Eveniment
Grecia așteaptă număr record de vizitatori în acest sezon. Ponturi și sfaturi utile pentru turiștii români
Reprezentanții gigantului german în domeniul turismului TUI a declarat că Grecia așteaptă ca un număr record de turiști în acest an. Aage Dünhaupt, directorul de comunicații al TUI, a declarat duminică AMNA că interesul pentru vizitarea Greciei a crescut vertiginos în acest an și depășește perioada de dinainte de pandemie.
„Grecia este din nou în această vară una dintre cele mai populare destinații de vacanță. Ne așteptăm la cel mai înalt nivel de cerere vreodată”, a declarat Dünhaupt, citat de Greek Reporter.
Pandemia a lovit puternic sectorul turistic al Greciei, una dintre cele mai mari părți ale economiei țării, iar sezonul turistic din acest an poate fi o parte esențială în redresarea economică a țării după pandemie.
Turismul reprezintă 20% din PIB-ul Greciei și generează locuri de muncă pentru foarte mulți greci. Un total de 33 de milioane de sosiri sunt așteptate în această vară, față de cele 14 milioane de anul trecut.
Potrivit datelor Băncii Greciei din aprilie, veniturile din turism au fost peste nivelurile din aprilie 2019, marcând o creștere de aproape 100 de milioane de euro, în timp ce în luna mai, sosirile de pasageri din străinătate pe aeroporturile grecești au înregistrat o creștere de 3,2% față de mai 2019.
Concediu 2022 în Grecia: informații utile pentru turiștii români
Sezonul de vară 2022 atrage în Grecia foarte mulți români. De altfel, este principala destinație de vacanță pentru aceștia.
Potrivit postărilor pe diferite grupuri dedicate vacanțelor în Grecia, meniurile tavernelor grecești arată prețuri cu 10-15% mai mari față de cele de anul trecut.
Dintre cei care merg în vacanță cu mașina, cei din Muntenia, București și Moldova ajung în Grecia prin Bulgaria, dar mulți dintre cei din Ardeal preferă autostrada din Serbia și Macedonia de Nord.
În cazul ardelenilor, aceștia ies din țară prin vămile din vestul țării și intră pe autostradă în apropiere de Smederevo.
Indiferent de ruta aleasă, nu strică să luați în calcul o oprire pe drum, peste noapte. Reduce riscurile generate de oboseală, iar prețurile la cazare sunt foarte mici.
Se poate opta pentru o oprire în Macedonia la Skopje sau la Gevgelija (aproape de granița cu Grecia).
Concediu în Grecia 2022: Prețurile la carburanți
Pe traseul autostrăzii care străbate țara sunt mai multe stații de carburanți, iar prețul motorinei sau cel al benzinei este aproximativ la fel, la toate stațiile.
Prețul carburanților este mai mic decât cel din România sau din Serbia. Astfel, un litru de combustibil costă aproximativ 1,5 euro (7,5 lei) și se poate plăti cu cardul.
Prețul este cu mult mai mare decât anul trecut și este acum comparabil cu cel din Serbia (aproximativ 1,6- 1,7 euro). Atenție, prețurile ar putea oscila în lunile următoare.
Prețul carburantului a crescut foarte mult și în Grecia, unde a trecut în medie de 2,2 euro pe litru (cu diferențele evidente între tipuri de carburanți).
Intrarea în Grecia se face preferabil prin frontierele Kulata sau Evzoni (Macedonia de Nord).
Drumul prin Bulgaria este preferat de cei mai mulți români, mai ales de cei din zona sudică a țării, datorită distanțelor mai mici.
Pe întreaga porțiune se circulă relativ bine, chiar și în lipsa autostrăzilor, dar trebuie să fiți atenți la timpii de așteptare în vămi.
Concediu în Grecia 2022: Ponturi și sfaturi utile
Pentru tranzitarea Macedoniei este necesară o asigurare (carte verde) auto pe care să fie bifat statul respectiv.
Cei care merg cu mașini de firmă sau împrumutate de la rude sau prieteni, trebuie să aibă asupra lor împuternicire în limba engleză.
Pe traseul din Macedonia sunt mai multe puncte pentru plata autostrăzii. Se accepta plata cu cardul la fiecare dintre acestea. Se poate plăti și în moneda locală sau în euro (este necesar să aveți bani mărunți sau veți primi rest în moneda locală.
Este bine să aveți o rezervă de 15-20 de euro mărunți, la îndemână, pentru orice eventualitate.
Între Serbia și Macedonia există și un magazin în regim Duty Free, accesibil însă doar pe sensul de întoarcere.
Majoritatea preferă să cumpere de acolo țigări, însă prețul este apropiat de cel din benzinării.
Pentru traversarea Bulgariei este necesară o vignetă care costă, pentru o săptămână, 15 leva (7,6 euro).
Dacă sejurul nostru în Grecia va fi mai mare de şapte zile, este nevoie de o altă vinietă, la întoarcere. Taxa se poate plăti la vamă, în benzinării sau online, chiar pe site-ul autorităţii de resort din Bulgaria.
ATENȚIE: Nu faceți stocuri de carburanți în canistre sau sticle, acest lucru este ilegal în Grecia și riscați nu doar amenzi enorme ci și un dosar penal pentru contrabandă.
Amenzi enorme sunt și pentru utilizarea detectoarelor de radare: acest lucru se pedepsește cu amendă de 2.000 de euro şi reţinerea permisului şi a actelor maşinii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News