Connect with us
Advertisement

Eveniment

GHID: Cum îți pregătești mașina pentru iarnă. Trucuri pe care nu le știu nici măcar unii șoferi cu experiență

Publicat

Anotimpul rece bate la ușă, motiv pentru care trebuie să ne asigurăm că mașina pe care o conducem va funcționa corect, chiar dacă va fi supusă unor temperaturi cu mult sub zero grade.

Există mulți factori care pot influența funcționarea mașinii, începând cu magazinul de piese auto de unde îți faci necesarul specific sezonului rece și terminând cu modul în care conduci.

Ce să verifici:

– Evaluarea stării anvelopelor și asigurarea presiunii corecte;
– Verificarea bateriei și a alternatorului;
– Testarea sistemului de direcție: bucșe, brațe, casetă de direcție, pompă de servodirecție;
– Verificarea sistemului de frânare, de la plăcuțe și discuri, până la conducte, frână de staționare, lichid de frână și pompă ABS/ESP;
– Asigurarea bunei funcționări a sistemului de climatizare împreună cu funcțiile de degivrare a parbrizului și lunetei + încălzirea în oglinzile exterioare;
– Diagnoză ECU (Engine Control Unit) în cazul în care suspectați o problemă sau există martorul motor (Check Engine) aprins;
– Verificarea/înlocuirea ștergătoarelor în cazul în care acestea nu mai curăță eficient.

Iată, așadar, câteva sfaturi care te vor ajuta să ai o mașină perfect funcțională pe timp de iarnă.

Anvelopele, o parte importantă a automobilului

Ia-ți anvelope de iarnă! Cumpără-ți anvelope de iarnă; ai de ales între două tipuri de anvelope: cele all season și cele destinate special iernii. Ambele sunt în legalitate, însă cel mai bine este să optezi pentru anvelopele de iarnă, deoarece sunt mai bine construite și au proprietăți perfecte pentru zapadă, gheață și ger.

Mulți șoferi aleg să își cumpere din magazinul de piese auto doar anvelopele, neglijând jantele. Dacă vrei totul ca la carte însă, este bine să optezi pentru jante de iarnă.

Nu te gândi la astfel de achiziții ca la niște pierderi, deoarece, în timp, vei economisi destul de mult.

Evită sa folosești anvelope reșapate, deoarece riscurile cresc destul de mult. De asemenea, este bine să verifici presiunile în roți si sa îți echipezi roțile cu lanțuri, mai ales dacă drumurile pe care mergi sunt înzăpezite.

Asigură-te că bateria este 100% funcțională

Pe timpul iernii, una dintre cele mai solicitate piese auto este bateria. La temperatură scazută, pornirea motorului solicită de 3 ori mai mult curent decât pe timp de vară, ceea ce înseamnă că ai nevoie de o baterie de bună calitate. Nu contează atât tipul de ulei, vâscozitatea lui și alte detalii, ci contează să ai o baterie perfectă.

La temperaturi de sub 15 grade, pentru a o proteja, evită cât mai mult să pornești instalația radio și încearcă să folosești cât mai puțin luminile, ștergătoarele și climatizarea. Evident, va trebui să le folosești, însă poți măcar să eviți să le folosești simultan.

Dacă temperatura de afară este de sub 8 grade Celsius, ceea ce trebuie să faci este să aprinzi farurile pentru câteva minute. În felul acesta, bateria se va încălzi.

Motoarele diesel sunt diferite și au o serie de reguli în plus în ceea ce privește bateria. Spre exemplu, este bine să ții cont de avertizorul care spune că bujiile sunt incandescente și să nu începi pornirea mașinii până cand acest avertizor nu se stinge. În caz contrar, riști să uzezi bateria destul de mult.

Asigură-te ca folosești piese de bună calitate

Piesele auto, mai ales piesele vitale, trebuie să fie de cea mai bună calitate. Poți alege piese auto aftermarket sau originale, recomandate de ceilalți șoferi și de ce nu, de cei de la service-ul pe care îl frecventezi.

Piesele de bună calitate sunt, de regulă, ceva mai scumpe, însa acest lucru vine la pachet cu o serie de beneficii,printre care faptul că te poți bucura de o rezistență mai mare și evident, de o siguranță mai mare.

Dacă îți permite buzunarul, pentru consumabile, cum sunt plăcuțele de frână, poți cumpăra piese auto noi.

Antigelul, un element important pe timpul iernii

Antigelul joacă un rol foarte important pe perioada iernii, deoarece nu lasă fluidele să inghețe. Verifică densitatea acestui lichid și în cazul în care nu este cea potrivită, completează până totul este ok.

Nu turna antigel în apă rece în circuitul de răcire, deoarece acest lucru poate duce la distrugerea instantanee a motorului.

Instalația de climatizare, cum se folosește?

Instalația de climatizare este foarte importantă pe timp de iarnă, însă trebuie sa fie folosită cu foarte mare atenție, deoarece poate să ducă la consumul foarte rapid al bateriei.

Sunt lucruri de care vei avea nevoie, de la instalația de încălzire, așadar, trebuie să le verifici. Verifică dacă mașina are rezistențe de încălzire și dacă acestea sunt în stare bună, nu lăsa instalația să funcționeze atunci când motorul este pornit la relanti și nu lăsa devrijarea lunetei pe o perioadă mai mare decât este necesar.

Verificarea broaștelor, a încuietorilor, a mânerelor și a geamurilor

Atunci când este frig, aceste accesorii reprezintă o problemă mare, mai mare uneori chiar decât înghețul provocat asupra pieselor auto. Este bine să ai la îndemână un spray împotriva înghețului broaștelor și să îl pulverizezi ori de cate ori natura se joacă cu zăpada.

Dacă simți că nu poți să deschizi ușa din cauza gheții, este bine să nu forțezi. Cel mai bine este să folosești spray-ul, însă dacă nu ai la îndemână un astfel de produs, poți încălzi cheia cu o brichetă și să încerci din nou să deschizi ușa.

Ștergătoarele de parbriz, victime sigure ale gheții

Indiferent ce ai face, pe perioada iernii, ștergatoarele de parbriz sunt adevărate victime ale gheții. Este bine să te asiguri că nu ai ștergătoarele blocate, deoarece în caz contrar, poți distruge motorul electric. Atunci când pornești ștergătoarele, motorul electric stă sub tensiune, fiind activat.

Dacă ștergatoarele nu pot fi mișcate, acesta va forța ștergătoarele până în momentul în care se poate strica. Trebuie să te asiguri că lamelele nu sunt lipite de geam, că pe parbriz nu există zone tăioase de gheață și că materialul din care sunt construite lamelele este flexibil.

Atunci când cureți parbrizul este bine să folosești raclete de plastic, însă este bine să ai grijă mare la lamele, pentru a nu le tăia.

Frâna de mână nu trebuie să fie folosită pe timpul iernii

Dacă temperaturile sunt scăzute, frâna de mână nu trebuie sa fie folosită, deoarece există riscul de blocare a sa. Mulțumită gheții și a înghețării cablului, s-ar putea să descoperi că frâna de mână nu mai poate fi eliberată.
Este suficient să lași mașina în viteză, în treapta 1 sau în treapta a 2-a și să ai grijă să nu o pui chiar în pantă.

Dacă parchezi totuși în pantă, poți pune în spatele roților niște pietre care să le blocheze plecarea.

Evită spălarea mașinii pe timp de iarnă sau spal-o într-un loc profesionist, care să ți-o poata da uscată.

Dacă speli mașina și după aceea o lași să staționeze în frig, poate fi distrusă vopseaua. După ce este spalată, mașina trebuie să fie uscata cu un curent de aer cald, în așa fel încât apa din încuietori și din uși și capote să nu inghețe.

Alte verificări importante pe care trebuie să le faci

Chiar dacă îți îngrijești mașina cu foarte mare atenție, înainte de venirea iernii trebuie să faci niște verificări. Printre piesele care chiar trebuie să fie verificate se numără articulațiile, pivoții, amortizoarele, plăcuțele de frână, saboții de frână sau planetarele. Asigură-te că mașina nu face niciun zgomot și că este totul ok.

De asemenea, trebuie să fie verificat uleiul de motor, precum și antigelul. O piesă pe care destul de puțini oameni o verifică, dar este foarte importantă, este cureaua de distribuție.

De regulă, aceasta trebuie să fie schimbată la un interval de aproximativ 60 000 de km . în cazul în care schimbarea nu este efectuată, ruperea curelei poate să ducă la distrugerea unei bune părți din motor. De asemenea, poate duce la riscuri destul de mari de accidente.

Cele mai solicitate mașini în ceea ce privește cureaua de distribuție sunt cele care funcționează cu motorină.

Înlocuiește toate consumabilele mașinii

Înainte ca iarna să își intre în drepturi, trebuie să înlocuiești toate consumabilele de mașină, începând cu filtrele de benzină sau motorină și terminând cu antigelul și uleiul de motor.

Contează foarte mult și cum conduci

Nu este suficient să ai o mașină bine pusă la punct pentru a obține siguranța. Trebuie să ai și o conduită cât mai bună atunci când ești la volan.

Printre sfaturile pe care trebuie să le respecți se numără urmatoarele:

-Asigură-te că ai tot timpul combustibil în rezervor, în așa fel încât să te poți încălzi în eventualitatea unor blocaje și să ai benzină pentru a-ți continua drumul după ce aceste blocaje încetează.

-Sporește atenția în momentul în care circuli pe poduri, în păduri sau prin sate. Este bine să circuli încet în aceste zone, deoarece orice factor extern poate să ducă la dezechilibru, de la o bucățică de gheață, până la vânt.

-Adaptează viteza de rulare la condițiile de drum. Regula principală este aceea de a folosi o viteză care să îti permită să oprești în siguranță, indiferent de ceea ce se întâmplă.

-Folosește cât mai mult frâna de motor. Sistemul de frânare nu trebuie să fie acționat brusc, deoarece poate să apară fenomenul de derapaj. Dacă vrei să fii în siguranță pe timp de iarnă, la volan, este bine să folosești frâna de motor.

-Păstrează o distanță suficient de mare față de conducatorul din fața ta pentru a evita să-l lovești în caz de patinare.

Sursă: Agerpres

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement