Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ghid practic pentru angajați: Ce drepturi au în cazul unui accident de muncă sau al unor boli profesionale

Publicat

asistenta medicalaSalariații care sunt victime ale accidentelor de muncă și ale bolilor profesionale pot beneficia, în baza unei asigurări, de mai multe servicii medicale gratuite, precum și de programe de recuperare a capacității de muncă.

Potrivit Legii nr. 346/2002, asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale este obligatorie pentru toți cei ce utilizează forța de muncă angajată cu contract individual de muncă. Conform actului normativ, asigurarea „face parte din sistemul de asigurari sociale, este garantata de stat si cuprinde raporturi specifice prin care se asigura protectia sociala a salariatilor impotriva diminuarii sau pierderii capacitatii de munca si decesului acestora ca urmare a accidentelor de munca si a bolilor profesionale”.

Prin urmare, sunt asigurați obligatoriu funcționarii publici și toți salariatii încadrați pe baza unui contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia. În același timp, vor fi asigurați automat ucenicii, elevii și studenții, pe toata durata efectuării practicii profesionale, dar și șomerii, pe toată durata efectuării practicii profesionale în cadrul cursurilor organizate potrivit legii.

Totodată, de asigurare beneficiază și persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației mesteșugărești. Legea stabilește că și angajații români care prestează muncă în străinătate din dispoziția angajatorilor români au calitatea de asigurat, ca de altfel și cetățenii străini sau apatrizii care prestează munca pentru angajatori români, pe perioada în care au domiciliul sau resedința în România.

De asigurare pot beneficia chiar și persoanele care nu sunt angajate în baza unui CIM. Este vorba de asociat unic, asociați, comanditari sau acționari, comanditati, administratori sau manageri, membri ai asociației familiale, persoane autorizate să desfășoare activități independente, persoane angajate în instituții internaționale, proprietari de bunuri și/sau arendași de suprafete agricole și forestiere, persoane care desfășoară activități agricole în cadrul gospodăriilor individuale sau activități private în domeniul forestier, membri ai societăților agricole sau ai altor forme de asociere din agricultură, alte persoane interesate, care își desfășoară activitatea pe baza altor raporturi juridice decât cele menționate anterior. Aceștia se pot asigura în sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale pe baza de contract individual de asigurare, caz în care vor depune la CNPP o declarație de venituri și vor comunica, în termen de 15 zile, orice modificare intervenită cu privire la propriul statut.

Conform Legii nr. 346/2002, asigurarea are drept scop prevenirea accidentelor de muncă , dar și reabilitarea medicală și socioprofesională a asiguraților, victime ale accidentelor de muncă și ale bolilor profesionale. În plus, tot în baza acestei asigurări, salariații care se rănesc la serviciu pot primi bani pe termen lung și scurt, sub forma de indemnizații și alte ajutoare.

Concret, asigurații sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale au dreptul la următoarele prestații și servicii:

– reabilitare medicală și recuperarea capacității de muncă;

– reabilitare și reconversie profesională;

– indemnizație pentru incapacitate temporara de muncă;

– indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă;

– compensații pentru atingerea integrității;

– despăgubiri în caz de deces;

– rambursări de cheltuieli.

Legea republicată recent stabilește că asigurații au dreptul la prestații medicale pentru investigarea, diagnosticarea, reabilitarea stării de sănătate, precum și recuperarea capacității de muncă. Astfel, asigurații vor beneficia, gratuit, de următoarele: asistență medicală de urgență la locul accidentului, în mijloacele de transport specializate și în unitățile spitalicești, tratament medical ambulatoriu, analize medicale și medicamente prescrise de medic, servicii medicale în spitale sau în clinici specializate pentru boli profesionale, tratament de recuperare a capacității de muncă în unități de specialitate, servicii de chirurgie reparatorie, cure balneoclimaterice, investigații de specialitate și analize de laborator necesare în vederea stabilirii caracterului de profesionalitate al bolilor.

Totodată, asigurații au dreptul și la dispozitive medicale în vederea corectării și recuperării deficiențelor organice, funcționale sau fizice cauzate de accidente de muncă și boli profesionale. Mai mult decât atât, angajații beneficiază și de programe individuale de recuperare, stabilite de medicul specialist al CNPP. Conform legii, programele pot include și tratament balnear, a cărui durată va fi de 15-21 de zile și va fi stabilită de medicul asiguratorului.

Serviciile pentru reabilitare și reconversie profesională se acordă de CNPP doar la solicitarea asiguraților care, deși nu și-au pierdut complet capacitatea de muncă, nu mai pot desfășura activitatea pentru care s-au calificat, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

Practic, CNPP va asigura plata cheltuielilor privind serviciile medicale și psihologice pentru aprecierea stării fizice, mentale și aptitudinale în vederea reconversiei profesionale, precum și costul cursurilor de calificare sau de reconversie. În plus, asiguratul va primi și o indemnizație pe durata cursurilor de calificare și de reconversie, care se acordă lunar și reprezintă 70% din salariul de baza brut al persoanei asigurate, avut la data survenirii accidentului de muncă sau a bolii profesionale.

Potrivit legii, asigurații beneficiază de o indemnizație pe perioada în care se afla în incapacitate temporară de muncă în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, în baza unui certificat medical. Acest document trebuie vizat în mod obligatoriu, prin grija angajatorului, de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, respectiv de casa teritorială de pensii în a cărei rază se află sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului.

Cuantumul indemnizatiei reprezintă 80% din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului si va fi suportată, în primele 3 zile de incapacitate, de către angajator. Începând din a 4-a zi de incapacitate, banii se asigură din contributia de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale. Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporara de muncă în cazul urgențelor medico-chirurgicale este de 100% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.

Asigurații care, din cauza unei boli profesionale sau unui accident de muncă, nu își mai pot desfășura activitatea la locul de muncă anterior manifestării riscului asigurat pot trece temporar în alt loc de muncă. Mai mult chiar, în cazul în care venitul salarial brut lunar realizat de asigurat la noul loc de muncă este inferior mediei veniturilor sale lunare din ultimele 6 luni, calculate de la momentul depistarii afecțiunii, el va avea dreptul la o indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă.

În ceea ce privește indemnizația pentru reducerea timpului de lucru cu o patrime din durata normală, aceasta se acordă asiguraților care nu mai pot realiza durata normala de muncă din cauza unor afecțiuni cauzate de accidente de muncă sau boli profesionale.

Reglementările în vigoare prevăd că asigurații care, în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, rămân cu leziuni permanente care produc deficiente și reduc capacitatea de muncă între 20-50%, au dreptul la o compensație pentru atingerea integrității. Acest drept se acorda la solicitarea persoanei îndreptățite și doar pe baza deciziei medicului stabilit de CNPP.

Compensația pentru atingerea integrității reprezintă o sumă fixă în bani și se acordă integral, o singură dată, fără a afecta celelalte drepturi sau indemnizații la care este îndreptățit asiguratul, și nu este luată în baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi.

Cuantumul compensației pentru atingerea integrității se stabilește în funcție de gravitatea leziunii, în limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute.

Asigurarea pentru accidente de muncă acopera și despăgubirile în caz de deces. Astfel, în cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, de despăgubire va beneficia o singura persoană, care poate fi: soțul supravietuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moștenitorul, în condițiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana care dovedește că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Cererea pentru obținerea despăgubirii în caz de deces se depune la sediul CNPP, însoțită de actele din care rezulta dreptul solicitantului. În cazul deciziei de admitere a cererii, instituția va realiza plata banilor în termen de 15 zile.  Cuantumul despagubirii în caz de deces este de 4 salarii medii brute.

Dispozițiile stipulează că asiguratorul, adică CNPP, va rambursa cheltuielile ocazionate de transportul de urgență, în cazuri temeinic justificate, atunci când salvarea victimei impune utilizarea altor mijloace decât cele uzuale.

De asemenea, asiguratul își va primi banii inapoi și în cazul aplicării dispozitivelor medicale implantabile prin intervenție chirurgicală în vederea recuperării deficiențelor organice, funcționale sau fizice cauzate de accidente de muncă și boli profesionale.  Totodată, instituția va rambursa și banii cheltuiți pe confecționarea ochelarilor, a aparatelor acustice, a protezelor oculare, dacă acestea au fost deteriorate în urma unui accident de muncă soldat cu vătămări corporale.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement