Connect with us
Advertisement

Eveniment

Garda de Mediu: Aproape jumătate din primării nu asigură populației suprafața obligatorie de spațiu verde, de 26 de metri pătrați

Publicat

Creșterea suprafețelor de spații verzi este una din principalele metode de contracarare a efectelor poluării, dar o parte din autoritățile locale nu par să știe acest lucru, spun reprezentanții Gărzii de Mediu. Capitala și alte 86 de localități, reprezentând 47% din cele 184 de oraşe şi municipii verificate de Garda Națională de Mediu (GNM), în privința îndeplinirii obligației legale, de a asigura minimum 26 mp de spațiu verde din terenul intravilan, pentru fiecare locuitor, sunt foarte departe de acest obiectiv.

Mai mult, 25% din localitățile verificate, inclusiv Municipiul București nici măcar nu dețin un registru al spațiilor verzi, așa cum le obligă legea.

Dacă în anul 2020, structurile teritoriale ale Gărzii Naţionale de Mediu au realizat 103 acţiuni de inspecţie şi control, în anul 2021 au realizat 184 de acţiuni cu privire la îndeplinirea obligației legale ce revin autorităților publice locale de a ține evidența spațiilor verzi de pe teritoriul unităților administrative. În urma acestor acțiuni, în anul 2020 au fost sancționate 30 de autorități publice locale, iar în anul 2021, 50 de autorități.

Din cele 184 de oraşe şi municipii verificate, 46 (25%) nu dețin registrul spațiilor verzi, printre acestea aflându-se București, Timișoara, Focșani, Mangalia, Slatina sau Comarnic.

În plus, 87 (47%) nu asigură suprafața obligatorie de spațiu verde, de 26 mp/ locuitor din terenul intravilan, iar aici pot fi amintite: București, Pitești, Buzău, Constanța, Sf. Gheorghe, Giurgiu, Urziceni, Iași, Vaslui, Rm. Vâlcea sau Focșani.

Spre exemplu, conform datelor obținute în urma verificărilor, în Municipiul București spațiul verde este de aproximativ 8 mp/ persoană, la nivelul celui mai recent recensământ oficial al populației, cifră de peste trei ori mai mică decât cea prevăzută de lege.

Din cele 138 de oraşe şi municipii, care dețin registrul spațiilor verzi, un număr de 58 nu l-au actualizat.

Acţiunile de inspecţie şi control privind respectarea legislației de mediu din domeniul spațiilor verzi au fost realizate la localităţile care nu au mai fost verificate anterior, precum şi la localităţile care aveau măsuri de îndeplinit, stabilite cu ocazia controalelor anterioare.

La nivelul autorităților publice locale care nu şi-au îndeplinit obligațiile legale privind respectarea legislației de mediu din domeniul spațiilor verzi, s-au identificat o serie de cauze, cum ar fi: registrul spaţiilor nu este aprobat prin hotărâre de consiliu, lipsa fondurilor necesare inventarierii spaţiilor verzi, litigii referitoare la dreptul de proprietate asupra unor spaţii verzi, nefinalizarea inventarierilor spaţiilor verzi cauzată de faptul că nu sunt întocmite cărţile funciare aferente terenurilor, etc.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement