Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

GHID: RESTRICȚIILE din județul ALBA și cele la nivel național. Ce măsuri trebuie respectate și în ce perioadă


Publicat

Noile restricții decise de autorități se referă la carantină pe timp de noapte, evitarea aglomerării în magazine, supermarketuri, mijloace de transport ori alte spații publice.

De asemenea, masca de protecție rămâne obligatorie în toate spațiile publice, închise sau deschise (în aer liber), în toate localitățile, indiferent de incidența COVID.

Toate școlile din țară vor trece în sistem online, angajații – atât de la stat, cât și cei de la privat, vor lucra în regim de telemuncă dacă au această posibilitate.

Vezi VIDEO: Raed Arafat a explicat restricțiile care intră în vigoare luni, 9 noiembrie

Se închid și târgurile și piețele. Președintele Klaus Iohannis a spus vineri că vor rămâne deschise piețele tradiționale în aer liber.

Magazinele se închid la ora 21.00.

Sunt interzise și evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive, petreceri, aniversări, sărbătoriri etc.), atât în spații deschise, cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc) – această măsură era valabilă deja în mai multe localități cu incidență mare COVID.

Măsurile vor intra în vigoare la nivel național de luni, 9 noiembrie, pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit autorităților centrale.

Până atunci însă, în județul Alba au fost decise deja restricții similare.

La Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Cugir, Ciugud și Cricău au intrat deja în vigoare restricții, de vineri dimineața (6 noiembrie), ora 5.00, pentru 14 zile, prin Hotărârea Consiliului Județean pentru Situații de Urgență nr. 57 din 5.11.2020.

La Sebeș a fost și hotărâre a comitetului local (HCLSU nr. 10 / 5.11.2020), la fel și la Alba Iulia (HCLSU nr. 19/6.11.2020). Școala este deja online în localitățile amintite, dar și în altele din județ. AICI, cea mai recentă situație comunicată de IȘJ Alba.

MĂSURI valabile (în localitățile din județul Alba menționate) – materialul va fi actualizat cu decizii luate până luni, 9 noiembrie, când acestea intră în vigoare la nivel național:

Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă noaptea, adică în intervalul orar 23.00 – 5.00, DOAR pentru:

  • interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
  • asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  • asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori deces al unui membru de familie;
  • deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice;
  • în scop umanitar sau de voluntariat;
  • realizarea de activități agricole;
  • deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Pentru a putea ieși în afara locuinței pe timp de noapte, în intervalul 23.00 – 5.00, persoanele trebuie să prezinte:

declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura. Poate fi scrisă de mână sau tipărită.

Vezi DOCUMENT: MODELUL oficial al declarației pe propria răspundere și adeverinței de angajator pentru deplasarea în timpul nopții

sau

legitimația de serviciu ori adeverința eliberată de angajator – pentru angajații care se deplasează în interes professional, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță

sau

– declarație pe propria răspundere, completată în prealabil – pentru persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole și se deplasează potrivit situațiilor de mai sus.

Declarația pe propria răspundere sau adeverința eliberată de angajator pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și pe telefon, pe tabletă sau dispozitiv electronic similar.

Este permisă tranzitarea localității în intervalul orar 23.00-5.00 de către persoanele care nu au domiciliul/reședința în localitatea respectivă. Este însă interzisă staționarea pe raza localității respective.

Accesul persoanelor în interiorul centrelor comerciale de tip supermarket, hypermarket, mall-uri, etc. este restricționat astfel: fiecărei persoane să îi fie alocată o suprafață de minim 4 mp din suprafața utilă a spațiului comercial. Adică vor intra mai puțini clienți, în același timp. Magazinele și celelalte unități similar vor calcula și afișa la loc vizibil numărul maxim de persoane care este permis în același timp în interiorul unității. De asemenea, va fi personal propriu care să limiteze accesul.

Firmele care dețin magazinele sunt obligate să dezinfecteze coșurile de cumpărături, pardoselile și suprafețele comune, pentru prevenirea și răspândirea virusului SARS-COV-2.

Transport public în comun: se limitează numărul de călători din mijloacele de transport în comun, la maxim 50% din capacitatea autorizată de transport, cu respectarea regulilor de distanțare socială. Mijloacele de transport trebuie dezinfectate după fiecare cursă efectuată (valabil pentru autobuze, autocare, microbuze, taxiuri etc).

Activitatea în unitățile de producție: obligatorie distanțarea fizică și orară la intrarea și ieșirea din tură, pentru a fi evitate aglomerările la intrarea și ieșirea de pe platformele industriale.

Vezi și Firmele cu peste 50 de angajați sunt obligate să își decaleze programul de lucru. Cum trebuie să procedeze

Autoritățile vor intensifica verificările pentru respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 în spațiile publice exterioare, piețe și mijloacele de transport în comun, cu accent pe purtarea corectă a măștii de protecție facială și respectarea distanțării fizice.

Nerespectarea măsurilor poate fi sancționată potrivit Legii nr. 55/2020 – art. 65 lit. h (nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, inclusiv instituirea carantinei sau a izolării la domiciliu) și art. 65 lit. m (circulația persoanelor, pietonală sau cu vehicule, în locurile și, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă). Poate fi dat avertisment (la prima abatere) sau amendă între 500 lei și 2.500 lei.

MĂSURI punctuale:

ALBA IULIA – Piața Volantă din cartierul Cetate se închide, până la ieșirea municipiului din scenariu roșu.

SEBEȘ – oficierea căsătoriilor se face exclusiv la sediul Centrului Cultural ”Lucian Blaga”, cu cel mult 12 participanți, exclusiv ofițerii de stare civilă. AICI, alte detalii.

Comitetul pentru Situații de Urgență al Județului Alba a emis vineri seara Hotărârea nr. 58/6.11.2020. Potrivit acesteia, în Blaj, Abrud, Teiuș, Câlnic, Cergău, Ceru-Băcăinți, Cut, Daia Română, Meteș, Mihalț, Săsciori, Șona și Valea Lungă, de sâmbătă, 7 noiembrie, de la ora 00.00, se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc). Școala va fi exclusiv online în toate aceste localități. Circulația în interiorul localităților este permisă pentru grupuri de până la 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii. Restaurantele, barurile și cafenelele sunt închise la interior. Este permisă activitatea la terasele de exterior și a celei de tip catering/take away. În restuarantele și cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare au acces doar persoanele cazate în cadrul acestor unități. Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci și activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.

Măsuri similare au fost decise prin aceeași HCJSU, pentru localitățile Bistra, Blandiana, Bucium, Galda de Jos, Ohaba, Sâncel și Șugag, mai puțin în ceea ce privește unitățile de învățământ, care, deocamdată, sunt pe scenariu galben/hibrid.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Criptomoneda Bitcoin se apropie de cea mai mare valoare din istorie. Prognozele de creștere pentru anul viitor sunt amețitoare

Publicat

bitcoin

Criptomoneda Bitcoin a ajuns aproape de maximul înregistrat în urmă cu trei ani şi a atins pentru scurt timp pragul de 19.000 de dolari, scrie agenția Reuters.

Valoarea maximă pe care a atins-o criptomoneda este de 19.666 de dolari, spre sfârşitul lui 2017.

Bitcoin-ul a crescut cu 40 % în noiembrie şi cu aproximativ 160 % în 2020.

Criptomonedele sunt văzute de unii investitori drept una dintre principalele active de refugiu, precum aurul, la care se recurge adesea în perioadele de incertitudine economică.

Brain Estes, chief investment officer în cadrul fondului de investiţii Off the Chain Capital, spune că valoarea unui bitcoin poate atinge anul viitor pragul de 100.000 de dolari.

„În trecut, bitcoin-ul a crescut de zece, douăzeci sau de treizeci de ori într-un an. N-ar fi mare lucru să crească de cinci ori”, a declarat Estes, adăugând că valoarea criptomonedei ar putea ajunge la 288.000 de dolari până la sfârşitul lui 2021.

De asemenea, Tom Fitzpatrick, analist în cadrul Citi, spune că bitcoin-ul va creşte la 318.000 de dolari spre finalul anului viitor, citând cantitatea limitată, uşurinţa de mişcare de-a lungul graniţelor şi caracterul opac al monedei.

În schimb, Lennard Neo, şeful echipei de cercetare din cadrul Stack, un furnizor de index fund pe bitcoin, se aşteaptă ca valoarea criptomonedei să depăşească 60.000 de dolari în următoarele 12 luni.

sursa: reuters.com, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Împrumuturi la bănci mai greu de accesat în 2021: BNR recomandă ajustarea scoringului la acordarea creditelor pentru companii

Publicat

Băncile vor trebui să reducă coeficientul de acceptare a dividendelor și venituri din chirii din calculul pentru acordarea creditelor. Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie 2020.

Scrisoarea recomandă băncilor să reducă coeficientul de acceptare al dividendelor şi veniturilor din chirii în calculul pentru stabilirea scoringului la acordarea unui credit, deoarece pandemia va avea anul viitor un impact negativ asupra profiturilor companiilor şi asupra pieţei imobiliare, potrivit economica.net.

ECONOMICA.NET suține că într-una dintre recomandările BNR se  arată că actualul context al pandemiei Covid-19 va avea un impact negativ asupra unor societăţi comerciale, impact care se va materializa în scăderea rezultatelor financiare, şi implicit asupra nivelului dividentelor pe care acţionarii le pot încasa în viitor.

Totodată, scrisoarea BNR arată că impactul negativ al pandemiei se va vedea şi asupra pieţei imobiliare, „ca urmare a presiunii de renegociere a contractelor de închiriere şi a creşterii gradului de neocupare a imobilelor închiriate”.

În acest context, banca centrală recomandă băncilor comerciale să îşi regândească categoriile de venituri considerate eligibile în acordarea unui credit şi chiar o ajustare a coeficienţilor acestora. Mai exact, unele recomandări vizează reducerea coeficienţilor luaţi în calcul în momentul acordării creditului pentru veniturile solicitanților rezultate din dividende sau din chirii.

O ajustare a scoringului acestora din cauza efectelor pandemiei va însemna că acest procent va coborî la 60% -70%, în funcţie de decizia băncii, față de 80% cât ar fi în prezent media pieței. . În condiţiile în care veniturile societăţilor comerciale vor scădea anul viitor, iar chiriile vor scădea la rândul său, o ajustare a coeficienţilor categoriilor de venituri considerate eligibile va reduce şi mai mult valoarea maximă a împrumutului pe care îl poate contracta o persoană fizică sau juridică.

BNR face aceste recomandări tocmai pentru a proteja sistemul bancar de o creştere prea mare a nivelului de credite neperformante, care este de aşteptat să mărească începând cu anul viitor.

În acest context, BNR recomandă băncilor implementarea de măsuri care să conducă la asigurarea unei acoperiri adecvate a expunerii băncii la riscul de credit asociat persoanelor fizice. De aceea, băncile trebuie să informeze autoritatea de supraveghere (BNR) până pe data de 20 decembrie 2020 despre măsurile luate pentru a se asigura că acestea corespund situaţiei actuale şi contribuie la un management prudent al riscurilor.

sursa: economica.net

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Comisia Europeană anunță alocarea a 3 miliarde de euro României, pentru protejarea locurilor de muncă prin intermediul SURE

Publicat

job

Comisia Europeană a anunţat, marţi, că alocă unui număr de cinci state membre suma de 8,5 miliarde euro, din care 3 miliarde euro României, reprezentând a treia tranşă a împrumutului care va permite statelor să facă faţă creşterilor bruşte ale cheltuielilor publice efectuate în vederea menţinerii locurilor de muncă.

Anunțul executivului european coincide cu Ziua Națională a României și reprezintă o primă tranșă pentru țara noastră din acest instrument, așa cum a precizat săptămâna trecută și ministrul finanțelor de la București.

În total, Comisia Europeană a alocat marți suma de 8,5 miliarde de euro către cinci țări membre ale Uniunii Europene prin intermediul Instrumentului SURE de 100 de miliarde de euro și din care România va primi în total 4,1 miliarde de euro, o tranșă ulterioară de 1,1 miliarde euro fiind programată pentru perioada următoare.

“România primește astăzi 3 miliarde de euro prin SURE, instrumentul UE ce protejează lucrătorii și firmele europene în timpul pandemiei. Încă un miliard de euro, disponibil în curând. Vor finanța scheme de ocupare, sprijin pentru lucrători și firme în aceste vremuri dificile. Europa vă este alături!”, a scris președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Ca parte a operațiunilor de marți, Belgia a primit 2 miliarde de euro, Ungaria 200 milioane de euro, Portugalia 3 miliarde de euro, România 3 miliarde de euro și Slovacia 300 milioane de euro.

“Acest sprijin, sub formă de împrumuturi acordate în condiții favorabile, va ajuta aceste state membre să abordeze creșterea bruscă a cheltuielilor publice pentru păstrarea ocupării forței de muncă. În mod specific, acestea vor contribui la acoperirea costurilor legate direct de finanțarea schemelor naționale de muncă pe termen scurt și a altor măsuri similare pe care le-au pus în aplicare ca răspuns la pandemia de coronavirus, inclusiv pentru lucrătorii independenți”, subliniază Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Cu plățile de astăzi, 15 state membre au primit aproximativ 40 de miliarde de euro în cadrul instrumentului UE SURE între sfârșitul lunii octombrie și sfârșitul lunii noiembrie.

După finalizarea tuturor plăților SURE, Belgia va primi 7,8 miliarde de euro, Ungaria 504 milioane de euro, Portugalia 5,9 miliarde de euro, România 4,1 miliarde de euro și Slovacia 631 milioane de euro.

Instrumentul SURE poate furniza sprijin financiar în valoare de până la 100 de miliarde de euro tuturor statelor membre. Până în prezent, Comisia a propus acordarea unui sprijin financiar în valoare de 90,3 miliarde de euro pentru 18 state membre, între care și România, care va beneficia de 4,1 miliarde de euro.

Viitoarele tranșe ale sprijinului vor fi acordate în cursul următoarelor luni, odată încheiate respectivele emisiuni de obligațiuni, a mai anunțat Comisia Europeană.

În ce privește țara noastră, în sedința de Guvern din data de 1 octombrie 2020 a fost aprobat Memorandumul privind încheierea Acordului de împrumut dintre Uniunea Europeană și România, în valoare de 4,099 miliarde de euro, în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a apariției epidemiei de COVID-19 (SURE). Împrumutul a fost acordat la cererea părții române, transmisă Comisiei Europene, în baza Memorandumului din data de 7 august 2020, privind acordul de principiu al Guvernului pentru contractarea acestui împrumut.

Împrumutul va susține măsurile adoptate de Guvernul României, în contextul generat de criza COVID-19, în perioada februarie – august 2020, menite să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă, cu scopul de a reduce incidența șomajului și pierderea veniturilor.

Dintre aceste măsuri, eligibile în cadrul instrumentului SURE, conform evaluării Comisiei Europene enumerăm șomajul tehnic, programul de muncă flexibilă, alte astfel de scheme destinate unor categorii de liber profeșionisti a căror activitate a fost redusă/întreruptă urmare a pandemiei COVID-19, precum și sporuri și alte măsuri similare acordate personalului medical pentru recunoașterea meritelor acestora.

Sursă: Caleaeuropeană.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

8 medalii dintre care 5 de aur, obținute de sportivii de la CS Unirea Alba Iulia la Campionatul Național de Împins din Culcat

Publicat

Sportivii legitimați la CS Unirea Alba Iulia au obținut opt medalii, dintre care 5 de aur, la Campionatul Național de Împins din Culcat, organizat de Federația Română de Powerlifting, în perioada 28-29 noiembrie la Sânmărtin, județul Bihor.

La aceste rezultate se adaugă trei clasări pe podium în clasamentul Open, au transmis reprezentanții clubului.

Campionatul a fost organizat cu respectarea tuturor măsurilor impuse în contextul pandemiei, fără a fi pusă în pericol sănătatea participanților, spun ortanizatorii.

Organizarea competiției se datorează președintelui Federației Române de Powerlifting, antrenor al CS Unirea Alba Iulia, Ovidiu Pănăzan.

Competiția a fost dedicată Seniorilor și Juniorilor (1 și 2), la masculin și feminin.

Rezultate CS Unirea Alba Iulia – seniori, masculin:

CIOFLICĂ ANDREI DUMITRU – categorie 74 kg –  loc. 1;

PĂNĂZAN OVIDIU – categorie 83 kg – loc 1;

IRIMIE ANDREI-NICOLAE – categorie 93 kg – loc 1;

OȚOIU LUCIAN – categorie 120 kg – loc 2;

CAZACU ALEXANDRU RĂDUCU – categorie 120 kg – loc 3;

ORDEAN IOAN DANIEL – categorie 120 kg+ – loc 3;

CATARAMBĂ ALEXANDRU  CONSTANTIN  – categorie 120+ – loc 4;

Clasament Open Masculin, Seniori: Loc 1 – IRIMIE ANDREI NICOALE.

Rezultate CS Unirea Alba Iulia – Juniori 1, masculin:

CAZACU ALEXANDRU RĂDUCU – categorie 120 kg – loc 1;

CATARAMBĂ ALEXANDRU CONSTANTIN  – categorie 120 kg+ – loc 1;

Clasament Open Masculin, Juniori 1: Loc 1 – CATARAMBA ALEXANDRU; Loc 2 – CAZACU ALEXANDRU.

”Șapte sportivi ai CS Unirea Alba Iulia au obținut unsprezece rezultate extraordinare. 2020 a fost un an dificil pentru secția de powerlifting care, însă, se încheie cu bine. Îl felicit pe Ovidiu Pănăzan, care face lucruri extraordinare pentru powerliftingul românesc, dar și pe sportivii noștri, pentru eforturile și perseverența lor”, a spus Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate