Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Goana după aur, în Munții Apuseni: Noi proiecte de exploatare a aurului aluvionar, pe râul Arieș. Acord de mediu, solicitat la APM

Publicat

Exploatarea aurului din văile așa-zisului „Patrulater Aurifer” al Munților Apuseni a luat avânt în ultimii ani. O firmă din Cluj-Napoca a solicitat recent Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordurilor de mediu pentru căutarea metalului prețios în două perimetre din albiile râului Arieș, în zona Lupșa. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat miercuri depunerea solicitării de emitere a acordurilor de mediu pentru două proiecte de exploatare a aurului aluvionar din albiar râului Arieș, în zona Lupșa, titularul fiind societatea Salt Min SRL.

Potrivit memoriilor de prezentare, proiectele au  ca scop extragerea aurului aluvionar prin metoda separării gravitaţionale.

Perimetrele sunt situate în partea nord-estică a zonei cunoscută sub numele de „Patrulaterul Aurifer”. Geografic, aparține M-ților Metaliferi din cadrul Apusenilor de Sud. Râul Arieş, în zona perimetrelor de exploatare, este mărginit de culmi având altitudini cuprinse între +940m la sud (Dl. Saşa) şi 980m (Dl. Lunca) la nord.

Hurca și șaitrocul, înlocuite cu draga și jgheabul

Activitatea de extractie a aurului aluvionar/alte minerale grele din perimetrele de exploatare, constă în separarea gravitatională a aurului împreună cu minerale grele, din aluviunile nisipoase ale albiei minore a râului Arieş.

Modul de lucru constă în prelevarea aluviunilor din albie prin intermediul excavatorului și /sau prin draga cu acționare cu motor termic sau electric.

Excavatorul este de tip utilizabil în albie.

Jgheabul are o lungimea cuprinsă între 4 și 6 m şi lăţimea de cca. 0,45 m. Acesta este montat cu o înclinare cuprinsă între 25° și 45° pe un cadru metalic prevăzut cu roți și/sau
pe un minitransportor prevăzut cu șenile. Peste acesta se pune o pătură de lână sau un covor din cauciuc prevăzut cu striații peste care trec aluviunile colectate. Draga de prelevare prin aspirație a aluviunilor are o capacitate de procesare cuprinsă între 3 și 4 mc / oră (în funcție de tipul instalației). Raportul apă/aluviuni este de cca. 1/1.

Draga este prevăzută cu un furtun flexibil cu lungimea cuprinsă între 8 și 10 m și diametrul de 80-200 mm. Sorbul este prevăzut cu o sită cu ochiuri de 4-5 mm. Corpul
pompei de aspirație este prevăzută cu roți, dar poate fi montată și pe suportul jgheabului.

Adâncimea de colectare este cuprinsă între 0,15 și 0,5 m, în funcție de grosimea și granulometria depozitului aluvionar. Proiectul conform denumirii sale are ca scop exploatarea aurului aluvionar şi nu a întregii mase de aluviuni în care este cuprins acest aur.

Suprafața celor două perimetre este de circa 79.000 mp, respectiv 42.500 mp. Volumul total de aluviuni este estimat la 23.700 mc, respectiv 13.560 mc.

Concentratul prelevat din albie este estimat la maxim 71 mc, respectiv 47 mc.

Exploatarea se va realiza pe direcțiile dinspre aval spre amonte şi din firul văii spre maluri.

În procesul de extracție a aurului aluvionar nu se foloseşte mercur sau alte substanțe toxice.

„Extracția aurului din nisipurile aluvionare este un proces simplu, uneori executat manual, ce poate reprezenta în fapt o „curățire” a albiei minore, care va conferi un regim de curgere optim. În acest sens, activitatea care se va desfaşura în perimetru nu necesită lucrări de investiții (cladiri, drumuri de acces, instalații, etc), nu va crea gropi sau movile de nisip, care să afecteze cursul văii Arieş şi nu va polua apele de suprafață sau subterane”, se mai precizează în documentul citat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax