscute şi celorlalţi. Asta facem noi, francezii, polonezii, asta trebuie sa facă toţi. Altfel, lumea viitorului va fi o lume în care va exista o populatie ca o pastă, lipsită de definiţie, în care toţi vor mânca acelaşi lucru, toţi vor vorbi aceeaşi engleză proastă, pe care, dacă ar auzi-o, Shakespeare s-ar întoarce în mormânt. Deci nu asta e ideea, să ne topim într-o masă fără definiţie, ci să facem cunoscută propria noastră definiţie”.

Despre expoziţie, scriitoarea a explicat că aceasta a fost concepută în două versiuni, română şi engleză şi reprezintă lumea între 1945-1989: „Este, de fapt, cadrul mondial în care s-a desfăşurat, în partea noastră de lume, comunismul”. Expoziţia a fost prezentă şi în muzeul de la Sighet, unde organizatorii au vrut să arate publicului de acolo ce se întâmpla în lume, în timp ce, la Sighet, elitele intelectuale, politice şi religioase umpleau închisorile: “Europa era o lume crudă, de o sărăcie extremă, cu cozi la pâine şi câteva grame de alimente”.

În schimb, scriitoarea a amintit şi partea plină a perioadei, “The Golden 60’s”, “punctul maxim de bunăstare şi chiar de artă, filmul anilor ’60, literatura anilor ’60, toate au ieşit din ecoul de pe frontul de criză. Întotdeauna criza naşte seriozitate şi seriozitatea naşte operă. Nu trebuie să ne supărăm că suntem în criză, ci să folosim criza, pentru că aici sunt oameni serioşi”. Ca un argument, scriitoarea a adăugat, cu emoţie maximă, că „prin cultură se rezistă”.

Romulus Rusan: „Unii numesc războiul rece – al treilea război mondial”

Autorul expoziţiei şi-a început povestea despre războiul rece într-o notă personală, aceea că este absolvent al Liceului „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, care, ulterior, ca un efect bizar al războiului rece, şi-a schimbat numele în Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, nume, după părerea autorului, la fel de bun.

Romulus Rusan a amintit publicului istoria războiului rece, care a urmat noii împărţiri a lumii, în 1945, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial: „Războiul s-a terminat la 8 mai 1945 în Europa, iar în Asia, respectiv în Japonia, în august 1945. Au urmat multe, multe tratate, suferinţe, fapte prin care, pe cale paşnică, conducătorii lumii au încercat să reechilibreze raporturile de forte. Marile puteri se amestecau în tot ce puteau. Au urmat războaie de tot felul: războaie de 3 ani, cum a fost cel din Coreea sau războaie care au durat 15 ani, cum a fost cel din Vietnam, întâi împotriva francezilor şi apoi împotriva americanilor”.

Expoziţia conţine 20 de panouri cu evenimentele din fiecare dintre  anii 1945-1989. S-au expus, de asemenea, panouri cu studii de caz (Gulag, România, rezistenţa armată anticomunistă) şi panouri cu protagoniştii războiului rece, buni sau răi, cei care care au contribuit la istoria acestei perioade. De asemenea, în expoziţie au fost adăugate, de Liviu Zgârciu, două panouri cu articole din anii ’50 despre situaţia externă, din ziarul „Steaua Roşie”, organ al Comitetului Raional PMR şi al Sfatului Popular al Raionului Alba.

Lecţie de istorie la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Pe lângă personalităţile iniţiatoare ale expoziţiei, aici au fost prezenţi elevi de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, în compania prof. Daniela Cetean şi elevi ai Şcolii „Ion Agârbiceanu” şi ai Colegiului Militar „Mihai Viteazu” din Alba Iulia.

Istoricul Liviu Zgârciu a oferit publicului extrase din experienţa personală din perioada războiului rece şi a povestit cum, pe vremea când avea 7 ani, se juca cu copiii „de-a Tito şi nemţii” (în contextul morţii recente a preşedintelui Yugoslaviei, Tito, şi a exploziei acestui subiect în media).

În final, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, prezenţă nelipsită la majoritatea evenimentelor culturale din judeţ, a beneficiat în final, de un tur istoric al expoziţiei, ghidat de istoricul Liviu Zgârciu.

Vă prezentăm câteva fotografii de la eveniment:


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: AL DOILEA caz CONFIRMAT de coronavirus, în Alba. Persoana infectată este internată la spitalul din Alba Iulia

Publicat

Un nou caz confirmat de coronavirus în județul Alba. Este vorba despre o persoană internată și izolată la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. Informația a fost confirmată pentru Alba24.ro, de managerului instituției sanitare, Diana Mîrza. Mai mulți angajați ai spitalului, 27 de persoane, dintre care trei medici și restul personal medical,  care au […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Prețurile la energie, gaze, apă și carburanți, plafonate prin Ordonanța militară nr. 4. Vela: Vor putea doar să scadă

Publicat

scumpiri

Prețurile la gaze, apă, salubritate, carburanți, energie termică și electrică nu vor mai putea fi majorate, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței Militare nr. 4, pe perioada stării de urgență, a anunțat, duminică seara, ministrul MAI, Marcel Vela. Potrivit acestuia, prețurile vor putea doar să scadă, în funcție de cerere sau ofertă. Ordonanța […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Persoanele peste 65 de ani vor putea ieși din locuințe și în alte intervale orare. Ce prevede Ordonanța nr. 4

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat duminică seara că, prin Ordonanța nr. 4, persoanele peste 65 de ani vor putea părăsi locuințele și în afara intervalului orar 11.00-13.00, în anumite condiții. ”Am clarificat cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ani un interval orar în care își pot rezolva probleme de natură medicală: […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: 1.815 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în România. Arafat: Refuzul de internare cade sub incidență penală

Publicat

arafat raed

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat duminică seara situația oficială a cazurilor de îmbolnăviri, dar și măsuri noi dispuse. Potrivit acestuia, până la ora 20.00, în România au fost confirmate 1.815 cazuri, au fost declarați vindecați 206 și au fost înregistrate 43 decese. Citește și 43 DECESE din cauza coronavirus în România. Cel mai […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate