Connect with us
Advertisement

Actualitate

Garda de Mediu Alba a dat amenzi de peste 1,2 milioane lei, anul trecut. Nereguli constatate în teren

Publicat

agentia de protectie a mediului alba Aproape 600 de controale cu 14 comisari şi zeci de amenzi, în valoare de peste 1,2 milioane lei. Garda de Mediu Alba a înregistrat, anul trecut, şase poluari accidentale ale apelor, cu substanţe din activităţi zootehnice şi a verificat mai multe situaţii în teren.

Pentru neconformităţile constatate, comisarii Gărzii de Mediu Alba au aplicat 90 sanctiuni contraventionale, din care 46 avertismente şi 44 amenzi, în valoare totala de 1.216.000 lei, se arată în raportul de activitate pe anul trecut al instituţiei.

În cadrul controalelor neplanificate o pondere însemnată au reprezentat-o inspecţiile dispuse de conducerea centrală (181 controale), cele pentru rezolvarea sesizărilor (114), pentru identificarea de obiective noi (65), verificarea realizării măsurilor impuse (107), respectarea condiţiilor impuse prin acte de reglementare (209), inspecţiile cu alte autorităţi (97).

La verificările în teren, comisarii au urmărit respectarea legislaţiei pe linie de salubrizare a localităţilor, cursurilor de apă, căilor de comunicaţii, gestionarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, activitatea în arii protejate, depozitele de deşeuri, activitatea la operatorii de prelucrare a lemnului, la amenajările piscicole, la cariere şi exploatări de agregate mineral, în exploatarea forestieră.

A fost verificată şi sistarea depozitării de deşeuri menajere în depozitele neconforme Aiud, Ocna Mureş şi Alba Iulia, reducerea cantităţii de deşeuri depozitate în cele două iazuri de decantare neconforme (Valea Şesei şi Valea Ştefancei – controale semestriale), modul de gestionare a ambalajelor de catre operatorii economici producatori / importatori de produse ambulate, aplicarea legislaţiei privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), a celei privind vehicule scoase din uz, dar şi privind calitatea aerului, apei, radioactivitate şi zgomot.

Vezi şi Situație complicată după poluarea accidentală din Apuseni. ”Cupru Min” recunoaște că este depășită și nu mai poate gestiona situația

Potrivit Gărzii de Mediu, obiectivul cu impact major din punct de vedere a poluanţilor emişi în atmosferă la nivelul judeţului Alba este Kronospan Sebeş SA.

În anul 2016 nu s-au înregistrat situaţii în care emisia de formaldehidă să depăşească valorile limită. CJ Alba a GNM a constatat, în baza monitorizărilor realizate de laboratoare acreditate, că agentul economic, în punctele de emisie, nu înregistrează depăşiri ale valorilor limită de emisie. Deoarece debitele de gaze reziduale emise pe cosuri sunt foarte mari, chiar în conditiile respectării acestor VLE, cantităţile de poluanţi emişi în mediu sunt mari”, a notat Garda de Mediu.

De asemenea, în anul 2016, în domeniul biodiversităţii, habitatelor naturale, protecţiei speciilor din fauna şi flora spontană, comisarii GNM CJ Alba au făcut 157 controale planificate la obiective cu impact semnificativ asupra factorilor de mediu (recoltare floră şi faună, pensiuni turistice, acvacultură, activităţi de exploatare forestieră, exploatări de resurse minerale). În urma acestor controale au fost aplicate şase amenzi în valoare totală de 65.000 lei.

Alte 192 de controale în acest domeniu au fost neprogramate, fiind aplicate 20 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 167.000 lei.

Ca aspecte de încălcare a prevederilor legale din domeniul bioodiversităţii, întâlnite în activitatea de inspecţie şi control efectuată la administratori/ proprietari de pădure şi la agenţii economici care desfăşoară activităţi de exploatare forestieră, în fondul forestier naţional, cât şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier, Garda de Mediu aminteşte exploatarea de masă lemnoasă fără a deţine autorizaţie de mediu, prelucrare primară lemn fără autorizaţie, depozitare deseuri de lemn cu încălcarea prevederilor HG 2294/2005.

Anul trecut, la nivelul judeţului Alba au fost înregistrate şase poluări accidentale, constând în poluare ape cu substanţe organice provenite din sectorul zootehnic, precizează Garda de Mediu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement