Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Gătitul pe aragaz scurtează viața europenilor cu 2 ani. România, printre țările cu cel mai mare risc

gaz, aragaz

Publicat

Sobele pe gaz omoară anual 40.000 de europeni, dublu față de numărul victimelor accidentelor rutiere, prin gazele toxice pe care le emit în timpul gătitului, relatează un raport sprijinit de Fundația europeană pentru climă.

Potrivit studiului, aragazele cu gaz reduc în medie speranța de viață cu aproape doi ani. Cercetarea a fost realizată pe gospodării din UE și Marea Britanie, atribuind deceselor prematurii expunerea la NO₂ emis de aragazele cu gaz. Această cifră conservatoare ia în calcul doar efectele NO₂, nu și alte gaze precum monoxidul de carbon și benzenul, care contribuie și ele la poluarea din locuințe.

România, printre țările cu cel mai mare număr de gospodării care folosesc gaz la gătit

Unul din trei gospodării din UE folosește aragazele cu gaz, dar acest procent este mult mai ridicat în România, Italia și Ungaria, depășind 60%. Dispozitivele respective funcționează pe bază de combustibil fosil, emitenți toxici ce pot irita căile respiratorii. În lipsa unor reglementări stricte privind calitatea aerului interior, situația ar putea continua fără îmbunătățiri semnificative.

„Amploarea problemei este mai gravă decât am crezut”, avertizează Juana María Delgado-Saborit, cercetător principal la Universitatea Jaume I din Spania, conform The Guardian.

România se află într-o situație îngrijorătoare, fiind printre țările cu cel mai mare număr de gospodării care folosesc gaz la gătit – peste 60%, alături de Italia, Țările de Jos și Ungaria.

Cercetătorii au descoperit că 36.031 de decese premature apar anual în UE din cauza aragazurilor.

O persoană care gătește la aragaz își reduce viața cu aproximativ doi ani

Experții spun că cifrele sunt chiar mai grave în realitate, pentru că studiul a luat în calcul doar efectele dioxidului de azot (NO2), nu și ale altor gaze nocive precum monoxidul de carbon și benzenul.

„La fel ca țigările, oamenii nu s-au gândit prea mult la impactul asupra sănătății – și, la fel ca țigările, mașinile de gătit cu gaz sunt un mic foc care ne umple casa cu poluare”, explică Sara Bertucci de la Alianța Europeană pentru Sănătate Publică.

Pentru protecție, specialiștii recomandă deschiderea ferestrelor și folosirea hotei în timpul gătitului.

Organizațiile de sănătate publică, cum ar fi Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), cer o tranziție treptată de la aragazele cu gaz la cele electrice.

În acest sens, recomandările includ limite de emisii, subvenții pentru electrocasnice mai puțin poluante și etichetarea dispozitivelor cu avertizări privind poluarea. De asemenea, se recomandă măsuri de protecție temporare, precum ventilarea și folosirea hotei în timpul gătitului pentru a reduce expunerea la gaze nocive.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate