Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

GALERIE FOTO: Iconarul Nicolae Muntean din Cunța și-a prezentat colecția de lucrări la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

O extraordinară colecție de icoane pe sticlă, realizate de Nicolae Muntean, originar din Cunța, a fost obiectul unei expoziții la Muzeul Național al Unirii, sâmbătă, 24 august. Evenimentul face parte din Festivalul de tradiții românești „Din lada de zestre”, aflat în acest an la prima ediție. Expoziția a fost organizată și prezentată de cercetătoarea Ioana Rustoiu, care a caracterizat-o ca fiind „o îmbinare de tradiție și culoare”.

După cum s-a exprimat el însuși, prin icoanele pe care le pictează, Nicolae Muntean își propune să aducă „acea acumulare de simțire” pe care o trăia în casa părinților săi. Lucrările sunt realizate de Nicolae Muntean „de la cap la coadă, inclusiv ramele, iar dacă ar putea, ar face tot el și sticla și culorile”, a spus Ioana Rustoiu în prezentarea expoziției. Pe lângă icoane pe sticlă, Nicolae Muntean realizează și cruci de perete din lemn, candele și sculpturi din lemn, care se disting prin minuțiozitatea lucrăturii. Vedeți, mai jos, galeria foto.

„Niciodată nu m-am considerat artist, m-am considerat un truditor al frumosului, iar dacă aveți răbdare să vă uitați la icoanele mele, veți putea să vedeți truda iconarului. Am vrut să transmit acumularea aceea a tradiției și a simțirii oamenilor de la Cunța, care erau atunci niște oameni extraordinari. Încă simt mâna mamei care mă ducea la biserică, simt cum urcam acea pantă până acolo, iar la biserică mă ținea de mână tot timpul, ca să fiu cuminte, să nu plec, să mă plimb, așa cum se întâmplă acum și ieșeam de acolo parcă trecut printr-un dus, simțeam lucrarea. Asta am vrut să arăt în lucrările mele, un pic de sfințenie, cât s-a putut”, a spus Nicolae Muntean despre icoanele sale.

Nicolae Muntean s-a născut în satul Cunța, județul Alba, la data de 19 octombrie 1949 și locuiește în prezent în Vinerea, Cugir. A absolvit școala primară în satul natal, după care a urmat cursurile unei școli industriale. A fost cursant al Școlii Populare de Artă și a început să expună și să participe la târguri meșteșugărești în 1998.

A avut expoziții personale și de grup în Sebeș, Cugir, Sibiu, Deva, Timișoara, București, dar și în Austria (2005), Târgul internațional de la Praga (2012) și Festivalul de tradiții și folclor Rive de Gier (Franța). A primit diploma de membru al Academiei Artelor Tradiționale ASTRA Sibiu în 2005, Diploma – Premiul II – la Târgul Național de la Craiova în 2007 și Marele Premiu și trofeul târgului de la Craiova în 2008.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax