Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ghișee județene de eficiență energetică: Cetățenii vor putea cere informații despre finanțări și utilizarea energiei regenerabile

Publicat

Ghișee județene de eficiență energetică. Cetățenii vor putea avea acces, de anul viitor, la servicii de consiliere în domeniul eficienței energetice și a producției de energie din surse regenerabile pentru prosumatori.

De asemenea, în cadrul unor ghișee unice, amenajate la nivelul consiliilor județene, persoanele vor putea obține informații despre finanțările pe care le pot obține în domeniul energiei regenerabile și a eficienței energetice. 

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a publicat miercuri, 27 decembrie, un proiect de Ordonanță a Guvernului privind înființarea rețelei naționale de ghișee unice de eficiență energetică în scopul oferirii serviciilor de informare și consiliere în domeniul eficienței energetice și a producției de energie din surse regenerabile pentru prosumatori.

Ghișee județene de eficiență energetică, înființate până la 1 martie 2024

Potrivit notei de fundamentare, în vederea facilitării accesului cetățenilor la programele de finanțare și la informații privind renovarea energetică a clădirilor și utilizarea energiei regenerabile în locuințe, se va înființa o rețea națională de ghișee unice de eficiență energetică.

Scopul acesteia este oferirea serviciilor de informare și consiliere energetică în domeniul eficienței energetice și a producției de energie din surse regenerabil pentru prosumatori.

Rețeaua națională de ghișee unice va fi coordonată metodologic de MDLPA în ceea ce privește eficiența energetică în clădiri, de ANRE  în privința implementării noilor instalații de producere a energiei din surse regenerabile și de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în privința implementării investițiilor I4 și I7 din cadrul Planului Național de Reziliență și Redresare.

Ghișee unice de informare și consiliere pentru renovarea energetică, în cadrul consiliilor județene

Până la 1 martie 2024, în cadrul aparatului de specialitate al consiliilor județene precum și în cadrul aparatului de specialitate al primarului general al municipiului București se va înființa câte un ghișeu unic de informare și consiliere pentru renovarea energetică și implementarea noilor instalații de producere a energiei din surse regenerabile la nivelul locuințelor.

Ghișeele urmează să fie organizate la nivelul consiliilor județene și al Primăriei municipiului București. Prin PNRR sunt alocate fonduri pentru mobilier (două birouri, două scaune), computere si formare profesională pentru câte două persoane din fiecare din cele 42 de ghișee unice distribuite uniform în teritoriu

În vederea asigurării unei accesibilități sporite publicului, ghișeele unice de informare își pot desfășura activitatea la sediul instituției, la sediul prefecturii pe bază de parteneriat sau la sediul centrelor de informare turistică realizate prin intermediul programelor cu finanțare europeană.

Autoritățile administrației publice locale pot organiza furnizarea acestui serviciu public în una din următoarele forme:

  • la nivel de unitate administrativ teritorială sau subdiviziune a acesteia,
  • în cadrul unei asociații de dezvoltare intercomunitare,
  • în parteneriat cu organizații nonguvernamentale din domeniul construcțiilor și arhitecturii, pe bază de selecție de parteneri

Ghișee județene de eficiență energetică: care vor fi atribuțiile

Ghișeele unice de renovare energetică județene, respectiv al municipiului București, vor îndeplini următoarele atribuții principale:

  • oferă prin intermediul site-urilor web ale autorităților publice sau la cerere la sediul acestora sau telefonic, un serviciu public de informare, consiliere si sprijin pentru proprietarii de locuințe individuale sau colective, pentru asociații de proprietari sau de locatari si pentru chiriași și pentru asocierile/comunitățile interesate pentru realizarea unor proiecte de eficiență energetică și/sau construcția de noi capacități de producere de energie din surse regenerabile,
  • organizează și întrețin o secțiune specifică pe site-ul autorității administrației publice locale care cuprinde informații privind programele de finanțare finanțate din fonduri europene referitoare la renovarea energetică a clădirilor, la implementarea proiectelor de instalații de producere a energiei din surse regenerabile, bugetul de stat precum și alte surse legal constituite , pașii necesari pentru renovarea unei locuințe, specialiștii care au dreptul potrivit legii să realizeze auditul energetic, expertiza tehnică, proiectarea de instalații, proiectarea de arhitectură, proiectarea structurală,
  • pe baza înscrierii tuturor operatorilor economici interesați, oferă informații privind firmele de construcții și/sau instalații care pot realiza lucrări de renovare energetică sau montarea de instalații de energie regenerabilă,
  • sprijină implementarea investițiilor nr. 4 si nr. 7 din componenta 16 REPowerEU a Planului Național de Reziliență și Redresare al României, acordând informații pentru toți beneficiarii potențiali ai investițiilor  respectiv facilitând implementarea investițiilor și oferă asistență tehnică pentru accesarea fondurilor și implementarea proiectelor pentru consumatorii vulnerabili de energie și pentru gospodăriile afectate de sărăcie energetică.
  • transmit ministerului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, trimestrial, informații centralizate privind investițiile în renovare energetică realizate din fonduri publice sau private pentru care au fost realizate cereri de finanțare sau au fost acordate autorizații de construire, pentru monitorizarea atingerii țintelor naționale de reducere a consumului de energie. Formatul raportărilor se stabilește prin ordin al ministrului de resort.
  • după finalizarea investițiilor 4 si 7 din componenta 16 REPowerEU, ghișeele unice de informare își vor extinde capacității de intervenție și specializarea în promovarea și oferirea informațiilor privind  energii regenerabile (RES) pentru diverse categorii de beneficiari, inclusiv comunitățile energetice și persoanele care sunt interesate să devină prosumatori.

Structura ghișeelor unice de eficiență energetică

Structura organizatorică, statul de funcții, numărul de personal şi regulamentul de organizare şi funcționare a ghișeelor unice de renovare județene, respectiv al municipiului București, se stabilesc prin, respectiv a consiliilor județene, a Consiliului General al Municipiului București sau hotărâre a consiliilor locale, după caz.

Personalul care lucrează în ghișeele unice de eficiență energetică va beneficia de drepturile prevăzute de Legea nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările și completările ulterioare, fiind aplicabile prevederile art. 17 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, în limita cheltuielilor de personal aprobate prin legea bugetului de stat.

Institutul Național de Administrație va asigura formarea profesională unitară a personalului care lucrează în ghișeele unice de informare până la data de 20 martie 2024, utilizând finanțarea alocată prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență în acest scop.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, în calitate de coordonator reformă, va semna contracte de finanțare cu Consiliile Județene și PMB pentru asigurarea echipării cu computere și mobilier a ghișeelor unice și cu Institutul Național de Administrație pentru finanțarea formării profesionale a personalului din ghișeele unice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax