Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Grădina de la țară adusă în Cetatea Alba Carolina. Legume, pomi fructiferi și habitat pentru insecte. PROIECT în Consiliul Local

Publicat


Cetatea Alba Carolina ar putea găzdui în curând o grădină urbană, cu arbori, pajiște și flori, copertine și mobilier urban, pomi și arbuști fructiferi, zonă educațională dar și grădină de legume. În acest sens, consilierii locali vor avea de aprobat, în ședința de luni, un proiect privind colaborarea între Municipiul Alba Iulia și Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România în vederea implementării proiectului Grădinescu (Grădina din Cetate). 

Consilierii locali din municipiul Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de luni, 13 august, un proiect privind Protocolul de colaborare între Municipiul Alba Iulia și Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România în vederea implementării proiectului Grădinescu (Grădina din Cetate) cofinanțat prin proiectul „Creșterea calității vieții pentru cetățeni prin transformarea cartierelor în zone atractive pentru copii” – acronim Metamorphosis, finanțat în cadrul proiectului european Horizon 2020.

Metamorphosis este un proiect care urmărește să contribuie la dezvoltarea cartierelor cu accent pe nevoile pe care le au copiii în ceea ce privește spațiul de locuit și de recreere. Proiectul pornește de la premisa că atunci când un cartier se bucură de mulți copii în spațiile sale publice acesta reflectă un indicator important al calității vieții și al durabilității acestui cartier.

Durabilitatea cartierului este un cuvânt în strânsă legătură cu semnificația cuvântului copil deoarece implică „dezvoltarea comunitară ținând cont de nevoile generațiilor viitoare”. În proiect sunt implicați, alături de municipiul Alba Iulia, parteneri din Elveția, Italia, Olanda, Marea Britanie, Germania și Austria.

Bugetul alocat municipiului Alba Iulia este de 133.065 euro (finanțare nerambursabilă – fără contribuție proprie din partea Municipiului Alba Iulia), iar bugetul total al  proiectului este de 3.413.922,50 euro.

În acest sens municipiul Alba Iulia dorește să pună bazele unei colaborări cu Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România care împreună cu Kaufland România implementează proiectul Grădinescu.

Grădinescu e un model de regenerare urbană ce exemplifică cum sisteme de permacultură, educație, economie circulară, energie și hrană se pot îmbina creativ într-o rețea de grădini urbane care să aducă un plus de energie și vitalitate în viețile orășenilor.

În urma aprobării colaborării dintre municipiul Alba Iulia și Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România, se va implementa acest proiect și în Cetatea Alba Carolina, respectiv va fi amenajată o grădină urbană având disponibilă o sponsorizare de 25.000 de euro din partea Kaufland România.

Conceptul grădinii urbane din Cetatea Alba Carolina

Grădina va fi amplasată în spatele Palatului Apor, deasupra Caponierei din Cetatea Alba Carolina.

Conceptul grădinii urbane presupune amenajarea unui spațiu integrat, în specificul zonei urbane, cu posibilități de utilizare multiplă.

Spațiul amenajat va fi împărțit în 4 zone:

  • Grădină de umbră (arbori, structură umbrar, copertine, arbuști, poiană înflorită)
  • În Livadă – Grădina pentru evenimente (pomi și arbuști fructiferi, tufe, mobilier urban, zona educațională)
  • Pajiște înflorită și habitat pentru insecte (zona de acces, pajiște și flori, arbuști)
  • Grădina de legume cu plante companion (straturi înălțate, arbuști tufe, compost, acces)


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

ORIONIDELE: Fenomen spectaculos pe cerul României. 25 de stele căzătoare pe oră, în medie, în această noapte

Publicat

În noaptea de luni spre marți este maximul curentului de meteori Orionide. Vor putea fi observate circa 20 de stele căzătoare, într-o oră. Curenţii meteorici mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”. Denumirea are ca sursă de inspiraţie un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Intervenție a pompierilor cu autoscara, în centrul orașului Alba Iulia, după apel la 112

Publicat

Pompierii din Alba Iulia au fost chemați să intervină, luni seara, în centrul orașului, la Blocul 280. Din primele date, o persoană în vârstă nu răspundea la telefon, astfel că salvatorii au intervenit cu o autoscară. La fața locului s-au deplasat și echipaje de ambulanță și descarcerare. Potrivit IPJ Alba, sesizarea a venit în cazul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Mamele vor putea câștiga bani în concediul de creștere a copilului, ca bone

Publicat

Femeile care se află în concediu de creștere a copilului vor putea câștiga bani din meseria de bonă. Dacă aleg să îngrijească și alt copil, pe lângă al lor, vor putea să-și majoreze veniturile. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat. Potrivit proiectului, mamele “care au unul sau doi copii și beneficiază de concediu de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum operează Darkhotel, gruparea care extrage date confidențiale prin wifi, de la victime cazate în hoteluri de lux

Publicat

DarkHotel este o grupare apărută în 2014, deşi se pare că ameninţarea îşi avea rădăcinile cu cel puţin patru ani în urmă, potrivit reprezentanților Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), care citează Agerpres. La momentul anunţului, Kaspersky şi Interpol semnează un pact de colaborare la acest caz. Din investigaţia realizată de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate