Eveniment
Grădina de la țară adusă în Cetatea Alba Carolina. Legume, pomi fructiferi și habitat pentru insecte. PROIECT în Consiliul Local
Cetatea Alba Carolina ar putea găzdui în curând o grădină urbană, cu arbori, pajiște și flori, copertine și mobilier urban, pomi și arbuști fructiferi, zonă educațională dar și grădină de legume. În acest sens, consilierii locali vor avea de aprobat, în ședința de luni, un proiect privind colaborarea între Municipiul Alba Iulia și Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România în vederea implementării proiectului Grădinescu (Grădina din Cetate).
Consilierii locali din municipiul Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de luni, 13 august, un proiect privind Protocolul de colaborare între Municipiul Alba Iulia și Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România în vederea implementării proiectului Grădinescu (Grădina din Cetate) cofinanțat prin proiectul „Creșterea calității vieții pentru cetățeni prin transformarea cartierelor în zone atractive pentru copii” – acronim Metamorphosis, finanțat în cadrul proiectului european Horizon 2020.
Metamorphosis este un proiect care urmărește să contribuie la dezvoltarea cartierelor cu accent pe nevoile pe care le au copiii în ceea ce privește spațiul de locuit și de recreere. Proiectul pornește de la premisa că atunci când un cartier se bucură de mulți copii în spațiile sale publice acesta reflectă un indicator important al calității vieții și al durabilității acestui cartier.
Durabilitatea cartierului este un cuvânt în strânsă legătură cu semnificația cuvântului copil deoarece implică „dezvoltarea comunitară ținând cont de nevoile generațiilor viitoare”. În proiect sunt implicați, alături de municipiul Alba Iulia, parteneri din Elveția, Italia, Olanda, Marea Britanie, Germania și Austria.
Bugetul alocat municipiului Alba Iulia este de 133.065 euro (finanțare nerambursabilă – fără contribuție proprie din partea Municipiului Alba Iulia), iar bugetul total al proiectului este de 3.413.922,50 euro.
În acest sens municipiul Alba Iulia dorește să pună bazele unei colaborări cu Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România care împreună cu Kaufland România implementează proiectul Grădinescu.
Grădinescu e un model de regenerare urbană ce exemplifică cum sisteme de permacultură, educație, economie circulară, energie și hrană se pot îmbina creativ într-o rețea de grădini urbane care să aducă un plus de energie și vitalitate în viețile orășenilor.
În urma aprobării colaborării dintre municipiul Alba Iulia și Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România, se va implementa acest proiect și în Cetatea Alba Carolina, respectiv va fi amenajată o grădină urbană având disponibilă o sponsorizare de 25.000 de euro din partea Kaufland România.
Conceptul grădinii urbane din Cetatea Alba Carolina
Grădina va fi amplasată în spatele Palatului Apor, deasupra Caponierei din Cetatea Alba Carolina.
Conceptul grădinii urbane presupune amenajarea unui spațiu integrat, în specificul zonei urbane, cu posibilități de utilizare multiplă.
Spațiul amenajat va fi împărțit în 4 zone:
- Grădină de umbră (arbori, structură umbrar, copertine, arbuști, poiană înflorită)
- În Livadă – Grădina pentru evenimente (pomi și arbuști fructiferi, tufe, mobilier urban, zona educațională)
- Pajiște înflorită și habitat pentru insecte (zona de acces, pajiște și flori, arbuști)
- Grădina de legume cu plante companion (straturi înălțate, arbuști tufe, compost, acces)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News