Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Grădina de la țară adusă în Cetatea Alba Carolina. Legume, pomi fructiferi și habitat pentru insecte. PROIECT în Consiliul Local

Publicat


Cetatea Alba Carolina ar putea găzdui în curând o grădină urbană, cu arbori, pajiște și flori, copertine și mobilier urban, pomi și arbuști fructiferi, zonă educațională dar și grădină de legume. În acest sens, consilierii locali vor avea de aprobat, în ședința de luni, un proiect privind colaborarea între Municipiul Alba Iulia și Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România în vederea implementării proiectului Grădinescu (Grădina din Cetate). 

Consilierii locali din municipiul Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de luni, 13 august, un proiect privind Protocolul de colaborare între Municipiul Alba Iulia și Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România în vederea implementării proiectului Grădinescu (Grădina din Cetate) cofinanțat prin proiectul „Creșterea calității vieții pentru cetățeni prin transformarea cartierelor în zone atractive pentru copii” – acronim Metamorphosis, finanțat în cadrul proiectului european Horizon 2020.

Metamorphosis este un proiect care urmărește să contribuie la dezvoltarea cartierelor cu accent pe nevoile pe care le au copiii în ceea ce privește spațiul de locuit și de recreere. Proiectul pornește de la premisa că atunci când un cartier se bucură de mulți copii în spațiile sale publice acesta reflectă un indicator important al calității vieții și al durabilității acestui cartier.

Durabilitatea cartierului este un cuvânt în strânsă legătură cu semnificația cuvântului copil deoarece implică „dezvoltarea comunitară ținând cont de nevoile generațiilor viitoare”. În proiect sunt implicați, alături de municipiul Alba Iulia, parteneri din Elveția, Italia, Olanda, Marea Britanie, Germania și Austria.

Bugetul alocat municipiului Alba Iulia este de 133.065 euro (finanțare nerambursabilă – fără contribuție proprie din partea Municipiului Alba Iulia), iar bugetul total al  proiectului este de 3.413.922,50 euro.

În acest sens municipiul Alba Iulia dorește să pună bazele unei colaborări cu Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România care împreună cu Kaufland România implementează proiectul Grădinescu.

Grădinescu e un model de regenerare urbană ce exemplifică cum sisteme de permacultură, educație, economie circulară, energie și hrană se pot îmbina creativ într-o rețea de grădini urbane care să aducă un plus de energie și vitalitate în viețile orășenilor.

În urma aprobării colaborării dintre municipiul Alba Iulia și Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România, se va implementa acest proiect și în Cetatea Alba Carolina, respectiv va fi amenajată o grădină urbană având disponibilă o sponsorizare de 25.000 de euro din partea Kaufland România.

Conceptul grădinii urbane din Cetatea Alba Carolina

Grădina va fi amplasată în spatele Palatului Apor, deasupra Caponierei din Cetatea Alba Carolina.

Conceptul grădinii urbane presupune amenajarea unui spațiu integrat, în specificul zonei urbane, cu posibilități de utilizare multiplă.

Spațiul amenajat va fi împărțit în 4 zone:

  • Grădină de umbră (arbori, structură umbrar, copertine, arbuști, poiană înflorită)
  • În Livadă – Grădina pentru evenimente (pomi și arbuști fructiferi, tufe, mobilier urban, zona educațională)
  • Pajiște înflorită și habitat pentru insecte (zona de acces, pajiște și flori, arbuști)
  • Grădina de legume cu plante companion (straturi înălțate, arbuști tufe, compost, acces)


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

TOP județe după datoria publică înregistrată la finalul anului 2019. Pe ce loc se află Alba

Publicat

Județul Alba se află la mijlocul clasamentului în topul pe țară după datoria publică înregistrată la finalul anului 2019. Datoria publică totală a României a însumat peste 366,4 miliarde lei, la finalul lunii noiembrie 2019. Mai exact, fiecare cetățean este dator cu 18.770 lei. Bineînțeles, în această valoare intră și datoria locală, adică împrumuturile făcute […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Câți kilometri de drumuri de pământ sau pietruite mai sunt în județul Alba, la începutul anului 2020

Publicat

Niciun km de drum județean din Alba nu este în stare foarte bună, la ora actuală, potrivit situației prezentate de Consiliul Județean (CJ) pentru ședința din 23 ianuarie. Doar drumuri în stare bună sunt, adică 726 km (83,3%). Mai sunt încă 186 km de drumuri pietruite și alți 31 km de drumuri de pământ. Reţeaua […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Cum va arăta noua creșă ce va fi construită la Alba Iulia. Spații de joacă amenajate pe acoperiș

Publicat

La Alba Iulia, în zona cartierului Orhideelor, se pregătește construirea unei creșe cu spații moderne, multifuncționale și atractive pentru copii. Proiectul a ajuns la faza studiului de fezabilitate. Locația vizată este în zona cartierului Orhideelor, pe Strada Lalelelor, nr. 97 A, lângă Unitatea Militară 01684. Clădirea va fi construită pe o parcelă de 2.065 de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania și la munte până în 3 februarie. Se încălzește câteva zile, apoi din nou frig. Prognoza pe două săptămâni

Publicat

Vremea se încălzește de miercuri, iar din 30 ianuarie se va răci din nou. Vor mai fi câteva ninsori și ploi, dar slabe și doar local. Administrația Națională de Meteorologie transmite prognoza de vreme până în 3 februarie, în regiuni din țară. În Transilvania, în primele zile de prognoză valorile maxime de temperatură vor fi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate