Actualitate
GALERIE FOTO-VIDEO: Proiectul „Nuntă în Transilvania”, realizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” a fost prezentat la Sălciua
Comuna Sălciua a sărbătorit în acest sfârșit de săptămână, cu ocazia prezentării proiectului „Nuntă în Transilvania”, realizat în județele Alba și Maramureș de către Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și finanțat de AFCN și Consiliul Județean Alba. Ansambluri folclorice din cele două județe au prezentat câteva obiceiuri de nuntă din vremurile trecute.
După ce, la sfârșitul lunii august, proiectul Nuntă în Transilvania a fost lansat în Groșii Țibleșului, județul Maramureș, în acest sfârșit de săptămână, acesta a fost prezentat în Sălciua, județul Alba. În prima zi a evenimentului, sâmbătă, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie etnografică de nuntă și proiecția filmului documentar „Nunta tradițională la Sălciua”, realizat în cadrul proiectului.
În cea de-a doua zi, localnicii au pregătit o expoziție de gastronomie tradițională, cu bucate care făceau deliciul nunților de altădată („zamă de curechi cu carne de oaie”, „zamă de picioici”, „tâpăi”, „vinars”, prăjitura „mălai”, plăcinte pe lespede cu brânză), dar și cu mâncăruri mai moderne (aperitive, supă, cozonaci, prăjituri).
A urmat Festivalul Obiceiurilor de Nuntă, în care Ansamblul Folcloric „Țibleș” din Groșii Țibleșului și Ansamblul Folcloric „Cântul Sălciuan” din Sălciua au prezentat câte un fragment din nunta tradițională din Maramureș și Alba, ansamblul folcloric „Dor de pe Târnavă” din Cetatea de Baltă a prezentat un dans specific de femei, jucat în trecut la nunți.
A fost lansat oficial volumul „Obiceiuri de nuntă în Transilvania”, de Marinela Baba și Petruța Pop, prezentat de lect. univ. dr. Georgeta Orian de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, scriitorul Ioan Popa și Felicia Colda de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.
În final, cei prezenți au asistat la un spectacol de muzică și dansuri populare, susținut de mai multe ansambluri și soliști vocali: Ansamblul Județului Alba, Andrei Buran din Sălciua, Maria Dan Păucean, Nicolae Flaviu Cristea, Adrian Țiboc, Mirela Mănescu Felea. Spectacolul a fost prezentat de Marinela Baba.
Cu ocazia prezentării proiectului „Nuntă în Transilvania”, a fost organizat și un concurs, pentru premierea „celui mai frumos costum popular”, iar Ansamblul Folcloric „Țibleș” din Groșii Țibleșului și Ansamblul Folcloric „Cântul Sălciuan” din Sălciua au fost premiate cu câte 1.000 lei și diplome.
Citiți aici mai multe despre proiectul „Nuntă în Transilvania”.
FOTO-VIDEO: Vali CIONTEA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News