Connect with us
Publicitate

Actualitate

GHID RCA de la Autoritatea de Supraveghere Financiară: Informaţii utile pentru şoferi, la încheierea poliţei de răspundere civilă auto

accident rca

Publicat

accident rcaAutoritatea de Supraveghere Financiară a lansat în martie Ghidul RCA, o publicație care cuprinde informații complete cu privire la încheierea unei polițe de răspundere civilă auto. Potrivit ASF, Ghidul răspunde unor întrebări de larg interes cu privire la polițele RCA.

Consumatorul află din „Ghidul RCA” cum se calculează prețul unei polițe, ce înseamnă sistemul bonus-malus, cum să verifice datele unei polițe în sistemul CEDAM și cui trebuie să se adreseze în cazul în care are o problemă cu asigurare auto obligatorie.

AICI, GHIDUL RCA.

Din Ghidul RCA puteţi afla ce este asigurarea obligatorie auto, când trebuie achiziţionat un nou RCA, ce se întâmplă dacă nu aveţi RCA, de ce este RCA o asigurare obligatorie, ce acoperă RCA, cum puteţi cumpăra RCA, ce cuprinde polița, cum se calculează tariful, despre sistemul bonus-malus şi accesul la baza de date CEDAM şi procedura în caz de accident. De asemenea, sunte prezentate detalii despre constatarea amiabilă, avizarea și constatarea daunelor, intrarea în reparație, despăgubirile pentru reparații ale vehiculului acordate în temeiul asigurării, probleme cu RCA, situaţii mai rar întâlnite şi cum puteţi depune petiții sau sesizări la ASF.

Asigurarea RCA poate fi încheiată cu oricare dintre societățile de asigurare autorizate de A.S.F. în acest sens. Pentru a obţine sprijin la încheierea unui contract de asigurare, aveţi posibilitatea să vă adresaţi şi unui broker de asigurare autorizat, care va căuta ofertele de asigurare disponibile pe piaţă, vă va oferi informaţiile de care aveţi nevoie pentru încheierea asigurării și va elibera polița potrivit opțiunii dumneavoastră. Brokerul de asigurare este doar un intermediar în relaţia dintre dumneavoastră şi societatea de asigurare, îndeplinind totodată şi rolul de consultant.

Societăţile de asigurare îşi stabilesc propriile tarife de primă RCA pe categorii de riscuri. Astfel, tariful RCA se stabilește de fiecare societate de asigurare în funcție de propria estimare a riscurilor asociate unor categorii de indicatori (cum ar fi: puterea mașinii, vârsta conducătorului auto, localitatea de domiciliu ș.a.), care indică societății probabilitatea de producere a unui accident și, în consecință, probabilitatea de a acorda despăgubiri și impactul financiar al acestora. Toate societățile sunt obligate la efectuarea unui calcul actuarial precis pentru stabilirea tarifului RCA. Prima de asigurare pe care o veți plăti în final depinde și de istoricul dumneavoastră de daunalitate (istoricul asiguratului, cu o maşină) realizat într-o perioadă de referinţă. Astfel, asigurătorii au obligaţia să aplice sistemul bonus-malus în vederea stabilirii primei de asigurare pe care asiguratul trebuie să o plătească.

Tarifele de primă diferă de la societate la societate şi, în mod obligatoriu, asigurătorii trebuie să permită accesul potenţialilor clienţi la tarifele de primă practicate atât pe site-ul societăţii, cât și la sediile acestora, precum şi de a oferi toate informaţiile în legătură cu criteriile luate în calcul la stabilirea primei de asigurare. Cel mai bine este sa vă informaţi riguros înainte de a lua decizia de a alege o societate de asigurare.

Plata primei de asigurare pentru RCA se efectuează în momentul contractării poliţei. Modalităţile efective de plată le puteți afla de la asigurătorul dumneavoastră RCA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate